Mit kell tudni a fülzsírról?


Az összes anyagból, melyeket a testünk választ ki, a fülzsír az egyik legrejtélyesebb. Mi lehet az oka a viaszos anyag előállításának? Az egészségügyi szakemberek még nem teljesen értik minden tulajdonságát, de abban biztosak, hogy védekezésre szolgál. Ahhoz, hogy jobban megértsük, összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt a fülzsírról – és hogy miért nem kell azonnal eltávolítani.

Fülzsír: undi, de egészséges

A fülviasz, orvosi kifejezéssel a cerumen, a külső fülben előforduló természetes anyag. Összetevői között van olaj és verejték, mely szennyeződésekkel és elhalt hámsejtekkel keveredik. Nehéz elhinni, hogy az a dolog, ami a fül egészségére nézve fontos, ragacsos és bizarr, de pont emiatt a normál mennyiségű fülviasz hasznos. Vedd figyelembe a következőket:

 • A fülzsír egy természetes akadály, mely megelőzi, hogy a szennyeződések és a baktériumok a fül legbelső részébe jussanak. Mivel ragacsos, mikroszkopikus törmelékeket gyűjt, melyek a hallójáratba jutnak, hasonlóan mint a légypapír csapdánál. Enélkül a védelmi akadály nélkül a belső fül veszélybe kerülne.
 • Hidratálóként és védőbevonatként működik a fülcsatorna számára. Fülviasz nélkül a külső fül viszkető és pelyhes lenne, ami megnövelné az irritáció és fertőzések kialakulásának kockázatát.
 • Rovarriasztóként működik. A fülzsír szaga távol tartja a rovarokat, míg a ragacsos réteg csapdába ejti az esetleg bejutó élőlényeket.

A fülzsírod sokat elmond rólad

Habár a legtöbb ember füle termel fülzsírt, itt véget is ér a köztük lévő hasonlóság. Az összetétele személyenként változik, függ az etnikai hovatartozástól, a környezettől, a kortól és az étrendtől is.

Két fő típusa van a fülviasznak – nedves és száraz:

 • A nedves cerumen gyakrabban fordul elő kaukázusiaknál és afrikaiaknál.
 • A száraz cerumen gyakoribb az őslakos amerikaiaknál, a csendes-óceáni szigetekiek és az ázsiaiak körében.

Még a fülviasz színe is sokat mondhat el rólunk.

 • A sötétbarna vagy fekete színű fülzsír általában idősebbeknél fordul elő, a szín a felfogott szennyeződésekből és baktériumokból származik. A felnőtteknél általában sötétebb és keményebb a fülzsír.
 • A sötétbarna, vöröses színű fülviasz vérzést jelezhet.
 • A világosbarna, narancssárga vagy sárga fülzsír egészséges és normális. A gyermekek hajlamosabbak lágyabb, világosabb színű fülviasz termelésére.
 • A fehér, pelyhes fülviasz azt jelzi, hogy nincs testszagot előállító vegyi anyag. A sötét színű, ragacsos fülzsír jelezheti, hogy valószínűleg dezodort kell használnunk.

Túl sok fülzsír?

Általában a test pont a megfelelő mennyiségű fülviaszt termeli. Mindaddig, amíg egészségesen táplálkozunk, megfelelő a higiéniánk és mozgatjuk az állkapcsunk (gondoljunk a rágásra és a beszédre), a fülünk bármiféle beavatkozás nélkül, természetes módon kiüríti a felesleges fülzsírt, szennyeződést és törmeléket. Valójában, ha rendszeresen eltávolítjuk a fülviaszt, az egy jelzés a testnek, melyre reagálva többet termel, ez zavarhatja a hallást és növeli a fülfertőzések és egyéb szövődmények kialakulásának kockázatát.

A stressz és a félelem szintén felgyorsíthatja a fülviasz előállítását. Ennek oka, hogy ugyanazok az apokrin mirigyek a cerumen termelői, melyek izzadást is generálnak. Egyesek hajlamosak a túlzott fülzsírra, például azok:

 • akiknek sok szőrzet van a fülcsatornájukban.
 • akik krónikus fülfertőzésektől szenvednek.
 • akiknek rendellenes a hallójáratuk formája vagy csontritkulástól szenvednek.
 • akik idősebbek vagy bőrbetegségük van.

Hogy tisztítsd a füled biztonságosan?

Annak ellenére, hogy a fülzsírnak megvannak az előnyei, túlzott mennyiségben halláscsökkenést okozhat. Ha dugulást tapasztalsz és úgy érzed, a fülviasz okozza:

 • Ne tisztítsd a füled fültisztító pálcával, ne próbáld eltávolítani a fülzsírt hajtűvel vagy bármely más hasonló eszközzel. Ezek mélyebbre tolhatják a viaszt a hallójáratban, ahol nem természetes módon felhalmozódhat vagy könnyen átszúrhatod a dobhártyádat is.
 • Ne próbálkozz fülgyertyával. Amellett, hogy a hatásai nem bizonyítottak, okozhat égési sérülést, fülzsír akadályt, lyukat a dobhártyán és más súlyos károkat.

Hogy tisztítsd a füled?

Ugyan a füled öntisztító, de néhány dolgot megtehetsz, hogy tisztán tartsd és törmelékektől mentes legyen:

 • Mosd a füled meleg vizes, szappanos kendővel. A napi zuhanyzás közben engedd a füledbe folyni a vizet, mely fellazítja a felesleges fülzsírt.
 • Ha a füleid egészségesek és nincs fülcső vagy dobhártya perforáció, megpróbálhatod magad eltávolítani a felesleges fülzsírt egy arra alkalmas tisztítókészlettel. Ehhez kérj tanácsot a gyógyszertárban.
 • Ha hallókészüléket használsz, ügyelj annak megfelelő tisztítására.
 • 60 éves kor felett érdemes rendszeresen szakemberrel ellenőriztetni a hallást. A tanácsadás mellett felismerik a fülzsír esetleges felhalmozódását, melyet biztonságosan eltávolítanak.
 • Azonnal keress fel egy orvost, ha az otthoni kezelés nem segít vagy hirtelen halláscsökkenést, fájdalmat vagy vérzést tapasztalsz.

Forrás: healthyhearing.com

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine Clean - tisztító folyadék 25 ml

Alpine Clean - tisztító folyadék 25 ml

3.990Ft

Egyedülálló tisztító spray füldugókhoz Az Alpine Clean egy praktikus fertőtlenítő hatású tisztító spray. A folyadék megtisztítja a hallásvédő termé..

Alpine Miniboxx

Alpine Miniboxx

2.090Ft

Leírás Az Alpine a Delft Egyetem műszaki karával együttműködve tervezte a Miniboxxot. Az egyedülálló tároló megtalálható az Alpine PartyPlug® és Sw..

Alpine Travelbox delux

Alpine Travelbox delux

2.890Ft

Alumíniumból készült, jól zárható és ütésálló. A rajta található karikával rögzíthetjük kulcstartóként, övünkön vagy a gitártok cipzárján. Így mindig ..