A headbang-elés veszélyes?


„Német orvosok felhívják a figyelmet a headbang-elés veszélyeire, miután egy 50 éves férfinél vérzést fedeztek fel az agyban egy Motörhead koncert után” – írta a BBC News. A hír a The Lancet egy koponyaűri vérzésről (subduralis hematoma) szóló beszámolóján alapszik.

Szubdurális hematoma akkor fordul elő, amikor a koponya és az agy közötti térben egy véredény meghasad. Ez egy súlyos állapot, melynek végkimenetele halál is lehet, ezért korai felismerése és diagnosztizálása elengedhetetlen.

A fenti egy abból a nagyon kevés dokumentált esetből, amikor a headbang-elés okozott vérrögképződést. Azonban ez az eset egy fontos figyelmeztető arra, hogy a headbang-elés közbeni erőteljes fejmozgás nem mindig olyan ártalmatlan, mint gondolnánk.

Mi történt?

Ez egy esettanulmány volt, melyek általában különösen szokatlan körülményekkel rendelkeznek. Az esetet a németországi Hannover Medical School orvosai jelentették és publikálták a lektorált The Lancet orvosi folyóiratban.

Beszámoltak egy 50 éves férfiról, aki 2013 januárjában jelentkezett az idegsebészeti osztályon két hetes folyamatos és egyre súlyosbodó fejfájásra panaszkodva. A tünetet nem előzte meg fejsérülés, viszont ezelőtt négy héttel egy Motörhead koncerten headbang-elt. Nem tapasztalt korábban semmilyen egyéb egészségügyi problémát, a klinikai vizsgálat és a vérvizsgálat is normális volt. Az agyi CT vizsgálat azonban krónikus szubdurális hematomát mutatott az agy jobb oldalán.

Mi a szubdurális hematoma?

A szokatlan körülmények miatt a jelentés fogadtatása vegyes volt, ugyanakkor a koponyaűri vérzés komoly téma.

Az agyat és a gerincvelőt védőmembránok borítják, melyeket meningeknek neveznek és három rétegből állnak: belső réteg (pia mater – az agyhoz legközelebb), középső (arachnoid mater) és külső réteg (dura mater – legközelebb a koponyához). A szubdurális hematoma azt jelenti, hogy vérrög alakul ki a dura mater alatt (szub). A vérzés a közép és a külső réteg között található.

A szubdurális hematoma fejsérülés vagy trauma következményeként fordul elő. Például a média olyan esetekről számolt be, amikor síelők esés következtében szenvedtek fejsérülést, és ezáltal alakult ki vérzés. A Forma 1 versenyző, Michael Schumacher síbalesete során szintén szubdurális hematoma alakult ki, mely miatt kómába esett. A színésznő, Natasha Richardson halálát szintén szubdurális hematoma okozta, a tünetek csak pár órával a baleset után váltak egyértelművé.

Amikor kialakul a vérzés, az alvadt vér foglalja el a helyet és nyomást gyakorol a mögöttes agyra. Ezzel olyan tüneteket okozva, mint a fejfájás, hányinger és hányás, esetleg álmosság, zavartság vagy eszméletvesztés.

A sebesség, mellyel a vér felgyülemlik, illetve amivel a tünetek kialakulnak, változhat a nagyon gyorstól – a tünetek megjelenése a trauma után percekkel vagy órákkal – a krónikusig, mint ebben az esetben is. Krónikus hematoma esetén a tünetek lassabban alakulnak ki, akár hetekkel a balesetet követően.

A szubdurális hematomát követő kilátások szintén változóak, függően a felgyülemlett vér mennyiségétől és az agyi károsodás mértékétől, és sajnos bizonyos esetekben halálos is lehet. Ezért a legfontosabb a szubdurális hematoma mihamarabbi felismerése és diagnosztizálása, hogy kezelni tudják.

Néhány esetben kis vérképződés figyelhető meg, mely magától felszívódik, néha azonban műtétre is szükség van annak eltávolításához és az agyat érő nyomás enyhítéséhez.

Mi történt ennél az esetnél?

A német, szubdurális hematomában szenvedő férfinél műtéti kezelésre volt szükség a vérrög eltávolításához. Ehhez kis lyukakat alakítanak ki a koponyán a felgyülemlett vér eltávolításához. Két hónappal a műtétet követően már tünetmentes volt, és az ismételt CT vizsgálat kimutatta a vérképződés teljes felszívódását.

Miért kockázatos a headbang-elés?

