Miért kell megakadályoznunk a halláscsökkenést?


Mindenki szeret pénzt spórolni, de nem mindenki tudja, hogyan kell. Nos, a halláskárosodás megakadályozásával milliárdokat takaríthatunk meg globálisan, ha bizonyos intézkedéseket végrehajtunk. A halláskárosodás leküzdése nem csak javítja az egyének életminőségét, hanem a társadalom egésze számára előnyökkel jár. Támogasd a halláskárosodás megelőzésére irányuló intézkedéseket és védd a saját hallásod!

Mi a halláskárosodás?

A halláskárosodás egy általános fogalom, mely magában foglalja a hallásvesztés három fő típusát: szenzorineurális (sensorineural hearing loss, SNHL) vezetéses és kevert hallásvesztés. Az szenzorineurális a leggyakrabban előforduló fajta, a belső fül és a szőrszerű hallósejtek károsodásából származik. Előfordulhat zaj okozta halláskárosodás is (noise-induced hearing loss, NIHL), az ettől szenvedők általában a magasabb frekvenciájú hangok észlelésének nehézségeiről számolnak be. Sajnos ezt a hallásvesztést nem lehet semmilyen gyógymóddal vagy műtéttel orvosolni, csak hallókészülékkel javítható. Az Amerikai Beszéd-Nyelv-Hallás Egyesület (American Speech-Language-Hearing Association, ASHA) audiológusa, Paul Farrell szerint:

"...[a kockázati tényezők] magukban foglalják a zajhatást, melynek az ember ki van téve, továbbá annak időtartamát, a biológiai tényezőket, mint pl. a nem, életkor, etnikai hovatartozás, genetika, és az általános egészségi állapotot, ezek befolyásolhatják a zaj hatásaira való érzékenységet."

Hogyan hat a halláskárosodás a társadalmi és érzelmi életre?

A hangerő szintjén mosógéptől az építkezésekig, mindig és mindenhol zajok vesznek körül bennünket, melyeket lehetetlen elkerülni. A halláskárosodás általában nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Sokan tapasztalják az ASHA által normál halláskárosodásnak minősített 10-15 dB-es veszteségtartományt. Ez az életkor és a hangos zajoknak valók kitettség velejárója, alacsony veszteségű, mely hosszú időn keresztül észrevétlenül folyamatosan romlik.

Gyermekkorban

A halláskárosodás veszélye nem csak az idősebb korosztályt érinti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „Az észrevétlen hallásvesztés jelentős hátrányt okozhat a gyermek tanulmányi teljesítményében.” Egy olyan gyermek, aki örökletes hallásvesztéstől szenved, nehezebben tud kommunikálni társaival és családjával, mely lelassíthatja a beszéd fejlődését.

A korai felismerés és a kezelés hiánya kommunikációs nehézségeket, ezáltal gyenge nyelvhasználatot és lassabb szókincsfejlődést eredményezhet. Sajnos a gyengén halló gyermekeknél fokozottan fordul elő sikertelenség. Emiatt is rendkívül fontos a gyermekkori halláskárosodás elkerülése, mely az esetek 60%-ánál megelőzhető lenne.

Felnőttkor

A felnőttkorhoz érve fokozódik a halláscsökkenés, melyet enyhétől a súlyosig osztályozunk, ilyenkor észrevesszük az egyén társadalmi interakcióira és a magabiztosságra gyakorolt negatív hatásait. A WHO szerint a hallássérült emberek általában társadalmi kirekesztésről, frusztrációról és magány érzéséről számolnak be. Ezek a negatív érzések különösen az idősebb személyeknél fordulnak elő.

Rengeteg előnnyel jár a hallókészülék használata, azt megelőzően azonban hosszú idő telik el olyan nehézségekkel, mint hogy például az ismerősökkel meg kell ismételtetni a mondanivalójukat. Fárasztó, amikor valakinek folyamatosan közvetíteni kell a történéseket, sokan pedig nehezen kezelik ezt a problémát, nem elég türelmesek, ezért a helyzet tovább súlyosbodik.

