A hallásvédelem lehetőségei


Hallásvédelmi eszközök többféle típusa és mérete kapható. A sárga dugóktól egészen a fülre szabott darabokig mindenfélét találunk. Minden típus sajátos tulajdonságokkal rendelkezik.

Hab füldugók

Gyárlátogatásokon és építkezéseken gyakran adnak ilyen fülvédőket, mivel nagyon olcsók. Hátrányuk, hogy irritálják a fület. Ha piszkos kézzel helyezik be ezeket a füldugókat, fennáll a külsőfül fertőzés kockázata. Ezért ajánlatos csak egyszer használni.

Wax labdák

Ezek teljesen eltömítik a füleket, így a külvilágtól való elzártság érzését keltik. Szintén olcsók, de valamivel drágábbak a hab füldugóknál. Ajánlatos csak egyszer használni.

Fülvédő

Különböző modellek kaphatóak. Összeállíthatóak védősisakkal. Léteznek speciális fülvédők gyermekek számára, akik szeretnének koncentrálni a tanulásra. A fülvédő teljesen elzárja a füleket. Felhasznált anyagoktól függően a fülvédő irritálhatja a fül körüli részt, különösen meleg időben.

Szilikon füldugók

Hasonlítanak a hab füldugókra, de kevésbé irritáló anyagból készülnek. A hallójáratot zárják el, nem a fülbe tesszük őket. Megvan az esélye, hogy kiesnek a fülből. Egyszer ajánlott őket használni.

Univerzális füldugók

Ezek a legnépszerűbbek. Teljesen lezárják a hallójáratot, de rétegezett rendszerének köszönhetően nem érez az ember bezártságot. A szűrők lehetővé teszik, hogy a használó személyre szabja a tompítás mértékét. Az Alpine Hallásvédelem ennek a rendszernek a feltalálója. Univerzális füldugók listája itt.

Otoplasztikus

Egyéni fülvédők. Motorosok és zenészek gyakran használnak ilyen termékeket. Ez a típusa a hallásvédő eszközöknek tökéletesen illeszkedik a fülekre és évekig használhatóak. Az Alpine is gyárt ilyeneket különböző értékekkel, azonban Magyarországon sajnos ez a fajta nem elérhető.