Te használsz hallásvédőt?


Az üzenet egyértelmű és pontos: használj hallásvédelmet, hogy elkerüld a halláskárosodást!

Amikor egy közelgő esti buliról van szó, a fiatalok általában gondolnak a személyes biztonságukra, az alkoholfogyasztásra és az esetleges szexuális védekezésre.

Egy jótékonysági szervezet azt javasolja, hogy az arzenálba illesszék be a füldugókat is. Az Action on Hearing Loss (AoHL) egy egyesült királyságbeli jótékonysági szervezet, mely szerint a fiataloknak ugyanúgy kell védeniük magukat a tinnitusztól, ahogy a fogamzásgátlási módszerekkel védik magukat a nemi úton terjedő betegségektől.

Mivel a kocsmákból és klubokból gyakran fülsiketítő hangerőn szól a zene, a szervezet javasolta, hogy telepítsenek hallásvédő automatákat ezekre a helyekre annak érdekében, hogy könnyen hozzáférhetővé tegyék a hallásvédelmet az emberek számára.

„Az elmúlt évtizedek okos kampányainak, plakátjainak és hirdetéseinek köszönhetően az bulizás szinte kiegészítő kelléke lett az óvszer – hiszen a biztonságos szex fontos, akárcsak a füldugók használata a bulizáskor” – mondja Gemma Twitchen, az AoHL tapasztalt audiológusa. „A végső cél, hogy ugyanolyan könnyen elérhetőek legyenek a hallásvédők, mint az óvszerek – különböző színekkel, dizájnokkal, de az ízesített verziók azért maradjanak meg az óvszereknek.”

„Rengeteg embert látunk az utcán fel-alá sétálni hatalmas fejhallgatókkal zenét hallgatva, akkor miért ne viselnének apró füldugókat koncerten vagy buliban?”

Hangos zaj

Dr. Sandra Cummings, dublini audiológiai tudós úgy gondolja, hogy elengedhetetlen tudatosítani a fiatalokban a hangos zaj veszélyeit, mivel olyan hallásproblémákat okozhatnak, mint a tinnitusz, mely egyre jobban terjed a fiatal lakosság körében.

„A hallásproblémák (a hangos zajnak való hosszú kitettség miatt) határozottan gondot jelentenek az ír fiatalok körében. A városok különösen zajos helyek – tömegközlekedés, kávézók, szórakozóhelyek, kocsmák és zajos utcák –, és ennek eredményeként a fiatalok hajlamosak túl hangosan hallgatni a zenét fülhallgatón keresztül. Ez azt jelenti, hogy a hangerő hangosabb, mint amit biztonságosnak tekintünk. Érvényes az egy méteres szabály: ha valakinek a fülhallgatójából szóló zenét egy méter távolságról halljuk, túl hangos.”

Gary Norman, audiológiai klinikai vezető elmondja, nem csak a hangos zene okozhat tartós halláskárosodást. „A zaj számos más forrásból is származhat, korábban a Walkman-ekből és a hordozható CD lejátszókból, manapság azonban más a technológia – okostelefonok fülhallgatóval –, és mind ugyanazt a kockázatot hordozzák magukban.”– mondja. „De ugyanez érvényes a szerszámokra, fűnyírókra, tűzijátékokra és fegyverekre – valamint a zajos munkákra."

„A zaj hatása függ a zajszinttől (dB), a zajexpozíció időtartamától és az egyéni fogékonyságtól. Ahogy a szabálya mondja, ha nem halljuk a tőlünk egy méterre álló személy beszédét (csak kiabálással), akkor a zajszint valószínűleg megköveteli a hallásvédő használatát.”

A zaj egyénekre gyakorolt általános hatása az élettartam növekedésével fokozódik – de a szakértők szerint sok egyszerű módszer létezik, melyekkel csökkenteni tudjuk a túlzott zaj okozta lehetséges károkat. „Noha a halláskárosodásnak számos oka lehet, beleértbe az öregedést, traumákat, fertőzéseket stb., nagyon kevés általunk kontrollálható tényező van. Ugyanakkor a túlzott hangerő korlátozása, mely a zaj okozta halláskárosodáshoz vezethet, a mi hatáskörünk, és odafigyeléssel minimalizálhatjuk a lehetséges hatásokat.”

Elfojtott beszéd

„Limitálhatjuk a zajexpozíció szintjét (egyszerű lehalkítással) és időszabályozással (adjunk szünetet a füleknek), és szükség esetén hallásvédő használatával hangos zaj mellett. Ha aggódsz a hallásod miatt, konzultálj orvossal vagy hallással foglalkozó szakemberrel, audiológussal.”

