Motorozás: hallásra gyakorolt hatások és megelőzés


A leggyakoribb hallásvesztés fajta a zajártalom, ez akár egy egyszerű motorozás alkalmával is veszélyeztetheti a motorost a statisztikák szerint. A szélzaj hangereje nagyobb sebességnél meghaladja a 100dB-t, mely megegyezik egy láncfűrész vagy egy szórakozóhely hangerősségével. A nyitott sisakkal motorozók ennek a zajnak a tízszeresét tapasztalják, ilyen szinten a halláskárosodás 30 percen belül kialakulhat.

Halláskárosodást okozhat a hosszú ideig tartó, túlzott hangerejű zaj. A zaj okozta halláskárosodás (Noise Induced Hearing Loss - NHIL) tartós, nem visszafordítható, csupán megelőzni lehet. Külön szabályok vonatkoznak épp ezért a munkahelyeken is a hallásvédelemre.

Tehát. Ha motorozunk, gondolnunk kell arra, hogyan óvjuk meg füleinket a zajokkal szemben, hiszen hosszútávon maradandó károsodást szenvedhetnek. A legfontosabb meghatározni azt a védelmi szintet, mely megelőzi a károsodást, miközben képesek vagyunk kommunikálni is, illetve a forgalmat megfelelő mértékben hallani.

A zaj mértéke nagyban függ a turbulenciától. A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy ennek elsődleges forrása maga a bukósisak, hiába beszélünk zárt típusról. Még a legáramvonalasabb tervezésű sisakok is jelentősen fokozzák a szélzajt. Legjobb, ha minden motorozáshoz használunk füldugót, ezzel megakadályozhatjuk a maradandó halláskárosodás kialakulását. A legolcsóbbak az egyszerű hab füldugók, elérhetőek gyógyszertárakban és drogériákban, azonban egy használat után higiéniai okokból érdemes megválni tőlük, mert fülgyulladást okozhatnak.

Azoknak, akik igazán törődnek hallásukkal, az Alpine motoros füldugóját ajánljuk, a MotoSafe-et. Ez a típus hatékonyan csökkenti a zajt és az egész napos motorozást is lehetővé teszi. Az orvosi műanyag füldugók a testhőt felvéve meglágyulnak, így illeszkednek a hallójáratba. Ráadásul a két szűrőkészlettel magunk szabályozhatjuk a védelem mértékét.

Manapság a gyártók nagyobb figyelmet fordítanak a sisakok zajcsökkentésére, azonban még a minőségi bukók sem biztosítanak olyan szintű védelmet, mely mellett nem kell aggódnunk a halláskárosodás miatt. Illetve nincs egységes szabvány a sisakokban tapasztalható zaj mérésére, így egyelőre csak találgathatunk zajcsökkentő hatásukról.

A fent említett információk fényében javasoljuk minden kezdő és haladó motorosnak, hogy szánjon külön figyelmet a hallásvédelemre, hiszen a már kialakult halláskárosodás nem visszafordítható, viszont könnyen megelőzhető.

A szezon nyitására és a felkészülés elkezdésére lehet jó alkalom az Autó Motor Tuning Show, mely március 20-tól három napon át várja a motorok és a motorozás kedvelőit a Hungexpon. A rendezvényen a füldugó.hu standja információkkal, füldugópróbával és kedvezményes vásárlási lehetőséggel igyekszik népszerűsíteni a motoros hallásvédelmet. Megismerkedhetsz az Alpine speciális motoros füldugójával, a MotoSafe-fel, amit alaposan tesztelhetsz is a helyszínen szélkabinunkban.

Programajánló

Új füldugó a Music Expon

2017. 09. 27.

Már nem kell sokat várni, hogy elinduljon az idei Budapest Music Expo. A nemzetközi audiovizuális és zenei kiállítás október 6-án veszi kezdetét és három napon át várja a látogatókat a Hungexpon.

Budapest Motor Fesztivál 2017

2017. 02. 16.

2017 sem indulhat el a Budapest Motor Fesztivál megrendezése nélkül, hiszen hosszú évek óta ez a legjelentősebb motoros szezonnyitó esemény hazánkban.

10 éves a Music Expo

2015. 09. 22.

Október első hétvégéjén újra zenészek és zenekedvelők foglalják el a SYMA csarnok területét. 2-án, pénteken három napra megnyitja kapuit a 10. születésnapját ünneplő Budapest Music Expo.

Budapest Music Expo idén is!

2015. 07. 29.

Október 2-3-4. Nekünk már van programunk. Nektek is?

A motorozás okozhat halláskárosodást?

2015. 03. 19.

Igen, a motorosoknál különösen nagy a maradandó halláskárosodás kialakulásának lehetősége. A legtöbb motoros tisztában is van a "csendes gyilkos" jelenségével, mely minden útjukat végigkíséri. Sajnos a legtöbben azonban úgy vélekednek, hogy a motorozás okozta halláskárosodás ellen épp elég védelmet nyújt a bukósisak. Van ebben ugyan némi igazság, de számos kutatás igazolta már, hogy a halláskárosodás így is gyakori a szélzajnak "köszönhetően".

Kapcsolódó termékek

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

4.490Ft

Leírás Az Alpine WorkSafe füldugó használatával készen állunk a munkára. Ezekkel a füldugókkal kivételesen kényelmes védelmet élvezhetünk fűnyírás,..

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

4.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

0Ft

..