Hasznos információk zenészeknek


Az alábbi információk segítenek megérteni a hangos zene hallásra gyakorolt hatását és megismerkedni a halláskárosodás megelőzésének lehetőségeivel és a tinnitusz kockázatának csökkentésével.

Eddy Temple-Morris, DJ, producer és előadó

„A zene és a fülzúgás lassan már kéz a kézben járnak és egyre növekszik azoknak a száma, akik tinnitusztól szenvednek. Miközben hallásuk állapota folyamatosan romlik a mindennapjainkban előkelő szerepet elfoglaló zenelejátszók, mobiltelefonok és hangszórók miatt.

Soha nem volt még ennyire szükség azokra a kutatásokra, melyekkel megérthetjük ezt a helyzetet, hogy közelebb kerüljünk a gyógyításához. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet erre a problémára, melyhez elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció, megértetni az emberekkel a probléma komolyságát, és segíteni a tinnitusszal élőknek javítani helyzetükön, ha ez lehetséges.

Tanácsolom minden zenésznek, hogy használjon zenei hallásvédőket. A tinnituszom javult, mióta viselem őket, ezért is ajánlom őket mindenkinek, akinek az élete részét képezi a hangos zene.”

A hangos zaj és a gyakori zajexpozíció miatt a zenészeknél olyan hallással kapcsolatos problémák alakulhatnak ki, mint a tinnitusz és a halláskárosodás. Az ezekre adott tanácsok gyakran a következők: „Add fel a karriered vagy hobbid és találj valami csendesebbet”, vagy „Folytasd, ne hagyd, hogy a fülzúgás befolyásolja az életed”, és egyik sem túl hasznos.

Általában azonban lehetséges a kettő közti egyensúly megteremtése. Folytathatjuk a zenélést megfelelő hallásvédelemmel, mely csökkenti a zajszintet anélkül, hogy befolyásolná a hangminőséget. Sok zenész választja ezt a lehetőséget és úgy tűnik, észszerű, praktikus megoldás a probléma kezelésére.

A zenészeknek védeniük kell a hallásukat miközben játszanak. Ennek számos oka van – például a halláskárosodás, a zajexpozíció utáni tinnitusz és a hangos zene okozta diszkomfort.

Különböző szabályozások vonatkoznak a munkahelyi zajos környezetre, ahol a munkáltatónak kell gondoskodnia a dolgozók hallásvédelméről. A zenészeknél ugyanúgy fennáll a zajos környezet okozta probléma, az ő esetükben azonban maguknak kell gondoskodni a megelőzésről.

A hallás veszélyeztetése és zajcsökkentés

A hallás veszélyeztetése függ a zaj intenzitásától (akusztikus teljesítmény). A biztonságos szint kiszámítható az expozíciós idő és a hangerő kombinációjával. A zajszint csupán 3 dB-es csökkentése megduplázza a veszélymentes expozíciós időt, de ez sok esetben nem kivitelezhető a fellépéseknél, mivel a zenészek esetében a játékidő ellenőrzése nem túl hatékony módja a hangerősség kezelésének.

A legtöbb, zajjal kapcsolatos munkahelyekre vonatkozó nemzetközi szabályozás a 85 dB határértéket említi, mint a leghangosabb zajt, melyen a dolgozók 8 órán át tartózkodhatnak.

Maximum expozíciós idők sérülés nélkül

Zaj intenzitás (dB) Maximum expozíció védelem nélkül Tipikus példa
85  8 óra turmixgép, marógép
88  4 óra targonca
91 2 óra metró
94  1 óra fűnyíró
97 30 perc ipari tűzjelző
100  15 perc buldózer, kézi fúró
103  7½ perc mp3 lejátszó teljes hangerőn
106  3¾ perc motorkerékpár
109  112 másodperc  síró baba, légkalapács
112  66 másodperc élő rock koncert
115  33 másodperc sziréna


Sokak, és köztük a zenészek számára is a legjobb módja a fülbe érkező zajszint csökkentésének a személyes hallásvédelem. A megfelelően megválasztott és helyesen használt füldugó hatékony megoldás lehet a zene minőségének megtartására. Bizonyos esetekben a fülmonitorok és a hangelnyelő felületek is szerepet játszhatnak a zajexpozíció kezelésében.

Egyes embereknél a zaj okozta halláskárosodás lassabban alakul ki, mint másoknál. A kialakulására számítani lehet, ezért nem érdemes kockáztatni a hallás tesztelésére hivatkozva. Azt mondani, hogy „strapabíró füleim vannak”, nem észszerű megközelítés hosszútávon a hallásvédelemre. És ha már kialakult a zaj okozta halláskárosodás, ne mondja senki, hogy „nekem már túl késő”, hiszen annál fontosabb a hallás védelme a további károsodástól és a fülzúgástól.

Zenei hallásvédelem

A füldugók széles termékpalettája áll rendelkezésre. A hatékony füldugók csökkentik a hang átlagos szintjét, miközben a hangspektrum egyenletes marad. Ez annyit jelent, hogy minden egyértelműen hallható, miközben a teljes hangszint csökken. Minél magasabb a füldugó csillapítási decibele (dB), annál jobb az általános védelem.

Léteznek speciális hallásvédők, melyeket kifejezetten zenészeknek fejlesztettek ki. Lényegében a zenei füldugók „hangolt” mechanikus szűrővel vannak ellátva, mely egyenletes csillapítást tesz lehetővé a különböző frekvenciákon, így biztosítva a hang intenzitásának csökkentését. Az ilyen hallásvédők tökéletesek zenészeknek, hiszen nem okoznak torzulást a zene minőségében.

