Átmeneti vagy maradandó a halláskárosodásod?


Észrevetted, hogy nem hallasz olyan jól mint egyébként szoktál? Számtalan oka lehet a hallásvesztésnek az életkortól az olyan vírusfertőzésig, mint például a mumpsz. Az októl függően a halláscsökkenés lehet átmeneti vagy maradandó.

Hirtelen hallásvesztés? Cselekedj!

Ha az egyik vagy mindkét fülednél gyors vagy hirtelen halláscsökkenés alakul ki – és nem tudod kizárni az alább felsorolt lehetséges okokat –, fordulj orvoshoz azonnal. Előfordulhat káros gyulladás, mely drasztikus módon kezelhető szteroidokkal. Kezelés nélkül a halláskárosodás állandóvá válhat.

Azonnal orvoshoz kell fordulnod?

Itt egy ellenőrzőlista, mely segít eldönteni, hogy szükség van-e azonnali orvosi kezelésre (de tanácsért mindig fordulj a kezelőorvosodhoz):

  • Nemrégiben kitetted magad több órán át hangos zajnak? (például koncerten, céllövészeten vagy ipari gépek által)
  • Volt az utóbbi időben megfázásod vagy fülfertőzésed?
  • Végeztél erős edzést nemrég?
  • Ért mostanában az átlagnál nagyobb stressz?

Ha mindegyik kérdésre nemleges választ adtál, előfordulhat, hogy hirtelen szenzorineurális halláscsökkenés alakult ki, mely azonnali orvosi ellátást igényel.

Az ideiglenes hallásvesztés gyakori okai

A legtöbb átmeneti halláscsökkenés nem hirtelen kezdődik, hanem fokozatosan alakul ki napok vagy hetek alatt, mielőtt észrevehető lenne. Az ideiglenes halláscsökkenés a hallójárat elzáródásának eredménye vagy valamilyen egyéb egészségügyi probléma következménye. Az okok között szerepelnek a következők:

Fülgyulladás

Néha egy súlyosabb megfázásnál kialakulhat fülgyulladás, melytől elzáródnak a hallójáratok. Habár ez leggyakrabban gyerekeknél fordul elő, tapasztalható bármilyen életkorban. És ugyan ilyen esetben a hallás helyreáll, mindig érdemes megnézetni magunkat orvossal, hátha szükségünk van antibiotikumos kezelésre.

Túlzott mennyiségű fülzsír

A belső fülben található szőrtüszők és mirigyek cerument, más néven fülzsírt termelnek. Habár általában ez természetes úton vagy enyhe tisztítással kiürül a fülből, néha felhalmozódik és elzárja a fülcsatornát. Amikor ez történik, tapasztalhatunk dugulásérzést a fülben és fülcsengést (tinnitusz), vagy halláscsökkenést. Ha a fülzsírt nem tudjuk óvatos meleg vizes kendővel eltávolítani, konzultáljunk orvossal. Ha megpróbáljuk a fülzsírt valamilyen éles tárggyal, például hajcsattal vagy vattapálcával eltávolítani, könnyen mélyebbre nyomhatjuk a hallójáratban és átlyukaszthatjuk a dobhártyát.

Erős edzés vagy stressz

Előfordulhat, hogy az edzési rutinod hallásvesztést vagy tinnituszt okoz? Egy szóval válaszolva, igen. Ha az edzésed meghaladja az állóképességi vagy erőnléti szintedet, tapasztalhatsz átmeneti halláscsökkenést. Általában pár óra elteltével helyreáll a hallás, de ha ez nem történne meg, keresd fel orvosod a tünetekkel. Az extrém stressz egyaránt kiválthat hallásproblémákat és fülzúgást.

Hangos zajok

Szintén gyakori, hogy átmenetileg elveszítjük a hallásunkat vagy fülzúgást tapasztalunk, amikor hangos zajnak voltunk korábban kitéve, például egy koncerten vagy zajos gép használata közben. Ez a zaj okozta halláscsökkenés. Habár a hallásod általában visszatér a normál állapotába, védd a hallásod füldugóval vagy fültokkal, ha legközelebb hasonló helyzetbe kerülsz. A hallásvédelem fontos, mert az ismétlődő zajexpozíció maradandó halláskárosodást okozhat (lásd lent).

A maradandó hallásvesztés gyakori okai

Hosszan tartó túlzott zajhatás

Míg egyetlen hangos zajhatás átmenetileg ronthatja a hallásod, ezek vagy más hangos zajok ismétlődése maradandó hallásvesztést okozhat. Valójában ez a leggyakoribb oka a szenzorineurális halláscsökkenésnek, mely állandó. A szenzorineurális a fül idegeire és apró érzékelő sejtjeire utal, melyek könnyen károsodhatnak.

Korral járó halláscsökkenés

A másik nagyon gyakori típusa a szenzorineurális halláscsökkenésnek a presbycusis, vagyis a korral járó hallásvesztés. Körülbelül 75 éves korukra sokan észreveszik, hogy a hallásuk nem olyan jó, mint korábban. Viszont ez fokozatosan alakul ki, nem hirtelen. A korral járó halláscsökkenés kezelése fontos, mivel a hallókészülék nem csak a jobb hallást segíti elő, hanem csökkenti olyan más egészségügyi problémák kialakulásának lehetőségét, mint például a demencia.

Egészségügyi feltételek

Bizonyos egészségügyi állapotok okozhatnak halláscsökkenést, ilyenek a genetikai rendellenességek, az autoimmun betegségek (pl. a Meniere-kór), a vírusos fertőzések (pl. a mumpsz) és a fejsérülések. És vannak gyógyszerek is, melyek hallásvesztést okozhatnak.

Kérj segítséget halláscsökkenés esetén

Ha változást tapasztalsz a hallásodnál, keresd fel háziorvosod vagy egy fül orr gégészt. Ők meg tudják állapítani, hogy a hallásvesztés átmeneti vagy maradandó, és javasolhatnak kezelési módot.

Forrás: healthyhearing.com
Szerző: Joy Victory

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek

5.490Ft

Leírás Zenét hallgatni közel a hangszórókhoz, pancsolni a medencében vagy a rajzolásra koncentrálni. A kisgyerekek és a csecsemők játszanak és tanu..

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

5.490Ft

Leírás Az Alpine WorkSafe füldugó használatával készen állunk a munkára. Ezekkel a füldugókkal kivételesen kényelmes védelmet élvezhetünk fűnyírás,..