COVID-19 és halláskárosodás: Amit eddig tudunk


A COVID-19-et, vagyis a koronavírust már számos hosszútávú szövődménnyel kapcsolatba hozták, ezek közül néhány példa a szívkárosodás, a tüdőkárosodás és a neurológiai rendellenességek. Az egyik kutatási terület azt vizsgálja, hogy halláskárosodás és fülzúgás kialakulhat-e a koronavírus fertőzés miatt, esetleg annak tüneteként, vagy szövődményeként napokkal vagy hetekkel később.

Azt már tudjuk, hogy a vírusok és a bakteriális fertőzések több típusa okozhat halláskárosodást. Viszont a járványokat kiváltó korábbi koronavírus típusok, mint a SARS és a MERS, úgy tűnik, nem okoznak hallásproblémákat. De mi a helyzet a SARS-CoV-2, a jelenlegi koronavírussal, melyből globális járvány lett? Az alábbiakban a legújabb kutatásokat ismerjük meg.

Koronavírus és halláskárosodás

Hirtelen halláskárosodás, mint tünet

A közzétett esettanulmányok alapján úgy tűnik, hogy a hirtelen kialakuló halláskárosodás ritkán jelenik meg a koronavírus tüneteként. Egy jelentés szerint több iráni beteg számolt be halláskárosodásról az egyik fülében, illetve forgó szédülésről. Egy a hirtelen szenzorineurális halláscsökkenésről és a COVID-19-ről szóló másik jelentésben egy egyiptomi férfi tapasztalt hirtelen halláskárosodást, mely után pozitív lett a teszt koronavírusra. Ezeken a jelentéseken túl azonban nem sokat publikáltak a témában.

Megjegyzés: A hirtelen kialakuló halláskárosodás orvosi vészhelyzet, mellyel azonnal szakemberhez kell fordulni.

Halláskárosodás mint a koronavírus fertőzés szövődménye

Ami valamivel gyakoribb, de még így is ritkán fordul elő, az a halláskárosodás vagy fülzúgás a fertőzés szövődményeként. Vagyis ez nem a tünetek között szerepel, hanem később alakulhat ki. Eddig azonban kevés kutatást publikáltak a témában. A boncolási jelentések kimutatták a vírust a középfül csontjaiban. Ennél az esetnél az esettanulmányban egy német férfi akut mély halláskárosodást tapasztalt a COVID-19 tüdőgyulladás kialakulása után.

Az eddigi talán legegyértelműbb eredmények egy Egyesült Királyságban végzett felmérésnél születtek, mely szerint 10 koronavírusos beteg közül átlagosan 1 betegnél 8 héttel később halláskárosodás és fülzúgás alakult ki. Ez meglepő eredmény, bár a szerzők felhívják a figyelmet arra is, hogy a halláskárosodás és a fülzúgás nem feltétlenül a vírus következménye, könnyen lehet a gyógyszerek mellékhatása.

Egyértelműen további kutatásokra lenne szükség, hogy megállapíthatóak legyenek a koronavírus hosszú távú következményei.

„Kiváló minőségű tanulmányokra van szükség a COVID-19 akut hatásainak kivizsgálásához, valamint a hosszútávú kockázatok megértéséhez.”

– állítják a témáról szóló szemle szerzői.

Halláscsökkenés vagy fülzúgás, mint a koronavírus kezelésére alkalmazott gyógyszerek mellékhatása

Amit már biztosan tudunk, hogy a koronavírus kezelésére használt egyes gyógyszerek viszonylag magas kockázatot jelentenek a halláskárosodás, a fülzúgás és a szédülés kialakulására. Ez a már eddig is ismert ototoxicitás. Ide tartoznak a kinint, a kolokint és a hidroxi-klórokint tartalmazó gyógyszerek.

„Ezeknek a vírusellenes gyógyszereknek ismert nem kívánt hatásai vannak, beleértve a fülzúgást és a halláskárosodást, és a tüneteket tévesen diagnosztizálhatják a COVID-19 szövődményeként.”

– állapították meg a már korábban idézett szemle szerzői.

A lényeg

További kutatásokra van szükség, hogy teljesen megérthessük, hogyan befolyásolja a koronavírus a hallást és az egyensúlyt. Még nincsenek pontos információink arról, hogy a koronavírus milyen mértékben okoz halláskárosodást, fülzúgást vagy egyensúlyzavart. Amint a járvány véget ér, és a kutatások áttérnek a hosszú távú hatások vizsgálatára, valószínűleg többet fogunk tudni.

Megjegyzés: A koronavírussal kapcsolatos információk gyorsan változnak. Ha problémát tapasztalsz a hallásoddal kapcsolatban, kérd ki szakember segítségét.

Forrás: healthyhearing.com
Szerző: Joy Victory

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine Plug&Go - Általános füldugó kulcstartós tárolóval

Alpine Plug&Go - Általános füldugó kulcstartós tárolóval

3.490Ft

Az emberek szívesen használják ezeket a füldugókat. Kedvező árú, főleg ha figyelembe vesszük a hallásvédelemre kínált egyéb alternatívákat. Ezzel is i..

Alpine SleepSoft - Füldugó alváshoz, tanuláshoz - kifutó

Alpine SleepSoft - Füldugó alváshoz, tanuláshoz - kifutó

5.490Ft

Termékjellemzők: Csillapítás akár 31 dB-ig Rendkívül kényelmes, lágy AlpineThermoShape™ anyag A csengő, a riasztó és az ébresztő hallható az..

Alpine Clean - tisztító folyadék 25 ml

Alpine Clean - tisztító folyadék 25 ml

3.190Ft

Egyedülálló tisztító spray füldugókhoz Az Alpine Clean egy praktikus fertőtlenítő hatású tisztító spray. A folyadék megtisztítja a hallásvédő termé..