A füldugók biztonságosabbá teszik a motorozást


Miért teszik biztonságosabbá a motorozást a füldugók és teszt az Alpine motoros füldugójáról.

Ha idős korodra szeretnél halláscsökkenést és állandóan azt kérdezni, hogy „Mit mondtál?”, miközben a gyerekeid csalnak a társas játékban, akkor nyugodtan motorozz tovább megfelelő füldugók nélkül. Biztos vagyok benne, hogy manapság az internetnek hála rengeteg információ áll rendelkezésünkre és a nem barlangban élő emberek többsége tudja, hogy a motorozás közben keletkező szél zajszintje maradandó halláskárosodást okozhat.

Arra az esetre, ha valakinek ez újdonság, elmondanék néhány okot és érvet, hogy miért jó ötlet füldugót használni. Ne feledd, hogy nem csak a hallásvédő teszi a motorozást biztonságosabbá.

A motorozás közben keletkező zajok többsége szélzaj. 100 km/h sebességnél a szélzaj durván 100 dB. A fülünket nem úgy tervezték, hogy hosszabb ideig kezelje az ilyen fajta zajt. Sajnos az evolúció nem vette figyelembe, hogy motorozni fogunk és gyárakban dolgozni magas zajszint mellett. Ezen a szinten akár 7 percnyi zajexpozíció is halláskárosodást okozhat. Nem igaz az a tévhit, hogy csak a hangos kipufogó mellett kell füldugót használni. Nagyobb sebességnél a kipufogó hangja alacsonyabb mint a szélzaj. A National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) szerint az ajánlott expozíciós határérték 85 dB 8 órán keresztül. Ezen a szinten vagy ennél feljebb az expozíció veszélyesnek tekinthető.

A hallásvesztés halmozott és minden alkalommal rosszabbodik, amikor káros szintű hangot tapasztalunk. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor mész egy kört, észrevétlenül növeled a nagyobb halláskárosodás esélyét. A halláskárosodás visszafordíthatatlan. Egyszerűen fogalmazva: sosem kapod vissza a hallásod. Hallgatva a kedvenc dalodat, a feleségedet vagy a gyerekeidet, a hangjuk sosem lesz már ugyanaz.

Mi a helyzet a halk sisakokkal?

Kutattam egy kicsit és a következő megállapítást találtam: „A C3 Pro továbbra is az elérhető egyik leghalkabb sisak, mindössze 84 dB-t hall a motoros 105 km/h sebességnél. Ami még mindig elég magas zaj.” Nem igazán létezik csendes sisak, pont. Számos tényező módosíthatja és okozhatja a sisak zaját. A sisak dizájn, a szélvédő, a motor dizájn, az oldalszél és a turbulencia. Pontosabban: az egyetlen teljes arcot takaró sisak sem elég csendes ahhoz, hogy megelőzze vagy megállítsa a halláskárosodást.

Miért teszik a füldugók biztonságosabbá a motorozást?

A szélzajt az emberi fül számára elfogadható szintre korlátozza, csökkenti a fáradtságot és a folyamatos zajszint hangerejét. Az elmúlt 15 évben használtam füldugókat és nagy rajongója is vagyok a hallásvédőknek. Amikor először használtam, elképesztő érzés volt. Rögtön észrevettem, hogy sokkal kevésbé fáradok el a hosszú utakon.

Minden nyugodtabb volt. Összpontosíthattam a motorozásra és a fontosabb hangokra, mint amilyen sziréna. Nagyobb eséllyel hibázunk, amikor fáradtak vagyunk. Ugyanez vonatkozik a repülésre is, amikor szintén zajfáradtságtól szenvedhetünk. Sokkal kevésbé éreztem magam fáradtnak egy 16 órás repülőút után, amikor füldugót használtam.

