Hogyan gyakorolj otthon a család megőrjítése nélkül?


A kezdő hegedűművészeknek nem a legjobb a hírnevük, ha a hangminőségről van szó. Valójában nagyon ritka, hogy egy kezdő zenész virtuóz legyen már a kezdetekkor, de valahol el kell indulni. És ez magában foglalja a család kikészítését, amíg a csikorgó, vinnyogó, nyikorgó hangoktól egy kezdő eljut a finom, lágy dallamokig.

Még a legjobb zenészek is képesek irritálni a családtagokat és/vagy a szomszédokat, mert a gyakorlás rengeteg ismétlődéssel jár. A skálák, hangsorok újra és újra eljátszása kombinálva az első szárnycsapásokkal... A környezetedben élők pedig kénytelenek mindezt végighallgatni, ha akarják, ha nem.

Tudatosság a hangszerhasználatban

Ha a családtagok és a szomszédok megjegyzései, figyelmeztetései vagy fenyegetései miatt kellemetlenül érzed magad a gyakorlás során – és mivel figyelmes vagy –, a következő tippek hasznosak lehetnek számodra.

Számítson a tanulási idő

Fontosak a pontos hangjegyek, és a hangtechnika csiszolása elengedhetetlen a lágy hangok előállításához. A gyakorlásra fordított idő legyen hatékony. Nagyon figyelj mindenre, amit csinálsz, a játék technikájára és arra, hogy a legjobb hangminőséget tudd elérni. Fontold meg, hogy felveszed a gyakorlást, így később visszahallgathatod és ellenőrizheted magad. Minél hamarabb megérted, mit hogyan kell csinálnod, annál jobb hangokat leszel képes lejátszani. A tudatosság és a pontosság folyamatosan fejlődni fog.

Hangold a hangszered

A hangszerek érzékenyek a hőmérsékletre, a páratartalomra, a mozgásra és a játék közben fellépő rezgésekre. Mindezek befolyásolják a húrok feszességét és/vagy a hangolók helyzetét. Amellett, hogy gyakorlás előtt hangolod a hangszert, kb. 30 percenként ellenőrizd újra a hangolást.

Hozz létre egy hangszigetelt teret

Ha igazán komolyan gondolod a zenélést, egy hangszigetelt hely kialakítása nem is olyan nehéz mint gondolnád. Ne feledd, hogy a puha anyagok, felületek elnyelik a hangot, a kemények pedig visszaverik a hanghullámokat. Van egy nagyobb gardrób a lakásban? Dobj egy szőnyeget az aljába és biztosíts megfelelő világítást magadnak. Meg fogsz lepődni, hogy egy ruhákkal telepakolt szekrény milyen jól elnyeli a hangokat egy nyitott szobához képest.

Vásárolhatsz nehéz hangfüggönyöket és rögzítheted a szobád falára. Ezek segítenek csillapítani a szomszédos szobákba átjutó hangokat.

Szabályozd a hangerőt

A legtöbb hangszertípusnál alkalmazható valamilyen hangcsillapító kiegészítő, melyek közül egyesek jobban, mások kevésbé hatékonyan működnek. Látogass el a kedvenc hangszerboltodba és kérj segítséget azzal kapcsolatban, hogy milyen megoldás működhet nálad a legjobban. Online shopokban is találhatsz erre eszközöket, azonban vásárlás előtt alaposan olvass utánuk.

Működj együtt

A megértő beszélgetés hasznos olyan helyzetekben, mint a tiéd. Ülj le azokkal, akik hallhatják a gyakorlásod, és egyeztessetek a gyakorlásra legalkalmasabb napszakról. Gyakorolj a házi feladat elkészítése előtt, amikor mások még talán nincsenek otthon. A beszélgetések nagyon hasznosak és segítenek egy kölcsönös tiszteleten alapuló, támogató kapcsolat építésében.

Ne gyakorolj túl

Időnként a zenészek annyira lelkesek és izgatottak tudnak lenni a fejlődésre való vágyuk miatt, hogy túlgyakorolják magukat. Amellett, hogy ez a körülöttük élőket is bosszanthatja, a túlzásig folytatott gyakorlás a zenész, zenetanuló számára sem feltétlenül jó. Sérüléshez és korai kiégéshez vezethet. Beszélj az oktatóddal és állapítsátok meg együtt, hogy pontosan mennyi gyakorlás lenne megfelelő. Könnyen lehet, hogy egy rövidebb gyakorlóidő hatékonyabb a fejlődéshez.

