10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet


Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

  1. Nehezen hallod a telefont. A mobil- és vezetékes telefonok hangerőszabályzóval vannak ellátva, így előfordulhat, hogy jól hallható hallásprobléma mellett is, mert a maximumra hangosították. Ha egyre inkább kúszik feljebb a hangerő, könnyen lehet valamilyen halláscsökkenés a háttérben.
  2. Nehezen követed a beszélgetést, amikor egyszerre többen beszélnek. Idővel romlik az a képességünk, mely segít az együtt beérkező jelek értelmezésében. Így ha időnként kicsit elveszünk egy beszélgetésben, az nem mindig a halláskárosodás jele. Azonban ha gyakran előfordul, hogy nem tudunk lépést tartani a beszélgetéssel, amikor több ember egyszerre beszél pl. egy céges megbeszélésen vagy családi vacsorán, sejthetünk halláskárosodást a háttérben.
  3. A család vagy a szomszéd panaszkodik a túl hangos tévére. A tévéműsorokat nehéz követni, különösen ha elnyomja a párbeszédet a zene. Ilyenkor a felhangosítás nem mindig segít tisztábban hallani. Ha folyamatosan szükséges a hangerő emelése és a többi jelenlévő számára zavaró vagy panaszkodnak miatta a szomszédok, ideje a hallásvizsgálatnak.
  4. Fárasztó odafigyelni a beszélgetésekre. Az állandó erőlködés, hogy halld és kövesd a beszélgetést, mentálisan és fizikailag is fárasztó. Ilyenkor egy átlagos nap után is kimerültnek érezheted magad. Ha egy tipikus nap, amikor a munkatársakkal, a barátokkal és a családtagokkal beszélgetsz, fejfájást és fizikai fáradtságot okoz, gyanakodhatsz halláskárosodásra.
  5. Zajos környezetben nehezen hallasz. Élveznéd a vacsorát egy étteremben, de a háttérzajok megnehezítik, hogy halld az asztalnál ülőket. A hallássérült embereknek gyakran problémái vannak a háttérzaj elfedésével és a beszédre való összepontosítással. Ez egy nagyon gyakori panasz. Ha ilyesmit tapasztalsz, vizsgáltasd meg a hallásod.
  6. Gyakran kell visszakérdezned. Ha nem hallod, mit motyogott a munkatársad tőled 10 méterre, nem jelenti, hogy halláskárosodásod van. Viszont amikor állandóan vissza kell kérdezned, valószínűleg nem sikerül feldolgoznod a beérkező hangjeleket. Előfordulhat halláskárosodás. Egy másik jel, ha gyakran a párodra támaszkodsz a hallottakkal kapcsolatban, ezzel kompenzálva a károsodást.
  7. Úgy tűnik, az emberek nem beszélnek tisztán. Ha körülötted mindenki úgy hangzik, mintha állandóan motyogna, lehetséges, hogy halláskárosodás áll a háttérben. Nagyon gyakran azok az emberek, akik nem hallják a magas frekvenciájú hangokat, úgy érzik, hogy hallanak, csak nem értik jól a dolgokat.
  8. Félreérted, amit az emberek mondanak. "Azt akarod, hogy egyek téglát?" "Nem, azt akarom, hogy vegyél létrát!" Az emberek félreértése zavarba ejtő lehet, és ez gyakran a magas frekvenciájú halláskárosodás kezdeti szakaszából fakadhat, mely befolyásolja a beszédhangok megkülönböztetésének képességét. Az ilyen típusú halláscsökkenést szenzorineurális hallásvesztésnek nevezik, és gyakran az öregedés és/vagy a hangos zajoknak való kitettség következménye.
  9. Nehezen hallasz gyerekeket és nőket. Az adott frekvenciatartományon belüli halláskárosodás gyakori, és a kor előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel tapasztalható a magas frekvenciájú hangoknál. Mivel a nők és a gyerekek magasabb hangon, frekvencián beszélnek, általában nehezebb hallani, amit az unokák vagy a feleség mond, miközben a férfi barátod dörmögő, mély hangú beszédét könnyebb érteni.
  10. Beszélgetés közben idegessé és frusztrálttá válsz. Könnyű csalódni és bosszankodni a körülöttünk lévőkön, ha nem hallod, mit mondanak. A frusztráció normális és érthető, mivel a kommunikáció fontos része az életünknek. Persze valójában nem haragszunk a beszélőkre, és felismerhetjük, hogy ezt a problémát a halláskárosodás okozhatja.

Kérj segítséget!

Ha a fenti jelek közül csak egyet vagy kettőt ismersz fel, probléma lehet a hallásoddal. A jó hallással rendelkező emberek is tapasztalhatnak problémákat a másik megértésekor, különösen a hallás számára kihívást jelentő környezetben. Ha azonban ez gyakori és sokszor veszel észre hallásvesztésre utaló tüneteket, érdemes egy alapszintű hallásvizsgálatot végeztetned.

A halláskárosodás egy jól ismert probléma, melyre akadnak megoldások. A vizsgálat egyszerű és fájdalommentes. Cselekedj még ma és ellenőriztesd a hallásod!

Szerző: Joy Victory
Forrás: healthyhearing.com

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

6.290Ft

Termékjellemzők: A zene minősége megmarad az AlpineAcousticFilters által A beszéd egyértelműen érthető marad Ideális illeszkedés a puha Alpi..

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

6.290Ft

Termékjellemzők: Megakadályozza a halláskárosodást Növeli a koncentrációt Kívültartja a vizet A beszéd továbbra is hallható marad Speciá..

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

6.290Ft

Termékjellemzők: Megakadályozza a halláskárosodást A figyelmeztető hangok és a beszéd továbbra is hallható az egyedülálló AlpineAcousticFilter..