Miért veszélyes a hallásra hobbiszakembernek lenni?


A barkácsolás több szempontból is csábító tevékenység, hiszen kikapcsol, ezért jó hatással van a mentális egészségre. Emellett jó érzéssel tölthet el bennünket a gyönyörködés kitartó munkánk eredményében. Viszont a nagy szorgalomnak hátulütője is lehet, mivel sok tevékenység nagy zajjal jár, emiatt magában rejti a halláskárosodás kialakulásának kockázatát, mely ténnyel sokan nincsenek tisztában. Akik pedig már tapasztalják az első tüneteket, nem feltétlenül járnak utána a halláskárosodás kezelésére irányuló lehetőségeknek. Pedig ezek az információk manapság csupán pár kattintásra vannak tőlünk.

Rizikó faktorok a hétköznapokban

Ha halláscsökkenésről van szó, általában az idős népesség jut az emberek eszébe. Azonban gondoljunk a mindennapjainkban túlságosan gyakran előforduló intenzív zajokra. A halláskárosodás a XXI. században már nem csak az idősebb korosztály problémája, hanem a fiatalabbaké egyaránt. Koncertek, sportesemények, fejhallgatók, hangos gépek és ott vannak még a városi zajok is. Ezek többsége általában elkerülhetetlen és többnyire inkább halmozottan vesznek bennünket körül.

Zajos eszközök

Manapság gyakorlatilag bárki hobbiszakemberré képezheti magát az otthonában, hiszen tudjuk jól: „minden fent van a Youtube-on”. Megtanulhatunk szinte profi szinten bútorokat készíteni, falat festeni, parkettázni, burkolni stb. Megismerhetjük a különböző bonyolult eszközök használatát, melyek bárki számára elérhetőek a barkácsüzletekben vagy webshopokban. Barkácsolás terén jóformán az általunk ráfordított idő, erőforrás és eltökéltség szabhat határt az elvégzett feladatok sorának. Azonban a nagy lelkesedés mellé kell, hogy társuljon tudatosság. Nem kell ragoznunk, hogy mennyire fontos az otthoni barkácsolás közben is a munkavédelmi szabályok betartása, melynek részét képezi a hallás védelme. És hogy miért fontos ez? Az alábbi táblázat segít megérteni:

Eszköz Hangerő Biztonságos időtartam
Fűnyíró 85 dB 2 óra
Kézi fűrész 85 dB 2 óra
Fúró 95 dB 15 perc
Csiszoló 95 dB 15 perc
Sarokcsiszoló 98 dB 5-10 perc
Magas nyomású mosó 108 dB Nincs
Elektromos fűrész 110 dB Nincs
Levélfúvó 110 dB Nincs
Láncfűrész 120 dB Nincs
Kalapács 120 dB Nincs

Megelőzés

A halláskárosodás elkerülésének leghatékonyabb módja a megelőzés. Minden olyan munkánál, mely akár minimális zajjal járhat, használj valamilyen hallásvédő eszközt. Az Alpine kifejezetten a túlzott hangerővel járó munkákhoz fejlesztette ki a WorkSafe füldugót. A káros zajokat hatékonyan szűri, a beszéd viszont hallható marad. Tökéletes választás bármilyen ház körüli és házon belüli zajos munkához.

Gyors megoldások

A Hearing Health Foundation adatai szerint minden ötödik felnőtt, valamint szintén minden ötödik tinédzser tapasztal hallásproblémákat. Az idősebb korosztályban minden harmadik ember érintett. A halláskárosodással élők száma rohamosan növekszik, és az ebben szenvedők – de persze nem csak ők – általában a gyors és olcsó megoldásokat részesítik előnyben. Ezen a téren is találkozhatunk az öndiagnosztika jelenségével – mint más egészségügyi problémáknál –, habár veszélyes és költséges játékká is válhat. A halláskárosodás sem így működik. Minden eset egyedi és összetett probléma, ezért ha rossz a hallásunk, külön figyelmet kell rá fordítanunk és alaposan kivizsgáltatni.

Aktuális

Védd gyermeked hallását

2020. 05. 25.

Ahogy figyelünk arra, hogy gyermekeink mit esznek, isznak és milyen dolgok érik őket életük során, fontos ismerni azokat a hangokat, melyeknek rendszeresen ki vannak téve, mivel a túlzottan hangos zajok tartós halláskárosodást okozhatnak. Frank C. Wartinger, a Philadelphiai Gyermekkórház audiológusa megvizsgálja, hogy mi okozza a gyermekek hallásvesztését, melyek a figyelmeztető tünetek és hogyan akadályozhatjuk meg a halláscsökkenést.

Hogyan gyakorolj otthon a család megőrjítése nélkül?

2020. 05. 18.

A kezdő hegedűművészeknek nem a legjobb a hírnevük, ha a hangminőségről van szó. Valójában nagyon ritka, hogy egy kezdő zenész virtuóz legyen már a kezdetekkor, de valahol el kell indulni. És ez magában foglalja a család kikészítését, amíg a csikorgó, vinnyogó, nyikorgó hangoktól egy kezdő eljut a finom, lágy dallamokig.

Miért veszélyes a hallásra hobbiszakembernek lenni?

2020. 05. 11.

A barkácsolás több szempontból is csábító tevékenység, hiszen kikapcsol, ezért jó hatással van a mentális egészségre. Emellett jó érzéssel tölthet el bennünket a gyönyörködés kitartó munkánk eredményében.

A headbang-elés veszélyes?

2020. 05. 04.

„Német orvosok felhívják a figyelmet a headbang-elés veszélyeire, miután egy 50 éves férfinél vérzést fedeztek fel az agyban egy Motörhead koncert után” – írta a BBC News. A hír a The Lancet egy koponyaűri vérzésről (subduralis hematoma) szóló beszámolóján alapszik.

Arcvédő a szépségipar dolgozóinak

2020. 04. 27.

Európa több országa is tervezi május elején enyhíteni a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat és újraindítani a lehető legtöbb területen a munkavégzést. Azonban az enyhítés és a munkakezdés néhol különböző feltételekhez kötött, így ez alól a szépségipar szereplői sem kivételek, sőt.

Kapcsolódó termékek

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

4.990Ft

Leírás Az Alpine WorkSafe füldugó használatával készen állunk a munkára. Ezekkel a füldugókkal kivételesen kényelmes védelmet élvezhetünk fűnyírás,..

Alpine Muffy  - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

Alpine Muffy - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

8.490Ft

Klassz fültok gyerekeknek A gyermekek gyakran vannak kitéve olyan zajnak, mely túl hangos számukra. Kutatások szerint nyolcból egy gyermeknél alaku..