Hogy kerüld el a halláskárosodást nyáron?


Tűzijáték. Fűnyíró és levélfújó. Szabadtéri koncertek. Íme néhány tipp, hogy védheted a füleid a szezon hangos zajaitól.

A nyár a legjobb időszak a szabadtéri koncertekre, ahol a hatalmas hangszórókból árad a zene, a nagy sporteseményekre hangos szurkolással, éljenző tömeggel és a szemet gyönyörködtető tűzijátékokra. Ám ezeknek a tevékenységeknek van egy közös negatív tulajdonsága: kellően zajosak lehetnek ahhoz, hogy kárt okozzanak.

„Az emberek mindig úgy gondolnak a nyárra, mint a szabadtéri tevékenységek időszakára, de sosem jut eszükbe a tény, hogy kedvenc programjaik mennyire károsak lehetnek hallásukra.” – mondta Lisa Christensen, az American Academy of Audiology audiológusa.

Ez azért van, mert a hangos zajnak való kitettség károsíthatja a fülben található mikroszkopikus szőrsejteket – legalább átmenetileg –, melyek az agynak továbbítják a hangokat.

Ezek az érzékelő sejtek gyakran egy rövid ideig tartó fülcsengés után regenerálódnak – például egy hangos koncert esetén, ahova a gyermekeinket vagy unokáinkat is magunkkal visszük –, az ilyen események halmozódásával hatásuk felerősödik és maradandó károkat okozhatnak.

Minél hangosabb a zaj, annál kevesebb időt tölthetünk el a helyszínen halláskárosodás kialakulása nélkül, állítja az American Speech-Language-Hearing Association (ASHA). Bármi, ami 85 és 100 dB közötti hangerővel jár, például a fűnyíró, a jet ski, a motorcsónak vagy a motorkerékpár, már 1-2 órán belül halláskárosodást okozhat. Ha mondjuk egy építkezés vagy útépítés zajlik az otthonod környékén, a láncfűrészek és a légkalapácsok még 110 dB-nél is hangosabbak lehetnek.

Rengeteg kültéri sportesemény vagy koncert éri el a 94 és 110 dB közötti hangerőt – és ez már 15 perc után károkat okozhat a fülben.

„Az emberek azt feltételezik, hogy kint biztonságban van a hallásuk, de ugyanúgy tönkreteheti a túlzott zaj.” – mondja Christensen.

A tűzijátékok akár 150 dB hangerőt is képesek produkálni, mely azonnal fülfájást vagy károsodást okozhat. Ez az oka annak, hogy „sok esetben találkozunk olyan halláskárosult emberekkel, akik a saját udvarukon vesztették el a hallásukat” – mondja Christensen. „Azt gondolják, hogy elég idejük van a tűzijáték meggyújtása után elfutni mellőle, de ez nem így van.”

Megelőző lépések

Akár koncertre mész vagy a füvet nyírod, a legjobb módja a hallás védelmének a megfelelő hallásvédő használata, állítja Elizabeth Levine-Davis, a New York Eye és az Ear Infirmary of Mount Sinai in New York City audiológusa. Más apró lépéseket is tehetünk. Ezek a következők:

  • Ellenőrizd a zajszintet hangos rendezvényeken. Több decibelmérő applikáció is elérhető már ingyen mobiltelefonokra. Ha a zajszint meghaladja a 85 dB-t (vagy csak szimplán te vagy gyermeked zavarónak találja), használj hallásvédőt vagy menj csendesebb helyre. Az ASHA ajánlása szerint legalább 150 m-re kell tartózkodni a hangos zajforrástól, például koncerten a színpadtól vagy a hangszóróktól és a tűzijáték indítási helyétől.
  • Viselj füldugót vagy fültokot. Akár fültokot választasz, akár füldugót, mely készülhet habból, szilikonból, műanyagból, érdemes minél erősebb csillapításút választani. „Minél magasabb a csillapítási érték, annál több hangot fog blokkolni” – mondja Christensen. A maximális védelem érdekében a füldugókat megfelelően kell behelyezni, hogy tökéletesen illeszkedjenek a hallójáratba.
  • Ne hagyatkozz a fülhallgatóra, ha védelemről van szó, mert annak célja, hogy jobban halljuk a zenét és nem blokkolja a hangokat.
  • Fordíts külön figyelmet a gyerekekre. A hallásvédelem különösen fontos a gyermekek számára, akik sokkal érzékenyebbek a hangos zajokra kisebb hallójáratuk miatt. „A fülükben generált hangnyomás nagyobb mint a felnőtteknél, ezért a hangos zajok számukra sokkal hangosabbak és nagyobb kárt képesek okozni.” – mondja Christensen. A fültok jobb megoldás a babáknak és a kisgyerekeknek, mert nehéz olyan füldugót találni, mely teljesen lezárja hallójáratukat (és a legtöbb kisgyermek nehezen viseli el őket). Az idősebb gyerekek használhatnak jól illeszkedő füldugókat is.
  • Fontold meg zenei füldugók beszerzését. Ha koncerten veszel részt és aggódsz, hogy a hallásvédő torzítja a zenét, válassz olyan terméket, mely egységes csillapítást biztosít, javasolja Levine-Davis. Ezek csökkentik a hangerőt, miközben a zene minősége megmarad.
  • Tűzijáték? Felejtsd el az otthoni használatot. Ha tűzijátékot szeretnél látni, látogass el olyan nyilvános rendezvényre, ahol ezt megfelelő körülmények között végzik. Így biztonságos távolságból láthatod (és hallgathatod).

Mi a teendő, ha cseng a füled

Ha azt veszed észre, hogy egyes események, programok alatt vagy után cseng a füled, ez egy jele az átmeneti halláskárosodásnak. Optimális esetben idővel ez elmúlik, de mindenképp menj csendes környezetbe, ez segít a füleknek regenerálódni.

Amennyiben a helyzet nem javul egy nap után, keress fel egy fül orr gégészt vagy audiológust, aki megvizsgálja a hallásod.

Forrás: consumerreports.org Szerző: Hallie Levine

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

10.990Ft

Tökéletes füldugók az éjszakába A koncertek és fesztiválok látogatói különösen szeretnék élvezni a zenét. Hallásvédő nélkül csupán negyedórát tölth..

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

10.990Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..