Milyen gyakran kellene tesztelni a hallásom?


Az, hogy mikor és milyen gyakran kellene hallásvizsgálatot végeztetnünk, több tényezőtől függ. Halláskárosodásra gyanakszol? Vagy már diagnosztizált halláscsökkenésed van? Az életkor és a foglalkozás is fontos faktorok.

Tesztelés vagy szűrővizsgálat a hallásvesztésre

Tesztet akkor kell végezni, ha mi magunk, egy szerettünk vagy egy szakember hallásvesztésre gyanakszik a tapasztalt tüneteink alapján. A teszt során a hallás szintjeit mérik, melyet audiogramon ábrázolnak. Az ilyen típusú teszt átfogó hallásvizsgálatnak tekinthető.

Szűrést általában akkor végeznek, amikor nincsenek nyilvánvaló tünetek a hallásvesztésre. Ez általában gyorsabb és kevésbé komplikált mint a tesztelés, például kérdésekre kell válaszolni vagy online tesztet végezni. Ha a munkád során magas zajszintnek vagy kitéve, valószínűleg gyakran veszel részt szűrővizsgálaton.

Ha diagnosztizálták a halláskárosodást

Ha már tudod, hogy hallásvesztésed van – és ezt korábban tesztekkel is megerősítették –, időről időre érdemes újra tesztelni, egyeztetve ennek rendszerességét szakemberrel. Mindig fokozott figyelmet kell fordítani a hallásunkra, ha tudjuk, hogy károsodott, és amikor változást tapasztalunk, azonnal ellenőriztessük. Miért? A hallásvesztés dinamikus, vagyis idővel változik. A változások azonban annyira minimálisak lehetnek, hogy mi magunk nem vesszük észre (a szeretteink viszont igen).

A hallókészüléket szintén ellenőrizni kell

Ha hallókészüléket viselsz, ne felejtsd el, hogy szükség lehet a beállítására. Lehet, hogy új párra kell cserélni, különösen akkor, ha a halláskárosodás közepesen súlyos vagy súlyos, vagy ha a hallókészülék elavult és már nem működik megfelelően. A hallókészülékek élettartama általában három-hét év. Ha cochleáris implantátumunk vagy csontba rögzített hallókészülékünk van, ez az ütemterv eltérhet, ezért érdemes szakemberrel egyeztetni a teszteléssel kapcsolatban.

Veszélyeztetett csoportok szűrése

Az újszülöttek, a csecsemők és az iskolás korú gyermekek hallását rutinszerűen szűrik. De mi a helyzet a felnőttekkel? Azoknak a fiatal és középkorú felnőtteknek, akik nem tapasztalnak hallásproblémát, általában nincs szükségük éves hallásszűrésre. Viszont van két olyan csoport, akiknek legalább néhány évente fontos a hallásuk szűrővizsgálata:

  • Idősebb felnőttek: Általában a 60 éves és annál idősebb korosztálynak néhány évente szükséges ellenőrizni a hallását. (Azért mondjuk, hogy "általában", mert a szakemberek nem teljesen értenek egyet abban, hogy egy tünetmentes felnőttnél mikor kell először hallásvizsgálatot végezni és milyen gyakran érdemes ezt megismételni.) Ennek a szűrésnek a célja a korral járó hallásvesztés kizárása.
  • Zajos munkahelyen dolgozók: Ha valaki 60 évnél fiatalabb és rendszeresen van kitéve 85 dB-nél hangosabb zajnak, tanácsos néhány éven szűrővizsgálaton részt vennie.

Ha halláskárosodásra gyanakszol

Ha egyik csoportba sem tartozol, de úgy érzed, gond lehet a hallásoddal, mindenképp ellenőriztesd. Hallásproblémákat okozhatnak egyes gyógyszerek és egészségi állapotok, például az otoszklerózis eredményezhet fiatal és középkorú felnőtteknél halláscsökkenést. Amennyiben az egyik fülnél hirtelen hallásvesztés alakul ki, sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A halláskárosodás rontja az életminőséget – és az egészséget

Miért fontos a halláscsökkenést korán felismerni? Az emberek általában nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az enyhe halláskárosodásnak, a valóságban viszont az élet minden területét érintheti, beleértve például az agy egészségét. Még enyhe halláscsökkenés is okozhat kognitív hanyatlást. Szerencsére a hallókészülékeknek olyan egészségügyi előnyeik vannak, melyek az enyhe halláskárosodás hatásait kiküszöbölik.

Kérjünk segítséget

Készen állunk a segítségkérésre? Beszéljünk barátokkal és családtagokkal, valamint keressünk fel hallással foglalkozó szakembert. Járjunk utána a vizsgálattal kapcsolatos információknak és kérjünk időpontot hallásunk ellenőrzésére.

Forrás: healthyhearing.com
Szerző: Joy Victory

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

10.990Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz - kifutó

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz - kifutó

5.490Ft

Leírás Az Alpine WorkSafe füldugó használatával készen állunk a munkára. Ezekkel a füldugókkal kivételesen kényelmes védelmet élvezhetünk fűnyírás,..