Ha a szemed véded a bogarak ellen, védd a füled a zaj ellen!


Még a legjobb zajszigetelésőą sisakok is gyakran zavaró hangokat továbbítanak a fülnek. A jelenség leginkább az autópályán fordul elő‘, a sebesség miatt. Ha valaki nyitott, vagy akusztikailag nem jól tervezett bukósisakkal közlekedik, ez a zaj még károsodást is okozhat. Érdemes még az út elején tudatosan megfigyelni a bukóban hallható zajokat. Azért az elején, mert egy óra motorozás után megszokjuk a zajt.

Nagyon szomorú a jelenség: nem a fül szokja meg a zajt, hanem az agy. Technikailag nézve az érzékelő‘t folyamatosan túlterheljük, ezzel rongáljuk. Ha leveszed a bukót, és sípolást hallasz, már valószínőąleg néhány ezrelékkel, talán százalékkal örökre rosszabbul hallasz. És ez csak egy motorozástól!

A hallásromlást nem lehet azonnal észrevenni, általában hosszú évek alatt döbben rá az ember, hogy annyira fel kell tekerni a hangerő‘t, amitő‘l a szomszédok már a falra másznak.

Ebbő‘l a megfontolásból közlekedek a legtöbbször füldugóval. Az olcsó, akár néhány száz forintos füldugók is segítenek a helyzeten, de mégis igen meglepő‘dtem, mikor megláttam az Alpine MotoSafe füldugót. Maga a látványa, a tokja is profi kivitelezésőą, de kézbe véve mutatta meg a különlegességeit.

A kétrétegőą hangzáró közepén egy cserélhető‘ betét van, a sárga jobban zárja hangot, a zöld kevésbé. Könnyen, egy mozdulattal ki-, és berakható, a tokját pedig akár a nadrágra is lehet akasztani.

Két éve használom, és csak jót tudok róla mondani. Az akusztikailag megtervezett betét a forgalom zaját, ső‘t a beszédet is egész jól átengedi, a szélzajt, és a durva hangokat viszont töredékére csökkenti. A fület teljesen szabadon hagyó, nem szabványos bukóval is lehet autópálya tempót menni, ehhez persze már a sárga betét kell.

Megérkezéskor bent is hagyhatom, a közelállókkal lehet így is beszélgetni, de egy mozdulattal kivehető‘, és egészen más világ a madarak csiripelését hallani a fülcsengés helyett.

Két év után is újnak néz ki, az egyetlen veszélyt az jelenti rá, ha elhagynám. Még jó, hogy lenne hova fordulnom, hogy újat vegyek…

Termék tesztek

Milyen füldugót ajánl egy igazi metálzenész a hallásod védelmére?

2018. 12. 05.

Hájer Gergő, az Omega Diatribe metálbanda alapító gitárosa, illetve az Audionerve stúdió-projekt megalkotója elárulja, kiknek ajánlja az Alpine profi szűrős füldugóit!

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek támogatója a mindennapokban

2018. 05. 07.

Az autista gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle hangokra. Még az olyan hétköznapi zajok is, mint a háztartási eszközök, a televízió, a járművek hangja vagy akár egy hangosabb beszélgetés is elviselhetetlen lehet számukra. Ez a túlérzékenység nem csupán idegességet, szorongást válthat ki a gyermekből, hanem nagymértékben gátolhatja a játszási és felfedezési kedvét is. Ezért egy hallásvédő eszköz felbecsülhetetlen értéket jelenthet a gyerekeknek. 

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek iskolai segítőtársa

2018. 04. 16.

Az autista gyermekek körében nagyon gyakori sajátosság a hangokra való túlérzékenység. A kisgyermekek hallásvédelmére kifejlesztett Alpine Muffy fültok az autista gyerekek számára is ideális választást jelent, hogy kiszűrje azokat a zajokat és hangokat, melyek idegességet, stresszt, és szorongást váltanak ki a gyerekekből. 

Hallásvédelem babáknak és totyogóknak hordozóban

2018. 02. 20.

Sabine Lokin hordozási tanácsadóként rendszeresen beszélget a szülőkkel a hallásvédelemmel kapcsolatban. Ha a gyermeket zajos helyre visszük hordozóban a hátunkon, hogy adjuk rá a hallásvédőt? Sabine válaszolni fog a kérdésre a cikkben.

Nincs rossz választás

2018. 02. 02.

Pár hónappal ezelőtt kezdtük meg együttműködésünket Dr. Vass Zoltán audiológus, fül-orr-gégész szakorvossal. Arra kértük a doktor urat foglalja össze az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatait az Alpine füldugókkal kapcsolatosan. 

Kapcsolódó termékek

0Ft

..