A Johns Hopkins-ról Frank Lin M.D. Ph.D elmagyarázza, hogy az egyének kevésbé képesek belépni az általános társadalmi szituációkba, amikor hallási nehézségekkel küzdenek. Ez a fajta társadalmi elszigeteltség nem csak az érzelmi elégedettséget és az általános bizalmat befolyásolja, hanem hozzájárulhat a nem megfelelő étkezéshez, a túlzott alkoholfogyasztáshoz, a depresszióhoz és a demencia kockázatát is növeli.

Az emberek hajlamosak kerülni a hallókészülék vagy cochleáris implantátum beszerzését és használatát, hivatkozva esztétikai és pénzügyi okokra. Noha az aggodalmak valahol jogosak, a mai hallókészülékek már nem olyanok mint régen. Nagy részük szinte teljesen észrevétlen. Azok, akik tartanak attól, hogy az ilyen eszközök az öregedés jelzőtábláiként működnek, vegyék figyelembe a tényt, hogy a gyakori kommunikáció az agyat aktívvá teszi, melytől az egyén fiatalabbnak éri magát ahelyett, hogy teljesen passzívan figyelné a különböző helyzeteket.

A halláskárosodás hatása a gazdaságra

Lépjünk egyet hátra és röviden vizsgáljuk meg makroszinten a dolgokat: a halláskárosodás világszerte 466 millió embert érint és a WHO jelentése szerint várhatóan 2050-re ez a szám több mint 900 millió lesz. Ilyen számok mellett a hallásvesztés globálisan 67-107 milliárd dollár költséget jelent az egészségügyi szektornak, és ebben még nem szerepelnek a hallókészülékekre fordított összegek.

A hallásvesztés megelőzése hatékony módszer az egészségügy globális költségeinek csökkentésére.

Ez a szám ugyancsak nem foglalja magában a hallássérültek alulfoglalkoztatottsága és munkanélkülisége miatt kialakuló költségeket, mely a WHO jelentése szerint évente 104 milliárd dollárba kerül. A részletes veszteségeket taglaló jelentés itt olvasható, de amit mindenképp érdemes megjegyezni: kb. 750 milliárd dollár a hallásvesztés miatti éves költség, mely minden bizonnyal ennél több is lehet.

A halláskárosodás megelőzése

Ezek a magas költségek szükségessé teszik az állami beavatkozást, mivel a halláskárosodás óriási terhet ró az egészségügyre és a globális gazdaság egészére. Bár a kezdeti lépések költségesek lesznek, idővel meghozzák eredményüket, nem beszélve az egyéni és társadalmi jólétre gyakorolt pozitív hatásairól.

Látva, hogy a halláskárosodás okozhat különböző baleseteket is, fontos, hogy a munkáltatók megfelelő védőfelszereléseket biztosítsanak. Az építkezéseken fokozott odafigyelés szükséges, hiszen nem ritkák a balesetek, a munkavállalók pedig gyakran 90 dB feletti zajnak vannak kitéve. A homokfúvás és a láncfűrész hangereje 100-120 dB között mozog, és már 94 dB is kifejezetten veszélyes a hallásra. Fontos biztosítani, hogy a dolgozók a munka során védelmet élvezzenek. A folyamatos hangos zaj hatására fokozatosan alakul ki a halláskárosodás, mely egyébként elkerülhető lenne.

„A zaj okozta halláskárosodás teljes mértékben elkerülhető, de ha egyszer bekövetkezik, visszafordíthatatlan és tartós. Ezért annyira fontos proaktív lépéseket tenni a védelem érdekében.” – Paul Farrell, ASHA

Remélhetőleg egyre több a halláskárosodás megelőzésével kapcsolatos és a hallássérült közösségeket támogató intézkedésekkel fogunk találkozni, mivel ezek nem csak az egyéni jólét szempontjából fontosak, hanem a társadalom teljes egészére nézve is előnyösek.

Írta: Lily Katz
Forrás: soundguys.com

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine Plug&Go - Általános füldugó kulcstartós tárolóval

Alpine Plug&Go - Általános füldugó kulcstartós tárolóval

3.490Ft

Az emberek szívesen használják ezeket a füldugókat. Kedvező árú, főleg ha figyelembe vesszük a hallásvédelemre kínált egyéb alternatívákat. Ezzel is i..

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

10.990Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..