Mint említettük, a szubdurális vérzést általában az agyat érő közvetlen trauma, sérülés okozza. Ez esetben azonban a headbang-elés volt a kiváltója, mely során a fej gyorsan előre és hátra mozgott a zene ritmusára. Ahogy a tanulmány szerzői állítják, a mozgás gyorsulása és lassulása olyan erővel történik, mely miatt fennáll a véredények megnyílásának lehetősége.

A szerzők átfogó irodalmi áttekintést adtak három korábbi hasonló esetről, amikor a headbang-elés szubdurális hematomához vezetett – ezek közül az egyik hirtelen halállal végződött.

Különböző jelentések a headbang egyéb káros következményeit is azonosították, beleértve a nyaki csontok törését és a nyaki artéria szakadását.

Bár ezek a súlyosan káros hatások ritkán fordulnak elő, a headbang esetek száma világszerte ismeretlen, ezért kockázati becsléseket nem lehet megállapítani. Ezek az esetek azonban figyelmeztetésképp szolgálhatnak a headbang-elők számára, mivel a fejrázás valós potenciális kockázatot jelent, bármennyire is kicsi eséllyel.

Fontos kiemelni, hogy a koncerteken és fesztiválokon való részvétel milyen egyéb lehetséges veszélyeket rejt magában:

  • sérülés a stagediving és a crowdsurfing során
  • kiszáradás
  • fülzúgás és halláskárosodás

Ezeknek a veszélyeknek a minimalizálása érdekében számos megelőző lépést tehetünk. Maradjunk távol tomboló koncertlátogatók tömegétől, ezzel elkerülve az esetleges sérülést. Ügyeljünk a folyamatos és megfelelő folyadékbevitelre a koncert vagy a fesztivál alatt, ilyenkor könnyen megfeledkezhetünk róla, miközben jól érezzük magunkat. Használjunk speciális zenei hallásvédőket, melyek biztonságos hangerejűre csökkentik a zenét, miközben a minősége változatlan. És persze óvatosan a headbang-gel!

Forrás: www.nhs.uk

Aktuális

Védd gyermeked hallását

2020. 05. 25.

Ahogy figyelünk arra, hogy gyermekeink mit esznek, isznak és milyen dolgok érik őket életük során, fontos ismerni azokat a hangokat, melyeknek rendszeresen ki vannak téve, mivel a túlzottan hangos zajok tartós halláskárosodást okozhatnak. Frank C. Wartinger, a Philadelphiai Gyermekkórház audiológusa megvizsgálja, hogy mi okozza a gyermekek hallásvesztését, melyek a figyelmeztető tünetek és hogyan akadályozhatjuk meg a halláscsökkenést.

Hogyan gyakorolj otthon a család megőrjítése nélkül?

2020. 05. 18.

A kezdő hegedűművészeknek nem a legjobb a hírnevük, ha a hangminőségről van szó. Valójában nagyon ritka, hogy egy kezdő zenész virtuóz legyen már a kezdetekkor, de valahol el kell indulni. És ez magában foglalja a család kikészítését, amíg a csikorgó, vinnyogó, nyikorgó hangoktól egy kezdő eljut a finom, lágy dallamokig.

Miért veszélyes a hallásra hobbiszakembernek lenni?

2020. 05. 11.

A barkácsolás több szempontból is csábító tevékenység, hiszen kikapcsol, ezért jó hatással van a mentális egészségre. Emellett jó érzéssel tölthet el bennünket a gyönyörködés kitartó munkánk eredményében.

A headbang-elés veszélyes?

2020. 05. 04.

„Német orvosok felhívják a figyelmet a headbang-elés veszélyeire, miután egy 50 éves férfinél vérzést fedeztek fel az agyban egy Motörhead koncert után” – írta a BBC News. A hír a The Lancet egy koponyaűri vérzésről (subduralis hematoma) szóló beszámolóján alapszik.

Arcvédő a szépségipar dolgozóinak

2020. 04. 27.

Európa több országa is tervezi május elején enyhíteni a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat és újraindítani a lehető legtöbb területen a munkavégzést. Azonban az enyhítés és a munkakezdés néhol különböző feltételekhez kötött, így ez alól a szépségipar szereplői sem kivételek, sőt.

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

4.990Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

9.990Ft

Tökéletes füldugók az éjszakába A koncertek és fesztiválok látogatói különösen szeretnék élvezni a zenét. Hallásvédő nélkül csupán negyedórát tölth..

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

6.990Ft

Leírás A 25 éves tapasztalat lehetővé tette az Alpine számára, hogy kifejlessze a tökéletes univerzális zenei füldugókat. A füldugó körültekintően ..

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

9.590Ft

Leírás Az Alpine közel huszonöt éves tapasztalatát felhasználva kifejlesztette az elsőosztályú zenei füldugókat, melyek páratlan zenei élményt és v..