Hogy miii? - Füldugóteszt


A motorozás közben a vezető‘höz eljutó zajok ellen a felső‘ kategóriás sisakok mellett a füldugóval a legegyszerőąbb a védekezés – a Motorrevü szerkesztő‘sége a prémiumkategóriás Alpine MotoSafe termékét vette górcső‘ alá és próbáltuk ki a legkülönfélébb helyzetekben.
A modern élet egyik átka a zaj. Körülvesz minket. Autó, motor és mindenféle gépzúgás, flexek, aszfaltmarók, főąnyírók, a szomszéd kutyája és a közeli klub dübörgő‘ zenéje.

Gondolná, hogy legfő‘bb hobbink, szenvedélyünk, a motorozás rongálja hallásunkat? És nem csak akkor, ha tuningkipufogóra cseréljük a gyárit. Tanulmányozva a különböző‘ zajforrások által keltett zajszintet, meglepő‘ eredményekre jutunk, különösen akkor, ha ezeket összevetjük azokkal az értékekkel, amelyek halláskárosodást okozhatnak.

Egy angol oldal által végzett bukósisak zajszint- felmérés során azt tapasztalták, hogy legtöbbjükben a bukó jellegzetességeitő‘l, a motortól, a fejformától függő‘en 97 km/órás sebességnél 84–95 dB, 145 km/órás sebességnél 91–104 dB zaj mérhető‘. Orvosi szakvélemények szerint már 100 dB terhelés is károsíthatja a belső‘ fülben lévő‘ Corti-féle szervet.

A fenti adatokat tanulmányozva egyértelmőąnek látszik, hogy a motorosok zöme halláskárosodás veszélyének van kitéve. A zajterhelés értelemszerőąen a hosszabb távok megtételekor a legjelentő‘sebb, amely ekkor folyamatosan éri a fület, de minden tudományos felmérés nélkül is tapasztalhatjuk, hogy egész napos motorozás után bizony sokszor zúg a fejünk. Ezt megelő‘zhetjük minő‘ségi bukósisak vásárlásával, de ezek árai általában már 100 000 Ft körül vannak, vagy védekezhetünk jóval olcsóbban, füldugó használatával is. Füldugókból többfélét is vehetünk, az egyszer használatos, pár száz forintos daraboktól kezdve a legprofibb, több ezer forintos füldugókig.

Mi az Alpine márka MotoSafe nevőą termékét, egy kifejezetten motorosoknak tervezett füldugót próbáltuk ki. Egyikünk nagyon élvezi, alváshoz is kipróbálta. Másikunk szédült tő‘le, harmadik kollégánk a szerkesztő‘ségben használta.

Mező‘ János

Nagyon bejött a füldugóval motorozás. Kevesebb zajjal stresszmentesebb lett a közlekedés, külön öröm, hogy jobban hallom a motort – így több visszajelzés jut el hozzám. Ez azonban automatikusan azzal jár, hogy átlagosan 20 km/h-val gyorsabban megy füldugóban az ember, hiszen a környezeti zajok megszőąnnek.
Az alváson kívül még kabriózáshoz használtam a dugókat, és ott is ötösre vizsgázott a MotoSafe: a hangos könyveket és a zenét tisztán hallani – bár utóbbinál a cintányér némileg eltőąnik –, igazán olyan utakon áldás, ahol sok az alagút, ami az egyik legzajosabb környezet.

Fontos, hogy aki frissen kezd el füldugóval vezetni, készüljön fel arra, hogy a korábbiaknál gyorsabban fog haladni.

Égő‘ Kati

Régebben próbáltam szivacsos – filléres darabok – füldugót, de több okból sem jött be. Egyrészt mert sisaklevételnél simán kiesett a földre, és nyomott is menet közben. Egyszerőąen annyira kényelmetlennek éreztem, hogy az első‘ megállásnál kivettem. Bedugott füllel bezártságérzésem támadt, és mikor végre kivettem, hasonló felszabadultságot éreztem, mint amikor víz alól végre feljöhetek levegő‘t venni. Azt gondoltam, nem nekem találták ki a füldugókat. Bár a halláskárosodás réme – így, hogy szinte mindennap motorozom – továbbra sem hagyott nyugodni.

A tesztre kapott MotoSafe-tő‘l vártam a megoldást. A sisak fel- és levételében nem zavar, és nem is akar kiesni, jól a helyén van, a hő‘re lágyuló orvosi mőąanyag felveszi a hallójárat formáját. A kellemetlen bezártságérzés azonban ennél is jelentkezik. Úgy érzem, „be van dugulva a fülem”, hasonló érzés, mint mikor repülő‘vel felszállunk. Ez pedig hatással van az általános közérzetemre, enyhe szédüléssel párosítva.

