Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes


Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

Melyik gyerekeknek van szüksége füldugóra az úszáshoz?

A víz könnyen a fülben rekedhet, ezért a füldugókat általában a következő esetekben ajánlják:

  • előfordult úszófül (otitis externa)
  • közelmúltban szenvedett középfülfertőzéstől (otitis media)
  • fülcső esetén (ez egy kis henger, melyet a dobhártyába helyeznek, hogy segítsen megakadályozni a visszatérő középfülgyulladást)
  • korábban is előfordult fülfertőzés

Emellett kifejezetten javasolt a füldugó használata akkor, ha kezeletlen vizekben, például tavakban, folyókban vagy óceánokban úsznak a gyerekek. A füldugók megakadályozzák a baktériumok fülbe kerülését.

Mi a helyzet a klórozott vízzel?

A kezelt vizekben, például uszodákban a legtöbb gyereknek nem feltétlenül van szüksége füldugókra, kivétel, ha fülcsővel rendelkeznek és szeretnek a víz alá merülni. A mélyebb víz növelheti a fülekre gyakorolt nyomást, valamint a víz a fülbe kerülhet.

(Azonban sosem rossz ötlet füldugót viselni gyermekek és felnőttek esetén egyaránt, különösen azoknak, akiknek gyakran megy bele a víz a fülükbe.)

A fülcsővel rendelkező gyerekeknek érdemes akkor is füldugót viselniük, amikor a fürdőkádban szappanos víz kerülhet a fülükbe. A szappan felületaktív anyagként vagy kenőanyagként működik, csökkentve a felületi feszültséget és lehetővé téve a víz bejutását a fülcsőhöz.

A legtöbb orvos ajánlja a füldugó használatát a fülcsővel rendelkező gyermekek számára.

Úszás mellőzése aktív fülfertőzés esetén

Ne felejtsük el, hogy a víz alatt való úszás nyomásváltozást okozhat a fülfertőzéstől szenvedő gyermekek számára. Akut középfülgyulladás esetén, amikor repedés van a dobhártyán, teljesen mellőzni kell az úszást, amíg a fertőzés el nem múlik.

Az úszó füldugók típusai

Léteznek fülre öntött, teljesen egyéni füldugók, illetve vásárolhatunk univerzális füldugókat is. Mindkét típus hatékonyan szárazon tartja a füleket, de mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai. A hallásgondozó szakemberek segíthetnek eldönteni, hogy a gyermeknek melyik típusra van szüksége.

Univerzális füldugók

Több fajta közül válogathatunk, eltérhet az alapanyag, a forma. Ezek olcsóbbak mint a fülre öntött, egyedi füldugók. Emiatt ha esetleg elvesznek, egyszerűbb őket pótolni, könnyebben cserélhetők. Használatuk egyszerű, egyes típusok lebegnek a víz tetején, ezért könnyen megtalálhatóak, ha kiesnének a fülből. Gyerekek is könnyen a fülükbe tudják illeszteni, általában nincs szükség felnőtt segítségére.

A szivacsos füldugók nem tisztíthatóak, ezért nem túl higiénikusak. A viaszos füldugókat egy-két használat után szintén el kell dobni. A gyurmaszerű füldugóknál fennáll a veszély, hogy egy darabka a fülben marad eltávolítás után. A szilikon füldugók irritációt okozhatnak, viszont léteznek orvosi műanyagból készült füldugók is, ilyenek az Alpine termékei is. Ezek könnyen tisztíthatóak és rendkívül kényelmesek.

Tanácsok

Az úszáshoz használható füldugókkal kapcsolatban eltérő vélemények lehetnek. Minden gyermek helyzete más, ezért kérjünk tanácsot gyermekorvosunktól vagy hallásgondozónktól, és tájékozódjunk a vásárolni kívánt termékekről. Annyi biztos, hogy ha védve, tisztán és szárazon tartjuk gyermekeink fület, kevesebb hallással kapcsolatos problémával kell szembesülnünk.

Szerző: Joy Victory
Forrás: healthyhearing.com

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.