10 tipp a hatékony zenegyakorláshoz


Építsd be ezeket a tippeket a napi gyakorlási rutinodba és hamarosan látni fogod az előnyeit.

1. Teremtsd meg a légkört

Találd meg a számodra ideális körülményeket. Függetlenül attól, hogy egy csendes szobában tudsz jobban koncentrálni vagy olyan helyen, ahol nagyobb a nyüzsgés, próbálj kitartani a választásod mellett. Ez segít a megfelelő átszellemülésben a gyakorlás kezdetén.

Győződj meg róla, hogy minden szükséges dolog a közeledben van: víz, nasi, ceruza, hegyező, kiemelő, papírok – ez sok időt takarít meg. A technológia szintén csodálatos segítőtárs lehet, ha nem töltesz vele túl sok időt feleslegesen. Tölts le olyan ingyenes alkalmazásokat, amelyek metronómként, hangolóként vagy időzítőként működnek (ezek lényeges eszközök a gyakorláshoz).

2. Bemelegítés

Mint a fizikai edzésnél, itt is fontos a bemelegítés. De ne csak gyorsan túless a bemelegítési rutinodon, ne hagyd, hogy elkalandozzanak a gondolataid – a bemelegítés nem csak az izmok átmozgatására irányul. Használd ezt a lehetőséget arra, hogy felkészítsd a tested és az elméd is a gyakorlásra. Figyeld meg az érzéseidet, a légzésedet, a testtartásodat és tudatosítsd, hogy miért gyakorolsz. A bemelegítésnek nem kell mindig 15 percnek lennie. Próbálgass különböző időket és technikákat. Levezetésként vegyél elő egy olyan darabot, amelyet már jól ismersz és élvezettel játszol.

3. Legyen célod

Az összes korábbi zenei darab eljátszása nem ugyanaz, mint a gyakorlás. Kezdj a végén: a gyakorlás megkezdése előtt tűzz ki magadnak célt, így gyorsabban és hatékonyabban fogsz előre haladni. Ezután oszd fel kisebb részcélokra és fókuszálj ezekre. Így mindig jó érzésed lesz a teljesítményeddel kapcsolatban, amikor az egyes célokat eléred.

4. Légy reális

Sok zenetanulót engedett már útjára a tanára azzal a tanáccsal, hogy addig ne feküdjön le aludni, amíg nem megy neki egy adott dolog. Ezt sokan meg is tesszük és sokszor túlhajtjuk magunkat egy-egy darab nehezebb része miatt. Azonban sokkal hatékonyabb, ha kevesebbet és gyakrabban gyakorolsz, így végül szép lassan, napról-napra eléred a célodat.

A minőség a lényeg, nem a mennyiség. Ha okosabban és nem hosszabban gyakorolsz, nagyobb lesz a tudatosság és az akarat benned, melyekre hosszútávon támaszkodhatsz. A kis és reális célok kitűzésével sokkal könnyebben megtanulhatod a nehezebb részeket, ráadásul kevésbé valószínű, hogy ostorozd magad a célok el nem érése miatt.

5. Azonosítsd és old meg a problémát

Ne csak játssz újra és újra, magad mögött tudva a darabot, és semmiképp ne hagyd figyelmen kívül a problémákat. Keresd meg, hol csúszol el vagy használsz folyamatosan rossz ujjakat, és dolgozz azon, amit rosszul csinálsz, döntsd el, hogy fogod kijavítani.

Nem minden problémát lehet azonos módon megoldani. Ha a ritmikával van a gond, próbálkozz csak annak a gyakorlásával például az asztalon. Koncentrálj csak a problémás részre és gyakorold lassabb tempóban a metronóm segítségével, majd fokozatosan növeld a tempót. Miután megvan a ritmus, könnyebben fogod tudni folytatni. Amikor túljutsz egy problémán, ne térj vissza a darab vagy szakasz elejére, gyakorold még egy kicsit, majd haladj tovább.

6. Zenésznek lenni sokkal több, mint csak lejátszani a hangokat

Fontos az is, hogy megértsük a hangszerünket, annak repertoárját, korszakát és miért bizonyos módon írtak rá zenét. Például ha egy idegen nyelven énekelsz, akkor is fontos a dalt lefordítani, hogy megértsd a szavak valódi jelentését. Tölts egy kis időt nagyszerű művészek és zenék hallgatásával, és próbáld meg elemezni, mi teszi nagyszerűvé az előadót vagy az előadást.