Találj egy üres helyet

Lehet, hogy a sarkon túl vár rád egy üres hely. Például egy ismerősödnek van egy üresen álló garázsa, ahol nyugodtan gyakorolhatsz. Vagy a közeli községházban egy terem, mely kihasználatlanul áll. Esetleg a munkahelyeden is gyakorolhatsz, amikor már mindenki más hazament. Gondolkodj a komfortzónádon (és a ház falain) túl. Járj nyitott szemmel, könnyedén előfordulhat, hogy a közeledben akad olyan hely, melyet ingyen vagy minimális díj ellenében használhatsz gyakorlásra.

Amikor semmi sem válik be

Ha minden kötél szakad és egyik tipp sem életképes a te esetedben, ne keseredj el, van megoldás. Lepd meg a veled élőket olyan füldugókkal, melyek csillapítják a zene hangerejét, a beszéd viszont könnyedén hallható használatukkal. Erre jó választás lehet a PartyPlug füldugó, melyet később koncerteken is bevethetnek a családtagok.

Ezek a megoldások segíthetnek, hogy szabadon gyakorolhass, amikor szeretnél, anélkül, hogy ezzel másokat zavarnál vagy az őrületbe kergetnél.

Forrás: connollymusic.com

Aktuális

Védd gyermeked hallását

2020. 05. 25.

Ahogy figyelünk arra, hogy gyermekeink mit esznek, isznak és milyen dolgok érik őket életük során, fontos ismerni azokat a hangokat, melyeknek rendszeresen ki vannak téve, mivel a túlzottan hangos zajok tartós halláskárosodást okozhatnak. Frank C. Wartinger, a Philadelphiai Gyermekkórház audiológusa megvizsgálja, hogy mi okozza a gyermekek hallásvesztését, melyek a figyelmeztető tünetek és hogyan akadályozhatjuk meg a halláscsökkenést.

Hogyan gyakorolj otthon a család megőrjítése nélkül?

2020. 05. 18.

A kezdő hegedűművészeknek nem a legjobb a hírnevük, ha a hangminőségről van szó. Valójában nagyon ritka, hogy egy kezdő zenész virtuóz legyen már a kezdetekkor, de valahol el kell indulni. És ez magában foglalja a család kikészítését, amíg a csikorgó, vinnyogó, nyikorgó hangoktól egy kezdő eljut a finom, lágy dallamokig.

Miért veszélyes a hallásra hobbiszakembernek lenni?

2020. 05. 11.

A barkácsolás több szempontból is csábító tevékenység, hiszen kikapcsol, ezért jó hatással van a mentális egészségre. Emellett jó érzéssel tölthet el bennünket a gyönyörködés kitartó munkánk eredményében.

A headbang-elés veszélyes?

2020. 05. 04.

„Német orvosok felhívják a figyelmet a headbang-elés veszélyeire, miután egy 50 éves férfinél vérzést fedeztek fel az agyban egy Motörhead koncert után” – írta a BBC News. A hír a The Lancet egy koponyaűri vérzésről (subduralis hematoma) szóló beszámolóján alapszik.

Arcvédő a szépségipar dolgozóinak

2020. 04. 27.

Európa több országa is tervezi május elején enyhíteni a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat és újraindítani a lehető legtöbb területen a munkavégzést. Azonban az enyhítés és a munkakezdés néhol különböző feltételekhez kötött, így ez alól a szépségipar szereplői sem kivételek, sőt.

Kapcsolódó termékek

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

6.990Ft

Leírás A 25 éves tapasztalat lehetővé tette az Alpine számára, hogy kifejlessze a tökéletes univerzális zenei füldugókat. A füldugó körültekintően ..

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

9.590Ft

Leírás Az Alpine közel huszonöt éves tapasztalatát felhasználva kifejlesztette az elsőosztályú zenei füldugókat, melyek páratlan zenei élményt és v..

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

4.990Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine MusicSafe Earmuff - Fültok dobosoknak, zenészeknek

Alpine MusicSafe Earmuff - Fültok dobosoknak, zenészeknek

8.490Ft

A halláskárosodás megelőzése A Modern Drummer kutatása kimutatta, hogy a dobokra mért ütés hangereje elérheti a 120 dB-t. Ha nem használsz hallásvé..