Állj meg és figyelj a hallásvédelemre


Nincsenek elegen azok az emberek, akik odafigyelnek a hallásvédelemmel és a zajcsökkentéssel kapcsolatos figyelmeztetésekre.

A Health and Safety Executive (Egészségügyi és Biztonsági Végrehajtó, HSE) becslései szerint az Egyesült Királyságban több mint két millió ember van kitéve elfogadhatatlan szintű zajnak, és a zaj okozta hallásvesztés a második leggyakoribb ok a munkáltatók számára, amiért fontosak a munkavédelemmel kapcsolatos kötelezettségek betartatásai. A Building Safety Group (Épületbiztonsági Csoport) jelentései kimutatták, hogy 2019-ben 25%-kal emelkedett a zajjal kapcsolatos szabályszegések száma az első félévben végzett 10.000 független vizsgálat eredményei alapján.

A 87 dB-es érték jelentős, ez a végső határ, amelynek ki lehet tenni a munkavállalókat (hallásvédelem használata mellett). Vannak azonban más egyéb tényezők is, melyeket figyelembe kell venni, mivel káros hatással lehetnek az emberi hallásra a munka során.

A hang frekvenciája egy fontos változó. Az ultrahang túl magas frekvenciájú ahhoz, hogy hallani lehessen, viszont ennek ellenére rendkívül hangos lehet és képes károkat okozni, ami valljuk be, elég nyugtalanító.

Az infrahang és a 20 Hz-es hallásküszöb alatti hanghullámok messzebbre képesek eljutni mint a hangosabb zajok. Az infrahang szélsőséges decibel szinteknél képes az emberi fiziológiát befolyásolni még akkor is, ha védelemmel látjuk el magunkat. Megváltozhat a vérnyomás és a légzési sebesség, valamint az egyensúly és emellett észlelhető dezorientáció is.

Munkahelyi veszélyek

Az Egyesült Királyságban körülbelül 17.000 ember szenved siketségtől, fülcsengéstől vagy más olyan betegségtől, melyet a túlzott zajjal járó munka okoz.

Néhányak számára a zajcsillapítás elég feleslegesnek tűnik.

Valójában a lakosság jelentős része figyelmen kívül hagyja az ismert bizonyítékokat arról, hogy a hangok milyen veszélyeket jelentenek saját egészségükre. Sokan ismerik a zaj okozta hallásvesztéssel kapcsolatos információkat, mégis hajlandóak saját hallásukat ezeknek kitenni például azzal, hogy hangos zenét hallgatnak fülhallgatón keresztül. Úgy tűnik, valahogy arra lettünk programozva és a reklámok által nevelve, hogy elfogadjuk a túlzott zajt. Szinte mindenki örömmel hallgatja az okostelefonját fej- vagy fülhallgatón keresztül.

Az ilyen eszközök által generált hang, melyet gyakran hosszabb ideig nagy hangerőre állítanak, átmeneti érzékszervi hiányt okozhatnak a fejhallgató levételét követően. Ez nagyon bosszantó és problémás lehet még akkor is, ha az érzékelés helyreáll.

A fül- és fejhallgatóknak nem kell túlzottan hangosnak lenniük ahhoz, hogy károsodást okozzanak. Még a mérsékelt szintű hanghatás is károsíthatja idővel a hallást, mivel az expozíció hossza egyaránt meghatározó tényező. Tanulmányok azt is megállapították, hogy amikor a fülhallgató lezárja a fülcsatornát, a hangnyomás akár 35 dB-lel is eltérhet a szabadon hagyott hallójáratnál tapasztalható értéktől. Ezért sok audiológus és hallásszakértő inkább a nagyobb fülhallgatókat javasolja, melyek a fül felett és körül helyezkednek el.

A folyamatos túlzott zajnak való kitettség maradandó károsodást okozhat, és a hallás helyreállítására jelenleg nincs ismert orvosi kezelés vagy korrekciós műtét. Bizonyos esetekben a sérülés más kapcsolódó hallásproblémát válthat ki: fülzúgást. A szüntelen csengés, sziszegés, sípolás, zúgás az embert őrületbe kergeti. Az ezzel élők számára a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységek is küzdelmet jelentenek.

Egy egyszerű tanács

Egyetlen tanácsunk van: használj hallásvédőt. Használd őket mindig még mielőtt kiteszed magad a zajnak. Ne a zsebedben tartsd a füldugót, hanem a füledben. Csökkentsd a hangerőt, korlátozd az expozíciót és légy mindig tisztában azzal, hogy milyen zajforrások vannak körülötted, és azok milyen veszély forrásai lehetnek.

A koordináció, az odafigyelés és az elkötelezettség minden szinten kritikus jelentőségű. A zajt ellenőrizni és csillapítani kell függetlenül a projekt méretétől, helyétől és összetettségétől.

Mindenkinek megvan a maga szerepe ebben a témában. Például hogy várható el, hogy a dolgozók betartsák a szabályokat, ha a vezetőség nem mutat példát és visel hallásvédőt? Fontos az ellenőrzés és a csillapítás stratégiájának megtervezése halogatás nélkül, példát mutatva.

Forrás: www.constructionnews.co.uk

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.