Ha többet szeretnél megtudni a zenei hallásvédőkről, kattints.

Néhány hang összehasonlítása

  dB  
  160  
  150 ELVISELHETETLEN
  140 Expozíciós határérték csúcsa
Élő rock koncert 130 FÁJDALOMKÜSZÖB
Cintányér legmagasabb hangereje 120  
Teljes szimfonikus zenekar 110  
Szórakozóhely  100  NAGYON ZAJOS
Kamarazene kis előadóteremben 90 HANGOS
  85 Felső expozíciós határérték
Hangos rádió
Normál zongora gyakorlás
80 Alsó expozíciós határérték
  70  
Halk rádió otthon 60 KÖZEPES
TV háttérzaj 50 CSENDES
Csendes iroda 40  
  30 HALK
  20  
Falevelek 10 NAGYON HALK
  0 Hallásküszöb

Következmények

A hangos zajnak való kitettség következményekkel járhat, legnyilvánvalóbb eredménye a hallásvesztés lehet. Ha ezt valamilyen túlzott hangerejű zaj eredményezi, zaj okozta halláskárosodásról beszélünk. A túlzott hangerő károsítja a fül csigájában található szőrszerű sejteket, mely bizonyos frekvenciákon okoz hallásvesztést.

A hallásvesztés lehet átmeneti, ilyenkor egy-két napon belül helyreáll, vagy tartós és egyáltalán nem javul. Még ha a hallásvesztés átmeneti is, figyelmeztetésként kell rá tekinteni, az expozíció megismétlődése esetén akár állandóvá válhat. A hallásvesztés megnehezíti a mindennapi életben tapasztalható csendesebb hangok érzékelését, a beszéd megértését háttérzajok mellett. Bizonyított, hogy a zajexpozíció károsíthatja a fül csigájából az agyba futó idegrostokat, és hogy ez a kár nem feltétlenül ismerhető fel hallásvizsgálatokon.

A halláscsökkenés mellett a hangos zajnak egyéb kockázatai is ismertek. Okozhat csengés, súgást a fülekben, ez az ún. tinnitusz. Néha a fülzúgás pár perccel vagy órával a hangos zajhatás után eltűnik. Néha azonban hetekig, évekig és akár örökre fennállhat, különösen, ha zaj okozta halláscsökkenésről van szó.

Az ilyen károk elkerülése érdekében egyszerű lépéseket tehetünk a hangos zajkibocsátás kockázatának csökkentésére.

Egyéb zajforrások

Az adott zajban eltöltött biztonságos időtartam meghatározásakor ne feledkezzünk meg arról, hogy a zajok felhalmozódnak és nagyon sokféle zajforrást kell figyelembe vennünk. Aki motorozik, elektromos szerszámokat használ, vagy más zajos eszközt, annak is figyelmet kell fordítania a hallása védelmére. A különböző zajforrások különböző típusú védelmet igényelnek. Például a zenészek füldugói nem alkalmasak motorozásra.

Forrás: tinnitus.org.uk

Aktuális

Az idegstimuláció és az ismétlődő hangok javítják a hallást

2019. 08. 19.

Új kutatások szerint a rohamokat megakadályozó elektromos stimuláció kombinálása az ismétlődő zenei hangokkal javítja az agy zajfeldolgozó képességét. Ez a felfedezés segíthet enyhíteni a fülzúgást (tinnitusz) és elősegíteni az autizmussal élők kommunikációs készségeinek javítását. Az első ilyen jellegű tanulmány a Journal of Neurophysiology-ben jelent meg.

10-ből 7 fesztiválozót veszélyeztet a maradandó halláskárosodás

2019. 08. 12.

A németek több mint 72%-a szenved hallásproblémától fesztivállátogatás után. Ez egy nemrég készült tanulmány eredménye, melyet a DJ MAG készített az Alpine Hearing Protection nevében. Egy jó hallásvédővel megelőzhető ez az egyre gyakoribb egészségügyi probléma.

Te használsz hallásvédőt?

2019. 08. 05.

Az üzenet egyértelmű és pontos: használj hallásvédelmet, hogy elkerüld a halláskárosodást!

Hogy kerüld el a halláskárosodást nyáron?

2019. 07. 29.

Tűzijáték. Fűnyíró és levélfújó. Szabadtéri koncertek. Íme néhány tipp, hogy védheted a füleid a szezon hangos zajaitól.

Egy Baby Boomer útja a halláskárosodás felé

2019. 07. 17.

Nagyon büszke voltam a HIFI-mre. Darabról-darabra állítottam össze az eBay-en talált klasszikus erősítőtől a speciális lejátszóig, mely több mint 1000 dollárba került. A CD lejátszó egy mérnöki csoda volt és minden egyes részét jól ismertem.

Kapcsolódó termékek

Alpine MusicSafe Classic - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe Classic - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

6.490Ft

Leírás A zenészeknél jelentős a halláskárosodás kialakulásának kockázata. A nagyon hangos zene hallássérülést és más fizikai problémákat okozhat. A..

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

7.990Ft 8.590Ft

Leírás Zenészeknél, pl. gitáros, dobos, énekes vagy DJ, jelentős a halláskárosodás kialakulásának kockázata, mivel gyakran kell magukat hangos zené..

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

4.990Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine PartyPlug Pro Natural - A zene szerelmeseinek

Alpine PartyPlug Pro Natural - A zene szerelmeseinek

9.990Ft

Tökéletes füldugók az éjszakába A koncertek és fesztiválok látogatói különösen szeretnék élvezni a zenét. Hallásvédő nélkül csupán negyedórát tölth..