COVID-19 és halláskárosodás: Amit eddig tudunk


A COVID-19-et, vagyis a koronavírust már számos hosszútávú szövődménnyel kapcsolatba hozták, ezek közül néhány példa a szívkárosodás, a tüdőkárosodás és a neurológiai rendellenességek. Az egyik kutatási terület azt vizsgálja, hogy halláskárosodás és fülzúgás kialakulhat-e a koronavírus fertőzés miatt, esetleg annak tüneteként, vagy szövődményeként napokkal vagy hetekkel később.

Azt már tudjuk, hogy a vírusok és a bakteriális fertőzések több típusa okozhat halláskárosodást. Viszont a járványokat kiváltó korábbi koronavírus típusok, mint a SARS és a MERS, úgy tűnik, nem okoznak hallásproblémákat. De mi a helyzet a SARS-CoV-2, a jelenlegi koronavírussal, melyből globális járvány lett? Az alábbiakban a legújabb kutatásokat ismerjük meg.

Koronavírus és halláskárosodás

Hirtelen halláskárosodás, mint tünet

A közzétett esettanulmányok alapján úgy tűnik, hogy a hirtelen kialakuló halláskárosodás ritkán jelenik meg a koronavírus tüneteként. Egy jelentés szerint több iráni beteg számolt be halláskárosodásról az egyik fülében, illetve forgó szédülésről. Egy a hirtelen szenzorineurális halláscsökkenésről és a COVID-19-ről szóló másik jelentésben egy egyiptomi férfi tapasztalt hirtelen halláskárosodást, mely után pozitív lett a teszt koronavírusra. Ezeken a jelentéseken túl azonban nem sokat publikáltak a témában.

Megjegyzés: A hirtelen kialakuló halláskárosodás orvosi vészhelyzet, mellyel azonnal szakemberhez kell fordulni.

Halláskárosodás mint a koronavírus fertőzés szövődménye

Ami valamivel gyakoribb, de még így is ritkán fordul elő, az a halláskárosodás vagy fülzúgás a fertőzés szövődményeként. Vagyis ez nem a tünetek között szerepel, hanem később alakulhat ki. Eddig azonban kevés kutatást publikáltak a témában. A boncolási jelentések kimutatták a vírust a középfül csontjaiban. Ennél az esetnél az esettanulmányban egy német férfi akut mély halláskárosodást tapasztalt a COVID-19 tüdőgyulladás kialakulása után.

Az eddigi talán legegyértelműbb eredmények egy Egyesült Királyságban végzett felmérésnél születtek, mely szerint 10 koronavírusos beteg közül átlagosan 1 betegnél 8 héttel később halláskárosodás és fülzúgás alakult ki. Ez meglepő eredmény, bár a szerzők felhívják a figyelmet arra is, hogy a halláskárosodás és a fülzúgás nem feltétlenül a vírus következménye, könnyen lehet a gyógyszerek mellékhatása.

Egyértelműen további kutatásokra lenne szükség, hogy megállapíthatóak legyenek a koronavírus hosszú távú következményei.

„Kiváló minőségű tanulmányokra van szükség a COVID-19 akut hatásainak kivizsgálásához, valamint a hosszútávú kockázatok megértéséhez.”

– állítják a témáról szóló szemle szerzői.

Halláscsökkenés vagy fülzúgás, mint a koronavírus kezelésére alkalmazott gyógyszerek mellékhatása

Amit már biztosan tudunk, hogy a koronavírus kezelésére használt egyes gyógyszerek viszonylag magas kockázatot jelentenek a halláskárosodás, a fülzúgás és a szédülés kialakulására. Ez a már eddig is ismert ototoxicitás. Ide tartoznak a kinint, a kolokint és a hidroxi-klórokint tartalmazó gyógyszerek.

„Ezeknek a vírusellenes gyógyszereknek ismert nem kívánt hatásai vannak, beleértve a fülzúgást és a halláskárosodást, és a tüneteket tévesen diagnosztizálhatják a COVID-19 szövődményeként.”

– állapították meg a már korábban idézett szemle szerzői.

A lényeg

További kutatásokra van szükség, hogy teljesen megérthessük, hogyan befolyásolja a koronavírus a hallást és az egyensúlyt. Még nincsenek pontos információink arról, hogy a koronavírus milyen mértékben okoz halláskárosodást, fülzúgást vagy egyensúlyzavart. Amint a járvány véget ér, és a kutatások áttérnek a hosszú távú hatások vizsgálatára, valószínűleg többet fogunk tudni.

Megjegyzés: A koronavírussal kapcsolatos információk gyorsan változnak. Ha problémát tapasztalsz a hallásoddal kapcsolatban, kérd ki szakember segítségét.

Forrás: healthyhearing.com
Szerző: Joy Victory

Aktuális

Hogy befolyásolja az óraátállítás az alvást és az egészséget?

2020. 10. 19.

Hétvégén visszaállítjuk 60 perccel az óráinkat. A nyári időszámítás hivatalosan október 25-én ér véget, amikor hajnali 3-kor visszaállítjuk az órákat 2-re. Lehet, hogy már alig várod, hogy egy órával többet alhass aznap, de a pihenés mennyisége részben az alvási szokásainktól függ. Ha azok közé tartozol, akik az ébresztőig nem kelnek fel, akkor némi extra pihenés várhat rád, de csakis akkor, ha a szokott időben fekszel le.

4 gyakori tévhit a hallásromlásról

2020. 10. 05.

Számos tévhit él az emberekben a halláscsökkenésről, a hallókészülékekről, és arról, hogyan befolyásolhatja az életünket a hallásromlás.

COVID-19 és halláskárosodás: Amit eddig tudunk

2020. 09. 21.

A COVID-19-et, vagyis a koronavírust már számos hosszútávú szövődménnyel kapcsolatba hozták, ezek közül néhány példa a szívkárosodás, a tüdőkárosodás és a neurológiai rendellenességek. Az egyik kutatási terület azt vizsgálja, hogy halláskárosodás és fülzúgás kialakulhat-e a koronavírus fertőzés miatt, esetleg annak tüneteként, vagy szövődményeként napokkal vagy hetekkel később.

Hallásvédelmi program zenészeknek

2020. 09. 07.

A zenekari zenészek hallásának védelme érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hallásvédelmi program indítása mellett döntött. A programot Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ismertette a fővárosi Budapest Music Centerben (BMC) még múlt vasárnap.

 

Hogyan lesz a banki alkalmazott hangszerbolt tulajdonos?

2020. 08. 24.

Tiszteljük a zenészeket, imádjuk a zenét és csodáljuk a hangszereket.

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine Plug&Go - Általános füldugó kulcstartós tárolóval

Alpine Plug&Go - Általános füldugó kulcstartós tárolóval

3.490Ft

Az emberek szívesen használják ezeket a füldugókat. Kedvező árú, főleg ha figyelembe vesszük a hallásvédelemre kínált egyéb alternatívákat. Ezzel is i..

Alpine SleepSoft - Füldugó alváshoz, tanuláshoz

Alpine SleepSoft - Füldugó alváshoz, tanuláshoz

5.490Ft

Termékjellemzők: Csillapítás akár 31 dB-ig Rendkívül kényelmes, lágy AlpineThermoShape™ anyag A csengő, a riasztó és az ébresztő hallható az..

Alpine Clean - tisztító folyadék 25 ml

Alpine Clean - tisztító folyadék 25 ml

3.190Ft

Egyedülálló tisztító spray füldugókhoz Az Alpine Clean egy praktikus fertőtlenítő hatású tisztító spray. A folyadék megtisztítja a hallásvédő termé..