Állj meg és figyelj a hallásvédelemre


Nincsenek elegen azok az emberek, akik odafigyelnek a hallásvédelemmel és a zajcsökkentéssel kapcsolatos figyelmeztetésekre.

A Health and Safety Executive (Egészségügyi és Biztonsági Végrehajtó, HSE) becslései szerint az Egyesült Királyságban több mint két millió ember van kitéve elfogadhatatlan szintű zajnak, és a zaj okozta hallásvesztés a második leggyakoribb ok a munkáltatók számára, amiért fontosak a munkavédelemmel kapcsolatos kötelezettségek betartatásai. A Building Safety Group (Épületbiztonsági Csoport) jelentései kimutatták, hogy 2019-ben 25%-kal emelkedett a zajjal kapcsolatos szabályszegések száma az első félévben végzett 10.000 független vizsgálat eredményei alapján.

A 87 dB-es érték jelentős, ez a végső határ, amelynek ki lehet tenni a munkavállalókat (hallásvédelem használata mellett). Vannak azonban más egyéb tényezők is, melyeket figyelembe kell venni, mivel káros hatással lehetnek az emberi hallásra a munka során.

A hang frekvenciája egy fontos változó. Az ultrahang túl magas frekvenciájú ahhoz, hogy hallani lehessen, viszont ennek ellenére rendkívül hangos lehet és képes károkat okozni, ami valljuk be, elég nyugtalanító.

Az infrahang és a 20 Hz-es hallásküszöb alatti hanghullámok messzebbre képesek eljutni mint a hangosabb zajok. Az infrahang szélsőséges decibel szinteknél képes az emberi fiziológiát befolyásolni még akkor is, ha védelemmel látjuk el magunkat. Megváltozhat a vérnyomás és a légzési sebesség, valamint az egyensúly és emellett észlelhető dezorientáció is.

Munkahelyi veszélyek

Az Egyesült Királyságban körülbelül 17.000 ember szenved siketségtől, fülcsengéstől vagy más olyan betegségtől, melyet a túlzott zajjal járó munka okoz.

Néhányak számára a zajcsillapítás elég feleslegesnek tűnik.

Valójában a lakosság jelentős része figyelmen kívül hagyja az ismert bizonyítékokat arról, hogy a hangok milyen veszélyeket jelentenek saját egészségükre. Sokan ismerik a zaj okozta hallásvesztéssel kapcsolatos információkat, mégis hajlandóak saját hallásukat ezeknek kitenni például azzal, hogy hangos zenét hallgatnak fülhallgatón keresztül. Úgy tűnik, valahogy arra lettünk programozva és a reklámok által nevelve, hogy elfogadjuk a túlzott zajt. Szinte mindenki örömmel hallgatja az okostelefonját fej- vagy fülhallgatón keresztül.

Az ilyen eszközök által generált hang, melyet gyakran hosszabb ideig nagy hangerőre állítanak, átmeneti érzékszervi hiányt okozhatnak a fejhallgató levételét követően. Ez nagyon bosszantó és problémás lehet még akkor is, ha az érzékelés helyreáll.

A fül- és fejhallgatóknak nem kell túlzottan hangosnak lenniük ahhoz, hogy károsodást okozzanak. Még a mérsékelt szintű hanghatás is károsíthatja idővel a hallást, mivel az expozíció hossza egyaránt meghatározó tényező. Tanulmányok azt is megállapították, hogy amikor a fülhallgató lezárja a fülcsatornát, a hangnyomás akár 35 dB-lel is eltérhet a szabadon hagyott hallójáratnál tapasztalható értéktől. Ezért sok audiológus és hallásszakértő inkább a nagyobb fülhallgatókat javasolja, melyek a fül felett és körül helyezkednek el.

A folyamatos túlzott zajnak való kitettség maradandó károsodást okozhat, és a hallás helyreállítására jelenleg nincs ismert orvosi kezelés vagy korrekciós műtét. Bizonyos esetekben a sérülés más kapcsolódó hallásproblémát válthat ki: fülzúgást. A szüntelen csengés, sziszegés, sípolás, zúgás az embert őrületbe kergeti. Az ezzel élők számára a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységek is küzdelmet jelentenek.

Egy egyszerű tanács

Egyetlen tanácsunk van: használj hallásvédőt. Használd őket mindig még mielőtt kiteszed magad a zajnak. Ne a zsebedben tartsd a füldugót, hanem a füledben. Csökkentsd a hangerőt, korlátozd az expozíciót és légy mindig tisztában azzal, hogy milyen zajforrások vannak körülötted, és azok milyen veszély forrásai lehetnek.

A koordináció, az odafigyelés és az elkötelezettség minden szinten kritikus jelentőségű. A zajt ellenőrizni és csillapítani kell függetlenül a projekt méretétől, helyétől és összetettségétől.

Mindenkinek megvan a maga szerepe ebben a témában. Például hogy várható el, hogy a dolgozók betartsák a szabályokat, ha a vezetőség nem mutat példát és visel hallásvédőt? Fontos az ellenőrzés és a csillapítás stratégiájának megtervezése halogatás nélkül, példát mutatva.

Forrás: www.constructionnews.co.uk

Aktuális

Ennél nagyobb szükséged még nem volt füldugóra

2020. 03. 23.

Sokunkat megviselnek a járványhelyzet miatt kialakult körülmények. Akik tudják, otthonról végzik a munkájukat, ez viszont a legtöbb esetben nem olyan egyszerű mint azt korábban gondoltuk volna.

Hallásvédők a koronavírus járvány idejére

2020. 03. 16.

Új és eddig nem tapasztalt helyzettel találtuk szembe magunkat a koronavírus gyors terjedése miatt. Ez a speciális helyzet speciális körülményeket és intézkedéseket kíván mindenkitől. Az iskolák bezárása miatt a gyermekek otthon tanulnak, a dolgozók közül pedig sokan home office-ból oldják meg a munkát. Egy ilyen megoldás hatékony működéséhez nem mindig adottak a feltételek, hiszen a családtagok könnyen zavarhatják egymást.

Miért kell megakadályoznunk a halláscsökkenést?

2020. 03. 09.

Mindenki szeret pénzt spórolni, de nem mindenki tudja, hogyan kell. Nos, a halláskárosodás megakadályozásával milliárdokat takaríthatunk meg globálisan, ha bizonyos intézkedéseket végrehajtunk. A halláskárosodás leküzdése nem csak javítja az egyének életminőségét, hanem a társadalom egésze számára előnyökkel jár. Támogasd a halláskárosodás megelőzésére irányuló intézkedéseket és védd a saját hallásod!

Hallás világnapja 2020: Hallás az életért

2020. 03. 02.

Ne hagyd, hogy a halláskárosodás korlátozzon

Megérkezett az új MusicSafe

2020. 02. 23.

Búcsút intünk a MusicSafe Classic füldugónak. De senki se szomorkodjon, hiszen a zenészeknek tervezett Alpine füldugók palettája mostantól új taggal bővül és még a Classictól sem kell teljesen megválnunk.

 

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

4.990Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine Muffy  - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

Alpine Muffy - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

8.490Ft

Klassz fültok gyerekeknek A gyermekek gyakran vannak kitéve olyan zajnak, mely túl hangos számukra. Kutatások szerint nyolcból egy gyermeknél alaku..

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

4.990Ft

Leírás Zenét hallgatni közel a hangszórókhoz, pancsolni a medencében vagy a rajzolásra koncentrálni. A kisgyerekek és a csecsemők játszanak és tanu..