Motorozás: hallásra gyakorolt hatások és megelőzés


A leggyakoribb hallásvesztés fajta a zajártalom, ez akár egy egyszerű motorozás alkalmával is veszélyeztetheti a motorost a statisztikák szerint. A szélzaj hangereje nagyobb sebességnél meghaladja a 100dB-t, mely megegyezik egy láncfűrész vagy egy szórakozóhely hangerősségével. A nyitott sisakkal motorozók ennek a zajnak a tízszeresét tapasztalják, ilyen szinten a halláskárosodás 30 percen belül kialakulhat.

Halláskárosodást okozhat a hosszú ideig tartó, túlzott hangerejű zaj. A zaj okozta halláskárosodás (Noise Induced Hearing Loss - NHIL) tartós, nem visszafordítható, csupán megelőzni lehet. Külön szabályok vonatkoznak épp ezért a munkahelyeken is a hallásvédelemre.

Tehát. Ha motorozunk, gondolnunk kell arra, hogyan óvjuk meg füleinket a zajokkal szemben, hiszen hosszútávon maradandó károsodást szenvedhetnek. A legfontosabb meghatározni azt a védelmi szintet, mely megelőzi a károsodást, miközben képesek vagyunk kommunikálni is, illetve a forgalmat megfelelő mértékben hallani.

A zaj mértéke nagyban függ a turbulenciától. A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy ennek elsődleges forrása maga a bukósisak, hiába beszélünk zárt típusról. Még a legáramvonalasabb tervezésű sisakok is jelentősen fokozzák a szélzajt. Legjobb, ha minden motorozáshoz használunk füldugót, ezzel megakadályozhatjuk a maradandó halláskárosodás kialakulását. A legolcsóbbak az egyszerű hab füldugók, elérhetőek gyógyszertárakban és drogériákban, azonban egy használat után higiéniai okokból érdemes megválni tőlük, mert fülgyulladást okozhatnak.

Azoknak, akik igazán törődnek hallásukkal, az Alpine motoros füldugóját ajánljuk, a MotoSafe-et. Ez a típus hatékonyan csökkenti a zajt és az egész napos motorozást is lehetővé teszi. Az orvosi műanyag füldugók a testhőt felvéve meglágyulnak, így illeszkednek a hallójáratba. Ráadásul a két szűrőkészlettel magunk szabályozhatjuk a védelem mértékét.

Manapság a gyártók nagyobb figyelmet fordítanak a sisakok zajcsökkentésére, azonban még a minőségi bukók sem biztosítanak olyan szintű védelmet, mely mellett nem kell aggódnunk a halláskárosodás miatt. Illetve nincs egységes szabvány a sisakokban tapasztalható zaj mérésére, így egyelőre csak találgathatunk zajcsökkentő hatásukról.

A fent említett információk fényében javasoljuk minden kezdő és haladó motorosnak, hogy szánjon külön figyelmet a hallásvédelemre, hiszen a már kialakult halláskárosodás nem visszafordítható, viszont könnyen megelőzhető.

A szezon nyitására és a felkészülés elkezdésére lehet jó alkalom az Autó Motor Tuning Show, mely március 20-tól három napon át várja a motorok és a motorozás kedvelőit a Hungexpon. A rendezvényen a füldugó.hu standja információkkal, füldugópróbával és kedvezményes vásárlási lehetőséggel igyekszik népszerűsíteni a motoros hallásvédelmet. Megismerkedhetsz az Alpine speciális motoros füldugójával, a MotoSafe-fel, amit alaposan tesztelhetsz is a helyszínen szélkabinunkban.

Programajánló

ADE 2019: az Alpine és Sam Feldt ügyelnek a halláskárosodásra

2019. 10. 12.

Kezdődik a világ legnagyobb dance eseménye! Ezért az Amsterdam Dance Event, az Alpine Hearing Protection, a nemzetközi DJ Sam Feldt és kiadója, a Spinnin' Records most összefog, hogy felhívják a figyelmet a hallásvédelem fontosságára.

Hallásvédelem és BME

2018. 09. 23.

2018-ban már 13. alkalommal rendezik meg a Hangfoglalásból Budapest Music Expová átnevezett zenei eseményt. Az expon három napon át, október 5. és 7. között egy helyszínen koncentrálódnak a zenekedvelők és a zenészek. A szervezők mindenkit szeretettel várnak és ahogy a korábbi években megszokhattuk, a kiállítás ingyenesen látogatható. A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont F és G csarnokaiban foglalnak helyet a BME kiállítói.

Motorosok találkozója szobahőmérsékleten

2018. 02. 02.

A hideg idő sem veheti el a kedvet, hiszen ahogy a szlogen is mondja: a debreceni motoros találkozó szobahőmérsékleten kerül megrendezésre, így a fagyosabb motorosoknak is ott a helyük. Nem kell sokat várni, kevesebb mint egy hét és kezdődik a VI. Téli motorkiállítás és vásár.

Délutáni családi buli kiflicsücsökkel

2018. 02. 02.

Február 10-én újra PomPom Party várja a családokat a budapesti Gödör Klubban. A buli témája mi más lehetne, mint a farsang. Nem akármilyen farsang, hanem egy glow party, ahol mindenki ragyoghat.

Indul a motoros szezon

2018. 01. 21.

Ha az előző években is ott voltál, most is ott a helyed! Február 23-án kezdődik a Budapest Motor Fesztivál, mely már hosszú évek óta a motoros szezon megnyitójának tekinthető, még ha az időjárás nem is mindig ezt igazolja.