Hasznos információk zenészeknek


Az alábbi információk segítenek megérteni a hangos zene hallásra gyakorolt hatását és megismerkedni a halláskárosodás megelőzésének lehetőségeivel és a tinnitusz kockázatának csökkentésével.

Eddy Temple-Morris, DJ, producer és előadó

„A zene és a fülzúgás lassan már kéz a kézben járnak és egyre növekszik azoknak a száma, akik tinnitusztól szenvednek. Miközben hallásuk állapota folyamatosan romlik a mindennapjainkban előkelő szerepet elfoglaló zenelejátszók, mobiltelefonok és hangszórók miatt.

Soha nem volt még ennyire szükség azokra a kutatásokra, melyekkel megérthetjük ezt a helyzetet, hogy közelebb kerüljünk a gyógyításához. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet erre a problémára, melyhez elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció, megértetni az emberekkel a probléma komolyságát, és segíteni a tinnitusszal élőknek javítani helyzetükön, ha ez lehetséges.

Tanácsolom minden zenésznek, hogy használjon zenei hallásvédőket. A tinnituszom javult, mióta viselem őket, ezért is ajánlom őket mindenkinek, akinek az élete részét képezi a hangos zene.”

A hangos zaj és a gyakori zajexpozíció miatt a zenészeknél olyan hallással kapcsolatos problémák alakulhatnak ki, mint a tinnitusz és a halláskárosodás. Az ezekre adott tanácsok gyakran a következők: „Add fel a karriered vagy hobbid és találj valami csendesebbet”, vagy „Folytasd, ne hagyd, hogy a fülzúgás befolyásolja az életed”, és egyik sem túl hasznos.

Általában azonban lehetséges a kettő közti egyensúly megteremtése. Folytathatjuk a zenélést megfelelő hallásvédelemmel, mely csökkenti a zajszintet anélkül, hogy befolyásolná a hangminőséget. Sok zenész választja ezt a lehetőséget és úgy tűnik, észszerű, praktikus megoldás a probléma kezelésére.

A zenészeknek védeniük kell a hallásukat miközben játszanak. Ennek számos oka van – például a halláskárosodás, a zajexpozíció utáni tinnitusz és a hangos zene okozta diszkomfort.

Különböző szabályozások vonatkoznak a munkahelyi zajos környezetre, ahol a munkáltatónak kell gondoskodnia a dolgozók hallásvédelméről. A zenészeknél ugyanúgy fennáll a zajos környezet okozta probléma, az ő esetükben azonban maguknak kell gondoskodni a megelőzésről.

A hallás veszélyeztetése és zajcsökkentés

A hallás veszélyeztetése függ a zaj intenzitásától (akusztikus teljesítmény). A biztonságos szint kiszámítható az expozíciós idő és a hangerő kombinációjával. A zajszint csupán 3 dB-es csökkentése megduplázza a veszélymentes expozíciós időt, de ez sok esetben nem kivitelezhető a fellépéseknél, mivel a zenészek esetében a játékidő ellenőrzése nem túl hatékony módja a hangerősség kezelésének.

A legtöbb, zajjal kapcsolatos munkahelyekre vonatkozó nemzetközi szabályozás a 85 dB határértéket említi, mint a leghangosabb zajt, melyen a dolgozók 8 órán át tartózkodhatnak.

Maximum expozíciós idők sérülés nélkül

Zaj intenzitás (dB) Maximum expozíció védelem nélkül Tipikus példa
85  8 óra turmixgép, marógép
88  4 óra targonca
91 2 óra metró
94  1 óra fűnyíró
97 30 perc ipari tűzjelző
100  15 perc buldózer, kézi fúró
103  7½ perc mp3 lejátszó teljes hangerőn
106  3¾ perc motorkerékpár
109  112 másodperc  síró baba, légkalapács
112  66 másodperc élő rock koncert
115  33 másodperc sziréna


Sokak, és köztük a zenészek számára is a legjobb módja a fülbe érkező zajszint csökkentésének a személyes hallásvédelem. A megfelelően megválasztott és helyesen használt füldugó hatékony megoldás lehet a zene minőségének megtartására. Bizonyos esetekben a fülmonitorok és a hangelnyelő felületek is szerepet játszhatnak a zajexpozíció kezelésében.

