A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra


„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

A halláskárosodás megterheli a kapcsolatokat

A vizsgálatok elég egyértelművé tették, hogy a kezeletlen halláskárosodás fő stresszforrás lehet, főleg párok között. „A tanulmányok szerint a halláskárosodás csalódottságot, zavartságot és szorongást okoz a partner és általában a kapcsolat iránt.” – mondta két kutató, akik kvalitatív vizsgálatokat folytattak párokról, ahol az egyik fél halláskárosodástól szenvedett. Megállapították, hogy „mind a hallássérült fél, mint a partner sajnálja a spontaneitás elvesztését és a mindennapi interakciók során bekövetkező váratlan események, megfigyelések és apró beszélgetések megosztásának nehézségeit”.

A kommunikáció az egészséges kapcsolat kulcsa

A párok közötti mindennapi kommunikáció, akár fontos, akár triviálisnak tűnő kérdésekről szól, az egészséges kapcsolat sarokköve. A halláskárosodással elveszhetnek ezek a kicsi, de fontos interakciók. Amikor a kommunikáció megszakad, frusztráció jelenik meg. Ez a frusztráció nehezteléshez vezethet, mely a kommunikáció és az intimitás további romlását eredményezi. Az eredmény? Magány és elszigeteltség érzése mindkét fél számára.

„A házastársak gyakran hibáztatják egymást, amiatt, hogy nem hallgatják meg őket, miközben valójában egy hallásprobléma rontja a kommunikációs képességüket” – mondta Patricia Chute audiológus, a Mercy College in Dobbs Ferry, N.Y egészségügyi osztályának vezető professzora.

Az Action on Hearing Loss „Ebben együtt: A halláskárosodás hatása a személyes kapcsolatokra” című jelentése 23 olyan interjú eredményeit tárta fel, melyeket hallássérültekkel és partnereikkel készítettek. Az interjúk célja a következő kérdés megválaszolása volt: „Hogyan reagálnak a partnerek és családtagjaink a halláskárosodásra?”

Még a támogató partnerek is küszködnek a megértéssel

Az interjúk mind a pozitívumokat, mint a negatívumokat feltárták a partnerség szempontjából, amikor a halláskárosodásról van szó. Míg a hallássérültek a partnereiket értékes támogatási forrásnak tekintették és fontos szerepet játszottak a hallásvesztés jelenlétének tudatosításában és a kezelés ösztönzésében, ennek volt egy negatív tényezője is: az interjúalanyok kijelentették, hogy a legtámogatóbb partnereknek is nehézségei vannak a halláskárosodás valódi megértésével. Például nehezen értik meg a hallgatási fáradtság és a háttérzajok szerepét abban, hogy a partner mennyit hallhat az adott pillanatban. Összességében a halló és hallássérült partnerek egy dologban megállapodtak: a hallásvesztés következtében jelentős változás történt a kommunikáció jellegében és tartalmában.

Ezek megerősítik, hogy a legegyszerűbb kommunikáció, még az is, melyet általában nem tekintünk fontosnak, valójában intimitást és kapcsolatot épít a partnerek között. Az apró dolgok, beleértve a vicceket és a humort, közös társalgást és elmélkedést váltanak ki. És a kapcsolatok, különösen házasság esetén, a kommunikáció hiánya miatt jelentős veszteséget szenvednek.

A halláskárosodáshoz kapcsolódó negatív érzelmek

A halláskárosodás káros és negatív érzelmek sorát okozhatja a partnerek között. Ilyenek például a következők:

 • Frusztráció
 • Neheztelés
 • Magány – a halló partnerek úgy érzik, kimaradnak a társalgásból
 • Társadalmi tevékenységek korlátozása, kivonulás a társalmi interakciókból
 • Csökken az intim beszélgetések, a családdal való viccelődések száma
 • Közös kommunikáció nehézsége
 • Csökken a közös tevékenységek száma, pl. tévézés
 • Baráti kapcsolatok elvesztése
 • Kommunikáció csökkenése

Tippek beszélgetéshez a partner halláscsökkenéséről

Ha a partner vagy házastárs nem hall jól

Olyan emberrel élni, aki nem hall jól, frusztráló lehet, különösen, ha nincs tisztában a problémával. Ha állandóan arra kérnek, hogy ismételd el a mondandód, hangosítsd fel a tévét, vagy problémát jelent hallani a telefont, a mikrohullámú sütőt vagy a csengőt, akkor ideje beszélgetni. Válasszunk ki egy nyugodt alkalmat, amikor mindkét fél jó hangulatban van és zavartalanul beszélgethet. Használjunk határozott, gondos hangvételt, mely mentes az ítélkezéstől vagy bármilyen negatív érzéstől.

 • Mondjuk el, hogy befolyásolja a kapcsolatot. Míg a halláskárosult fél aggódik a hallókészülék viselése miatt, a hallónak nagyon zavaró az állandó ismételgetés. A halláskárosodás befolyásolja a kommunikációt, mely minden kapcsolat alapja.
 • Mondjuk el a párunknak, hogy aggódunk az egészségéért. Ha a halláskárosodást nem kezelik, az agy beszédért és nyelvi készségekért felelős területei sorvadhatnak, mely tovább ronthatja a halláskárosodást és fokozhatja a kognitív hanyatlás kockázatát.
 • Mondjuk el, hogy aggódunk a saját egészségünkért. A másik fél egészségével és biztonságával kapcsolatos aggodalom további stressz forrása, mely fizikai és érzelmi problémát is eredményezhet. Ráadásul nem túl szórakoztató úgy filmet nézni, hogy közben túl hangos a tévé és kiabálni, ismételni kell a mondandót.
 • Foglaljunk időpontot hallásvizsgálatra. Első lépésként ezt feltétlenül meg kell tenni. Kísérjük el párunkat, hiszen mindig jó, ha két ember hallja az ilyenkor elhangzó információkat, függetlenül attól, hogy ki a beteg. És akár magunkat is teszteltethetjük.
 • Beszélgessünk a halláskárosodás hatásairól. Ismerjük meg a problémát, tájékozódjunk róla és hatásairól, és beszélgessünk erről partnerünkkel, hogy jobban ismerjük és megértsük a problémát.

Szerző: Joy Victory
Forrás: healthyhearing.com

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

5.490Ft

Leírás Az Alpine WorkSafe füldugó használatával készen állunk a munkára. Ezekkel a füldugókkal kivételesen kényelmes védelmet élvezhetünk fűnyírás,..

Alpine MotoSafe Pro - Szűrős füldugó motorosoknak

Alpine MotoSafe Pro - Szűrős füldugó motorosoknak

10.990Ft

Leírás Tökéletes védelem és optimális koncentráció motorozás közben, ezek megvalósítására fejlesztették ki a MotoSafe füldugót. A MotoSafe-hez két ..

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

6.990Ft

Leírás A 25 éves tapasztalat lehetővé tette az Alpine számára, hogy kifejlessze a tökéletes univerzális zenei füldugókat. A füldugó körültekintően ..

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

5.490Ft

Leírás Zenét hallgatni közel a hangszórókhoz, pancsolni a medencében vagy a rajzolásra koncentrálni. A kisgyerekek és a csecsemők játszanak és tanu..