Motorozás közben a szélzaj folyamatosan bombázza a füleinket, mely küszöbeltolódás nevű állapotot hozza létre, ez a folyamatos hangterhelés következménye. Alapvetően hosszabb motorozás után részlegesen megsüketülünk. Nagyon hasonlít ez ahhoz, mint amit koncertek után tapasztalhatunk. Különösen veszélyes ez a motorosoknál, mivel gyakran történik meg. Megfelelő hallásvédelemmel, mint amilyenek az Alpine füldugók, megakadályozható, mert ezek csillapítják a magas frekvenciájú szélzaj hangerejét, miközben a fontos, alacsony frekvenciájú hangok továbbra is hallhatóak maradnak.

A szivacsos füldugók teljesen elszigetelnek

Valójában újabb problémát okoz és károsíthatja a hallást. A zaj nem csak a fülön, hanem az azt körülvevő koponyacsonton keresztül is bejut. Illesszünk be szivacsos füldugókat, koppintsunk a koponyánkra, ekkor hangos dörömbölést tapasztalunk. Ez szintén zajnak minősül, a dörömbölő hang pedig fokozza a fáradtságot.

Mindenfajta hallásvédőt használtam már az olcsóbb szivacsosoktól az audiológus által készített egyedi füldugóig. Aztán 2013-ban találkoztam az Alpine hallásvédőivel. Ezek a füldugók egyedi tervezésű szűrőkkel rendelkeznek. Minden szetthez különböző szűrők tartoznak, az egyik nagy sebességű motorozáshoz, a másik pedig technikai, alacsony sebességűhöz. Azóta hosszabb távokon kirándultunk az elmúlt 3 évben és minden alkalommal használtuk a füldugóinkat, amikor motoroztunk. Annyira lenyűgözött minket, hogy felvettük a kapcsolatot az Alpine céggel és elkezdtük a füldugókat Dél-Afrikában is terjeszteni. Azóta eladtuk az üzletet, de a tulajdonosok továbbra is sikeresen értékesítik a termékeket.

A szűrőkkel ellátott füldugók csillapítják a káros zajokat és nem okoznak elszigeteltség érzést úgy, mint a szivacsos füldugók. Alapvetően az ártalmas szélzajt csillapítja, mely károsítja a hallásod, miközben hallod a fontos hangokat.

További előny, hogy hallgathatunk zenét, beszélgethetünk a benzinkúton a sisak levétele vagy kiabálás nélkül. Hallhatóak a szirénák és hasonló szükséges hangok. Az Alpine füldugók lehetővé tették, hogy nagyobb költség és kellemetlenség nélkül szerezhessek be hallásvédőket.

Optimális zajcsökkentés

Az Alpine MotoSafe füldugó szűrői elszigeteltség érzése nélkül csillapítják a káros zajokat. A forgalom, a navigáció, a kommunikátor és maga a motor továbbra is jól hallhatóak. Tökéletes a különböző helyzetekben a megválasztható csillapításnak köszönhetően.

Az Alpine megfelelő kutatócsoporttal rendelkezik és folyamatosan kapcsolatban áll tesztelőivel, a holland márka múltja pedig 1995-ig nyúlik vissza. Az Alpine a következőt írja honlapján:

„A füldugók tökéletesen illeszkednek. Ennek oka, hogy tartós és rugalmas AlpineThermoShape™ anyagból készülnek. A test melegétől meglágyulnak és könnyedén felveszik a hallójárat formáját. Az Alpine MotoSafe füldugók az egyetlen, puha szűrővel ellátott hallásvédők a piacon. Ennek eredményeként a sisak alatt viselve is nagyon kényelmesek. Az AlpineThermoShape™ nem tartalmaz szilikont. Emiatt a fülek nem nedvesednek, nem viszketnek és nem lesznek irritáltak. Egész nap gond nélkül viselhetőek.”

Az Alpine versenytársai, melyeket mind kipróbáltam, a legtöbb esetben kemény szilikonból készülnek és általános, mindenre alkalmas szűrőt tartalmaznak. A füldugók alakja és mérete néha túl nagy ahhoz, hogy ne okozzon idővel fülfájást. Az elmúlt két évben Alpine füldugókat használtam napi szinten, melyek tökéletesen megtartották a formájukat. Az Alpine füldugók még a kis hallójáratú fülek esetén is kényelmesek.