A zene eljátszásának vizualizálása szintén rendkívül hasznos lehet. Óriási változást hozhat a mentális és fizikai teljesítményben, ha elképzeljük magunkat, ahogy a kívánt módon játszuk a dallamokat a gyakorló helyiségben vagy a koncertteremben. Ha idő szűkében vagy, esetleg olyan helyen tartózkodsz épp, mint például a vonat, vedd elő a zenét és játszd el fejben.

7. Írj saját zenét

Ne félj lejegyezni az ötleteidet. Nyilvánvalóan nem minden darab lesz mestermű, de tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy megkönnyítsd a zene értelmezését. Ha hiányzik valami, jegyezd fel, csiszold folyamatosan az ötleteidet és vigyél bele minél több kreativitást.

8. Vedd fel magad

Ha felveszed a gyakorlásodat, visszahallgathatod magad és talán találsz néhány részt, amivel kevésbé vagy elégedett, hiányolsz belőle valamit. Akár fontolóra veheted, hogy videót is készíts, így olyan dolgokat is észrevehetsz, melyek más módon nem tudatosulnak benned.

9. Megfelelő gondolkodásmód

Mindannyian emberek vagyunk, és néha előfordul, hogy egyszerűen nincs kedvünk gyakorolni – és nincs értelme gyakorolni, új hibákat alkotni ahelyett, hogy javítanánk őket. Tehát, hacsak nincs valamilyen határidő okozta nyomás, akkor teljesen rendben van, hogy tarts szabadnapot vagy egy jól ismert darabbal csak 15-20 percben átmozgasd az ujjaidat. Végül úgyis játszani fogsz, hiszen élvezed a hangszered hangulatát és hangját, a nyomás alatt viszont könnyű csalódni és elfelejteni a szórakozást.

10. Jutalmazd magad

Az egyes gyakorlatok végén emlékeztesd magad, milyen csodálatos dolog, hogy hangszeren játszol és a gyakorlás végeztével jutalmazd meg magad!

Forrás: classicfm.com

Aktuális

Mit kell tudni a fülzsírról?

2020. 07. 06.

Az összes anyagból, melyeket a testünk választ ki, a fülzsír az egyik legrejtélyesebb. Mi lehet az oka a viaszos anyag előállításának? Az egészségügyi szakemberek még nem teljesen értik minden tulajdonságát, de abban biztosak, hogy védekezésre szolgál. Ahhoz, hogy jobban megértsük, összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt a fülzsírról – és hogy miért nem kell azonnal eltávolítani.

Halláskárosodás csecsemőknél

2020. 06. 29.

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma az Egyesült Államokban, és érint minden korcsoportot, beleértve a csecsemőket is. Ezt a halláskárosodás típust hívják prelingualnak, mivel akkor fordul elő, mielőtt a gyermek beszélni tanulna.

A rock'n'roll nem olyan csendes történelme halláskárosodással

2020. 06. 22.

Az AC/DC arra kényszerült, hogy elhalassza 2016-os turnéjának fennmaradó részét énekesük, Brian Johnson teljes hallásvesztésének kockázata miatt. Ez nem az első alkalom, amikor a rocksztárokat ez a kérdés foglalkoztatta.

Öt dolog, amit megtehetsz a hallásod egészségéért

2020. 06. 15.

Függetlenül attól, hogy diagnosztizáltak-e hallásvesztést vagy sem, vannak dolgok, melyekkel minimalizálhatod a kialakulásának és súlyosbodásának esélyét, és ezzel egyidejűleg javíthatod az általános egészségi állapotodat is.

10 tipp a hatékony zenegyakorláshoz

2020. 06. 08.

Építsd be ezeket a tippeket a napi gyakorlási rutinodba és hamarosan látni fogod az előnyeit.

Kapcsolódó termékek

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

6.990Ft

Leírás A 25 éves tapasztalat lehetővé tette az Alpine számára, hogy kifejlessze a tökéletes univerzális zenei füldugókat. A füldugó körültekintően ..

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

9.590Ft

Leírás Az Alpine közel huszonöt éves tapasztalatát felhasználva kifejlesztette az elsőosztályú zenei füldugókat, melyek páratlan zenei élményt és v..

Alpine MusicSafe Earmuff - Fültok dobosoknak, zenészeknek

Alpine MusicSafe Earmuff - Fültok dobosoknak, zenészeknek

8.490Ft

A halláskárosodás megelőzése A Modern Drummer kutatása kimutatta, hogy a dobokra mért ütés hangereje elérheti a 120 dB-t. Ha nem használsz hallásvé..

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

9.990Ft

Tökéletes füldugók az éjszakába A koncertek és fesztiválok látogatói különösen szeretnék élvezni a zenét. Hallásvédő nélkül csupán negyedórát tölth..