Füldugó másképp – Profi hallásvédelem


Azon szerencsések közé tartozom, akiknek volt lehető‘ségük már használni a HangSzita Kft. által forgalmazott professzionális füldugókat. Zenekarom van, gitározok, basszusgitározok, éneklek. Gondolom, ennyibő‘l már mindenki ki tudja találni, micsoda hangerő‘ ér engem egy-egy próba alkalmával. A hallás (mint minden érzék) nagy értéket kell, jelentsen mindenkinek, de nekünk, zenészeknek talán még fontosabb is. Alább megosztom tapasztalataimat a zenészeknek szánt füldugóról (Music Safe Pro), de tudni érdemes, hogy az élet más területén minket érő‘ zajoktól is megvédhetjük magunkat a cég más termékeivel.

Amikor elő‘ször próbáltam ki ezt a füldugót, a Hangfoglalás nevőą, igen zajos rendezvényen voltam. Errő‘l annyit érdemes tudni most, hogy sokan vannak, és mindenki megpróbál zenélni, így masszív zaj keletkezik, ha valaki nem áll elég közel egy-egy forráshoz. A helyzetbő‘l adódóan akkor egyáltalán nem éreztem, hogy a füldugó visszaadná a zenei élményt, de mostanra biztosan állíthatom, hogy ez kizárólag annak köszönhető‘, hogy zenei élmény ott nem is volt. Azonban arra már ott felfigyeltem, hogy a beszédet nagyszerőąen értem a füldugón és zajon keresztül.

Kis töprengés után úgy döntettem, kell nekem egy ilyen. Első‘ éles bevetésén két héttel ezelő‘tt szerepelt fülem saját védő‘angyala. Próba, hangerő‘, fülzúgás. Eddig mindig így ment. Most azonban elmaradt az utolsó. A három, cserélhető‘ hangszőąrő‘ közül én a közepeset használom. Ezzel tisztán hallom a gitárokat, a basszusgitárt, a dobot. Csupán annyi változik, hogy az egész csendesebb és egy halvány árnyalattal tompább. Azonban ha néha mégis kiveszem a fülembő‘l a füldugóm, akkor döbbenek csak rá, hogy a próbák ugyanolyan hangosak, mint voltak, csak én kímélem meg magam.
Kicsit az éneklésrő‘l. Nem tartom magam igazi énekesnek, de szoktam énekelni. Nem meglepő‘ módon, az ember máshogy hallja saját hangját a füldugóval. Aki nem tudja, mirő‘l beszélek, próbálja csak meg bedugni a fülét, és beszéljen/énekeljen úgy. Ez gondolom profi énekeseket nem zavar, engem kissé igen, de megvan az a jó tulajdonsága a dolognak, hogy segít jobban figyelni saját hangomra. Viszont nem hallom, hogy a hangfalakból milyen hangerő‘vel hallanak a többiek engem.

Kinek is ajánlom? Dobosoknak mindenképpen, hiszen van néhány stílus, amit nem lehet halkan dobolni… Ezen kívül ajánlom mindenkinek, aki szokott fülzúgást érezni egy-egy hangosabb esemény után. Ezzel a füldugóval a zenei élményen kívül a hallás is megmarad.

Megjegyzésnek hozzátenném, hogy túl hangosan hallgatni zenét fülhallgatókkal még talán egy koncertnél vagy próbánál is ártalmasabb. Ez ellen pedig nem a füldugó, hanem a józanész véd csak meg. 

Termék tesztek

Milyen füldugót ajánl egy igazi metálzenész a hallásod védelmére?

2018. 12. 05.

Hájer Gergő, az Omega Diatribe metálbanda alapító gitárosa, illetve az Audionerve stúdió-projekt megalkotója elárulja, kiknek ajánlja az Alpine profi szűrős füldugóit!

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek támogatója a mindennapokban

2018. 05. 07.

Az autista gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle hangokra. Még az olyan hétköznapi zajok is, mint a háztartási eszközök, a televízió, a járművek hangja vagy akár egy hangosabb beszélgetés is elviselhetetlen lehet számukra. Ez a túlérzékenység nem csupán idegességet, szorongást válthat ki a gyermekből, hanem nagymértékben gátolhatja a játszási és felfedezési kedvét is. Ezért egy hallásvédő eszköz felbecsülhetetlen értéket jelenthet a gyerekeknek. 

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek iskolai segítőtársa

2018. 04. 16.

Az autista gyermekek körében nagyon gyakori sajátosság a hangokra való túlérzékenység. A kisgyermekek hallásvédelmére kifejlesztett Alpine Muffy fültok az autista gyerekek számára is ideális választást jelent, hogy kiszűrje azokat a zajokat és hangokat, melyek idegességet, stresszt, és szorongást váltanak ki a gyerekekből. 

Hallásvédelem babáknak és totyogóknak hordozóban

2018. 02. 20.

Sabine Lokin hordozási tanácsadóként rendszeresen beszélget a szülőkkel a hallásvédelemmel kapcsolatban. Ha a gyermeket zajos helyre visszük hordozóban a hátunkon, hogy adjuk rá a hallásvédőt? Sabine válaszolni fog a kérdésre a cikkben.

Nincs rossz választás

2018. 02. 02.

Pár hónappal ezelőtt kezdtük meg együttműködésünket Dr. Vass Zoltán audiológus, fül-orr-gégész szakorvossal. Arra kértük a doktor urat foglalja össze az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatait az Alpine füldugókkal kapcsolatosan. 

Kapcsolódó termékek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

8.590Ft

Leírás Zenészeknél, pl. gitáros, dobos, énekes vagy DJ, jelentős a halláskárosodás kialakulásának kockázata, mivel gyakran kell magukat hangos zené..