Összegzés

Elegendő mennyiségű információ áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy tudjuk, nem érdemes a hallásunkat kockáztatnunk, ha a biztonságunk érdekében elég egy olyan terméket megvásárolnunk, mely éveken át fog szolgálni bennünket.

Forrás: pikipikioverland.com

Termék tesztek

A füldugók biztonságosabbá teszik a motorozást

2021. 04. 27.

Miért teszik biztonságosabbá a motorozást a füldugók és teszt az Alpine motoros füldugójáról.

Hogyan segíti a fültok az SNI-s kisgyerekek mindennapjait?

2019. 04. 18.

Az Alpine Muffy fültok komoly segítséget jelenthet a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek életében. Óvodai környezetben hozzájárulhat a sikeres fejlesztőmunkához, de érdemes otthonra is beszerezni ilyen hasznos hallásvédőt. Ez a speciálisan kisgyerekek számára kifejlesztett fültok minden kellemetlen zajt kiszűr, ezáltal egy nyugodtabb és kellemesebb környezetet teremt a gyermek számára.

Az amszterdami kórház nagyon elégedett az Alpine Muffy Baby-vel

2019. 01. 28.

Scott Martin, az amszterdami OLVG kórház radiodiagnosztikai laboratóriumi asszisztense több mint egy éve lépett kapcsolatba az Alpine Hearing Protection munkatársaival. Amszterdam városi kórháza már évek óta keresi csecsemők és kisgyerekek számára a megfelelő hallásvédőt. Scott időzítése nem is lehetett volna jobb, az Alpine Muffy Baby ekkor már készen állt a bevezetésre. Az OLVG most hálásan használja a hallásvédőt, mely védi a csecsemők és kisgyerekek hallását az MRI szkenner káros zajától.

Milyen füldugót ajánl egy igazi metálzenész a hallásod védelmére?

2018. 12. 05.

Hájer Gergő, az Omega Diatribe metálbanda alapító gitárosa, illetve az Audionerve stúdió-projekt megalkotója elárulja, kiknek ajánlja az Alpine profi szűrős füldugóit!

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek támogatója a mindennapokban

2018. 05. 07.

Az autista gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle hangokra. Még az olyan hétköznapi zajok is, mint a háztartási eszközök, a televízió, a járművek hangja vagy akár egy hangosabb beszélgetés is elviselhetetlen lehet számukra. Ez a túlérzékenység nem csupán idegességet, szorongást válthat ki a gyermekből, hanem nagymértékben gátolhatja a játszási és felfedezési kedvét is. Ezért egy hallásvédő eszköz felbecsülhetetlen értéket jelenthet a gyerekeknek. 

Kapcsolódó termékek

Alpine MotoSafe Pro - Szűrős füldugó motorosoknak

Alpine MotoSafe Pro - Szűrős füldugó motorosoknak

11.490Ft

Leírás Tökéletes védelem és optimális koncentráció motorozás közben, ezek megvalósítására fejlesztették ki a MotoSafe füldugót. A MotoSafe-hez két ..

Alpine MotoSafe Race - Szűrős füldugó motorosoknak

Alpine MotoSafe Race - Szűrős füldugó motorosoknak

6.990Ft

Leírás A motorozás egy olyan dolog, melyet élvezni szeretnénk. Sajnos a motorosok gyakran bosszantó fülcsengést és erős fáradtságérzetet tapasztaln..

Alpine MotoSafe Tour - Szűrős füldugó motorosoknak

Alpine MotoSafe Tour - Szűrős füldugó motorosoknak

6.990Ft

Leírás Tökéletes védelem és optimális koncentráció motorozás közben, ezek megvalósítására fejlesztették ki a MotoSafe Tour füldugót. A MotoSafe Tou..