A motorozás megsüketíthet?


Mostanra már több kutatás is igazolta, hogy a motorozás veszélyes a hallásra. Körülbelül 112 km/h sebességen való utazás mindössze percek alatt tartós károsodást okozhat.

Az Auritech és a Southamptoni Egyetemmel együttműködésével készült vizsgálat meghatározta, milyen mértékű zajszintnek vannak kitéve a vezetők motorozás közben.

A tesztek során egy standard Yamaha Tracer 900 típusú motort használtak. A motoros HJC RPHA 70 bukósisakot viselt, melybe az egyetem technikusai apró mikrofonokat helyeztek a motoros füléhez. Így rögzítették és elemezték a generált szélzajt, miközben váltogatták a sebességet.

Az eredmények azt mutatták, hogy a folyamatosan tartott 80 km/h sebesség mellett 92,7 dB szélzaj alakult ki, mely elegendő a maradandó halláskárosodás kialakulásához. 96 km/h sebességnél 97,9 dB-t mértek, míg 112 km/h-nál a szélzaj hangerőssége meghaladta a 100 dB-t is. Az egyetem szakértői szerint 144 km/h-nál másodpercek alatt visszafordíthatatlan halláskárosodás alakulhat ki.

Az eredmények validálására és az elmélet tesztelésére többféle sisakot is kipróbáltak, melyek közül egyesek csendesebbek voltak másoknál. Viszont így is megállapíthatták, hogy bár vannak apró eltérések az értékekben, egyetlen sisak sem csökkenti jelentősen a zajszintet.

A további tesztek azt mutatták, hogy a motoron található védő plexi módosítása nagyobb különbséget eredményezett a zajszint csökkentése szempontjából. A Yamaha esetében a „Touring” és a „Tracer” plexik között nagy eltérést tapasztaltak. A túra plexi használatával a hangerősség 100,8 dB-ről 92,4 dB-re csökkent, mely jelentős eltérés, különösen ha a maradandó halláskárosodásról van szó.

A zaj okozta halláskárosodás (Noise Induced Hearing Loss - NIHL) általában tinnitusz formájában jelenik meg először, mely egy állandó, külső forrás nélküli fülcsengés, fülzúgás. A veszélyes zajszintnek való gyakori kitettség idővel siketséghez vezethet, ezért javasoljuk a hallás védelme érdekében füldugó viselését motorozás közben.

Az olcsó, egyszer használatos füldugók ugyan teszik a dolgukat a sisak alatt, de közben az összes hangot blokkolják. A speciális füldugókat, amilyen az Alpine MotoSafe is, úgy fejlesztették ki, hogy a káros, magas frekvenciájú hangokat csillapítsák, miközben a hasznos, alacsony frekvenciájú hangok hallhatóak maradnak (pl. beszéd, forgalmi zaj).

A kutatást támogató Auritech kollégája, Wendy Faulkner elmondta: „Korábban már kutattunk ezen a területen, de ezúttal sisakok és plexik számos kombinációját kipróbáltuk, hogy meghatározzuk, a motorosra milyen hatással van a káros zajszint.”

„Annak ellenére, hogy a különféle kombinációk között voltak apró eltérések, egyetlen sisak sem nyújtott megfelelő védelmet a szélzajjal szemben. Egyik variáció sem csökkentette a zajhatást 85 dB alá, mely a biztonságos zajszint határértéke, ilyen zaj esetén a munkáltatóknak is hallásvédőt kell biztosítaniuk dolgozóiknak. Az eredmény megerősítette, hogy a motorosoknak erősen ajánlott füldugót viselniük motorozás közben.”

Az Auritech által korábban elvégzett további kutatások azt mutatták, hogy a brit motorosok kb. 60%-a rendszeresen füldugó nélkül motorozik, míg a megkérdezettek 17%-a úgy nyilatkozott, nem hallottak a halláskárosodás kockázatáról. A válaszadók kétharmada pedig elmondta, nem használ hallásvédőt, mert hallani szeretné a környezetét.

Az Alpine MotoSafe füldugók lehetővé teszik, hogy a motoros minden külső hangot megfelelően halljon, így a forgalmat, a motorhangot és a kommunikátort, de közben csillapítja a káros, magas frekvenciájú szélzajt.

Tipikus zajszintek a mindennapi tevékenységek során

  Decibel érték (dB) Megjegyzés
Légzés 10  
Beszélgetés 50  
Porszívó 70  
Gyári alapzaj 80 8 óra elteltével lehetséges halláskárosodás
Buldózer alapjáraton 85 Biztonságos munkavédelmi határérték
Motoron generált szélzaj 80 km/h 93 Halláskárosodás rövid idő alatt
Motoron generált szélzaj 112 km/h 100 Halláskárosodás percek alatt
Autó duda 110  
Repülő felszállás 150 Dobhártya szakadása előfordulhat

Forrás: carolenash.com

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine MotoSafe Pro - Szűrős füldugó motorosoknak

Alpine MotoSafe Pro - Szűrős füldugó motorosoknak

11.490Ft

Leírás Tökéletes védelem és optimális koncentráció motorozás közben, ezek megvalósítására fejlesztették ki a MotoSafe füldugót. A MotoSafe-hez két ..

Alpine MotoSafe Tour - Szűrős füldugó motorosoknak

Alpine MotoSafe Tour - Szűrős füldugó motorosoknak

6.990Ft

Leírás Tökéletes védelem és optimális koncentráció motorozás közben, ezek megvalósítására fejlesztették ki a MotoSafe Tour füldugót. A MotoSafe Tou..

Alpine MotoSafe Race - Szűrős füldugó motorosoknak

Alpine MotoSafe Race - Szűrős füldugó motorosoknak

6.990Ft

Leírás A motorozás egy olyan dolog, melyet élvezni szeretnénk. Sajnos a motorosok gyakran bosszantó fülcsengést és erős fáradtságérzetet tapasztaln..