A korrekt teszt miatt ragaszkodtam a 130-as autópálya-tempóhoz füldugóval és füldugó nélkül is, de bizony folyamatosan lesnem kellett az órát, mert füldugóval valahogy 10-15 km/h-val mindig gyorsabban akartam menni. A szélzaj ugyan nem szőąnik meg teljesen, de letompul. A csupasz Z800-on 130 km/h-s tempónál is hallom a kipufogó zaját, amit füldugó nélkül 100 km/h fölött elnyom a szélzaj. Fő‘leg az éles, csattogó hangok vesznek el.

Sárgára cserélve a zöld szőąrő‘betétet, nem sok különbséget tapasztaltam, hacsak azt nem, hogy a mély, dörgő‘ hangokat mintha erő‘sebben hallottam volna. Többszöri használat után a kezdeti rossz érzés folyamatosan enyhült, egy biztos, én a zöld szőąrő‘ mellett teszem le a voksom.

Zomborácz Iván

Ember- és motorfüggő‘, kinek melyik szőąrő‘betét felel meg, nekem sajnos hamar megárt a zajterhelés – a nagyobb plexik mögött például már fél nap után meg szokott fájdulni a fejem, így többnyire a nagyobb csendet biztosító sárga filterrel használtam.

A MotoSafe füldugó pedig éppen azokat a frekvenciákat szőąri, amik a legjobban zavarnak. A minden szélvédelmet nélkülöző‘ NC700-on sajnos minimális a haszna: ugyanazokat a zajokat hallom, mindössze némileg halkabban –csak nagyobb sebességnél volt indokolt a füldugó hordása. A Kawasaki Z800-on hasonlót tapasztaltam, bár ott nagy sebességnél tisztábban kivehető‘ek voltak a motor hangjai.

A legnagyobb változást a Suzuki DL650 V-Strom tartóstesztmotorunkon tapasztaltam. A szélvédő‘ és a kiegészítő‘ spoiler tökéletesen leveszi a szelet a pilótáról, de a fejtető‘re terelt levegő‘ számomra nagyon zavaró susogást idéz elő‘ a sisakban. Ezeket viszont tökéletesen kiszőąrte az Alpine füldugója – még száz fölött is hallottam az egyébként kifejezetten csendes gyári kipufogót.

Termék tesztek

A füldugók biztonságosabbá teszik a motorozást

2021. 04. 27.

Miért teszik biztonságosabbá a motorozást a füldugók és teszt az Alpine motoros füldugójáról.

Hogyan segíti a fültok az SNI-s kisgyerekek mindennapjait?

2019. 04. 18.

Az Alpine Muffy fültok komoly segítséget jelenthet a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek életében. Óvodai környezetben hozzájárulhat a sikeres fejlesztőmunkához, de érdemes otthonra is beszerezni ilyen hasznos hallásvédőt. Ez a speciálisan kisgyerekek számára kifejlesztett fültok minden kellemetlen zajt kiszűr, ezáltal egy nyugodtabb és kellemesebb környezetet teremt a gyermek számára.

Az amszterdami kórház nagyon elégedett az Alpine Muffy Baby-vel

2019. 01. 28.

Scott Martin, az amszterdami OLVG kórház radiodiagnosztikai laboratóriumi asszisztense több mint egy éve lépett kapcsolatba az Alpine Hearing Protection munkatársaival. Amszterdam városi kórháza már évek óta keresi csecsemők és kisgyerekek számára a megfelelő hallásvédőt. Scott időzítése nem is lehetett volna jobb, az Alpine Muffy Baby ekkor már készen állt a bevezetésre. Az OLVG most hálásan használja a hallásvédőt, mely védi a csecsemők és kisgyerekek hallását az MRI szkenner káros zajától.

Milyen füldugót ajánl egy igazi metálzenész a hallásod védelmére?

2018. 12. 05.

Hájer Gergő, az Omega Diatribe metálbanda alapító gitárosa, illetve az Audionerve stúdió-projekt megalkotója elárulja, kiknek ajánlja az Alpine profi szűrős füldugóit!

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek támogatója a mindennapokban

2018. 05. 07.

Az autista gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle hangokra. Még az olyan hétköznapi zajok is, mint a háztartási eszközök, a televízió, a járművek hangja vagy akár egy hangosabb beszélgetés is elviselhetetlen lehet számukra. Ez a túlérzékenység nem csupán idegességet, szorongást válthat ki a gyermekből, hanem nagymértékben gátolhatja a játszási és felfedezési kedvét is. Ezért egy hallásvédő eszköz felbecsülhetetlen értéket jelenthet a gyerekeknek.