Milyen gyakran kellene tesztelni a hallásom?


Az, hogy mikor és milyen gyakran kellene hallásvizsgálatot végeztetnünk, több tényezőtől függ. Halláskárosodásra gyanakszol? Vagy már diagnosztizált halláscsökkenésed van? Az életkor és a foglalkozás is fontos faktorok.

Tesztelés vagy szűrővizsgálat a hallásvesztésre

Tesztet akkor kell végezni, ha mi magunk, egy szerettünk vagy egy szakember hallásvesztésre gyanakszik a tapasztalt tüneteink alapján. A teszt során a hallás szintjeit mérik, melyet audiogramon ábrázolnak. Az ilyen típusú teszt átfogó hallásvizsgálatnak tekinthető.

Szűrést általában akkor végeznek, amikor nincsenek nyilvánvaló tünetek a hallásvesztésre. Ez általában gyorsabb és kevésbé komplikált mint a tesztelés, például kérdésekre kell válaszolni vagy online tesztet végezni. Ha a munkád során magas zajszintnek vagy kitéve, valószínűleg gyakran veszel részt szűrővizsgálaton.

Ha diagnosztizálták a halláskárosodást

Ha már tudod, hogy hallásvesztésed van – és ezt korábban tesztekkel is megerősítették –, időről időre érdemes újra tesztelni, egyeztetve ennek rendszerességét szakemberrel. Mindig fokozott figyelmet kell fordítani a hallásunkra, ha tudjuk, hogy károsodott, és amikor változást tapasztalunk, azonnal ellenőriztessük. Miért? A hallásvesztés dinamikus, vagyis idővel változik. A változások azonban annyira minimálisak lehetnek, hogy mi magunk nem vesszük észre (a szeretteink viszont igen).

A hallókészüléket szintén ellenőrizni kell

Ha hallókészüléket viselsz, ne felejtsd el, hogy szükség lehet a beállítására. Lehet, hogy új párra kell cserélni, különösen akkor, ha a halláskárosodás közepesen súlyos vagy súlyos, vagy ha a hallókészülék elavult és már nem működik megfelelően. A hallókészülékek élettartama általában három-hét év. Ha cochleáris implantátumunk vagy csontba rögzített hallókészülékünk van, ez az ütemterv eltérhet, ezért érdemes szakemberrel egyeztetni a teszteléssel kapcsolatban.

Veszélyeztetett csoportok szűrése

Az újszülöttek, a csecsemők és az iskolás korú gyermekek hallását rutinszerűen szűrik. De mi a helyzet a felnőttekkel? Azoknak a fiatal és középkorú felnőtteknek, akik nem tapasztalnak hallásproblémát, általában nincs szükségük éves hallásszűrésre. Viszont van két olyan csoport, akiknek legalább néhány évente fontos a hallásuk szűrővizsgálata:

  • Idősebb felnőttek: Általában a 60 éves és annál idősebb korosztálynak néhány évente szükséges ellenőrizni a hallását. (Azért mondjuk, hogy "általában", mert a szakemberek nem teljesen értenek egyet abban, hogy egy tünetmentes felnőttnél mikor kell először hallásvizsgálatot végezni és milyen gyakran érdemes ezt megismételni.) Ennek a szűrésnek a célja a korral járó hallásvesztés kizárása.
  • Zajos munkahelyen dolgozók: Ha valaki 60 évnél fiatalabb és rendszeresen van kitéve 85 dB-nél hangosabb zajnak, tanácsos néhány éven szűrővizsgálaton részt vennie.

Ha halláskárosodásra gyanakszol

Ha egyik csoportba sem tartozol, de úgy érzed, gond lehet a hallásoddal, mindenképp ellenőriztesd. Hallásproblémákat okozhatnak egyes gyógyszerek és egészségi állapotok, például az otoszklerózis eredményezhet fiatal és középkorú felnőtteknél halláscsökkenést. Amennyiben az egyik fülnél hirtelen hallásvesztés alakul ki, sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A halláskárosodás rontja az életminőséget – és az egészséget

Miért fontos a halláscsökkenést korán felismerni? Az emberek általában nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az enyhe halláskárosodásnak, a valóságban viszont az élet minden területét érintheti, beleértve például az agy egészségét. Még enyhe halláscsökkenés is okozhat kognitív hanyatlást. Szerencsére a hallókészülékeknek olyan egészségügyi előnyeik vannak, melyek az enyhe halláskárosodás hatásait kiküszöbölik.

Kérjünk segítséget

Készen állunk a segítségkérésre? Beszéljünk barátokkal és családtagokkal, valamint keressünk fel hallással foglalkozó szakembert. Járjunk utána a vizsgálattal kapcsolatos információknak és kérjünk időpontot hallásunk ellenőrzésére.

Forrás: healthyhearing.com
Szerző: Joy Victory

Aktuális

COVID-19 és halláskárosodás: Amit eddig tudunk

2020. 09. 21.

A COVID-19-et, vagyis a koronavírust már számos hosszútávú szövődménnyel kapcsolatba hozták, ezek közül néhány példa a szívkárosodás, a tüdőkárosodás és a neurológiai rendellenességek. Az egyik kutatási terület azt vizsgálja, hogy halláskárosodás és fülzúgás kialakulhat-e a koronavírus fertőzés miatt, esetleg annak tüneteként, vagy szövődményeként napokkal vagy hetekkel később.

Hallásvédelmi program zenészeknek

2020. 09. 07.

A zenekari zenészek hallásának védelme érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hallásvédelmi program indítása mellett döntött. A programot Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ismertette a fővárosi Budapest Music Centerben (BMC) még múlt vasárnap.

 

Hogyan lesz a banki alkalmazott hangszerbolt tulajdonos?

2020. 08. 24.

Tiszteljük a zenészeket, imádjuk a zenét és csodáljuk a hangszereket.

3 mód a hallásod védelmére a tűzijáték alatt

2020. 08. 17.

Amikor augusztus 20. ünneplésére gondolunk, az első dolog, mely eszünkbe juthat, a tűzijáték. Ekkor az ország számos városában tartanak különböző ünnepségeket, részt vehetünk változatos programokon, ahol általában a rendezvényt tűzijátékkal zárják. A színes látványosság mellett egy dolog közös a tűzijátékokban, a halláskárosodás kockázata.

Mamamibolt: zero waste szemlélet a bababoltban

2020. 08. 10.

A Mamamibolt egy zero waste szemléletű bababolt Debrecen szívében, amelyet tíz éve hoztunk létre.

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine Muffy  - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

Alpine Muffy - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

9.390Ft

Klassz fültok gyerekeknek A gyermekek gyakran vannak kitéve olyan zajnak, mely túl hangos számukra. Kutatások szerint nyolcból egy gyermeknél alaku..

Alpine Muffy Baby - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby - Hallásvédő fültok csecsemőknek

10.990Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

5.490Ft

Leírás Az Alpine WorkSafe füldugó használatával készen állunk a munkára. Ezekkel a füldugókkal kivételesen kényelmes védelmet élvezhetünk fűnyírás,..