Mit kell tudni a fülzsírról?


Az összes anyagból, melyeket a testünk választ ki, a fülzsír az egyik legrejtélyesebb. Mi lehet az oka a viaszos anyag előállításának? Az egészségügyi szakemberek még nem teljesen értik minden tulajdonságát, de abban biztosak, hogy védekezésre szolgál. Ahhoz, hogy jobban megértsük, összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt a fülzsírról – és hogy miért nem kell azonnal eltávolítani.

Fülzsír: undi, de egészséges

A fülviasz, orvosi kifejezéssel a cerumen, a külső fülben előforduló természetes anyag. Összetevői között van olaj és verejték, mely szennyeződésekkel és elhalt hámsejtekkel keveredik. Nehéz elhinni, hogy az a dolog, ami a fül egészségére nézve fontos, ragacsos és bizarr, de pont emiatt a normál mennyiségű fülviasz hasznos. Vedd figyelembe a következőket:

 • A fülzsír egy természetes akadály, mely megelőzi, hogy a szennyeződések és a baktériumok a fül legbelső részébe jussanak. Mivel ragacsos, mikroszkopikus törmelékeket gyűjt, melyek a hallójáratba jutnak, hasonlóan mint a légypapír csapdánál. Enélkül a védelmi akadály nélkül a belső fül veszélybe kerülne.
 • Hidratálóként és védőbevonatként működik a fülcsatorna számára. Fülviasz nélkül a külső fül viszkető és pelyhes lenne, ami megnövelné az irritáció és fertőzések kialakulásának kockázatát.
 • Rovarriasztóként működik. A fülzsír szaga távol tartja a rovarokat, míg a ragacsos réteg csapdába ejti az esetleg bejutó élőlényeket.

A fülzsírod sokat elmond rólad

Habár a legtöbb ember füle termel fülzsírt, itt véget is ér a köztük lévő hasonlóság. Az összetétele személyenként változik, függ az etnikai hovatartozástól, a környezettől, a kortól és az étrendtől is.

Két fő típusa van a fülviasznak – nedves és száraz:

 • A nedves cerumen gyakrabban fordul elő kaukázusiaknál és afrikaiaknál.
 • A száraz cerumen gyakoribb az őslakos amerikaiaknál, a csendes-óceáni szigetekiek és az ázsiaiak körében.

Még a fülviasz színe is sokat mondhat el rólunk.

 • A sötétbarna vagy fekete színű fülzsír általában idősebbeknél fordul elő, a szín a felfogott szennyeződésekből és baktériumokból származik. A felnőtteknél általában sötétebb és keményebb a fülzsír.
 • A sötétbarna, vöröses színű fülviasz vérzést jelezhet.
 • A világosbarna, narancssárga vagy sárga fülzsír egészséges és normális. A gyermekek hajlamosabbak lágyabb, világosabb színű fülviasz termelésére.
 • A fehér, pelyhes fülviasz azt jelzi, hogy nincs testszagot előállító vegyi anyag. A sötét színű, ragacsos fülzsír jelezheti, hogy valószínűleg dezodort kell használnunk.

Túl sok fülzsír?

Általában a test pont a megfelelő mennyiségű fülviaszt termeli. Mindaddig, amíg egészségesen táplálkozunk, megfelelő a higiéniánk és mozgatjuk az állkapcsunk (gondoljunk a rágásra és a beszédre), a fülünk bármiféle beavatkozás nélkül, természetes módon kiüríti a felesleges fülzsírt, szennyeződést és törmeléket. Valójában, ha rendszeresen eltávolítjuk a fülviaszt, az egy jelzés a testnek, melyre reagálva többet termel, ez zavarhatja a hallást és növeli a fülfertőzések és egyéb szövődmények kialakulásának kockázatát.

A stressz és a félelem szintén felgyorsíthatja a fülviasz előállítását. Ennek oka, hogy ugyanazok az apokrin mirigyek a cerumen termelői, melyek izzadást is generálnak. Egyesek hajlamosak a túlzott fülzsírra, például azok:

 • akiknek sok szőrzet van a fülcsatornájukban.
 • akik krónikus fülfertőzésektől szenvednek.
 • akiknek rendellenes a hallójáratuk formája vagy csontritkulástól szenvednek.
 • akik idősebbek vagy bőrbetegségük van.

Hogy tisztítsd a füled biztonságosan?

Annak ellenére, hogy a fülzsírnak megvannak az előnyei, túlzott mennyiségben halláscsökkenést okozhat. Ha dugulást tapasztalsz és úgy érzed, a fülviasz okozza:

 • Ne tisztítsd a füled fültisztító pálcával, ne próbáld eltávolítani a fülzsírt hajtűvel vagy bármely más hasonló eszközzel. Ezek mélyebbre tolhatják a viaszt a hallójáratban, ahol nem természetes módon felhalmozódhat vagy könnyen átszúrhatod a dobhártyádat is.
 • Ne próbálkozz fülgyertyával. Amellett, hogy a hatásai nem bizonyítottak, okozhat égési sérülést, fülzsír akadályt, lyukat a dobhártyán és más súlyos károkat.

Hogy tisztítsd a füled?

Ugyan a füled öntisztító, de néhány dolgot megtehetsz, hogy tisztán tartsd és törmelékektől mentes legyen:

 • Mosd a füled meleg vizes, szappanos kendővel. A napi zuhanyzás közben engedd a füledbe folyni a vizet, mely fellazítja a felesleges fülzsírt.
 • Ha a füleid egészségesek és nincs fülcső vagy dobhártya perforáció, megpróbálhatod magad eltávolítani a felesleges fülzsírt egy arra alkalmas tisztítókészlettel. Ehhez kérj tanácsot a gyógyszertárban.
 • Ha hallókészüléket használsz, ügyelj annak megfelelő tisztítására.
 • 60 éves kor felett érdemes rendszeresen szakemberrel ellenőriztetni a hallást. A tanácsadás mellett felismerik a fülzsír esetleges felhalmozódását, melyet biztonságosan eltávolítanak.
 • Azonnal keress fel egy orvost, ha az otthoni kezelés nem segít vagy hirtelen halláscsökkenést, fájdalmat vagy vérzést tapasztalsz.

Forrás: healthyhearing.com

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine Clean - tisztító folyadék 25 ml

Alpine Clean - tisztító folyadék 25 ml

3.190Ft

Egyedülálló tisztító spray füldugókhoz Az Alpine Clean egy praktikus fertőtlenítő hatású tisztító spray. A folyadék megtisztítja a hallásvédő termé..

Alpine Ear Spray - fültisztító spray

Alpine Ear Spray - fültisztító spray

4.390Ft

Kíméletes és hatékony tisztítás Az Alpine Ear Spray rendkívül kíméletesen, mégis hatékonyan tisztítja a füleket. Ellentétben más készítményekkel ez..

Alpine Miniboxx

Alpine Miniboxx

2.090Ft

Leírás Az Alpine a Delft Egyetem műszaki karával együttműködve tervezte a Miniboxxot. Az egyedülálló tároló megtalálható az Alpine PartyPlug® és Sw..

Alpine Travelbox delux

Alpine Travelbox delux

2.890Ft

Alumíniumból készült, jól zárható és ütésálló. A rajta található karikával rögzíthetjük kulcstartóként, övünkön vagy a gitártok cipzárján. Így mindig ..