3 mód a hallásod védelmére a tűzijáték alatt


Amikor augusztus 20. ünneplésére gondolunk, az első dolog, mely eszünkbe juthat, a tűzijáték. Ekkor az ország számos városában tartanak különböző ünnepségeket, részt vehetünk változatos programokon, ahol általában a rendezvényt tűzijátékkal zárják. A színes látványosság mellett egy dolog közös a tűzijátékokban, a halláskárosodás kockázata.

Miért olyan hangos a tűzijáték?

A hangerő annak a kémia reakciónak az eredménye, mely a meggyújtás után történik. Az égő puskapor forró gázt bocsát ki, mely nagyon gyorsan tágul. Amikor olyannyira kitágul, hogy a tűzijáték belsejéből is kiszökik, az így keletkező robbanás légnyomás hullámot generál. Ez a vibráció okozhat tartós károsodást a belső fül szőrszerű sejtjeinél.

Igen, a tűzijátékok nagyon izgalmasak és látványosak, de sajnos túlzott hangerő faktorral párosulnak. Sokan vallják, hogy „minél hangosabb, annál jobb”. Ezek a robbanások viszont könnyen elérik a 150-175 dB hangerősséget is, mely messze meghaladja a hallásra biztonságos zajszintet.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) a biztonságos decibelszintet tűzijátékok esetén felnőtteknél 140 dB-ben, gyermekeknél pedig 120 dB-ben határozza meg. A tűzijáték hangerejének szintje a puskalövés és a felszálló repülőgép hangjának felel meg.

Soha ne tegyél ki egy kisbabát a tűzijáték hangjának

A csecsemőket egyáltalán nem szabad kitenni ennyire hangos zajnak. Hallójáratuk jóval kisebb mint az idősebb gyerekeké vagy a felnőtteké, szóval a fülüket érő hangnyomás hatása jelentősebb. Ami egy felnőttnek alig hallható, az egy csecsemőnek akár 20 dB-lel is hangosabb lehet. Épp ezért semmiképp sem lehet őket ilyen hangerőnek kitenni, mivel a füleik még túl érzékenyek.

3 mód a hallásod védelmére

1. Tarts távolságot

Az egyik biztonságos mód a megfelelő távolság megtartása a hang forrásától. Minél távolabb állsz, annál kevésbé lesz ártalmas a hang a füleidre, mivel a távolság megváltoztathatja a decibelszintet és a hallásra biztonságossá teszi a zajt. Nagyobb távolságból még mindig jól látjuk a tűzijátékot, csak a belső fül szőrsejtjeit károsító hangnyomás nélkül élvezhetjük azt.

2. Mellőzzük az otthoni tűzijátékot

Habár ez Magyarországon inkább a szilveszterre vonatkozik, mindenképp érdemes róla szót ejteni, ha már tűzijátékról beszélünk. A szakértők is inkább javasolják, hogy bízzuk ezt a hozzáértőkre és ne otthon használjunk pirotechnikai eszközöket. Rendkívül veszélyes és nem feltétlenül tudja bárki megteremteni a megfelelő körülményeket a rakéták fellövéséhez. Illetve kellő távolságot sem tudunk tartani a zajtól, ha mi indítjuk a tűzijátékot.

3. Használj füldugót és fültokot

Ha mindenképp közelről szeretnéd nézni a fényeket, vagy videót szeretnél róla készíteni, feltétlenül védd saját és gyermekeid hallását. Erre különféle megoldásokat találhatunk a speciális füldugóktól, az egyszer használatos szivacsos termékektől a fültokokig, illetve külön felnőtt és gyermek hallásvédőket. A kicsiknek jobb választás lehet a fültok, általában erősebb csillapítással rendelkeznek, valamint a füldugó gyakran zavaró nekik vagy nem illeszkedik megfelelően a fülükbe.

Zaj okozta halláskárosodás

A zaj okozta halláskárosodás az egyik leggyakoribb módja a hallásvesztésnek. Az olyan túlzott zajok, mint amilyen a tűzijáték is, az alábbi következményekkel járhatnak:

  • Tinnitus, vagyis fülzúgás, fülcsengés
  • Enyhe ideiglenes hallásvesztés (kevesebb mint 24 órán át)
  • Dobhártya perforáció (ritkább esetben)
  • Ismételt expozíció után tartós halláskárosodás (különösen idősebb korban)

Ha azt gyanítod, hogy ideiglenes hallásvesztésed van a tűzijátékot követően, keress fel szakembert. Ne aggódj, nem kell lemondanod a tűzijáték élményéről akkor sem, ha közben véded a hallásod.

Forrás: healthyhearing.com
Szerző: Joy Victory

Aktuális

COVID-19 és halláskárosodás: Amit eddig tudunk

2020. 09. 21.

A COVID-19-et, vagyis a koronavírust már számos hosszútávú szövődménnyel kapcsolatba hozták, ezek közül néhány példa a szívkárosodás, a tüdőkárosodás és a neurológiai rendellenességek. Az egyik kutatási terület azt vizsgálja, hogy halláskárosodás és fülzúgás kialakulhat-e a koronavírus fertőzés miatt, esetleg annak tüneteként, vagy szövődményeként napokkal vagy hetekkel később.

Hallásvédelmi program zenészeknek

2020. 09. 07.

A zenekari zenészek hallásának védelme érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hallásvédelmi program indítása mellett döntött. A programot Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ismertette a fővárosi Budapest Music Centerben (BMC) még múlt vasárnap.

 

Hogyan lesz a banki alkalmazott hangszerbolt tulajdonos?

2020. 08. 24.

Tiszteljük a zenészeket, imádjuk a zenét és csodáljuk a hangszereket.

3 mód a hallásod védelmére a tűzijáték alatt

2020. 08. 17.

Amikor augusztus 20. ünneplésére gondolunk, az első dolog, mely eszünkbe juthat, a tűzijáték. Ekkor az ország számos városában tartanak különböző ünnepségeket, részt vehetünk változatos programokon, ahol általában a rendezvényt tűzijátékkal zárják. A színes látványosság mellett egy dolog közös a tűzijátékokban, a halláskárosodás kockázata.

Mamamibolt: zero waste szemlélet a bababoltban

2020. 08. 10.

A Mamamibolt egy zero waste szemléletű bababolt Debrecen szívében, amelyet tíz éve hoztunk létre.

Kapcsolódó termékek

Alpine Muffy  - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

Alpine Muffy - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

9.390Ft

Klassz fültok gyerekeknek A gyermekek gyakran vannak kitéve olyan zajnak, mely túl hangos számukra. Kutatások szerint nyolcból egy gyermeknél alaku..

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

5.490Ft

Leírás Zenét hallgatni közel a hangszórókhoz, pancsolni a medencében vagy a rajzolásra koncentrálni. A kisgyerekek és a csecsemők játszanak és tanu..

Alpine Muffy Baby - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby - Hallásvédő fültok csecsemőknek

10.990Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..