Miért veszélyes a hallásra hobbiszakembernek lenni?


A barkácsolás több szempontból is csábító tevékenység, hiszen kikapcsol, ezért jó hatással van a mentális egészségre. Emellett jó érzéssel tölthet el bennünket a gyönyörködés kitartó munkánk eredményében. Viszont a nagy szorgalomnak hátulütője is lehet, mivel sok tevékenység nagy zajjal jár, emiatt magában rejti a halláskárosodás kialakulásának kockázatát, mely ténnyel sokan nincsenek tisztában. Akik pedig már tapasztalják az első tüneteket, nem feltétlenül járnak utána a halláskárosodás kezelésére irányuló lehetőségeknek. Pedig ezek az információk manapság csupán pár kattintásra vannak tőlünk.

Rizikó faktorok a hétköznapokban

Ha halláscsökkenésről van szó, általában az idős népesség jut az emberek eszébe. Azonban gondoljunk a mindennapjainkban túlságosan gyakran előforduló intenzív zajokra. A halláskárosodás a XXI. században már nem csak az idősebb korosztály problémája, hanem a fiatalabbaké egyaránt. Koncertek, sportesemények, fejhallgatók, hangos gépek és ott vannak még a városi zajok is. Ezek többsége általában elkerülhetetlen és többnyire inkább halmozottan vesznek bennünket körül.

Zajos eszközök

Manapság gyakorlatilag bárki hobbiszakemberré képezheti magát az otthonában, hiszen tudjuk jól: „minden fent van a Youtube-on”. Megtanulhatunk szinte profi szinten bútorokat készíteni, falat festeni, parkettázni, burkolni stb. Megismerhetjük a különböző bonyolult eszközök használatát, melyek bárki számára elérhetőek a barkácsüzletekben vagy webshopokban. Barkácsolás terén jóformán az általunk ráfordított idő, erőforrás és eltökéltség szabhat határt az elvégzett feladatok sorának. Azonban a nagy lelkesedés mellé kell, hogy társuljon tudatosság. Nem kell ragoznunk, hogy mennyire fontos az otthoni barkácsolás közben is a munkavédelmi szabályok betartása, melynek részét képezi a hallás védelme. És hogy miért fontos ez? Az alábbi táblázat segít megérteni:

Eszköz Hangerő Biztonságos időtartam
Fűnyíró 85 dB 2 óra
Kézi fűrész 85 dB 2 óra
Fúró 95 dB 15 perc
Csiszoló 95 dB 15 perc
Sarokcsiszoló 98 dB 5-10 perc
Magas nyomású mosó 108 dB Nincs
Elektromos fűrész 110 dB Nincs
Levélfúvó 110 dB Nincs
Láncfűrész 120 dB Nincs
Kalapács 120 dB Nincs

Megelőzés

A halláskárosodás elkerülésének leghatékonyabb módja a megelőzés. Minden olyan munkánál, mely akár minimális zajjal járhat, használj valamilyen hallásvédő eszközt. Az Alpine kifejezetten a túlzott hangerővel járó munkákhoz fejlesztette ki a WorkSafe füldugót. A káros zajokat hatékonyan szűri, a beszéd viszont hallható marad. Tökéletes választás bármilyen ház körüli és házon belüli zajos munkához.

Gyors megoldások

A Hearing Health Foundation adatai szerint minden ötödik felnőtt, valamint szintén minden ötödik tinédzser tapasztal hallásproblémákat. Az idősebb korosztályban minden harmadik ember érintett. A halláskárosodással élők száma rohamosan növekszik, és az ebben szenvedők – de persze nem csak ők – általában a gyors és olcsó megoldásokat részesítik előnyben. Ezen a téren is találkozhatunk az öndiagnosztika jelenségével – mint más egészségügyi problémáknál –, habár veszélyes és költséges játékká is válhat. A halláskárosodás sem így működik. Minden eset egyedi és összetett probléma, ezért ha rossz a hallásunk, külön figyelmet kell rá fordítanunk és alaposan kivizsgáltatni.

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.