Norman szerint a zaj káros hatásainak tipikus jelei kezdetben átmenetiek, ide értve a tompa hallást – amikor a beszéd nehezebben érthető – vagy a fülcsengést, fülzúgást (tinnitusz). Ha már nem ér minket az erős zajhatás (például koncert vagy buli után), a tünetek néhány nap elteltével javulnak és a hallás helyreáll. Ez azonban figyelmeztető jel, mely a jövőben komoly károkhoz vezethet.

„A zajexpozíció további ismétlődése tartós halláscsökkenéshez vezethet a belső fül szőrszerű érzékelősejtjeinek károsodása miatt, mely évekig észrevétlen. Emiatt az emberek általában nem cselekednek a korai tünetek tapasztalásakor, hiszen nem veszik észre, hogy bármilyen probléma lenne. Mire felismerik a halláscsökkenést, a sérülés már tartós és visszafordíthatatlan.”

Dr. Sandra Cummings egyetért a fentiekkel és hozzáteszi, hogy a hosszabb ideig tartó zajhatások ideiglenes vagy tartós halláscsökkenést és fülzúgást okozhatnak, azonban vannak módok ez ellen védekezni.

„Jobb fejhallgatót viselni fülhallgató helyett. Ennek oka, hogy jobban szűrik a zajokat, mint a fülhallgatók, ezért nem kell annyira magasra állítani a hangerőt a zene hallásához. Mindig légy tudatos a zajszinttel kapcsolatban, korlátozd az expozíciót és használj zajcsökkentő füldugót, amikor hangos koncertre mész.”

Szerző: Arlene Harris

Aktuális

Alvási rutin megőrzése a karanténban

2020. 03. 30.

Hétvégén megtörtént a téli időszámításról nyárira való óraátállítás, mely minden alkalommal egy kicsit kibillent bennünket az addig megszokott rutinunkból. Tavaly márciusban az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésen megszavazta az évi kétszeri óraátállítás megszüntetését 2021-től. Azok az országok, akik a nyári időszámítás mellett döntenek, egy év múlva állítanak utoljára órát, akik pedig a télit preferálják, jövő októberben. Azóta kérdés, hogy a nyárit vagy a télit érdemes-e megtartani.

Ennél nagyobb szükséged még nem volt füldugóra

2020. 03. 23.

Sokunkat megviselnek a járványhelyzet miatt kialakult körülmények. Akik tudják, otthonról végzik a munkájukat, ez viszont a legtöbb esetben nem olyan egyszerű mint azt korábban gondoltuk volna.

Hallásvédők a koronavírus járvány idejére

2020. 03. 16.

Új és eddig nem tapasztalt helyzettel találtuk szembe magunkat a koronavírus gyors terjedése miatt. Ez a speciális helyzet speciális körülményeket és intézkedéseket kíván mindenkitől. Az iskolák bezárása miatt a gyermekek otthon tanulnak, a dolgozók közül pedig sokan home office-ból oldják meg a munkát. Egy ilyen megoldás hatékony működéséhez nem mindig adottak a feltételek, hiszen a családtagok könnyen zavarhatják egymást.

Miért kell megakadályoznunk a halláscsökkenést?

2020. 03. 09.

Mindenki szeret pénzt spórolni, de nem mindenki tudja, hogyan kell. Nos, a halláskárosodás megakadályozásával milliárdokat takaríthatunk meg globálisan, ha bizonyos intézkedéseket végrehajtunk. A halláskárosodás leküzdése nem csak javítja az egyének életminőségét, hanem a társadalom egésze számára előnyökkel jár. Támogasd a halláskárosodás megelőzésére irányuló intézkedéseket és védd a saját hallásod!

Hallás világnapja 2020: Hallás az életért

2020. 03. 02.

Ne hagyd, hogy a halláskárosodás korlátozzon

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

4.990Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine Muffy  - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

Alpine Muffy - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

8.490Ft

Klassz fültok gyerekeknek A gyermekek gyakran vannak kitéve olyan zajnak, mely túl hangos számukra. Kutatások szerint nyolcból egy gyermeknél alaku..

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

4.990Ft

Leírás Zenét hallgatni közel a hangszórókhoz, pancsolni a medencében vagy a rajzolásra koncentrálni. A kisgyerekek és a csecsemők játszanak és tanu..