Füldugó másképp – Profi hallásvédelem


Azon szerencsések közé tartozom, akiknek volt lehető‘ségük már használni a HangSzita Kft. által forgalmazott professzionális füldugókat. Zenekarom van, gitározok, basszusgitározok, éneklek. Gondolom, ennyibő‘l már mindenki ki tudja találni, micsoda hangerő‘ ér engem egy-egy próba alkalmával. A hallás (mint minden érzék) nagy értéket kell, jelentsen mindenkinek, de nekünk, zenészeknek talán még fontosabb is. Alább megosztom tapasztalataimat a zenészeknek szánt füldugóról (Music Safe Pro), de tudni érdemes, hogy az élet más területén minket érő‘ zajoktól is megvédhetjük magunkat a cég más termékeivel.

Amikor elő‘ször próbáltam ki ezt a füldugót, a Hangfoglalás nevőą, igen zajos rendezvényen voltam. Errő‘l annyit érdemes tudni most, hogy sokan vannak, és mindenki megpróbál zenélni, így masszív zaj keletkezik, ha valaki nem áll elég közel egy-egy forráshoz. A helyzetbő‘l adódóan akkor egyáltalán nem éreztem, hogy a füldugó visszaadná a zenei élményt, de mostanra biztosan állíthatom, hogy ez kizárólag annak köszönhető‘, hogy zenei élmény ott nem is volt. Azonban arra már ott felfigyeltem, hogy a beszédet nagyszerőąen értem a füldugón és zajon keresztül.

Kis töprengés után úgy döntettem, kell nekem egy ilyen. Első‘ éles bevetésén két héttel ezelő‘tt szerepelt fülem saját védő‘angyala. Próba, hangerő‘, fülzúgás. Eddig mindig így ment. Most azonban elmaradt az utolsó. A három, cserélhető‘ hangszőąrő‘ közül én a közepeset használom. Ezzel tisztán hallom a gitárokat, a basszusgitárt, a dobot. Csupán annyi változik, hogy az egész csendesebb és egy halvány árnyalattal tompább. Azonban ha néha mégis kiveszem a fülembő‘l a füldugóm, akkor döbbenek csak rá, hogy a próbák ugyanolyan hangosak, mint voltak, csak én kímélem meg magam.
Kicsit az éneklésrő‘l. Nem tartom magam igazi énekesnek, de szoktam énekelni. Nem meglepő‘ módon, az ember máshogy hallja saját hangját a füldugóval. Aki nem tudja, mirő‘l beszélek, próbálja csak meg bedugni a fülét, és beszéljen/énekeljen úgy. Ez gondolom profi énekeseket nem zavar, engem kissé igen, de megvan az a jó tulajdonsága a dolognak, hogy segít jobban figyelni saját hangomra. Viszont nem hallom, hogy a hangfalakból milyen hangerő‘vel hallanak a többiek engem.

Kinek is ajánlom? Dobosoknak mindenképpen, hiszen van néhány stílus, amit nem lehet halkan dobolni… Ezen kívül ajánlom mindenkinek, aki szokott fülzúgást érezni egy-egy hangosabb esemény után. Ezzel a füldugóval a zenei élményen kívül a hallás is megmarad.

Megjegyzésnek hozzátenném, hogy túl hangosan hallgatni zenét fülhallgatókkal még talán egy koncertnél vagy próbánál is ártalmasabb. Ez ellen pedig nem a füldugó, hanem a józanész véd csak meg. 

Termék tesztek

Hallásvédelem babáknak és totyogóknak hordozóban

2018. 02. 20.

Sabine Lokin hordozási tanácsadóként rendszeresen beszélget a szülőkkel a hallásvédelemmel kapcsolatban. Ha a gyermeket zajos helyre visszük hordozóban a hátunkon, hogy adjuk rá a hallásvédőt? Sabine válaszolni fog a kérdésre a cikkben.

Nincs rossz választás

2018. 02. 02.

Pár hónappal ezelőtt kezdtük meg együttműködésünket Dr. Vass Zoltán audiológus, fül-orr-gégész szakorvossal. Arra kértük a doktor urat foglalja össze az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatait az Alpine füldugókkal kapcsolatosan. 

Hangya tesztje: MusicSafe Pro vs PartyPlug Pro

2017. 09. 28.

A füldugó.hu csapata a X. Zorall Sörolimpián meg akarta lepni a zenekar basszusgitárosát az új PartyPlug Pro füldugóval, amikor is ő lepett meg minket, mikor elárulta, hogy már 10 éve használja a MusicSafe Pro-t. Ezen felbuzdulva megkértük, hasonlítsa össze a két terméket!

Halott Pénz

2017. 05. 15.

2015 - Interjú a Halott Pénz együttessel, amiben elmondják miért is fontos a hallásvédelem. :)

Zavaró-e hosszútávon a füldugó motorozás közben? – Aki válaszol, Németh Mihály

2016. 09. 01.

58 évesen egy 14 országot érintő 9000 km-es túrát tervezett 2016-ra Németh Mihály. Az élet azonban közbeszólt, de a túra nem maradt el, csak kicsit rövidebb lett. Az 58-as motoros túra élménybeszámolóját olvashatják portálunkon.

Kapcsolódó termékek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

7.990Ft

Leírás Zenészeknél, pl. gitáros, dobos, énekes vagy DJ, jelentős a halláskárosodás kialakulásának kockázata, mivel gyakran kell magukat hangos zené..