Védd a füled a maradandó halláskárosodástól


A halláskárosodás leggyakoribb oka a korral járó károsodás a belső fülben. A hallásvesztés második legtöbbször előforduló kiváltója azonban a túl hangos zajnak való kitettség. A hangos zajok sokféle forrásból származhatnak – nem kívánt és kívánt –, de mindkettő veszélyezteti a hallást, ha kockázatos szintet érnek el.

A nemkívánatos zajforrások alatt érthetjük a munkahelyi gépeket, az otthoni szerszámokat, a közlekedési zajokat, például a metró és a repülőgép. A kívánt zajok magukban foglalják a hangos zene hallgatását, akár fejhallgatón keresztül, élő koncerteket, autó- és motorversenyeket, például Formula 1, vagy a sportlövészetet.

Általánosságban elmondható, hogy egy zaj elég hangos a hallás károsításához, ha fel kell emelnünk a hangunkat beszéd közben vagy nem halljuk, mit mond a közvetlenül mellettünk álló ember. Vagy ha fájnak a füleink, fülcsengést, füldugulást tapasztalunk később.

A zaj mérése

A zajexpozíciót két fő tényező határozza meg – a zaj hangereje, melyet decibelben (dB) adunk meg és az expozíció időtartama.

Minél hangosabb a zaj, annál nagyobb a hallásvesztés kockázata.

A hangos zajok könnyebb megismeréséhez itt van néhány példa:

suttogás 30 dB
beszélgetés 60 dB
forgalmas utca 70-85 dB
motorkerékpár 90 dB
fejhallgatós zenehallgatás maximális hangerőn 100-110 dB
repülőgép felszállása 120 dB
léggömb kipukkanása 157 dB
pisztolylövés 170 dB

Veszélyes decibelek

80-85 dB alatt nincs veszélyben a hallásunk 8 órás időtartam alatt, nem kell hallásvédőt használnunk. Ilyen hangok az elektromos fogkefe, borotva, mosogatógép, porszívó, ajtócsengő, kenyérpirító és a WC öblítése.

A 85 dB feletti zajok közé tartozik a levélfúvó, a kézi és motorfűrész, a motorkerékpár, a zajos étterem, a szórakozóhely vagy a nagy forgalom. A 85 dB-es küszöbérték az a szint, melyen védelem nélkül károsodhat a hallás.

110 dB felett könnyen kialakulhat halláskárosodás, ha rendszeresen egy percnél hosszabb időt töltünk ezen a zajszinten. Ilyen hang lehet a síró baba, fülhöz közel rakott visító játék, a mentő szirénája, rock vagy szimfonikus koncert vagy egy focimeccs.

Veszélyben

Például egy szórakozóhelyen – ahol 100dB feletti zene szól – már 15 perc után fennáll a halláskárosodás kockázata, ha nem véded a füleid füldugóval.

Még az olyan rövid ideig tartó zajexpozíció is, mint a fúrók vagy láncfűrészek hangja (110-120 dB) okozhatnak halláskárosodást.

Károsodás

A hangos zajnak való kitettség halláscsökkenést okozhat. Ha a zaj a károsodás okozója, zaj okozta halláskárosodástól beszélünk.

A hangos zajok károsíthatják a fül csigájában található szőrsejteket, melyek hallásvesztést okoznak bizonyos frekvenciákon. Ha túl hangos zajnak tesszük ki magunkat, ezek az érzékeny érzékelő sejtek elfáradnak, működőképességük csökken. Ez az ideiglenes hallásvesztés. Némi szünet után a hallás helyreállhat. Ha azonban a hangos zajexpozíció nem szűnik meg, a hallósejtek nem képesek regenerálódni. Ez tartós halláskárosodást okozhat.

Az átmeneti hallásvesztésre figyelmeztető jelként tekinthetünk, az expozíció további fennállásával maradandó károsodást léphet fel. Az ilyen halláskárosodás megnehezíti a lágyabb hangok felismerését és növeli a beszédhang megértésének nehézséget, különösen háttérzaj esetén.

A károsodás tünetei

Néhány ember számára a fülzúgás az első jele annak, hogy a hallás zaj általi károsodást szenvedett. A tinnitusz olyan hangot jelent – például csengést vagy zümmögést –, mely nem külső forrásból származik.

A fülzúgás minden korosztályban előfordulhat – még gyerekeknél is –, bár gyakoribb az idősebb felnőttek körében. Az Egyesül Királyságban 10-ből 1 felnőtt él állandó vagy gyakori tinnitusszal.

