COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?


A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Tudjuk, hogy sokféle vírusos és bakteriális fertőzés okozhat hirtelen halláskárosodást. De a járványokat kiváltó korábbi koronavírusok, mint a SARS és a MERS, nem okoztak hallási problémákat. De mi a helyzet a jelenlegi koronavírussal, mely globális járványt okoz? Tekintsük át a témával kapcsolatos legújabb egészségügyi kutatásokat.

Koronavírus és halláskárosodás

Hirtelen halláskárosodás, mint tünet

A közzétett esettanulmányok alapján úgy tűnik, hogy a hirtelen halláskárosodás ritkán említhető a koronavírus tüneteként. Egy 2020. júniusi jelentés szerint több iráni beteg számolt be kikristályosodásról az egyik fülben, valamint szédülésről. A hirtelen szenzorineurális halláscsökkenésről és a koronavírusról szóló másik jelentés szerint egy egyiptomi férfi tapasztalt hirtelen halláskárosodást, majd lett pozitív a koronavírus tesztje. De ezeken a jelentéseken túl a kutatók nem sokat publikáltak.

Megjegyzés: A hirtelen halláskárosodás orvosi vészhelyzet. Ha ezt tapasztalod valamelyik fülednél, minél előbb fordulj orvoshoz. A mielőbbi kezelés csökkenti a maradandó károsodás kialakulásának kockázatát.

A halláskárosodás, mint a koronavírus fertőzés szövődménye

Ami kissé gyakoribbnak tűnik (bár még mindig ritka), hogy a halláskárosodás vagy a fülzúgás kialakulhat a COVID-19 fertőzés szövődményeként, vagyis nem része a kezdeti tüneteknek, de később kialakulhat.

2020 októberében például a BMJ Case Reports orvosi folyóirat egy 45 éves brit férfiről tett közzé esettanulmányt, akinek fülzúgás és hirtelen halláskárosodás alakult ki az egyik fülében miután kritikus állapotba került a koronavírus miatt. A hallása részben helyreállt miután szteroidos kezelést kapott a károsodásra.

Bár nem lehet bizonyítani, hogy a COVID-19 a hallásvesztés közvetlen okozója, a tanulmány szerzőinek kifejtése szerint nagyon valószínűnek tűnik, különösen azért, mert nem kapott a beteg olyan gyógyszert, mely mellékhatásként halláskárosodást okozhatna.

Összességében a kutatások azt mutatják, hogy a halláskárosodás és a fülzúgás nem gyakori tünetei a koronavírus fertőzésnek, és a betegség előrehaladtával sem tekintik ezeket gyakori szövődménynek.

Ha azonban pozitív koronavírus teszt mellett hirtelen halláskárosodást tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz, hogy csökkentsük a maradandó károsodás esélyét.

Emellett egy boncolási jelentés szerint a vírus a középfül csontjaiban is megtalálható volt. Ebben az esetben egy német férfi akut mély halláskárosodást tapasztalt a koronavírus tüdőgyulladás kialakulása után.

Eddig a legegyértelműbbek talán az egyik Egyesült Királyságban végzett kutatás eredményei voltak, melyek szerint 10 koronavírusos beteg közül közel egy betegnél volt tapasztalható halláskárosodás vagy fülzúgás 8 héttel később. A szerzők meglepőnek találták az eredményt, de rámutattak, hogy a halláskárosodás és a fülzúgás lehet a vírustól független vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása.

Más szavakkal, további kutatásra van szükség a koronavírus hosszú távú, hallásra gyakorolt következményeivel kapcsolatban.

„Kiváló minőségű tanulmányokra van szükség a COVID-19 akut hatásainak vizsgálatához, valamint a hosszú távú kockázatok megértéséhez a hallórendszerre vonatkozóan” – állítják a témáról szóló szisztematikus áttekintés szerzői.

Károsítja a koronavírus a hallórendszert?

Egy kisebb tanulmány Izraelből 16 beteget vizsgált meg, akiknek fele koronavírus teszt pozitív volt, fele pedig nem (a kontrollcsoport). Nem találtak különbséget a két csoport között, amikor a hallóideg károsodásának jeleit keresték. A kutatók különböző méréseket végeztek a hallás értékelésére. A vizsgálatot viszont körültekintően kel kezelni, mivel csak 16 ember részvételével készült, a koronavírus betegek közül pedig mindenki tünetmentes volt, és nem érezték rosszul magukat a fertőzés alatt. A kutatók egy széles körűbb vizsgálatot terveznek, melybe olyan betegeket fognak bevonni, akiknél súlyos szövődmények alakultak ki.

Halláskárosodás vagy fülzúgás, mint a koronavírus kezelésére alkalmazott gyógyszer mellékhatása

Ami jól ismert: A koronavírus kezelésére használt egyes gyógyszereknél viszonylag magas a kockázata a halláskárosodásnak, a fülcsengésnek és a szédülésnek mellékhatásként. Az ilyen gyógyszerek közé tartozik a kinin, a klorokin és a hidroxiklorokin.

„Ezeknek a vírusellenes gyógyszereknek ismert nemkívánatos mellékhatásai vannak, ide értve a fülzúgást és a halláskárosodást, és a koronavírus tüneteiként félrediagnosztizálhatóak” – említették a fenti vizsgálat szerzői.

COVID gyógyultak tinnitusszal és egyensúlyproblémával

Néhány koronavírus beteg elhúzódó betegségekről és atipikus tünetekről számolt be. A felmérésben közel 650 résztvevő közül körülbelül egyharmad tapasztalt fülfájást, kétharmad szédülést. Csak egy beteg számolt be halláskárosodásról. Úgy tűnt, hogy nincs kiszámítható minta arra vonatkozóan, hogy mikor vagy miért tapasztalja valaki ezeket a tüneteket – jegyzi meg a kutatási összefoglaló.

A halláskárosodás és a COVID

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljesen megérthessük, hogyan befolyásolja a koronavírus a hallást és az egyensúlyt. Még mindig nem tudjuk, hogy milyen mértékben okoz halláskárosodást, fülzúgást vagy egyensúlyzavart.

Amint a járvány csillapodik és a kutatások áttérnek a hosszú távú hatások vizsgálatára, valószínűleg többet fogunk megtudni a kettő kapcsolatáról.

Szerző: Joy Victory
Forrás: healthyhearing.com

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine Muffy Menta - Gyermek hallásvédő fültok

Alpine Muffy Menta - Gyermek hallásvédő fültok

12.890Ft

Termékjellemzők: 5-16 éves kor közötti gyermekek számára ajánlott Kifejezetten gyermekek számára tervezett, kis méretű fültokok 25 dB-lel cs..