3 mód a hallásod védelmére a tűzijáték alatt


Amikor augusztus 20. ünneplésére gondolunk, az első dolog, mely eszünkbe juthat, a tűzijáték. Ekkor az ország számos városában tartanak különböző ünnepségeket, részt vehetünk változatos programokon, ahol általában a rendezvényt tűzijátékkal zárják. A színes látványosság mellett egy dolog közös a tűzijátékokban, a halláskárosodás kockázata.

Miért olyan hangos a tűzijáték?

A hangerő annak a kémia reakciónak az eredménye, mely a meggyújtás után történik. Az égő puskapor forró gázt bocsát ki, mely nagyon gyorsan tágul. Amikor olyannyira kitágul, hogy a tűzijáték belsejéből is kiszökik, az így keletkező robbanás légnyomás hullámot generál. Ez a vibráció okozhat tartós károsodást a belső fül szőrszerű sejtjeinél.

Igen, a tűzijátékok nagyon izgalmasak és látványosak, de sajnos túlzott hangerő faktorral párosulnak. Sokan vallják, hogy „minél hangosabb, annál jobb”. Ezek a robbanások viszont könnyen elérik a 150-175 dB hangerősséget is, mely messze meghaladja a hallásra biztonságos zajszintet.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) a biztonságos decibelszintet tűzijátékok esetén felnőtteknél 140 dB-ben, gyermekeknél pedig 120 dB-ben határozza meg. A tűzijáték hangerejének szintje a puskalövés és a felszálló repülőgép hangjának felel meg.

Soha ne tegyél ki egy kisbabát a tűzijáték hangjának

A csecsemőket egyáltalán nem szabad kitenni ennyire hangos zajnak. Hallójáratuk jóval kisebb mint az idősebb gyerekeké vagy a felnőtteké, szóval a fülüket érő hangnyomás hatása jelentősebb. Ami egy felnőttnek alig hallható, az egy csecsemőnek akár 20 dB-lel is hangosabb lehet. Épp ezért semmiképp sem lehet őket ilyen hangerőnek kitenni, mivel a füleik még túl érzékenyek.

3 mód a hallásod védelmére

1. Tarts távolságot

Az egyik biztonságos mód a megfelelő távolság megtartása a hang forrásától. Minél távolabb állsz, annál kevésbé lesz ártalmas a hang a füleidre, mivel a távolság megváltoztathatja a decibelszintet és a hallásra biztonságossá teszi a zajt. Nagyobb távolságból még mindig jól látjuk a tűzijátékot, csak a belső fül szőrsejtjeit károsító hangnyomás nélkül élvezhetjük azt.

2. Mellőzzük az otthoni tűzijátékot

Habár ez Magyarországon inkább a szilveszterre vonatkozik, mindenképp érdemes róla szót ejteni, ha már tűzijátékról beszélünk. A szakértők is inkább javasolják, hogy bízzuk ezt a hozzáértőkre és ne otthon használjunk pirotechnikai eszközöket. Rendkívül veszélyes és nem feltétlenül tudja bárki megteremteni a megfelelő körülményeket a rakéták fellövéséhez. Illetve kellő távolságot sem tudunk tartani a zajtól, ha mi indítjuk a tűzijátékot.

3. Használj füldugót és fültokot

Ha mindenképp közelről szeretnéd nézni a fényeket, vagy videót szeretnél róla készíteni, feltétlenül védd saját és gyermekeid hallását. Erre különféle megoldásokat találhatunk a speciális füldugóktól, az egyszer használatos szivacsos termékektől a fültokokig, illetve külön felnőtt és gyermek hallásvédőket. A kicsiknek jobb választás lehet a fültok, általában erősebb csillapítással rendelkeznek, valamint a füldugó gyakran zavaró nekik vagy nem illeszkedik megfelelően a fülükbe.

Zaj okozta halláskárosodás

A zaj okozta halláskárosodás az egyik leggyakoribb módja a hallásvesztésnek. Az olyan túlzott zajok, mint amilyen a tűzijáték is, az alábbi következményekkel járhatnak:

  • Tinnitus, vagyis fülzúgás, fülcsengés
  • Enyhe ideiglenes hallásvesztés (kevesebb mint 24 órán át)
  • Dobhártya perforáció (ritkább esetben)
  • Ismételt expozíció után tartós halláskárosodás (különösen idősebb korban)

Ha azt gyanítod, hogy ideiglenes hallásvesztésed van a tűzijátékot követően, keress fel szakembert. Ne aggódj, nem kell lemondanod a tűzijáték élményéről akkor sem, ha közben véded a hallásod.

Forrás: healthyhearing.com
Szerző: Joy Victory

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

13.490Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..