Ha a szemed véded a bogarak ellen, védd a füled a zaj ellen!


Még a legjobb zajszigetelésőą sisakok is gyakran zavaró hangokat továbbítanak a fülnek. A jelenség leginkább az autópályán fordul elő‘, a sebesség miatt. Ha valaki nyitott, vagy akusztikailag nem jól tervezett bukósisakkal közlekedik, ez a zaj még károsodást is okozhat. Érdemes még az út elején tudatosan megfigyelni a bukóban hallható zajokat. Azért az elején, mert egy óra motorozás után megszokjuk a zajt.

Nagyon szomorú a jelenség: nem a fül szokja meg a zajt, hanem az agy. Technikailag nézve az érzékelő‘t folyamatosan túlterheljük, ezzel rongáljuk. Ha leveszed a bukót, és sípolást hallasz, már valószínőąleg néhány ezrelékkel, talán százalékkal örökre rosszabbul hallasz. És ez csak egy motorozástól!

A hallásromlást nem lehet azonnal észrevenni, általában hosszú évek alatt döbben rá az ember, hogy annyira fel kell tekerni a hangerő‘t, amitő‘l a szomszédok már a falra másznak.

Ebbő‘l a megfontolásból közlekedek a legtöbbször füldugóval. Az olcsó, akár néhány száz forintos füldugók is segítenek a helyzeten, de mégis igen meglepő‘dtem, mikor megláttam az Alpine MotoSafe füldugót. Maga a látványa, a tokja is profi kivitelezésőą, de kézbe véve mutatta meg a különlegességeit.

A kétrétegőą hangzáró közepén egy cserélhető‘ betét van, a sárga jobban zárja hangot, a zöld kevésbé. Könnyen, egy mozdulattal ki-, és berakható, a tokját pedig akár a nadrágra is lehet akasztani.

Két éve használom, és csak jót tudok róla mondani. Az akusztikailag megtervezett betét a forgalom zaját, ső‘t a beszédet is egész jól átengedi, a szélzajt, és a durva hangokat viszont töredékére csökkenti. A fület teljesen szabadon hagyó, nem szabványos bukóval is lehet autópálya tempót menni, ehhez persze már a sárga betét kell.

Megérkezéskor bent is hagyhatom, a közelállókkal lehet így is beszélgetni, de egy mozdulattal kivehető‘, és egészen más világ a madarak csiripelését hallani a fülcsengés helyett.

Két év után is újnak néz ki, az egyetlen veszélyt az jelenti rá, ha elhagynám. Még jó, hogy lenne hova fordulnom, hogy újat vegyek…

Termék tesztek

Hangya tesztje: MusicSafe Pro vs PartyPlug Pro

2017. 09. 28.

A füldugó.hu csapata a X. Zorall Sörolimpián meg akarta lepni a zenekar basszusgitárosát az új PartyPlug Pro füldugóval, amikor is ő lepett meg minket, mikor elárulta, hogy már 10 éve használja a MusicSafe Pro-t. Ezen felbuzdulva megkértük, hasonlítsa össze a két terméket!

Halott Pénz

2017. 05. 15.

2015 - Interjú a Halott Pénz együttessel, amiben elmondják miért is fontos a hallásvédelem. :)

Zavaró-e hosszútávon a füldugó motorozás közben? – Aki válaszol, Németh Mihály

2016. 09. 01.

58 évesen egy 14 országot érintő 9000 km-es túrát tervezett 2016-ra Németh Mihály. Az élet azonban közbeszólt, de a túra nem maradt el, csak kicsit rövidebb lett. Az 58-as motoros túra élménybeszámolóját olvashatják portálunkon.

Arizóna endorzer

2016. 05. 11.

Endorzerünk, Maja, az Arizóna zenekar énekesnője nyilatkozott, hogyan ismerkedtek meg az Alpine termékekkel és miért tartják fontosnak a hallás védelmét.

New Friend Request endorzer

2016. 04. 13.

Endorzerünk, Tímár Péter nyilatkozott, hogyan ismerkedett meg az Alpine termékekkel és miért tartja fontosnak a hallás védelmét.

Kapcsolódó termékek

0Ft

..