Hogyan gyakorolj otthon a család megőrjítése nélkül?


A kezdő hegedűművészeknek nem a legjobb a hírnevük, ha a hangminőségről van szó. Valójában nagyon ritka, hogy egy kezdő zenész virtuóz legyen már a kezdetekkor, de valahol el kell indulni. És ez magában foglalja a család kikészítését, amíg a csikorgó, vinnyogó, nyikorgó hangoktól egy kezdő eljut a finom, lágy dallamokig.

Még a legjobb zenészek is képesek irritálni a családtagokat és/vagy a szomszédokat, mert a gyakorlás rengeteg ismétlődéssel jár. A skálák, hangsorok újra és újra eljátszása kombinálva az első szárnycsapásokkal... A környezetedben élők pedig kénytelenek mindezt végighallgatni, ha akarják, ha nem.

Tudatosság a hangszerhasználatban

Ha a családtagok és a szomszédok megjegyzései, figyelmeztetései vagy fenyegetései miatt kellemetlenül érzed magad a gyakorlás során – és mivel figyelmes vagy –, a következő tippek hasznosak lehetnek számodra.

Számítson a tanulási idő

Fontosak a pontos hangjegyek, és a hangtechnika csiszolása elengedhetetlen a lágy hangok előállításához. A gyakorlásra fordított idő legyen hatékony. Nagyon figyelj mindenre, amit csinálsz, a játék technikájára és arra, hogy a legjobb hangminőséget tudd elérni. Fontold meg, hogy felveszed a gyakorlást, így később visszahallgathatod és ellenőrizheted magad. Minél hamarabb megérted, mit hogyan kell csinálnod, annál jobb hangokat leszel képes lejátszani. A tudatosság és a pontosság folyamatosan fejlődni fog.

Hangold a hangszered

A hangszerek érzékenyek a hőmérsékletre, a páratartalomra, a mozgásra és a játék közben fellépő rezgésekre. Mindezek befolyásolják a húrok feszességét és/vagy a hangolók helyzetét. Amellett, hogy gyakorlás előtt hangolod a hangszert, kb. 30 percenként ellenőrizd újra a hangolást.

Hozz létre egy hangszigetelt teret

Ha igazán komolyan gondolod a zenélést, egy hangszigetelt hely kialakítása nem is olyan nehéz mint gondolnád. Ne feledd, hogy a puha anyagok, felületek elnyelik a hangot, a kemények pedig visszaverik a hanghullámokat. Van egy nagyobb gardrób a lakásban? Dobj egy szőnyeget az aljába és biztosíts megfelelő világítást magadnak. Meg fogsz lepődni, hogy egy ruhákkal telepakolt szekrény milyen jól elnyeli a hangokat egy nyitott szobához képest.

Vásárolhatsz nehéz hangfüggönyöket és rögzítheted a szobád falára. Ezek segítenek csillapítani a szomszédos szobákba átjutó hangokat.

Szabályozd a hangerőt

A legtöbb hangszertípusnál alkalmazható valamilyen hangcsillapító kiegészítő, melyek közül egyesek jobban, mások kevésbé hatékonyan működnek. Látogass el a kedvenc hangszerboltodba és kérj segítséget azzal kapcsolatban, hogy milyen megoldás működhet nálad a legjobban. Online shopokban is találhatsz erre eszközöket, azonban vásárlás előtt alaposan olvass utánuk.

Működj együtt

A megértő beszélgetés hasznos olyan helyzetekben, mint a tiéd. Ülj le azokkal, akik hallhatják a gyakorlásod, és egyeztessetek a gyakorlásra legalkalmasabb napszakról. Gyakorolj a házi feladat elkészítése előtt, amikor mások még talán nincsenek otthon. A beszélgetések nagyon hasznosak és segítenek egy kölcsönös tiszteleten alapuló, támogató kapcsolat építésében.

Ne gyakorolj túl

Időnként a zenészek annyira lelkesek és izgatottak tudnak lenni a fejlődésre való vágyuk miatt, hogy túlgyakorolják magukat. Amellett, hogy ez a körülöttük élőket is bosszanthatja, a túlzásig folytatott gyakorlás a zenész, zenetanuló számára sem feltétlenül jó. Sérüléshez és korai kiégéshez vezethet. Beszélj az oktatóddal és állapítsátok meg együtt, hogy pontosan mennyi gyakorlás lenne megfelelő. Könnyen lehet, hogy egy rövidebb gyakorlóidő hatékonyabb a fejlődéshez.

Találj egy üres helyet

Lehet, hogy a sarkon túl vár rád egy üres hely. Például egy ismerősödnek van egy üresen álló garázsa, ahol nyugodtan gyakorolhatsz. Vagy a közeli községházban egy terem, mely kihasználatlanul áll. Esetleg a munkahelyeden is gyakorolhatsz, amikor már mindenki más hazament. Gondolkodj a komfortzónádon (és a ház falain) túl. Járj nyitott szemmel, könnyedén előfordulhat, hogy a közeledben akad olyan hely, melyet ingyen vagy minimális díj ellenében használhatsz gyakorlásra.

Amikor semmi sem válik be

Ha minden kötél szakad és egyik tipp sem életképes a te esetedben, ne keseredj el, van megoldás. Lepd meg a veled élőket olyan füldugókkal, melyek csillapítják a zene hangerejét, a beszéd viszont könnyedén hallható használatukkal. Erre jó választás lehet a PartyPlug füldugó, melyet később koncerteken is bevethetnek a családtagok.

Ezek a megoldások segíthetnek, hogy szabadon gyakorolhass, amikor szeretnél, anélkül, hogy ezzel másokat zavarnál vagy az őrületbe kergetnél.

Forrás: connollymusic.com

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

8.990Ft

Leírás A 25 éves tapasztalat lehetővé tette az Alpine számára, hogy kifejlessze a tökéletes univerzális zenei füldugókat. A füldugó körültekintően ..

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

12.890Ft

Leírás Az Alpine közel huszonöt éves tapasztalatát felhasználva kifejlesztette az elsőosztályú zenei füldugókat, melyek páratlan zenei élményt és v..

Alpine MusicSafe Earmuff - Fültok dobosoknak, zenészeknek

Alpine MusicSafe Earmuff - Fültok dobosoknak, zenészeknek

9.990Ft

A halláskárosodás megelőzése A Modern Drummer kutatása kimutatta, hogy a dobokra mért ütés hangereje elérheti a 120 dB-t. Ha nem használsz hallásvé..