3 mód a hallásod védelmére a tűzijáték alatt


Amikor augusztus 20. ünneplésére gondolunk, az első dolog, mely eszünkbe juthat, a tűzijáték. Ekkor az ország számos városában tartanak különböző ünnepségeket, részt vehetünk változatos programokon, ahol általában a rendezvényt tűzijátékkal zárják. A színes látványosság mellett egy dolog közös a tűzijátékokban, a halláskárosodás kockázata.

Miért olyan hangos a tűzijáték?

A hangerő annak a kémia reakciónak az eredménye, mely a meggyújtás után történik. Az égő puskapor forró gázt bocsát ki, mely nagyon gyorsan tágul. Amikor olyannyira kitágul, hogy a tűzijáték belsejéből is kiszökik, az így keletkező robbanás légnyomás hullámot generál. Ez a vibráció okozhat tartós károsodást a belső fül szőrszerű sejtjeinél.

Igen, a tűzijátékok nagyon izgalmasak és látványosak, de sajnos túlzott hangerő faktorral párosulnak. Sokan vallják, hogy „minél hangosabb, annál jobb”. Ezek a robbanások viszont könnyen elérik a 150-175 dB hangerősséget is, mely messze meghaladja a hallásra biztonságos zajszintet.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) a biztonságos decibelszintet tűzijátékok esetén felnőtteknél 140 dB-ben, gyermekeknél pedig 120 dB-ben határozza meg. A tűzijáték hangerejének szintje a puskalövés és a felszálló repülőgép hangjának felel meg.

Soha ne tegyél ki egy kisbabát a tűzijáték hangjának

A csecsemőket egyáltalán nem szabad kitenni ennyire hangos zajnak. Hallójáratuk jóval kisebb mint az idősebb gyerekeké vagy a felnőtteké, szóval a fülüket érő hangnyomás hatása jelentősebb. Ami egy felnőttnek alig hallható, az egy csecsemőnek akár 20 dB-lel is hangosabb lehet. Épp ezért semmiképp sem lehet őket ilyen hangerőnek kitenni, mivel a füleik még túl érzékenyek.

3 mód a hallásod védelmére

1. Tarts távolságot

Az egyik biztonságos mód a megfelelő távolság megtartása a hang forrásától. Minél távolabb állsz, annál kevésbé lesz ártalmas a hang a füleidre, mivel a távolság megváltoztathatja a decibelszintet és a hallásra biztonságossá teszi a zajt. Nagyobb távolságból még mindig jól látjuk a tűzijátékot, csak a belső fül szőrsejtjeit károsító hangnyomás nélkül élvezhetjük azt.

2. Mellőzzük az otthoni tűzijátékot

Habár ez Magyarországon inkább a szilveszterre vonatkozik, mindenképp érdemes róla szót ejteni, ha már tűzijátékról beszélünk. A szakértők is inkább javasolják, hogy bízzuk ezt a hozzáértőkre és ne otthon használjunk pirotechnikai eszközöket. Rendkívül veszélyes és nem feltétlenül tudja bárki megteremteni a megfelelő körülményeket a rakéták fellövéséhez. Illetve kellő távolságot sem tudunk tartani a zajtól, ha mi indítjuk a tűzijátékot.

3. Használj füldugót és fültokot

Ha mindenképp közelről szeretnéd nézni a fényeket, vagy videót szeretnél róla készíteni, feltétlenül védd saját és gyermekeid hallását. Erre különféle megoldásokat találhatunk a speciális füldugóktól, az egyszer használatos szivacsos termékektől a fültokokig, illetve külön felnőtt és gyermek hallásvédőket. A kicsiknek jobb választás lehet a fültok, általában erősebb csillapítással rendelkeznek, valamint a füldugó gyakran zavaró nekik vagy nem illeszkedik megfelelően a fülükbe.

Zaj okozta halláskárosodás

A zaj okozta halláskárosodás az egyik leggyakoribb módja a hallásvesztésnek. Az olyan túlzott zajok, mint amilyen a tűzijáték is, az alábbi következményekkel járhatnak:

  • Tinnitus, vagyis fülzúgás, fülcsengés
  • Enyhe ideiglenes hallásvesztés (kevesebb mint 24 órán át)
  • Dobhártya perforáció (ritkább esetben)
  • Ismételt expozíció után tartós halláskárosodás (különösen idősebb korban)

Ha azt gyanítod, hogy ideiglenes hallásvesztésed van a tűzijátékot követően, keress fel szakembert. Ne aggódj, nem kell lemondanod a tűzijáték élményéről akkor sem, ha közben véded a hallásod.

Forrás: healthyhearing.com
Szerző: Joy Victory

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek - kifutó

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek - kifutó

5.490Ft

Leírás Zenét hallgatni közel a hangszórókhoz, pancsolni a medencében vagy a rajzolásra koncentrálni. A kisgyerekek és a csecsemők játszanak és tanu..

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

10.990Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..