Halláskárosodás csecsemőknél


A halláskárosodás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma az Egyesült Államokban, és érint minden korcsoportot, beleértve a csecsemőket is. Ezt a halláskárosodás típust hívják prelingualnak, mivel akkor fordul elő, mielőtt a gyermek beszélni tanulna.

A kezeletlen halláskárosodás ilyen fiatal korban komoly hatással lehet a gyermek nyelvi fejlődésére. De szerencsére kezelhető a halláscsökkenés csecsemőknél, például hallókészülékkel, cochleáris implantátummal stb.

„Ha a gyermek nem hall jól, az agy hallásközpontja nem fog kifejlődni” – mondta Jane Madell, gyermekgyógyászati audiológus. „Az agy hallásért felelős része kritikus jelentőségű a nyelvtanulás, a beszédfelismerés, a beszédkészség és az írástanulás szempontjából.”

Csecsemő halláscsökkenés: Mennyire gyakori?

Az újszülöttek hallásszűrésének köszönhetően ismert, hogy az USA-ban 1000 született gyermekből 2-nél fordul elő hallásvesztés. A gyermekkori halláscsökkenési statisztikáknak köszönhetően széles skálája ismert a halláskárosodások típusának és súlyosságának.

A csecsemő hallásvesztésének tünetei

Születéstől négy hónapos korig:

 • Megijed a hangos zajoktól
 • Felkel vagy megmozdul a hangos zajokra
 • Reagál a hangodra mosollyal vagy gügyögéssel
 • Megnyugszik az ismerős hangoktól

Négytől kilenc hónapos koráig:

 • Mosolyog, amikor beszélnek hozzá
 • Figyel a hangot adó játékokra
 • Ismerős hangok felé fordítja a fejét
 • Gügyögő hangokat ad ki
 • Megérti a kézmozgásokat, mint pl. az integetés

Mit okozza a csecsemő halláscsökkenését?

A csecsemők halláskárosodásának legtöbbje három okból ered:

 • Öröklött genetikai állapot egyik vagy mindkét szülőtől
 • Vírusos vagy bakteriális fertőzés
 • Gyógyszerek mellékhatásai

Genetika

A statisztikák szerint a genetika körülbelül 50-60%-ban felelős a csecsemők halláskárosodásáért. Sokszor egy súlyos halláskárosodástól szenvedő gyermek normális hallású szülőkkel rendelkezik, akik közül egyik vagy mindkettő felelős a recesszív génért. Ezen betegségek némelyike felfedezhető a terhesség alatt végzett genetikai szűrés részeként.

Fertőzések

Számos különféle fertőzésről ismert, hogy halláskárosodást okozhat, de az újszülöttek esetében leginkább a citomegalovírus okozza. Kutatások szerint ez a gyermekek hallásvesztésének leggyakoribb, nem örökölt oka.

Ha egy terhes nő rendelkezik citomegalovírussal, az az anyától a csecsemőig terjed. Amennyiben a várandósság alatt egy nő ezt hordozza, nagy a veszélye a halláskárosodás kialakulásának a gyermeknél, ezért ajánlott vérvizsgálatot kérni mononukleózis vagy influenzaszerű tünetek esetén. A magas kockázatúnak minősített csecsemőket ezután korán lehet vizsgálni, diagnosztizálni és kezelni.

A citomegalovírus nem az egyetlen vírusfertőzés, mely a csecsemők hallását veszélyezteti. A toxoplazmózis, a szifilisz, a német kanyaró (rubeola) és a herpesz is magas kockázatot jelent az újszülött hallására, ha az anya fertőzött volt a terhesség ideje alatt.

A megfelelő prenatális gondozás rengeteget számíthat ezen kockázati tényezők csökkentésében. Egyaránt csökkenti az esélyt az alacsony születési súlyra és a koraszülésre, valamint az újszülött hallásvesztésének két másik kockázati tényezőjét is.

Gyógyszerek mellékhatása

A születendő csecsemő egészségének védelme érdekében bizonyos gyógyszereket kerülni kell a terhesség alatt, vagy csak szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazni. Ennek oka, hogy ototoxikusak lehetnek – vagyis ártalmasak a baba hallására. Körülbelül 200 olyan gyógyszer van, mely halláscsökkenést és tinnituszt okozhat.

Ilyenek például az aminoglikozidok, az antibiotikumok egy olyan csoportja, melyet gyakran adnak csecsemőknek születési komplikációk vagy fertőzések, pl. tüdőgyulladás miatt. Miközben sok beteg vagy koraszülött gyermek számára életmentő, becslések szerint ezen antibiotikummal kezelt csecsemők 20-60%-a részleges vagy teljes hallásvesztéstől szenved.

A csecsemők halláskárosodásának kezelése

Alapos vizsgálatok után az orvos kezelést fog javasolni. A halláskárosodott csecsemőknél ez általában hallókészüléket jelent. Igen, még pár hónapos csecsemők is viselhetnek hallókészüléket. Egyes esetekben cochleáris implantátumot vagy csonthoz rögzített hallórendszert javasolnak, valószínűleg akkor, ha a gyermek kicsit idősebb.

A csecsemő halláskárosodásnak hatása a családra

A stressz mellett a családok megtapasztalják az érzelmek hullámvasútját a szomorúságtól a félelemig, míg eljutnak az elfogadásig. Végül is a halláskárosodás a család minden tagját érinti, mivel a család eredendően a kommunikáción alapszik.

A szakemberek családközpontú intézkedéseket javasolnak a legnagyobb siker érdekében, és hangsúlyozzák a tanulási és szocializációs környezet megteremtését a lehető leghamarabb, körülbelül hat hónapos korban. A kötelező szűrés, a diagnosztizálás és a beavatkozás kulcsfontosságú a halláskárosult csecsemők nyelvfejlesztésében, ezzel lehetővé téve, hogy a korosztályukban lévő többi gyermekhez hasonlóan fejlődhessenek nyelvi készségeik.

Forrás: healthyhearing.com

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

13.490Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..

Edz Kidz - Gyermek hallásvédő fültok

Edz Kidz - Gyermek hallásvédő fültok

11.490Ft

Megvédeni a gyermekfüleket A gyermekek gyakran vannak kitéve olyan zajnak, mely túl hangos számukra. Kutatások szerint nyolcból egy gyermeknél alak..