A headbang-elés veszélyes?


„Német orvosok felhívják a figyelmet a headbang-elés veszélyeire, miután egy 50 éves férfinél vérzést fedeztek fel az agyban egy Motörhead koncert után” – írta a BBC News. A hír a The Lancet egy koponyaűri vérzésről (subduralis hematoma) szóló beszámolóján alapszik.

Szubdurális hematoma akkor fordul elő, amikor a koponya és az agy közötti térben egy véredény meghasad. Ez egy súlyos állapot, melynek végkimenetele halál is lehet, ezért korai felismerése és diagnosztizálása elengedhetetlen.

A fenti egy abból a nagyon kevés dokumentált esetből, amikor a headbang-elés okozott vérrögképződést. Azonban ez az eset egy fontos figyelmeztető arra, hogy a headbang-elés közbeni erőteljes fejmozgás nem mindig olyan ártalmatlan, mint gondolnánk.

Mi történt?

Ez egy esettanulmány volt, melyek általában különösen szokatlan körülményekkel rendelkeznek. Az esetet a németországi Hannover Medical School orvosai jelentették és publikálták a lektorált The Lancet orvosi folyóiratban.

Beszámoltak egy 50 éves férfiról, aki 2013 januárjában jelentkezett az idegsebészeti osztályon két hetes folyamatos és egyre súlyosbodó fejfájásra panaszkodva. A tünetet nem előzte meg fejsérülés, viszont ezelőtt négy héttel egy Motörhead koncerten headbang-elt. Nem tapasztalt korábban semmilyen egyéb egészségügyi problémát, a klinikai vizsgálat és a vérvizsgálat is normális volt. Az agyi CT vizsgálat azonban krónikus szubdurális hematomát mutatott az agy jobb oldalán.

Mi a szubdurális hematoma?

A szokatlan körülmények miatt a jelentés fogadtatása vegyes volt, ugyanakkor a koponyaűri vérzés komoly téma.

Az agyat és a gerincvelőt védőmembránok borítják, melyeket meningeknek neveznek és három rétegből állnak: belső réteg (pia mater – az agyhoz legközelebb), középső (arachnoid mater) és külső réteg (dura mater – legközelebb a koponyához). A szubdurális hematoma azt jelenti, hogy vérrög alakul ki a dura mater alatt (szub). A vérzés a közép és a külső réteg között található.

A szubdurális hematoma fejsérülés vagy trauma következményeként fordul elő. Például a média olyan esetekről számolt be, amikor síelők esés következtében szenvedtek fejsérülést, és ezáltal alakult ki vérzés. A Forma 1 versenyző, Michael Schumacher síbalesete során szintén szubdurális hematoma alakult ki, mely miatt kómába esett. A színésznő, Natasha Richardson halálát szintén szubdurális hematoma okozta, a tünetek csak pár órával a baleset után váltak egyértelművé.

Amikor kialakul a vérzés, az alvadt vér foglalja el a helyet és nyomást gyakorol a mögöttes agyra. Ezzel olyan tüneteket okozva, mint a fejfájás, hányinger és hányás, esetleg álmosság, zavartság vagy eszméletvesztés.

A sebesség, mellyel a vér felgyülemlik, illetve amivel a tünetek kialakulnak, változhat a nagyon gyorstól – a tünetek megjelenése a trauma után percekkel vagy órákkal – a krónikusig, mint ebben az esetben is. Krónikus hematoma esetén a tünetek lassabban alakulnak ki, akár hetekkel a balesetet követően.

A szubdurális hematomát követő kilátások szintén változóak, függően a felgyülemlett vér mennyiségétől és az agyi károsodás mértékétől, és sajnos bizonyos esetekben halálos is lehet. Ezért a legfontosabb a szubdurális hematoma mihamarabbi felismerése és diagnosztizálása, hogy kezelni tudják.

Néhány esetben kis vérképződés figyelhető meg, mely magától felszívódik, néha azonban műtétre is szükség van annak eltávolításához és az agyat érő nyomás enyhítéséhez.

Mi történt ennél az esetnél?

A német, szubdurális hematomában szenvedő férfinél műtéti kezelésre volt szükség a vérrög eltávolításához. Ehhez kis lyukakat alakítanak ki a koponyán a felgyülemlett vér eltávolításához. Két hónappal a műtétet követően már tünetmentes volt, és az ismételt CT vizsgálat kimutatta a vérképződés teljes felszívódását.

Miért kockázatos a headbang-elés?

