A rock'n'roll nem olyan csendes történelme halláskárosodással


Az AC/DC arra kényszerült, hogy elhalassza 2016-os turnéjának fennmaradó részét énekesük, Brian Johnson teljes hallásvesztésének kockázata miatt. Ez nem az első alkalom, amikor a rocksztárokat ez a kérdés foglalkoztatta.

Néhány zenész, például Paul Stanley a Kissből és a Beach Boys-os Brian Wilson, egész életükben hallásproblémákkal küzdöttek. Stanley III. fokozatú mikrotiával jött a világra, ez egy veleszületett betegség, melynél a külső fül alulfejlett és siketséget okoz. Wilson szintén gyerekkorától kezdve nem tudta használni a jobb fülét, és meghatározhatatlan, hogy ezzel együtt született-e vagy az apja fizikai bántalmazásának eredménye.

De mi van azzal a halláskárosodással, melyet egy életen át tartó hangos zajexpozíció okoz? Dr. Carol Rousseau, klinikai audiológus elmondja, hogy

„a zene okozta halláskárosodás esetén a szőrszerű hallósejtek sérülnek a cochleában vagy a a belső fülben. A hallásvesztés fokozatosan alakul ki hosszabb idő alatt, vagy ha egyetlen expozíció önmagában elég hangos. Kialakulhat átmeneti küszöbeltolódás, melynél a hallás körülbelül 16 órával az expozíció után visszatérhet. De többszöri expozíció után – mint például koncerten játszani estéről estére – és nem hagyva pihenést a füleknek, a küszöbérték-eltolódás állandósulhat.”

Rousseau elmondja, hogy a National Institute for Occupational Safety and Health (Nemzeti Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Intézet – NIOSH) „a biztonságos zajdózist napi 8 órán át 85 dB-ben határozza meg”, de minden három decibeles emelkedés felére csökkenti ezt az időt. És azoknak a zenészeknek, akik rendszeresen olyan nagy rendezvényeken vesznek részt, melyek arénákat és stadionokat töltenek meg, nagy árat kell fizetniük. „Olvastam, hogy a leghangosabb zajszint egy AC/DC koncerten valahol 105 és 130 dB közötti” – jegyzi meg. „105 dB-nél a sérülés körülbelül 15 perc után jelentkezhet. 120 dB-nél a belső fül azonnal károsodhat. Kiegyensúlyozódik a hangerő és az időtartam.”

Az AC/DC valószínűleg érti ennek az egyensúlynak a jelentőségét. Johnson úgy véli, hogy a hallásproblémája annak a következménye, hogy elfelejtette betenni a füldugóját autóversenyen való részvétel előtt, nem pedig a zenei pálya miatt. 2008-ban zenésztársa, Angus Young azt mondta a saját hallásáról: „olyan dolog, amivel még sosem volt problémám.”

Míg a hyperacusis (a hangokra való túlérzékenység) vagy a diplacusis (a hangmagasság észlelésének nehézségei) olyan állapotok, melyek a hangos zenének való hosszantartó kitettség következményei lehetnek. A zenészek halláskárosodásának leggyakoribb típusa a tinnitusz, amikor a fül olyan hangot érzékel – gyakran csengés formájában –, mely nem létezik. Habár a tinnitusz nem gyógyítható, valamennyire kezelhető, leggyakrabban úgy, ha a háttérben zenét vagy televíziót hallgatnak a csengés „elfedésére”. Számos hallókészülék tartalmaz ehhez hasonló funkciót, melyek elég hatékonynak bizonyulnak.

Pete Townshend a Who-ból a 70-es évek közepe óta szenvedett fülzúgástól. Van egy jelenet az 1979-es The Kids Are Alright (A gyerekek jól vannak) dokumentumfilmben, ahol Townshend azt mondja Keith Moonnak, hogy a füle ellenőrzése után tanácsolta az orvos a szájról olvasás megtanulását. A banda 1989-es újraegyesülésekor Townshend hallásproblémái miatt egy üvegfal mögött játszotta akusztikus gitáron a setlist nagy részét. 2012-ben kénytelen volt elhagyni a színpadot a túl nagy hangerő miatt.

Townshend és Johnson messze nem az egyetlen olyan klasszikus rockzenészek, akik karrierjük során halláskárosodást tapasztaltak. Sting, Eric Clapton, Neil Young, Jeff Beck és Ozzy Osbourne néhány azon sztárok közül, akiknek hallásproblémái nyilvánosságra kerültek.

