Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes


Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

Melyik gyerekeknek van szüksége füldugóra az úszáshoz?

A víz könnyen a fülben rekedhet, ezért a füldugókat általában a következő esetekben ajánlják:

  • előfordult úszófül (otitis externa)
  • közelmúltban szenvedett középfülfertőzéstől (otitis media)
  • fülcső esetén (ez egy kis henger, melyet a dobhártyába helyeznek, hogy segítsen megakadályozni a visszatérő középfülgyulladást)
  • korábban is előfordult fülfertőzés

Emellett kifejezetten javasolt a füldugó használata akkor, ha kezeletlen vizekben, például tavakban, folyókban vagy óceánokban úsznak a gyerekek. A füldugók megakadályozzák a baktériumok fülbe kerülését.

Mi a helyzet a klórozott vízzel?

A kezelt vizekben, például uszodákban a legtöbb gyereknek nem feltétlenül van szüksége füldugókra, kivétel, ha fülcsővel rendelkeznek és szeretnek a víz alá merülni. A mélyebb víz növelheti a fülekre gyakorolt nyomást, valamint a víz a fülbe kerülhet.

(Azonban sosem rossz ötlet füldugót viselni gyermekek és felnőttek esetén egyaránt, különösen azoknak, akiknek gyakran megy bele a víz a fülükbe.)

A fülcsővel rendelkező gyerekeknek érdemes akkor is füldugót viselniük, amikor a fürdőkádban szappanos víz kerülhet a fülükbe. A szappan felületaktív anyagként vagy kenőanyagként működik, csökkentve a felületi feszültséget és lehetővé téve a víz bejutását a fülcsőhöz.

A legtöbb orvos ajánlja a füldugó használatát a fülcsővel rendelkező gyermekek számára.

Úszás mellőzése aktív fülfertőzés esetén

Ne felejtsük el, hogy a víz alatt való úszás nyomásváltozást okozhat a fülfertőzéstől szenvedő gyermekek számára. Akut középfülgyulladás esetén, amikor repedés van a dobhártyán, teljesen mellőzni kell az úszást, amíg a fertőzés el nem múlik.

Az úszó füldugók típusai

Léteznek fülre öntött, teljesen egyéni füldugók, illetve vásárolhatunk univerzális füldugókat is. Mindkét típus hatékonyan szárazon tartja a füleket, de mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai. A hallásgondozó szakemberek segíthetnek eldönteni, hogy a gyermeknek melyik típusra van szüksége.

Univerzális füldugók

Több fajta közül válogathatunk, eltérhet az alapanyag, a forma. Ezek olcsóbbak mint a fülre öntött, egyedi füldugók. Emiatt ha esetleg elvesznek, egyszerűbb őket pótolni, könnyebben cserélhetők. Használatuk egyszerű, egyes típusok lebegnek a víz tetején, ezért könnyen megtalálhatóak, ha kiesnének a fülből. Gyerekek is könnyen a fülükbe tudják illeszteni, általában nincs szükség felnőtt segítségére.

A szivacsos füldugók nem tisztíthatóak, ezért nem túl higiénikusak. A viaszos füldugókat egy-két használat után szintén el kell dobni. A gyurmaszerű füldugóknál fennáll a veszély, hogy egy darabka a fülben marad eltávolítás után. A szilikon füldugók irritációt okozhatnak, viszont léteznek orvosi műanyagból készült füldugók is, ilyenek az Alpine termékei is. Ezek könnyen tisztíthatóak és rendkívül kényelmesek.

Tanácsok

Az úszáshoz használható füldugókkal kapcsolatban eltérő vélemények lehetnek. Minden gyermek helyzete más, ezért kérjünk tanácsot gyermekorvosunktól vagy hallásgondozónktól, és tájékozódjunk a vásárolni kívánt termékekről. Annyi biztos, hogy ha védve, tisztán és szárazon tartjuk gyermekeink fület, kevesebb hallással kapcsolatos problémával kell szembesülnünk.

Szerző: Joy Victory
Forrás: healthyhearing.com

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine SwimSafe - Egyedülálló füldugó úszáshoz és vízbe

Alpine SwimSafe - Egyedülálló füldugó úszáshoz és vízbe

5.490Ft

Leírás Használhatjuk a SwimSafe füldugót zuhanyzás, úszás vagy sznorkelezés közben, de ideális lehet vízi sportoknál is. A vízi sportok szerelmesei..

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

5.490Ft

Leírás Zenét hallgatni közel a hangszórókhoz, pancsolni a medencében vagy a rajzolásra koncentrálni. A kisgyerekek és a csecsemők játszanak és tanu..