Mint említettük, a szubdurális vérzést általában az agyat érő közvetlen trauma, sérülés okozza. Ez esetben azonban a headbang-elés volt a kiváltója, mely során a fej gyorsan előre és hátra mozgott a zene ritmusára. Ahogy a tanulmány szerzői állítják, a mozgás gyorsulása és lassulása olyan erővel történik, mely miatt fennáll a véredények megnyílásának lehetősége.

A szerzők átfogó irodalmi áttekintést adtak három korábbi hasonló esetről, amikor a headbang-elés szubdurális hematomához vezetett – ezek közül az egyik hirtelen halállal végződött.

Különböző jelentések a headbang egyéb káros következményeit is azonosították, beleértve a nyaki csontok törését és a nyaki artéria szakadását.

Bár ezek a súlyosan káros hatások ritkán fordulnak elő, a headbang esetek száma világszerte ismeretlen, ezért kockázati becsléseket nem lehet megállapítani. Ezek az esetek azonban figyelmeztetésképp szolgálhatnak a headbang-elők számára, mivel a fejrázás valós potenciális kockázatot jelent, bármennyire is kicsi eséllyel.

Fontos kiemelni, hogy a koncerteken és fesztiválokon való részvétel milyen egyéb lehetséges veszélyeket rejt magában:

  • sérülés a stagediving és a crowdsurfing során
  • kiszáradás
  • fülzúgás és halláskárosodás

Ezeknek a veszélyeknek a minimalizálása érdekében számos megelőző lépést tehetünk. Maradjunk távol tomboló koncertlátogatók tömegétől, ezzel elkerülve az esetleges sérülést. Ügyeljünk a folyamatos és megfelelő folyadékbevitelre a koncert vagy a fesztivál alatt, ilyenkor könnyen megfeledkezhetünk róla, miközben jól érezzük magunkat. Használjunk speciális zenei hallásvédőket, melyek biztonságos hangerejűre csökkentik a zenét, miközben a minősége változatlan. És persze óvatosan a headbang-gel!

Forrás: www.nhs.uk

Aktuális

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Vess véget a horkolásnak: 10 tipp

2020. 11. 02.

Horkolás. A horkolás egy tartós kellemetlenség, mely világszerte több millió ember kialvatlanságáért felelős. És mivel ilyen sokan szenvednek a horkolás miatt alváshiánytól, évente számtalan tanulmány, tucatnyi önsegítő könyv és rengeteg csodaszer jelenik meg a piacon. Minden, amivel véget vethetünk ennek a bosszantó problémának. Végeredményben arról nincs vita, hogy a horkolás egészségtelen. Összegyűjtöttük a legjobb tippeket és trükköket a horkolás elleni küzdelemhez. És van egy tizedik bónusz tippünk, melyet különösen a horkolással élők párjainak ajánlunk.

Hogy befolyásolja az óraátállítás az alvást és az egészséget?

2020. 10. 19.

Hétvégén visszaállítjuk 60 perccel az óráinkat. A nyári időszámítás hivatalosan október 25-én ér véget, amikor hajnali 3-kor visszaállítjuk az órákat 2-re. Lehet, hogy már alig várod, hogy egy órával többet alhass aznap, de a pihenés mennyisége részben az alvási szokásainktól függ. Ha azok közé tartozol, akik az ébresztőig nem kelnek fel, akkor némi extra pihenés várhat rád, de csakis akkor, ha a szokott időben fekszel le.

4 gyakori tévhit a hallásromlásról

2020. 10. 05.

Számos tévhit él az emberekben a halláscsökkenésről, a hallókészülékekről, és arról, hogyan befolyásolhatja az életünket a hallásromlás.

COVID-19 és halláskárosodás: Amit eddig tudunk

2020. 09. 21.

A COVID-19-et, vagyis a koronavírust már számos hosszútávú szövődménnyel kapcsolatba hozták, ezek közül néhány példa a szívkárosodás, a tüdőkárosodás és a neurológiai rendellenességek. Az egyik kutatási terület azt vizsgálja, hogy halláskárosodás és fülzúgás kialakulhat-e a koronavírus fertőzés miatt, esetleg annak tüneteként, vagy szövődményeként napokkal vagy hetekkel később.

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

10.990Ft

Tökéletes füldugók az éjszakába A koncertek és fesztiválok látogatói különösen szeretnék élvezni a zenét. Hallásvédő nélkül csupán negyedórát tölth..

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

6.990Ft

Leírás A 25 éves tapasztalat lehetővé tette az Alpine számára, hogy kifejlessze a tökéletes univerzális zenei füldugókat. A füldugó körültekintően ..

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

9.590Ft

Leírás Az Alpine közel huszonöt éves tapasztalatát felhasználva kifejlesztette az elsőosztályú zenei füldugókat, melyek páratlan zenei élményt és v..