Egyes embereknél a zaj okozta halláskárosodás lassabban alakul ki, mint másoknál. A kialakulására számítani lehet, ezért nem érdemes kockáztatni a hallás tesztelésére hivatkozva. Azt mondani, hogy „strapabíró füleim vannak”, nem észszerű megközelítés hosszútávon a hallásvédelemre. És ha már kialakult a zaj okozta halláskárosodás, ne mondja senki, hogy „nekem már túl késő”, hiszen annál fontosabb a hallás védelme a további károsodástól és a fülzúgástól.

Zenei hallásvédelem

A füldugók széles termékpalettája áll rendelkezésre. A hatékony füldugók csökkentik a hang átlagos szintjét, miközben a hangspektrum egyenletes marad. Ez annyit jelent, hogy minden egyértelműen hallható, miközben a teljes hangszint csökken. Minél magasabb a füldugó csillapítási decibele (dB), annál jobb az általános védelem.

Léteznek speciális hallásvédők, melyeket kifejezetten zenészeknek fejlesztettek ki. Lényegében a zenei füldugók „hangolt” mechanikus szűrővel vannak ellátva, mely egyenletes csillapítást tesz lehetővé a különböző frekvenciákon, így biztosítva a hang intenzitásának csökkentését. Az ilyen hallásvédők tökéletesek zenészeknek, hiszen nem okoznak torzulást a zene minőségében.

Ha többet szeretnél megtudni a zenei hallásvédőkről, kattints.

Néhány hang összehasonlítása

  dB  
  160  
  150 ELVISELHETETLEN
  140 Expozíciós határérték csúcsa
Élő rock koncert 130 FÁJDALOMKÜSZÖB
Cintányér legmagasabb hangereje 120  
Teljes szimfonikus zenekar 110  
Szórakozóhely  100  NAGYON ZAJOS
Kamarazene kis előadóteremben 90 HANGOS
  85 Felső expozíciós határérték
Hangos rádió
Normál zongora gyakorlás
80 Alsó expozíciós határérték
  70  
Halk rádió otthon 60 KÖZEPES
TV háttérzaj 50 CSENDES
Csendes iroda 40  
  30 HALK
  20  
Falevelek 10 NAGYON HALK
  0 Hallásküszöb

Következmények

A hangos zajnak való kitettség következményekkel járhat, legnyilvánvalóbb eredménye a hallásvesztés lehet. Ha ezt valamilyen túlzott hangerejű zaj eredményezi, zaj okozta halláskárosodásról beszélünk. A túlzott hangerő károsítja a fül csigájában található szőrszerű sejteket, mely bizonyos frekvenciákon okoz hallásvesztést.

A hallásvesztés lehet átmeneti, ilyenkor egy-két napon belül helyreáll, vagy tartós és egyáltalán nem javul. Még ha a hallásvesztés átmeneti is, figyelmeztetésként kell rá tekinteni, az expozíció megismétlődése esetén akár állandóvá válhat. A hallásvesztés megnehezíti a mindennapi életben tapasztalható csendesebb hangok érzékelését, a beszéd megértését háttérzajok mellett. Bizonyított, hogy a zajexpozíció károsíthatja a fül csigájából az agyba futó idegrostokat, és hogy ez a kár nem feltétlenül ismerhető fel hallásvizsgálatokon.

A halláscsökkenés mellett a hangos zajnak egyéb kockázatai is ismertek. Okozhat csengés, súgást a fülekben, ez az ún. tinnitusz. Néha a fülzúgás pár perccel vagy órával a hangos zajhatás után eltűnik. Néha azonban hetekig, évekig és akár örökre fennállhat, különösen, ha zaj okozta halláscsökkenésről van szó.

Az ilyen károk elkerülése érdekében egyszerű lépéseket tehetünk a hangos zajkibocsátás kockázatának csökkentésére.

Egyéb zajforrások

Az adott zajban eltöltött biztonságos időtartam meghatározásakor ne feledkezzünk meg arról, hogy a zajok felhalmozódnak és nagyon sokféle zajforrást kell figyelembe vennünk. Aki motorozik, elektromos szerszámokat használ, vagy más zajos eszközt, annak is figyelmet kell fordítania a hallása védelmére. A különböző zajforrások különböző típusú védelmet igényelnek. Például a zenészek füldugói nem alkalmasak motorozásra.

Forrás: tinnitus.org.uk

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

12.990Ft

Tökéletes füldugók az éjszakába A koncertek és fesztiválok látogatói különösen szeretnék élvezni a zenét. Hallásvédő nélkül csupán negyedórát tölth..