Mit kell tudni a fülzsírról?


Az összes anyagból, melyeket a testünk választ ki, a fülzsír az egyik legrejtélyesebb. Mi lehet az oka a viaszos anyag előállításának? Az egészségügyi szakemberek még nem teljesen értik minden tulajdonságát, de abban biztosak, hogy védekezésre szolgál. Ahhoz, hogy jobban megértsük, összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt a fülzsírról – és hogy miért nem kell azonnal eltávolítani.

Fülzsír: undi, de egészséges

A fülviasz, orvosi kifejezéssel a cerumen, a külső fülben előforduló természetes anyag. Összetevői között van olaj és verejték, mely szennyeződésekkel és elhalt hámsejtekkel keveredik. Nehéz elhinni, hogy az a dolog, ami a fül egészségére nézve fontos, ragacsos és bizarr, de pont emiatt a normál mennyiségű fülviasz hasznos. Vedd figyelembe a következőket:

 • A fülzsír egy természetes akadály, mely megelőzi, hogy a szennyeződések és a baktériumok a fül legbelső részébe jussanak. Mivel ragacsos, mikroszkopikus törmelékeket gyűjt, melyek a hallójáratba jutnak, hasonlóan mint a légypapír csapdánál. Enélkül a védelmi akadály nélkül a belső fül veszélybe kerülne.
 • Hidratálóként és védőbevonatként működik a fülcsatorna számára. Fülviasz nélkül a külső fül viszkető és pelyhes lenne, ami megnövelné az irritáció és fertőzések kialakulásának kockázatát.
 • Rovarriasztóként működik. A fülzsír szaga távol tartja a rovarokat, míg a ragacsos réteg csapdába ejti az esetleg bejutó élőlényeket.

A fülzsírod sokat elmond rólad

Habár a legtöbb ember füle termel fülzsírt, itt véget is ér a köztük lévő hasonlóság. Az összetétele személyenként változik, függ az etnikai hovatartozástól, a környezettől, a kortól és az étrendtől is.

Két fő típusa van a fülviasznak – nedves és száraz:

 • A nedves cerumen gyakrabban fordul elő kaukázusiaknál és afrikaiaknál.
 • A száraz cerumen gyakoribb az őslakos amerikaiaknál, a csendes-óceáni szigetekiek és az ázsiaiak körében.

Még a fülviasz színe is sokat mondhat el rólunk.

 • A sötétbarna vagy fekete színű fülzsír általában idősebbeknél fordul elő, a szín a felfogott szennyeződésekből és baktériumokból származik. A felnőtteknél általában sötétebb és keményebb a fülzsír.
 • A sötétbarna, vöröses színű fülviasz vérzést jelezhet.
 • A világosbarna, narancssárga vagy sárga fülzsír egészséges és normális. A gyermekek hajlamosabbak lágyabb, világosabb színű fülviasz termelésére.
 • A fehér, pelyhes fülviasz azt jelzi, hogy nincs testszagot előállító vegyi anyag. A sötét színű, ragacsos fülzsír jelezheti, hogy valószínűleg dezodort kell használnunk.

Túl sok fülzsír?

Általában a test pont a megfelelő mennyiségű fülviaszt termeli. Mindaddig, amíg egészségesen táplálkozunk, megfelelő a higiéniánk és mozgatjuk az állkapcsunk (gondoljunk a rágásra és a beszédre), a fülünk bármiféle beavatkozás nélkül, természetes módon kiüríti a felesleges fülzsírt, szennyeződést és törmeléket. Valójában, ha rendszeresen eltávolítjuk a fülviaszt, az egy jelzés a testnek, melyre reagálva többet termel, ez zavarhatja a hallást és növeli a fülfertőzések és egyéb szövődmények kialakulásának kockázatát.

A stressz és a félelem szintén felgyorsíthatja a fülviasz előállítását. Ennek oka, hogy ugyanazok az apokrin mirigyek a cerumen termelői, melyek izzadást is generálnak. Egyesek hajlamosak a túlzott fülzsírra, például azok:

 • akiknek sok szőrzet van a fülcsatornájukban.
 • akik krónikus fülfertőzésektől szenvednek.
 • akiknek rendellenes a hallójáratuk formája vagy csontritkulástól szenvednek.
 • akik idősebbek vagy bőrbetegségük van.

Hogy tisztítsd a füled biztonságosan?

