COVID-19 és halláskárosodás: Amit eddig tudunk


A COVID-19-et, vagyis a koronavírust már számos hosszútávú szövődménnyel kapcsolatba hozták, ezek közül néhány példa a szívkárosodás, a tüdőkárosodás és a neurológiai rendellenességek. Az egyik kutatási terület azt vizsgálja, hogy halláskárosodás és fülzúgás kialakulhat-e a koronavírus fertőzés miatt, esetleg annak tüneteként, vagy szövődményeként napokkal vagy hetekkel később.

Azt már tudjuk, hogy a vírusok és a bakteriális fertőzések több típusa okozhat halláskárosodást. Viszont a járványokat kiváltó korábbi koronavírus típusok, mint a SARS és a MERS, úgy tűnik, nem okoznak hallásproblémákat. De mi a helyzet a SARS-CoV-2, a jelenlegi koronavírussal, melyből globális járvány lett? Az alábbiakban a legújabb kutatásokat ismerjük meg.

Koronavírus és halláskárosodás

Hirtelen halláskárosodás, mint tünet

A közzétett esettanulmányok alapján úgy tűnik, hogy a hirtelen kialakuló halláskárosodás ritkán jelenik meg a koronavírus tüneteként. Egy jelentés szerint több iráni beteg számolt be halláskárosodásról az egyik fülében, illetve forgó szédülésről. Egy a hirtelen szenzorineurális halláscsökkenésről és a COVID-19-ről szóló másik jelentésben egy egyiptomi férfi tapasztalt hirtelen halláskárosodást, mely után pozitív lett a teszt koronavírusra. Ezeken a jelentéseken túl azonban nem sokat publikáltak a témában.

Megjegyzés: A hirtelen kialakuló halláskárosodás orvosi vészhelyzet, mellyel azonnal szakemberhez kell fordulni.

Halláskárosodás mint a koronavírus fertőzés szövődménye

Ami valamivel gyakoribb, de még így is ritkán fordul elő, az a halláskárosodás vagy fülzúgás a fertőzés szövődményeként. Vagyis ez nem a tünetek között szerepel, hanem később alakulhat ki. Eddig azonban kevés kutatást publikáltak a témában. A boncolási jelentések kimutatták a vírust a középfül csontjaiban. Ennél az esetnél az esettanulmányban egy német férfi akut mély halláskárosodást tapasztalt a COVID-19 tüdőgyulladás kialakulása után.

Az eddigi talán legegyértelműbb eredmények egy Egyesült Királyságban végzett felmérésnél születtek, mely szerint 10 koronavírusos beteg közül átlagosan 1 betegnél 8 héttel később halláskárosodás és fülzúgás alakult ki. Ez meglepő eredmény, bár a szerzők felhívják a figyelmet arra is, hogy a halláskárosodás és a fülzúgás nem feltétlenül a vírus következménye, könnyen lehet a gyógyszerek mellékhatása.

Egyértelműen további kutatásokra lenne szükség, hogy megállapíthatóak legyenek a koronavírus hosszú távú következményei.

„Kiváló minőségű tanulmányokra van szükség a COVID-19 akut hatásainak kivizsgálásához, valamint a hosszútávú kockázatok megértéséhez.”

– állítják a témáról szóló szemle szerzői.

Halláscsökkenés vagy fülzúgás, mint a koronavírus kezelésére alkalmazott gyógyszerek mellékhatása

Amit már biztosan tudunk, hogy a koronavírus kezelésére használt egyes gyógyszerek viszonylag magas kockázatot jelentenek a halláskárosodás, a fülzúgás és a szédülés kialakulására. Ez a már eddig is ismert ototoxicitás. Ide tartoznak a kinint, a kolokint és a hidroxi-klórokint tartalmazó gyógyszerek.

„Ezeknek a vírusellenes gyógyszereknek ismert nem kívánt hatásai vannak, beleértve a fülzúgást és a halláskárosodást, és a tüneteket tévesen diagnosztizálhatják a COVID-19 szövődményeként.”

– állapították meg a már korábban idézett szemle szerzői.

A lényeg

További kutatásokra van szükség, hogy teljesen megérthessük, hogyan befolyásolja a koronavírus a hallást és az egyensúlyt. Még nincsenek pontos információink arról, hogy a koronavírus milyen mértékben okoz halláskárosodást, fülzúgást vagy egyensúlyzavart. Amint a járvány véget ér, és a kutatások áttérnek a hosszú távú hatások vizsgálatára, valószínűleg többet fogunk tudni.

Megjegyzés: A koronavírussal kapcsolatos információk gyorsan változnak. Ha problémát tapasztalsz a hallásoddal kapcsolatban, kérd ki szakember segítségét.

Forrás: healthyhearing.com
Szerző: Joy Victory

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine Plug&Go - Általános füldugó kulcstartós tárolóval

Alpine Plug&Go - Általános füldugó kulcstartós tárolóval

3.490Ft

Az emberek szívesen használják ezeket a füldugókat. Kedvező árú, főleg ha figyelembe vesszük a hallásvédelemre kínált egyéb alternatívákat. Ezzel is i..

Alpine Clean - tisztító folyadék 25 ml

Alpine Clean - tisztító folyadék 25 ml

3.990Ft

Egyedülálló tisztító spray füldugókhoz Az Alpine Clean egy praktikus fertőtlenítő hatású tisztító spray. A folyadék megtisztítja a hallásvédő termé..