A Metallica dobosa, Lars Ulrich gyakorlatilag egész profi karrierje során tapasztalt fülzúgást. 1988-ban vált számára zavaróvá. „Gyakran elaludtam a bekapcsolt televízió mellett, és felébredtem az éjszaka közepén kikapcsolni” – mondta a CNN-nek. „Csak hogy nem volt bekapcsolva. Amikor észrevettem, hogy gyakran kelek fel kikapcsolni a be sem kapcsolt tévét, realizáltam, hogy valami nincs rendben.”

„A bal fülem csak esztétikai célokat szolgál” - mondta Ted Nugent a USA Today-ben. „Csak kiegyensúlyozza a fejem, hogy ne essek el. Több mint 5000 koncerten játszottam és átengedtem magam a masszív fültépés iránti sóvárgásnak. A bal fülem pokoli volt. A jobb fülemben 1965 óta dugót viseltem, és én vagyok az élő tudományos kísérlet, mert a jobb fülemmel jól hallok, annak ellenére, hogy a visszajelzések szerint felháborítóan hangos konfigurációkat játszok. Közvetlenül a hangszórók előtt kell állnom, szóval a vihar középpontjában élek.”

Ironikus módon egy olyan eszköz, melynek célja a zenészek jobb hallása a színpadon, a hallásvesztés egyik véletlen oka. „A hangosság egyik legfontosabb forrása, amikor a zenészeknek padlómonitorja van”– mondja Rousseau, – „és minden zenész küzd, hogy hallja a sajátját a zenésztársaié mellett.”

1995-ben Alex Van Halen, aki „elvesztette a hallása 60%-át a bal és 30%-át a jobb fülén”, felkérte a Van Halen hangmérnökét, Jerry Harvey-t, hogy találjon megoldást a monitorok okozta problémára. Harvey létrehozott egy egyedi kialakítású fülhallgatót, mely vezeték nélkül csatlakozik a monitor hangfalához, ezzel lehetővé téve, hogy Van Halen ne csak tisztábban hallja a keverést, hanem alacsonyabb hangerőn is. „Azt kívánom, bár ezek a dolgok már léteztek volna a kezdetekben is, mert akkor nem lenne a szédülés és a zajrészegség.” - mondta Van Halen.

Miután más zenészek is hírt szereztek az eszközről, Harvey megalapította az Ultimate Ears-t és más audio cégek is elkezdték megalkotni saját fülmonitorjaikat, amikor látták, hogy sikeres. Az Ultimate Ears-t 2008-ban felvásárolta a Logitech 34 millió dollárért, ezután annak leányvállalataként működött.

Rousseau megjegyzi, hogy más egészségügyi tényezők – például cukorbetegség, magas vérnyomás és dohányzás – fokozhatják a zaj halláskárosodásra gyakorolt hatását. És bár a modern technológia lehetővé tette a zenészek számára, hogy jobban védhessék a fülüket, mint a rock korai napjaiban, fontos számukra és a rajongóiknak is, hogy tudatosak legyenek a hangerő kapcsán, mivel a hallásvesztés visszafordíthatatlan.

„Ha egy karcolás van az orrodon, egy héten belül eltűnik”– mondja Ulrich – „Ha valami ’megkarcolja’ a hallásod vagy károsítja, nem fog elmúlni. Próbálok rámutatni a fiatal srácoknál... ha a hallásod egyszer elment, akkor elment, és nem fog visszajönni.”

Forrás: ultimateclassicrock.com

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

8.990Ft

Leírás A 25 éves tapasztalat lehetővé tette az Alpine számára, hogy kifejlessze a tökéletes univerzális zenei füldugókat. A füldugó körültekintően ..

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

12.890Ft

Leírás Az Alpine közel huszonöt éves tapasztalatát felhasználva kifejlesztette az elsőosztályú zenei füldugókat, melyek páratlan zenei élményt és v..

Alpine MusicSafe Earmuff - Fültok dobosoknak, zenészeknek

Alpine MusicSafe Earmuff - Fültok dobosoknak, zenészeknek

9.990Ft

A halláskárosodás megelőzése A Modern Drummer kutatása kimutatta, hogy a dobokra mért ütés hangereje elérheti a 120 dB-t. Ha nem használsz hallásvé..

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

12.990Ft

Tökéletes füldugók az éjszakába A koncertek és fesztiválok látogatói különösen szeretnék élvezni a zenét. Hallásvédő nélkül csupán negyedórát tölth..