Annak ellenére, hogy a fülzsírnak megvannak az előnyei, túlzott mennyiségben halláscsökkenést okozhat. Ha dugulást tapasztalsz és úgy érzed, a fülviasz okozza:

 • Ne tisztítsd a füled fültisztító pálcával, ne próbáld eltávolítani a fülzsírt hajtűvel vagy bármely más hasonló eszközzel. Ezek mélyebbre tolhatják a viaszt a hallójáratban, ahol nem természetes módon felhalmozódhat vagy könnyen átszúrhatod a dobhártyádat is.
 • Ne próbálkozz fülgyertyával. Amellett, hogy a hatásai nem bizonyítottak, okozhat égési sérülést, fülzsír akadályt, lyukat a dobhártyán és más súlyos károkat.

Hogy tisztítsd a füled?

Ugyan a füled öntisztító, de néhány dolgot megtehetsz, hogy tisztán tartsd és törmelékektől mentes legyen:

 • Mosd a füled meleg vizes, szappanos kendővel. A napi zuhanyzás közben engedd a füledbe folyni a vizet, mely fellazítja a felesleges fülzsírt.
 • Ha a füleid egészségesek és nincs fülcső vagy dobhártya perforáció, megpróbálhatod magad eltávolítani a felesleges fülzsírt egy arra alkalmas tisztítókészlettel. Ehhez kérj tanácsot a gyógyszertárban.
 • Ha hallókészüléket használsz, ügyelj annak megfelelő tisztítására.
 • 60 éves kor felett érdemes rendszeresen szakemberrel ellenőriztetni a hallást. A tanácsadás mellett felismerik a fülzsír esetleges felhalmozódását, melyet biztonságosan eltávolítanak.
 • Azonnal keress fel egy orvost, ha az otthoni kezelés nem segít vagy hirtelen halláscsökkenést, fájdalmat vagy vérzést tapasztalsz.

Forrás: healthyhearing.com

Aktuális

Hogy befolyásolja az óraátállítás az alvást és az egészséget?

2020. 10. 19.

Hétvégén visszaállítjuk 60 perccel az óráinkat. A nyári időszámítás hivatalosan október 25-én ér véget, amikor hajnali 3-kor visszaállítjuk az órákat 2-re. Lehet, hogy már alig várod, hogy egy órával többet alhass aznap, de a pihenés mennyisége részben az alvási szokásainktól függ. Ha azok közé tartozol, akik az ébresztőig nem kelnek fel, akkor némi extra pihenés várhat rád, de csakis akkor, ha a szokott időben fekszel le.

4 gyakori tévhit a hallásromlásról

2020. 10. 05.

Számos tévhit él az emberekben a halláscsökkenésről, a hallókészülékekről, és arról, hogyan befolyásolhatja az életünket a hallásromlás.

COVID-19 és halláskárosodás: Amit eddig tudunk

2020. 09. 21.

A COVID-19-et, vagyis a koronavírust már számos hosszútávú szövődménnyel kapcsolatba hozták, ezek közül néhány példa a szívkárosodás, a tüdőkárosodás és a neurológiai rendellenességek. Az egyik kutatási terület azt vizsgálja, hogy halláskárosodás és fülzúgás kialakulhat-e a koronavírus fertőzés miatt, esetleg annak tüneteként, vagy szövődményeként napokkal vagy hetekkel később.

Hallásvédelmi program zenészeknek

2020. 09. 07.

A zenekari zenészek hallásának védelme érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hallásvédelmi program indítása mellett döntött. A programot Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ismertette a fővárosi Budapest Music Centerben (BMC) még múlt vasárnap.

 

Hogyan lesz a banki alkalmazott hangszerbolt tulajdonos?

2020. 08. 24.

Tiszteljük a zenészeket, imádjuk a zenét és csodáljuk a hangszereket.

Kapcsolódó termékek

Alpine Clean - tisztító folyadék 25 ml

Alpine Clean - tisztító folyadék 25 ml

3.190Ft

Egyedülálló tisztító spray füldugókhoz Az Alpine Clean egy praktikus fertőtlenítő hatású tisztító spray. A folyadék megtisztítja a hallásvédő termé..

Alpine Ear Spray - fültisztító spray

Alpine Ear Spray - fültisztító spray

4.390Ft

Kíméletes és hatékony tisztítás Az Alpine Ear Spray rendkívül kíméletesen, mégis hatékonyan tisztítja a füleket. Ellentétben más készítményekkel ez..

Alpine Miniboxx

Alpine Miniboxx

2.090Ft

Leírás Az Alpine a Delft Egyetem műszaki karával együttműködve tervezte a Miniboxxot. Az egyedülálló tároló megtalálható az Alpine PartyPlug® és Sw..

Alpine Travelbox delux

Alpine Travelbox delux

2.890Ft

Alumíniumból készült, jól zárható és ütésálló. A rajta található karikával rögzíthetjük kulcstartóként, övünkön vagy a gitártok cipzárján. Így mindig ..