Tripla teszt az Alpine MusicSafe Pro füldugóról


Határozd meg Te magad füled kényelmes védelmét!

Dobosnak vagy ütősnek lenni kéz a kézben jár a halláskárosodás jelentős kockázatával. Bár legalább annyira szeretjük hangszerünket és annak kiegészítőit mint más zenészek, hamar rá kell ébrednünk, hogy mégis csak a fülünk a legfontosabb felszerelésünk.

A halláscsökkenés közvetlenül befolyásolja, hogy hogyan tudjuk szenvedélyünket kamatoztatni, a dobolás szabadidős tevékenység vagy teljes munkaidős állássá válik. Ezért a megfelelő hallásvédelem elengedhetetlen. Szóval, mit választasz, mit fogsz használni?

Eldobható vs. egyedi füldugók

Alapvetően két lehetőséggel élhettünk a közelmúltig: eldobható habfüldugó (ez leginkább megfizethető megoldás), vagy tökéletesen illeszkedő, fülre öntött füldugó (jóval drágább). Utóbbi nagy előnye, hogy úgy képes megszűrni a hangokat, hogy azok csupán csendesebbek legyenek, az olcsó füldugók viszont az eltérő frekvenciákat különböző módon befolyásolják, mely zavaró lehet zenélés közben.

MusicSafe Pro: mind közül a legjobb

Ez az a pont, ahol az Alpine képbe kerül a MusicSafe Pro füldugóval, melyet speciálisan zenészeknek fejlesztettek ki. A MusicSafe Pro három különböző, cserélhető zenei szűrőt kínál, ezek alacsony, közepes és nagy csillapítást tesznek lehetővé. Attól függően, hogy épp próbateremben, színpadon játszunk, illetve a zene típusa szerint mi magunk választhatunk védelmet. A MusicSafe Pro füldugói nagyon puha, rugalmas és tartós, hőre lágyuló anyagból készülnek. A test melegét felvéve alkalmazkodnak a hallójárathoz. Ezért a MusicSafe Pro nagyon kényelmes viseletet nyújt. Különleges zenei szűrői nyílt rendszerűek, hogy az ember ne érezze magát elszigetelve környezetétől.

A teszt paraméterei

Szinte már túl szép, hogy igaz legyen, ezért úgy döntöttünk, hogy egy helyett két további tesztelőt kérünk fel az Alpine luxusmodelljének kipróbálására, így három véleményt tudunk összehasonlítani az objektív véleményalkotás érdekében.

Teszt 1

Hadd kezdjem azzal, hogy lelkes dobos vagyok, de nem profi. Egy zenekar tagja vagyok, hetente kétszer próbálunk és havonta koncertezünk. Sosem használok hallásvédőt, bár a fülem gyakran cseng hazafelé menet. Legtöbbször a csengés egy átaludt éjszaka után eltűnik. Egy-kétszer próbáltam a sárga eldobható füldugókat, de egyszerűen utáltam, amit a hangerővel (túl sok hang némult el) és a frekvenciákkal (eltorzult a zene) tett. Az effajta tapasztalataim miatt kétkedve fogadtam az Alpine MusicSafe Pro füldugót.

Az első szembeötlő dolog az Alpine MusicSafe Pro füldugónál, hogy a szűrőkkel együtt egy praktikus dobozban kapjuk meg, ami a régi audio kazettákra emlékeztet. A tartót személyre szabhatod a papír kicserélésével, szerintem ez egy klassz ötlet. Csak arra kell vigyázni, hogy a doboz nyitása közben ne essenek ki a füldugók. Ez különösen problémás lehet, ha épp egy buliban vagy. Szerencsére a szűrők nem tudnak kiesni.

A csomagoláson táblázatot találunk arról, hogy melyik színű szűrő mely frekvencián mennyire csillapít. Azonban szerintem ezeket elég nehéz megérteni. Szívesebben fogadtam volna olyan egyszerű használati útmutatót, mint pl.: "Használd ezt az A-t, ha bulizni mész és szeretnéd hallani az emberi beszédet!", vagy "Használd a B-t, ha közel vagy a pergőhöz és a cintányérhoz!". Továbbá az információk mennyisége túl sok ahhoz, hogy mindenre emlékezzünk. A későbbiekre meg akartam tartani a táblázatot, de valahol elvesztettem. Hasznos lehet valamilyen kinyomtatott összefoglaló minden fontos információval, amit a dobozban tarthatunk.

