Miért veszélyes a hallásra hobbiszakembernek lenni?


A barkácsolás több szempontból is csábító tevékenység, hiszen kikapcsol, ezért jó hatással van a mentális egészségre. Emellett jó érzéssel tölthet el bennünket a gyönyörködés kitartó munkánk eredményében. Viszont a nagy szorgalomnak hátulütője is lehet, mivel sok tevékenység nagy zajjal jár, emiatt magában rejti a halláskárosodás kialakulásának kockázatát, mely ténnyel sokan nincsenek tisztában. Akik pedig már tapasztalják az első tüneteket, nem feltétlenül járnak utána a halláskárosodás kezelésére irányuló lehetőségeknek. Pedig ezek az információk manapság csupán pár kattintásra vannak tőlünk.

Rizikó faktorok a hétköznapokban

Ha halláscsökkenésről van szó, általában az idős népesség jut az emberek eszébe. Azonban gondoljunk a mindennapjainkban túlságosan gyakran előforduló intenzív zajokra. A halláskárosodás a XXI. században már nem csak az idősebb korosztály problémája, hanem a fiatalabbaké egyaránt. Koncertek, sportesemények, fejhallgatók, hangos gépek és ott vannak még a városi zajok is. Ezek többsége általában elkerülhetetlen és többnyire inkább halmozottan vesznek bennünket körül.

Zajos eszközök

Manapság gyakorlatilag bárki hobbiszakemberré képezheti magát az otthonában, hiszen tudjuk jól: „minden fent van a Youtube-on”. Megtanulhatunk szinte profi szinten bútorokat készíteni, falat festeni, parkettázni, burkolni stb. Megismerhetjük a különböző bonyolult eszközök használatát, melyek bárki számára elérhetőek a barkácsüzletekben vagy webshopokban. Barkácsolás terén jóformán az általunk ráfordított idő, erőforrás és eltökéltség szabhat határt az elvégzett feladatok sorának. Azonban a nagy lelkesedés mellé kell, hogy társuljon tudatosság. Nem kell ragoznunk, hogy mennyire fontos az otthoni barkácsolás közben is a munkavédelmi szabályok betartása, melynek részét képezi a hallás védelme. És hogy miért fontos ez? Az alábbi táblázat segít megérteni:

Eszköz Hangerő Biztonságos időtartam
Fűnyíró 85 dB 2 óra
Kézi fűrész 85 dB 2 óra
Fúró 95 dB 15 perc
Csiszoló 95 dB 15 perc
Sarokcsiszoló 98 dB 5-10 perc
Magas nyomású mosó 108 dB Nincs
Elektromos fűrész 110 dB Nincs
Levélfúvó 110 dB Nincs
Láncfűrész 120 dB Nincs
Kalapács 120 dB Nincs

Megelőzés

A halláskárosodás elkerülésének leghatékonyabb módja a megelőzés. Minden olyan munkánál, mely akár minimális zajjal járhat, használj valamilyen hallásvédő eszközt. Az Alpine kifejezetten a túlzott hangerővel járó munkákhoz fejlesztette ki a WorkSafe füldugót. A káros zajokat hatékonyan szűri, a beszéd viszont hallható marad. Tökéletes választás bármilyen ház körüli és házon belüli zajos munkához.

Gyors megoldások

A Hearing Health Foundation adatai szerint minden ötödik felnőtt, valamint szintén minden ötödik tinédzser tapasztal hallásproblémákat. Az idősebb korosztályban minden harmadik ember érintett. A halláskárosodással élők száma rohamosan növekszik, és az ebben szenvedők – de persze nem csak ők – általában a gyors és olcsó megoldásokat részesítik előnyben. Ezen a téren is találkozhatunk az öndiagnosztika jelenségével – mint más egészségügyi problémáknál –, habár veszélyes és költséges játékká is válhat. A halláskárosodás sem így működik. Minden eset egyedi és összetett probléma, ezért ha rossz a hallásunk, külön figyelmet kell rá fordítanunk és alaposan kivizsgáltatni.

Aktuális

COVID-19 és halláskárosodás: Amit eddig tudunk

2020. 09. 21.

A COVID-19-et, vagyis a koronavírust már számos hosszútávú szövődménnyel kapcsolatba hozták, ezek közül néhány példa a szívkárosodás, a tüdőkárosodás és a neurológiai rendellenességek. Az egyik kutatási terület azt vizsgálja, hogy halláskárosodás és fülzúgás kialakulhat-e a koronavírus fertőzés miatt, esetleg annak tüneteként, vagy szövődményeként napokkal vagy hetekkel később.

Hallásvédelmi program zenészeknek

2020. 09. 07.

A zenekari zenészek hallásának védelme érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hallásvédelmi program indítása mellett döntött. A programot Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ismertette a fővárosi Budapest Music Centerben (BMC) még múlt vasárnap.

 

Hogyan lesz a banki alkalmazott hangszerbolt tulajdonos?

2020. 08. 24.

Tiszteljük a zenészeket, imádjuk a zenét és csodáljuk a hangszereket.

3 mód a hallásod védelmére a tűzijáték alatt

2020. 08. 17.

Amikor augusztus 20. ünneplésére gondolunk, az első dolog, mely eszünkbe juthat, a tűzijáték. Ekkor az ország számos városában tartanak különböző ünnepségeket, részt vehetünk változatos programokon, ahol általában a rendezvényt tűzijátékkal zárják. A színes látványosság mellett egy dolog közös a tűzijátékokban, a halláskárosodás kockázata.

Mamamibolt: zero waste szemlélet a bababoltban

2020. 08. 10.

A Mamamibolt egy zero waste szemléletű bababolt Debrecen szívében, amelyet tíz éve hoztunk létre.

Kapcsolódó termékek

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

5.490Ft

Leírás Az Alpine WorkSafe füldugó használatával készen állunk a munkára. Ezekkel a füldugókkal kivételesen kényelmes védelmet élvezhetünk fűnyírás,..

Alpine Muffy  - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

Alpine Muffy - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

9.390Ft

Klassz fültok gyerekeknek A gyermekek gyakran vannak kitéve olyan zajnak, mely túl hangos számukra. Kutatások szerint nyolcból egy gyermeknél alaku..