Egyes embereknél rövid ideig tart a tinnitusz, ilyenkor hangos zene vagy megfázás lehet a kiváltó ok. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem hallunk jól, csengés jelentkezik a fülekben több órán át tartó esemény után, azt mutatja, hogy túl nagy zajnak tettük ki füleinket és azok károsodtak. Mások éveken keresztül nem érzékelik a zaj okozta halláskárosodást.

Zaj a munkahelyen

A munkáltató köteles hallásvédőről gondoskodni, ha zajos környezettel jár a munka, például gyártás, építkezés vagy fej-, fülhallgató használata. Törvény szabályozza az ennek való megfelelést.

A munkáltató méri a zajszintet és ha az meghaladja a 80 dB-t, köteles a megfelelő lépések megtételére. Ha túlzott hangerejű zaj tapasztalható, hallásvédőt kell biztosítani, melyet a dolgozó köteles viselni.

Ha a tőlünk két méterre állóval való kommunikációhoz kiabálnunk kell, a zajszint veszélyes lehet és szükség van megelőzésre.

Mit tehetünk a füleink védelméért?

 • Ha a zajszint fájdalmat okoz, hagyjuk el a helyszínt vagy állítsuk le a zaj forrását okozó tevékenységet.
 • Ha két méter távolságra kiabálnunk kell a kommunikációhoz, a zajszint veszélyes lehet.
 • Ha nem megoldható a zajforrás elkerülése, gyakori szüneteket kell beiktatni, hogy a füleknek legyen esélye a regenerálódásra.

Befektetés megfelelő hallásvédőre

Ha előre tudjuk, hogy zajos környezetben fogunk tartózkodni – mint például Formula 1 verseny vagy koncert –, fontoljuk meg jó minőségű füldugó vagy fültok beszerzését a zaj intenzitásának csökkentésére.

A fülek vattával való lezárása nem hatékony megoldás.

Léteznek speciális füldugók, melyek nem zárnak el teljesen a külvilágtól, de csendesebbé és biztonságosabbá teszik a környezetet. Találunk különböző típusúakat, melyek személyre szabott csillapítást tesznek lehetővé.

Korlátozzuk az időt

Ha fül- vagy fejhallgatón keresztül hallgatunk zenét, korlátozzuk a zajnak való kitettség idejét és hangerejét. Kövessük a 60/60 szabályt, soha ne állítsuk a hangerőt 60% fölé és ne hallgassuk a zenét 60 percnél tovább naponta.

Zajszűrős fejhallgatók

Két fajtája:

Passzív zajcsökkentő fejhallgatók: ezek nem használnak áramforrást a hang csillapítására, hanem a vastag párnázású szigetelés blokkolja a zajokat. Gyakorlatilag ezek azok a fültokok, melyeket lövészethez, doboláshoz és egyéb más területen is használnak.

Aktív zajcsökkentő fejhallgatók: technológia használatával megszüntetik az aktív zajt, hatékonyan blokkolják a háttérzajt repülőn, vonaton és buszon utazáskor vagy a kollégák hangját irodai munka során. Emellett előnyük, hogy nem kell veszélyes szintre növelni a hangerőt ahhoz, hogy a háttérzaj mellett jól halljuk a zenét.

A fülek védelme zenehallgatás közben

 • Óránként tartsunk szünetet, legalább 5 perc pihenőt adjunk füleinknek.
 • Csökkentsük a hangerőt egy kicsit. Ez meghosszabbítja a biztonságosan eltölthető időt.

A fülek védelme koncerten, szórakozóhelyen, fesztiválon

 • Bulizáshoz vigyünk magunkkal füldugókat. Használjuk őket.
 • Maradjunk távol a hangszóróktól. A hangfalak közelsége növeli a halláskárosodás kockázatát.
 • Rendszeresen tartsunk szünetet, hagyjuk pihenni a füleket.
 • Próbáljuk meg korlátozni az alkoholfogyasztást és hidratáljunk megfelelően. Mind az alkohol, mind a dehidratáció fokozhatja a hallósejtek károsodását.

A gyermekek fülének védelme

 • Fontos korán gondoskodni a gyerekek hallásának védelméről. A fülük érzékenyebb a felnőttekénél.
 • Ha a gyermek sír vagy panaszkodik a hangos zaj miatt, ez könnyen lehet fülfájás miatt.
 • Mivel füleik még fejlődésben vannak, olyan hallásvédőt válasszunk, mely kifejezetten nekik készült.

Forrás: hippocraticpost.com

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek - kifutó

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek - kifutó

5.490Ft

Leírás Zenét hallgatni közel a hangszórókhoz, pancsolni a medencében vagy a rajzolásra koncentrálni. A kisgyerekek és a csecsemők játszanak és tanu..