Miért veszélyes a hallásra hobbiszakembernek lenni?


A barkácsolás több szempontból is csábító tevékenység, hiszen kikapcsol, ezért jó hatással van a mentális egészségre. Emellett jó érzéssel tölthet el bennünket a gyönyörködés kitartó munkánk eredményében. Viszont a nagy szorgalomnak hátulütője is lehet, mivel sok tevékenység nagy zajjal jár, emiatt magában rejti a halláskárosodás kialakulásának kockázatát, mely ténnyel sokan nincsenek tisztában. Akik pedig már tapasztalják az első tüneteket, nem feltétlenül járnak utána a halláskárosodás kezelésére irányuló lehetőségeknek. Pedig ezek az információk manapság csupán pár kattintásra vannak tőlünk.

Rizikó faktorok a hétköznapokban

Ha halláscsökkenésről van szó, általában az idős népesség jut az emberek eszébe. Azonban gondoljunk a mindennapjainkban túlságosan gyakran előforduló intenzív zajokra. A halláskárosodás a XXI. században már nem csak az idősebb korosztály problémája, hanem a fiatalabbaké egyaránt. Koncertek, sportesemények, fejhallgatók, hangos gépek és ott vannak még a városi zajok is. Ezek többsége általában elkerülhetetlen és többnyire inkább halmozottan vesznek bennünket körül.

Zajos eszközök

Manapság gyakorlatilag bárki hobbiszakemberré képezheti magát az otthonában, hiszen tudjuk jól: „minden fent van a Youtube-on”. Megtanulhatunk szinte profi szinten bútorokat készíteni, falat festeni, parkettázni, burkolni stb. Megismerhetjük a különböző bonyolult eszközök használatát, melyek bárki számára elérhetőek a barkácsüzletekben vagy webshopokban. Barkácsolás terén jóformán az általunk ráfordított idő, erőforrás és eltökéltség szabhat határt az elvégzett feladatok sorának. Azonban a nagy lelkesedés mellé kell, hogy társuljon tudatosság. Nem kell ragoznunk, hogy mennyire fontos az otthoni barkácsolás közben is a munkavédelmi szabályok betartása, melynek részét képezi a hallás védelme. És hogy miért fontos ez? Az alábbi táblázat segít megérteni:

Eszköz Hangerő Biztonságos időtartam
Fűnyíró 85 dB 2 óra
Kézi fűrész 85 dB 2 óra
Fúró 95 dB 15 perc
Csiszoló 95 dB 15 perc
Sarokcsiszoló 98 dB 5-10 perc
Magas nyomású mosó 108 dB Nincs
Elektromos fűrész 110 dB Nincs
Levélfúvó 110 dB Nincs
Láncfűrész 120 dB Nincs
Kalapács 120 dB Nincs

Megelőzés

A halláskárosodás elkerülésének leghatékonyabb módja a megelőzés. Minden olyan munkánál, mely akár minimális zajjal járhat, használj valamilyen hallásvédő eszközt. Az Alpine kifejezetten a túlzott hangerővel járó munkákhoz fejlesztette ki a WorkSafe füldugót. A káros zajokat hatékonyan szűri, a beszéd viszont hallható marad. Tökéletes választás bármilyen ház körüli és házon belüli zajos munkához.

Gyors megoldások

A Hearing Health Foundation adatai szerint minden ötödik felnőtt, valamint szintén minden ötödik tinédzser tapasztal hallásproblémákat. Az idősebb korosztályban minden harmadik ember érintett. A halláskárosodással élők száma rohamosan növekszik, és az ebben szenvedők – de persze nem csak ők – általában a gyors és olcsó megoldásokat részesítik előnyben. Ezen a téren is találkozhatunk az öndiagnosztika jelenségével – mint más egészségügyi problémáknál –, habár veszélyes és költséges játékká is válhat. A halláskárosodás sem így működik. Minden eset egyedi és összetett probléma, ezért ha rossz a hallásunk, külön figyelmet kell rá fordítanunk és alaposan kivizsgáltatni.

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz - kifutó

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz - kifutó

5.490Ft

Leírás Az Alpine WorkSafe füldugó használatával készen állunk a munkára. Ezekkel a füldugókkal kivételesen kényelmes védelmet élvezhetünk fűnyírás,..