Dobosként a két gitáros és a basszeros hatalmas hangfalainak hangjára támaszkodok. A nagy hangerő segít igazán átélni a zenét. Ezért úgy döntöttem, hogy a legalacsonyabb csillapítású szűrőt fogom használni. A kezdeti fenntartásaim ellenére el kell ismernem, hogy a MusicSafe Pro dugók alkalmazása egyszerű, kényelmes és igen hatásos. Nincs több fülcsengés és nagy meglepetésemre kevésbé fáradok el. További plusz, hogy hallom a tagok beszélgetését két szám között.

A tesztidőszak alatt elmentem egy koncertre egy közel 6000 fős kapacitású helyszínre. A hangrendszer elképesztő volt, a zene pedig olyan hangos, hogy végül úgy döntöttem, a legerősebb csillapítású szűrőt veszem elő. Ekkor egyszer használtam őket, de igencsak hálás voltam értük. Órákig tartó viselés után még mindig kényelmesnek éreztem a füldugókat. Sőt, egy idő után elfelejtettem, hogy a füleimben vannak.

Mostanra minden próbán és koncerten használom az Alpine füldugókat. Mivel elég gyakran előveszem, megtanultam langyos, szappanos vízzel tisztítani. A zenekaros barátaim észre is vették rajtam, hogy mennyire megszerettem a MusicSafe Pro füldugókat. Úgyhogy most ők is megvásárolják a készletet, haha.

Legnagyobb kontra: a szűrőkről és a működésükről szóló információk nem teljesen világosak.
Legnagyobb pro: szituációtól függően választhatunk csillapítást a cserélhető szűrőknek köszönhetően.

Teszt 2

Évente 70-90 koncerten dobosként és ütősként kísérve különböző zenekarokat, félprofi zenésznek tartom magam. Az évek során mindenféle hallásvédőt kipróbáltam már: hosszú utat jártam be az összegyűrt WC papírtól az egyedi, fülre öntött füldugókig, amivel teljesen megelégedtem az elmúlt pár évben. Őszintén szólva kissé vonakodtam az Alpine MusicSafe Pro dugóktól.

A dugók és a szűrők praktikus műanyag tokban tárolhatók, ezzel figyelembe véve a zenészélettel járó turnék megpróbáltatásait. Az egyszerű füldugó kevésbé észrevehető (és határozottan jobban néz ki), mint az összegyűrt WC papír. Azonban a legfontosabb kérdés: működik? Azután, hogy pár héten keresztül használtam mind a három szűrőt különböző körülmények között, nyugodt szívvel állíthatom, hogy a MusicSafe Pro füldugó egy kiváló hallásvédő.

Amikor magamnak játszom, a legkisebb csillapítást választom. Amikor egy teljes salsa zenekarral próbálok fúvós szekcióval együtt, a legmagasabb védelmet veszem elő. Akárhogy is, teljes részletességgel hallok mindenkit a színpadon, csak épp nem olyan átkozottul hangosan. És nem elszigetelve a többiektől, mivel tudok a zenekar tagjaival is kommunikálni. Ez pedig egy nagyon jó dolog.

Számomra egyébként sosem volt értelme ugyanazt a csillapítást alkalmazni egy kávézói akusztikus koncertnél, mint egy stadionos rock show-nál. Úgy látszik, a srácok az Alpine-nál egyetértenek velem. Ők is segítenek megállapítani, hogy megfelelő védelmet nyújt-e az adott szűrő adott szituációban, ehhez egy mobilos applikációt készítettek. Na ez az, amit én az ügyfelek fejével való gondolkodásnak nevezek.

Legnagyobb kontra: éneklés közben nem maradnak olyan biztosan a fülben a dugók.
Legnagyobb pro: megvédi a hallásom, miközben hallom a zene minden egyes részletét.

Teszt 3

Profi dobosként rengeteg időt töltök naponta zajos környezetben. Stúdiófelvételnél fülhallgatóval és fültokkal dolgozom, ami nem túl kedvező a füleimnek. A legtöbb alkalommal koncertek közben is használok fülhallgatót. De megtanultam a nehezebb úton járni és alaposan megfigyelni a gitárosokat, a nem túl képzett hangmérnökkel felszerelt kezdő zenekarok és a frekvenciasávok között játszó DJ-k jelentik az igazi veszélyt. Dobtanárként is dolgozom. Ez egy teljesen más dolog. Sok tanítványom szereti teljes erőből, keményen csapkodni a dobokat és a cintányérokat, gyakran nem túl kontrolláltan.

