Hogy befolyásolja az óraátállítás az alvást és az egészséget?


Hétvégén visszaállítjuk 60 perccel az óráinkat. A nyári időszámítás hivatalosan október 25-én ér véget, amikor hajnali 3-kor visszaállítjuk az órákat 2-re. Lehet, hogy már alig várod, hogy egy órával többet alhass aznap, de a pihenés mennyisége részben az alvási szokásainktól függ. Ha azok közé tartozol, akik az ébresztőig nem kelnek fel, akkor némi extra pihenés várhat rád, de csakis akkor, ha a szokott időben fekszel le.

„Ha tényleg a szokásos időben fekszel le, akkor igen, még egy órát alhatsz” – mondja Dr. Fariha Abbasi-Feinberg a Millennium Physician Group in Fort Myers, Florida igazgatója és az American Academy of Sleep Medicine (AASM) tagja. „Ha valóban kihasználjuk a plusz egy órát, az nagyon előnyös lehet, de sajnos az emberek többsége ilyenkor inkább tovább fent marad.”

Akik reggel önállóan, ébresztő nélkül szoktak felkelni, kevesebbet nyernek az óraállításon. Ennek oka, hogy akár több napig is eltarthat, amíg a szervezet belső órája alkalmazkodik a változáshoz.

„Azok az emberek, akik hajlamosak ébresztő nélkül felébredni, valójában felkelnek ugyanúgy, csak észreveszik, hogy ’hú, még van egy órám a munkába indulás előtt’.” – mondja Erik Herzog, a Washington University biológia és idegtudomány professzora, valamint a Society for Research on Biological Rhythms elnöke. „Ha belegondolunk, valójában semmi sem változik igazán a környezetünkben. A nap még mindig felkel, a Föld továbbra is forog a tengelye körül, az egyetlen, ami változott, a falon lévő óra.” – teszi hozzá.

Könnyebb a vissza mint az előre

Bár eltart pár napig, hogy alkalmazkodjunk az őszi óraátállításhoz, a visszaállítás általában kíméletesebb a szervezetnek, mint a tavaszi előreállítás. Mindkét alkalom megzavarhatja az alvási szokásokat és a cirkadián ritmust, megszakíthatja a kapcsolatot a belső óra és a napi menetrend között. De a tavaszi átállás sokak számára zavaróbb, különösen azoknak, akik egyébként is nehezen kelnek fel reggel.

„A neheze tavasszal történik, amikor előrelendülünk a nyári időszámításba” – mondja Herzog. „Akkor egy órával korábban kell ébrednünk, miközben a testünk már hozzászokott az egy órával későbbi felkeléshez. Viszont a reggel nehezebben ébredő éjjeli baglyokat érő krónikus hatások a nyári időszámítás alatt is fennállnak.”

A nyári időszámításra való átállás sok embernél okoz alvásmegvonást, mely összefüggésbe hozható a szívinfarktus megnövekedett kockázatával. Amikor a Journal of Clinical Medicine kutatói hét tanulmány eredményeit összesítették, azt találták, hogy a szívroham kockázata lényegesen magasabb az átlagosnál a tavaszi időváltozást követő első héten. Ezzel szemben az őszi óraátállításnál nem találtak szignifikáns növekedést.

Egészséges alvási szokások

Ha te is nehezen alkalmazkodsz az óraátállításhoz, az előre tervezéssel sokat segíthetsz.

„Fokozatosan állítsuk át az alvás idejét” – javasolja Abbasi-Feinberg. „Esetleg naponta 15 perccel módosítsuk a lefekvés és az ébredés időpontját. Ha ezt néhány nappal előre megtesszük, akkor az óraátállítás éjszakája nem jelent majd problémát.”

Abbasi-Feinberg arra ösztönzi az embereket, hogy tegyék ki magukat reggel erős fényterhelésnek, ami segít a cirkadián ritmus módosításában. Akik az év bármely szakaszában küszködnek az alvással, azokon a megfelelő alvási szokások gyakorlása segíthet. Az AASM például javasolja a következetes alvási ütemterv betartását, a pihentető lefekvési rutin kialakítását és a csendes, hűvös szobában való alvást. Szintén segíthet, ha lefekvés előtt kerüljük a koffeint, az alkoholt, a nehéz ételeket, az elektronikai eszközöket és az erős fényt.

„Az AASM azt ajánlja, hogy legalább hét órát aludjunk, mivel az alvás, a testmozgás és a megfelelő étrend a jó egészség alappillére” – mondja Abbasi-Feinberg. „Azt javaslom, hogy a váltásra tekintsünk lehetőségként. Ez egy jó lehetőség az alvási szokásainkon javítani.”

Ha az alvási szokások változtatása után is nehezen alszol vagy krónikus fáradtságot tapasztalsz, akkor ideje időpontot egyeztetni egy alvási szakemberrel, aki segíthet megállapítani, hogy alvászavarról vagy más egészségügyi problémáról van-e szó.

Forrás: healthline.com
Szerző: Heather Grey

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.