Hogy kerüld el a halláskárosodást nyáron?


Tűzijáték. Fűnyíró és levélfújó. Szabadtéri koncertek. Íme néhány tipp, hogy védheted a füleid a szezon hangos zajaitól.

A nyár a legjobb időszak a szabadtéri koncertekre, ahol a hatalmas hangszórókból árad a zene, a nagy sporteseményekre hangos szurkolással, éljenző tömeggel és a szemet gyönyörködtető tűzijátékokra. Ám ezeknek a tevékenységeknek van egy közös negatív tulajdonsága: kellően zajosak lehetnek ahhoz, hogy kárt okozzanak.

„Az emberek mindig úgy gondolnak a nyárra, mint a szabadtéri tevékenységek időszakára, de sosem jut eszükbe a tény, hogy kedvenc programjaik mennyire károsak lehetnek hallásukra.” – mondta Lisa Christensen, az American Academy of Audiology audiológusa.

Ez azért van, mert a hangos zajnak való kitettség károsíthatja a fülben található mikroszkopikus szőrsejteket – legalább átmenetileg –, melyek az agynak továbbítják a hangokat.

Ezek az érzékelő sejtek gyakran egy rövid ideig tartó fülcsengés után regenerálódnak – például egy hangos koncert esetén, ahova a gyermekeinket vagy unokáinkat is magunkkal visszük –, az ilyen események halmozódásával hatásuk felerősödik és maradandó károkat okozhatnak.

Minél hangosabb a zaj, annál kevesebb időt tölthetünk el a helyszínen halláskárosodás kialakulása nélkül, állítja az American Speech-Language-Hearing Association (ASHA). Bármi, ami 85 és 100 dB közötti hangerővel jár, például a fűnyíró, a jet ski, a motorcsónak vagy a motorkerékpár, már 1-2 órán belül halláskárosodást okozhat. Ha mondjuk egy építkezés vagy útépítés zajlik az otthonod környékén, a láncfűrészek és a légkalapácsok még 110 dB-nél is hangosabbak lehetnek.

Rengeteg kültéri sportesemény vagy koncert éri el a 94 és 110 dB közötti hangerőt – és ez már 15 perc után károkat okozhat a fülben.

„Az emberek azt feltételezik, hogy kint biztonságban van a hallásuk, de ugyanúgy tönkreteheti a túlzott zaj.” – mondja Christensen.

A tűzijátékok akár 150 dB hangerőt is képesek produkálni, mely azonnal fülfájást vagy károsodást okozhat. Ez az oka annak, hogy „sok esetben találkozunk olyan halláskárosult emberekkel, akik a saját udvarukon vesztették el a hallásukat” – mondja Christensen. „Azt gondolják, hogy elég idejük van a tűzijáték meggyújtása után elfutni mellőle, de ez nem így van.”

Megelőző lépések

Akár koncertre mész vagy a füvet nyírod, a legjobb módja a hallás védelmének a megfelelő hallásvédő használata, állítja Elizabeth Levine-Davis, a New York Eye és az Ear Infirmary of Mount Sinai in New York City audiológusa. Más apró lépéseket is tehetünk. Ezek a következők:

  • Ellenőrizd a zajszintet hangos rendezvényeken. Több decibelmérő applikáció is elérhető már ingyen mobiltelefonokra. Ha a zajszint meghaladja a 85 dB-t (vagy csak szimplán te vagy gyermeked zavarónak találja), használj hallásvédőt vagy menj csendesebb helyre. Az ASHA ajánlása szerint legalább 150 m-re kell tartózkodni a hangos zajforrástól, például koncerten a színpadtól vagy a hangszóróktól és a tűzijáték indítási helyétől.
  • Viselj füldugót vagy fültokot. Akár fültokot választasz, akár füldugót, mely készülhet habból, szilikonból, műanyagból, érdemes minél erősebb csillapításút választani. „Minél magasabb a csillapítási érték, annál több hangot fog blokkolni” – mondja Christensen. A maximális védelem érdekében a füldugókat megfelelően kell behelyezni, hogy tökéletesen illeszkedjenek a hallójáratba.
  • Ne hagyatkozz a fülhallgatóra, ha védelemről van szó, mert annak célja, hogy jobban halljuk a zenét és nem blokkolja a hangokat.
  • Fordíts külön figyelmet a gyerekekre. A hallásvédelem különösen fontos a gyermekek számára, akik sokkal érzékenyebbek a hangos zajokra kisebb hallójáratuk miatt. „A fülükben generált hangnyomás nagyobb mint a felnőtteknél, ezért a hangos zajok számukra sokkal hangosabbak és nagyobb kárt képesek okozni.” – mondja Christensen. A fültok jobb megoldás a babáknak és a kisgyerekeknek, mert nehéz olyan füldugót találni, mely teljesen lezárja hallójáratukat (és a legtöbb kisgyermek nehezen viseli el őket). Az idősebb gyerekek használhatnak jól illeszkedő füldugókat is.
  • Fontold meg zenei füldugók beszerzését. Ha koncerten veszel részt és aggódsz, hogy a hallásvédő torzítja a zenét, válassz olyan terméket, mely egységes csillapítást biztosít, javasolja Levine-Davis. Ezek csökkentik a hangerőt, miközben a zene minősége megmarad.
  • Tűzijáték? Felejtsd el az otthoni használatot. Ha tűzijátékot szeretnél látni, látogass el olyan nyilvános rendezvényre, ahol ezt megfelelő körülmények között végzik. Így biztonságos távolságból láthatod (és hallgathatod).

Mi a teendő, ha cseng a füled

Ha azt veszed észre, hogy egyes események, programok alatt vagy után cseng a füled, ez egy jele az átmeneti halláskárosodásnak. Optimális esetben idővel ez elmúlik, de mindenképp menj csendes környezetbe, ez segít a füleknek regenerálódni.

Amennyiben a helyzet nem javul egy nap után, keress fel egy fül orr gégészt vagy audiológust, aki megvizsgálja a hallásod.

Forrás: consumerreports.org Szerző: Hallie Levine

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

Alpine PartyPlug Pro Natural - Füldugó a zene szerelmeseinek

12.990Ft

Tökéletes füldugók az éjszakába A koncertek és fesztiválok látogatói különösen szeretnék élvezni a zenét. Hallásvédő nélkül csupán negyedórát tölth..

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

13.490Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..