Érthető, hogy szükségem van egy jó füldugóra, melyet hosszú ideig viselhetek kényelmesen. Kell találni valamiféle egyensúlyt, hallani a teljes frekvenciatartományt, a diákokat és a kollégák utasításait.

Az Alpine MusicSafe Pro füldugót egy kisebb, ezüst dobozban kaptam kézhez, mely szem előtt tartja a zenészek igényeit. Itt az én véleményem közel egy hónapnyi használat után.

Kezdetben azt tapasztaltam, hogy kicsit trükkös megállapítani, hogy megfelelően ülnek-e a fülemben a dugók. Elsősorban azért, mert egyedi, fülre öntött füldugókat használtam korábban. Paradox módon néhány perccel később, amikor igazítottam kicsit a füldugókon, hihetetlenül kényelmesnek találtam őket.

A csomagoláson olvashatunk magyarázatot, melyik szűrő milyen szinteken csillapít. Azonban attól tartok, a legtöbb embernek semmit sem mondanak ezek az infók a frekvenciákról és a decibelekről. Biztos vagyok benne, hogy a diákjaimnak nincs elegendő műszaki ismeretük lefordítani ezeket és eldönteni, hogy hangszerükhöz és az adott helyzethez melyik szűrő passzol. Habár elég könnyű cserélgetni őket. Néhány kísérlet után rá lehet jönni, hogyan működnek és mikor melyikre lesz szükségünk.

Az Alpine állítása szerint a speciális akusztikus szűrő optimális védelmet garantál a káros zajokkal szemben, miközben a zenét kiváló minőségben élvezhetjük. Be kell ismernem, igazuk van: a szűrők nagyon-nagyon jól működnek. A füldugók kényelmesek, használatuk egyszerű. Mindent egybevetve a MusicSafe Pro talán a legjobb megoldás, melyet ebben az árkategóriában kaphatunk.

Legnagyobb kontra: a csillapított decibelek száma bizonyos frekvenciákon valószínűleg nem sokat jelent az átlag felhasználónak.
Legnagyobb pro: kellemesen szűr a teljes frekvencia spektrumon, akár magadon is felejtheted.

Forrás: www.drummerszone.com

Termék tesztek

A füldugók biztonságosabbá teszik a motorozást

2021. 04. 27.

Miért teszik biztonságosabbá a motorozást a füldugók és teszt az Alpine motoros füldugójáról.

Hogyan segíti a fültok az SNI-s kisgyerekek mindennapjait?

2019. 04. 18.

Az Alpine Muffy fültok komoly segítséget jelenthet a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek életében. Óvodai környezetben hozzájárulhat a sikeres fejlesztőmunkához, de érdemes otthonra is beszerezni ilyen hasznos hallásvédőt. Ez a speciálisan kisgyerekek számára kifejlesztett fültok minden kellemetlen zajt kiszűr, ezáltal egy nyugodtabb és kellemesebb környezetet teremt a gyermek számára.

Az amszterdami kórház nagyon elégedett az Alpine Muffy Baby-vel

2019. 01. 28.

Scott Martin, az amszterdami OLVG kórház radiodiagnosztikai laboratóriumi asszisztense több mint egy éve lépett kapcsolatba az Alpine Hearing Protection munkatársaival. Amszterdam városi kórháza már évek óta keresi csecsemők és kisgyerekek számára a megfelelő hallásvédőt. Scott időzítése nem is lehetett volna jobb, az Alpine Muffy Baby ekkor már készen állt a bevezetésre. Az OLVG most hálásan használja a hallásvédőt, mely védi a csecsemők és kisgyerekek hallását az MRI szkenner káros zajától.

Milyen füldugót ajánl egy igazi metálzenész a hallásod védelmére?

2018. 12. 05.

Hájer Gergő, az Omega Diatribe metálbanda alapító gitárosa, illetve az Audionerve stúdió-projekt megalkotója elárulja, kiknek ajánlja az Alpine profi szűrős füldugóit!

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek támogatója a mindennapokban

2018. 05. 07.

Az autista gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle hangokra. Még az olyan hétköznapi zajok is, mint a háztartási eszközök, a televízió, a járművek hangja vagy akár egy hangosabb beszélgetés is elviselhetetlen lehet számukra. Ez a túlérzékenység nem csupán idegességet, szorongást válthat ki a gyermekből, hanem nagymértékben gátolhatja a játszási és felfedezési kedvét is. Ezért egy hallásvédő eszköz felbecsülhetetlen értéket jelenthet a gyerekeknek.