Te használsz hallásvédőt?


Az üzenet egyértelmű és pontos: használj hallásvédelmet, hogy elkerüld a halláskárosodást!

Amikor egy közelgő esti buliról van szó, a fiatalok általában gondolnak a személyes biztonságukra, az alkoholfogyasztásra és az esetleges szexuális védekezésre.

Egy jótékonysági szervezet azt javasolja, hogy az arzenálba illesszék be a füldugókat is. Az Action on Hearing Loss (AoHL) egy egyesült királyságbeli jótékonysági szervezet, mely szerint a fiataloknak ugyanúgy kell védeniük magukat a tinnitusztól, ahogy a fogamzásgátlási módszerekkel védik magukat a nemi úton terjedő betegségektől.

Mivel a kocsmákból és klubokból gyakran fülsiketítő hangerőn szól a zene, a szervezet javasolta, hogy telepítsenek hallásvédő automatákat ezekre a helyekre annak érdekében, hogy könnyen hozzáférhetővé tegyék a hallásvédelmet az emberek számára.

„Az elmúlt évtizedek okos kampányainak, plakátjainak és hirdetéseinek köszönhetően az bulizás szinte kiegészítő kelléke lett az óvszer – hiszen a biztonságos szex fontos, akárcsak a füldugók használata a bulizáskor” – mondja Gemma Twitchen, az AoHL tapasztalt audiológusa. „A végső cél, hogy ugyanolyan könnyen elérhetőek legyenek a hallásvédők, mint az óvszerek – különböző színekkel, dizájnokkal, de az ízesített verziók azért maradjanak meg az óvszereknek.”

„Rengeteg embert látunk az utcán fel-alá sétálni hatalmas fejhallgatókkal zenét hallgatva, akkor miért ne viselnének apró füldugókat koncerten vagy buliban?”

Hangos zaj

Dr. Sandra Cummings, dublini audiológiai tudós úgy gondolja, hogy elengedhetetlen tudatosítani a fiatalokban a hangos zaj veszélyeit, mivel olyan hallásproblémákat okozhatnak, mint a tinnitusz, mely egyre jobban terjed a fiatal lakosság körében.

„A hallásproblémák (a hangos zajnak való hosszú kitettség miatt) határozottan gondot jelentenek az ír fiatalok körében. A városok különösen zajos helyek – tömegközlekedés, kávézók, szórakozóhelyek, kocsmák és zajos utcák –, és ennek eredményeként a fiatalok hajlamosak túl hangosan hallgatni a zenét fülhallgatón keresztül. Ez azt jelenti, hogy a hangerő hangosabb, mint amit biztonságosnak tekintünk. Érvényes az egy méteres szabály: ha valakinek a fülhallgatójából szóló zenét egy méter távolságról halljuk, túl hangos.”

Gary Norman, audiológiai klinikai vezető elmondja, nem csak a hangos zene okozhat tartós halláskárosodást. „A zaj számos más forrásból is származhat, korábban a Walkman-ekből és a hordozható CD lejátszókból, manapság azonban más a technológia – okostelefonok fülhallgatóval –, és mind ugyanazt a kockázatot hordozzák magukban.”– mondja. „De ugyanez érvényes a szerszámokra, fűnyírókra, tűzijátékokra és fegyverekre – valamint a zajos munkákra."

„A zaj hatása függ a zajszinttől (dB), a zajexpozíció időtartamától és az egyéni fogékonyságtól. Ahogy a szabálya mondja, ha nem halljuk a tőlünk egy méterre álló személy beszédét (csak kiabálással), akkor a zajszint valószínűleg megköveteli a hallásvédő használatát.”

A zaj egyénekre gyakorolt általános hatása az élettartam növekedésével fokozódik – de a szakértők szerint sok egyszerű módszer létezik, melyekkel csökkenteni tudjuk a túlzott zaj okozta lehetséges károkat. „Noha a halláskárosodásnak számos oka lehet, beleértbe az öregedést, traumákat, fertőzéseket stb., nagyon kevés általunk kontrollálható tényező van. Ugyanakkor a túlzott hangerő korlátozása, mely a zaj okozta halláskárosodáshoz vezethet, a mi hatáskörünk, és odafigyeléssel minimalizálhatjuk a lehetséges hatásokat.”

Elfojtott beszéd

„Limitálhatjuk a zajexpozíció szintjét (egyszerű lehalkítással) és időszabályozással (adjunk szünetet a füleknek), és szükség esetén hallásvédő használatával hangos zaj mellett. Ha aggódsz a hallásod miatt, konzultálj orvossal vagy hallással foglalkozó szakemberrel, audiológussal.”

Norman szerint a zaj káros hatásainak tipikus jelei kezdetben átmenetiek, ide értve a tompa hallást – amikor a beszéd nehezebben érthető – vagy a fülcsengést, fülzúgást (tinnitusz). Ha már nem ér minket az erős zajhatás (például koncert vagy buli után), a tünetek néhány nap elteltével javulnak és a hallás helyreáll. Ez azonban figyelmeztető jel, mely a jövőben komoly károkhoz vezethet.

„A zajexpozíció további ismétlődése tartós halláscsökkenéshez vezethet a belső fül szőrszerű érzékelősejtjeinek károsodása miatt, mely évekig észrevétlen. Emiatt az emberek általában nem cselekednek a korai tünetek tapasztalásakor, hiszen nem veszik észre, hogy bármilyen probléma lenne. Mire felismerik a halláscsökkenést, a sérülés már tartós és visszafordíthatatlan.”

Dr. Sandra Cummings egyetért a fentiekkel és hozzáteszi, hogy a hosszabb ideig tartó zajhatások ideiglenes vagy tartós halláscsökkenést és fülzúgást okozhatnak, azonban vannak módok ez ellen védekezni.

„Jobb fejhallgatót viselni fülhallgató helyett. Ennek oka, hogy jobban szűrik a zajokat, mint a fülhallgatók, ezért nem kell annyira magasra állítani a hangerőt a zene hallásához. Mindig légy tudatos a zajszinttel kapcsolatban, korlátozd az expozíciót és használj zajcsökkentő füldugót, amikor hangos koncertre mész.”

Szerző: Arlene Harris

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.