A motorozás megsüketíthet?


Mostanra már több kutatás is igazolta, hogy a motorozás veszélyes a hallásra. Körülbelül 112 km/h sebességen való utazás mindössze percek alatt tartós károsodást okozhat.

Az Auritech és a Southamptoni Egyetemmel együttműködésével készült vizsgálat meghatározta, milyen mértékű zajszintnek vannak kitéve a vezetők motorozás közben.

A tesztek során egy standard Yamaha Tracer 900 típusú motort használtak. A motoros HJC RPHA 70 bukósisakot viselt, melybe az egyetem technikusai apró mikrofonokat helyeztek a motoros füléhez. Így rögzítették és elemezték a generált szélzajt, miközben váltogatták a sebességet.

Az eredmények azt mutatták, hogy a folyamatosan tartott 80 km/h sebesség mellett 92,7 dB szélzaj alakult ki, mely elegendő a maradandó halláskárosodás kialakulásához. 96 km/h sebességnél 97,9 dB-t mértek, míg 112 km/h-nál a szélzaj hangerőssége meghaladta a 100 dB-t is. Az egyetem szakértői szerint 144 km/h-nál másodpercek alatt visszafordíthatatlan halláskárosodás alakulhat ki.

Az eredmények validálására és az elmélet tesztelésére többféle sisakot is kipróbáltak, melyek közül egyesek csendesebbek voltak másoknál. Viszont így is megállapíthatták, hogy bár vannak apró eltérések az értékekben, egyetlen sisak sem csökkenti jelentősen a zajszintet.

A további tesztek azt mutatták, hogy a motoron található védő plexi módosítása nagyobb különbséget eredményezett a zajszint csökkentése szempontjából. A Yamaha esetében a „Touring” és a „Tracer” plexik között nagy eltérést tapasztaltak. A túra plexi használatával a hangerősség 100,8 dB-ről 92,4 dB-re csökkent, mely jelentős eltérés, különösen ha a maradandó halláskárosodásról van szó.

A zaj okozta halláskárosodás (Noise Induced Hearing Loss - NIHL) általában tinnitusz formájában jelenik meg először, mely egy állandó, külső forrás nélküli fülcsengés, fülzúgás. A veszélyes zajszintnek való gyakori kitettség idővel siketséghez vezethet, ezért javasoljuk a hallás védelme érdekében füldugó viselését motorozás közben.

Az olcsó, egyszer használatos füldugók ugyan teszik a dolgukat a sisak alatt, de közben az összes hangot blokkolják. A speciális füldugókat, amilyen az Alpine MotoSafe is, úgy fejlesztették ki, hogy a káros, magas frekvenciájú hangokat csillapítsák, miközben a hasznos, alacsony frekvenciájú hangok hallhatóak maradnak (pl. beszéd, forgalmi zaj).

A kutatást támogató Auritech kollégája, Wendy Faulkner elmondta: „Korábban már kutattunk ezen a területen, de ezúttal sisakok és plexik számos kombinációját kipróbáltuk, hogy meghatározzuk, a motorosra milyen hatással van a káros zajszint.”

„Annak ellenére, hogy a különféle kombinációk között voltak apró eltérések, egyetlen sisak sem nyújtott megfelelő védelmet a szélzajjal szemben. Egyik variáció sem csökkentette a zajhatást 85 dB alá, mely a biztonságos zajszint határértéke, ilyen zaj esetén a munkáltatóknak is hallásvédőt kell biztosítaniuk dolgozóiknak. Az eredmény megerősítette, hogy a motorosoknak erősen ajánlott füldugót viselniük motorozás közben.”

Az Auritech által korábban elvégzett további kutatások azt mutatták, hogy a brit motorosok kb. 60%-a rendszeresen füldugó nélkül motorozik, míg a megkérdezettek 17%-a úgy nyilatkozott, nem hallottak a halláskárosodás kockázatáról. A válaszadók kétharmada pedig elmondta, nem használ hallásvédőt, mert hallani szeretné a környezetét.

Az Alpine MotoSafe füldugók lehetővé teszik, hogy a motoros minden külső hangot megfelelően halljon, így a forgalmat, a motorhangot és a kommunikátort, de közben csillapítja a káros, magas frekvenciájú szélzajt.

Tipikus zajszintek a mindennapi tevékenységek során

  Decibel érték (dB) Megjegyzés
Légzés 10  
Beszélgetés 50  
Porszívó 70  
Gyári alapzaj 80 8 óra elteltével lehetséges halláskárosodás
Buldózer alapjáraton 85 Biztonságos munkavédelmi határérték
Motoron generált szélzaj 80 km/h 93 Halláskárosodás rövid idő alatt
Motoron generált szélzaj 112 km/h 100 Halláskárosodás percek alatt
Autó duda 110  
Repülő felszállás 150 Dobhártya szakadása előfordulhat

Forrás: carolenash.com

Aktuális

COVID-19 és halláskárosodás: Amit eddig tudunk

2020. 09. 21.

A COVID-19-et, vagyis a koronavírust már számos hosszútávú szövődménnyel kapcsolatba hozták, ezek közül néhány példa a szívkárosodás, a tüdőkárosodás és a neurológiai rendellenességek. Az egyik kutatási terület azt vizsgálja, hogy halláskárosodás és fülzúgás kialakulhat-e a koronavírus fertőzés miatt, esetleg annak tüneteként, vagy szövődményeként napokkal vagy hetekkel később.

Hallásvédelmi program zenészeknek

2020. 09. 07.

A zenekari zenészek hallásának védelme érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hallásvédelmi program indítása mellett döntött. A programot Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ismertette a fővárosi Budapest Music Centerben (BMC) még múlt vasárnap.

 

Hogyan lesz a banki alkalmazott hangszerbolt tulajdonos?

2020. 08. 24.

Tiszteljük a zenészeket, imádjuk a zenét és csodáljuk a hangszereket.

3 mód a hallásod védelmére a tűzijáték alatt

2020. 08. 17.

Amikor augusztus 20. ünneplésére gondolunk, az első dolog, mely eszünkbe juthat, a tűzijáték. Ekkor az ország számos városában tartanak különböző ünnepségeket, részt vehetünk változatos programokon, ahol általában a rendezvényt tűzijátékkal zárják. A színes látványosság mellett egy dolog közös a tűzijátékokban, a halláskárosodás kockázata.

Mamamibolt: zero waste szemlélet a bababoltban

2020. 08. 10.

A Mamamibolt egy zero waste szemléletű bababolt Debrecen szívében, amelyet tíz éve hoztunk létre.

Kapcsolódó termékek

Alpine MotoSafe Pro - Szűrős füldugó motorosoknak

Alpine MotoSafe Pro - Szűrős füldugó motorosoknak

10.990Ft

Leírás Tökéletes védelem és optimális koncentráció motorozás közben, ezek megvalósítására fejlesztették ki a MotoSafe füldugót. A MotoSafe-hez két ..

Alpine MotoSafe Tour - Szűrős füldugó motorosoknak

Alpine MotoSafe Tour - Szűrős füldugó motorosoknak

6.590Ft

Leírás Tökéletes védelem és optimális koncentráció motorozás közben, ezek megvalósítására fejlesztették ki a MotoSafe Tour füldugót. A MotoSafe Tou..

Alpine MotoSafe Race - Szűrős füldugó motorosoknak

Alpine MotoSafe Race - Szűrős füldugó motorosoknak

6.590Ft

Leírás A motorozás egy olyan dolog, melyet élvezni szeretnénk. Sajnos a motorosok gyakran bosszantó fülcsengést és erős fáradtságérzetet tapasztaln..