Milyen gyakran kellene tesztelni a hallásom?


Az, hogy mikor és milyen gyakran kellene hallásvizsgálatot végeztetnünk, több tényezőtől függ. Halláskárosodásra gyanakszol? Vagy már diagnosztizált halláscsökkenésed van? Az életkor és a foglalkozás is fontos faktorok.

Tesztelés vagy szűrővizsgálat a hallásvesztésre

Tesztet akkor kell végezni, ha mi magunk, egy szerettünk vagy egy szakember hallásvesztésre gyanakszik a tapasztalt tüneteink alapján. A teszt során a hallás szintjeit mérik, melyet audiogramon ábrázolnak. Az ilyen típusú teszt átfogó hallásvizsgálatnak tekinthető.

Szűrést általában akkor végeznek, amikor nincsenek nyilvánvaló tünetek a hallásvesztésre. Ez általában gyorsabb és kevésbé komplikált mint a tesztelés, például kérdésekre kell válaszolni vagy online tesztet végezni. Ha a munkád során magas zajszintnek vagy kitéve, valószínűleg gyakran veszel részt szűrővizsgálaton.

Ha diagnosztizálták a halláskárosodást

Ha már tudod, hogy hallásvesztésed van – és ezt korábban tesztekkel is megerősítették –, időről időre érdemes újra tesztelni, egyeztetve ennek rendszerességét szakemberrel. Mindig fokozott figyelmet kell fordítani a hallásunkra, ha tudjuk, hogy károsodott, és amikor változást tapasztalunk, azonnal ellenőriztessük. Miért? A hallásvesztés dinamikus, vagyis idővel változik. A változások azonban annyira minimálisak lehetnek, hogy mi magunk nem vesszük észre (a szeretteink viszont igen).

A hallókészüléket szintén ellenőrizni kell

Ha hallókészüléket viselsz, ne felejtsd el, hogy szükség lehet a beállítására. Lehet, hogy új párra kell cserélni, különösen akkor, ha a halláskárosodás közepesen súlyos vagy súlyos, vagy ha a hallókészülék elavult és már nem működik megfelelően. A hallókészülékek élettartama általában három-hét év. Ha cochleáris implantátumunk vagy csontba rögzített hallókészülékünk van, ez az ütemterv eltérhet, ezért érdemes szakemberrel egyeztetni a teszteléssel kapcsolatban.

Veszélyeztetett csoportok szűrése

Az újszülöttek, a csecsemők és az iskolás korú gyermekek hallását rutinszerűen szűrik. De mi a helyzet a felnőttekkel? Azoknak a fiatal és középkorú felnőtteknek, akik nem tapasztalnak hallásproblémát, általában nincs szükségük éves hallásszűrésre. Viszont van két olyan csoport, akiknek legalább néhány évente fontos a hallásuk szűrővizsgálata:

  • Idősebb felnőttek: Általában a 60 éves és annál idősebb korosztálynak néhány évente szükséges ellenőrizni a hallását. (Azért mondjuk, hogy "általában", mert a szakemberek nem teljesen értenek egyet abban, hogy egy tünetmentes felnőttnél mikor kell először hallásvizsgálatot végezni és milyen gyakran érdemes ezt megismételni.) Ennek a szűrésnek a célja a korral járó hallásvesztés kizárása.
  • Zajos munkahelyen dolgozók: Ha valaki 60 évnél fiatalabb és rendszeresen van kitéve 85 dB-nél hangosabb zajnak, tanácsos néhány éven szűrővizsgálaton részt vennie.

Ha halláskárosodásra gyanakszol

Ha egyik csoportba sem tartozol, de úgy érzed, gond lehet a hallásoddal, mindenképp ellenőriztesd. Hallásproblémákat okozhatnak egyes gyógyszerek és egészségi állapotok, például az otoszklerózis eredményezhet fiatal és középkorú felnőtteknél halláscsökkenést. Amennyiben az egyik fülnél hirtelen hallásvesztés alakul ki, sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A halláskárosodás rontja az életminőséget – és az egészséget

Miért fontos a halláscsökkenést korán felismerni? Az emberek általában nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az enyhe halláskárosodásnak, a valóságban viszont az élet minden területét érintheti, beleértve például az agy egészségét. Még enyhe halláscsökkenés is okozhat kognitív hanyatlást. Szerencsére a hallókészülékeknek olyan egészségügyi előnyeik vannak, melyek az enyhe halláskárosodás hatásait kiküszöbölik.

Kérjünk segítséget

Készen állunk a segítségkérésre? Beszéljünk barátokkal és családtagokkal, valamint keressünk fel hallással foglalkozó szakembert. Járjunk utána a vizsgálattal kapcsolatos információknak és kérjünk időpontot hallásunk ellenőrzésére.

Forrás: healthyhearing.com
Szerző: Joy Victory

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

13.490Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..