Miért kell megakadályoznunk a halláscsökkenést?


Mindenki szeret pénzt spórolni, de nem mindenki tudja, hogyan kell. Nos, a halláskárosodás megakadályozásával milliárdokat takaríthatunk meg globálisan, ha bizonyos intézkedéseket végrehajtunk. A halláskárosodás leküzdése nem csak javítja az egyének életminőségét, hanem a társadalom egésze számára előnyökkel jár. Támogasd a halláskárosodás megelőzésére irányuló intézkedéseket és védd a saját hallásod!

Mi a halláskárosodás?

A halláskárosodás egy általános fogalom, mely magában foglalja a hallásvesztés három fő típusát: szenzorineurális (sensorineural hearing loss, SNHL) vezetéses és kevert hallásvesztés. Az szenzorineurális a leggyakrabban előforduló fajta, a belső fül és a szőrszerű hallósejtek károsodásából származik. Előfordulhat zaj okozta halláskárosodás is (noise-induced hearing loss, NIHL), az ettől szenvedők általában a magasabb frekvenciájú hangok észlelésének nehézségeiről számolnak be. Sajnos ezt a hallásvesztést nem lehet semmilyen gyógymóddal vagy műtéttel orvosolni, csak hallókészülékkel javítható. Az Amerikai Beszéd-Nyelv-Hallás Egyesület (American Speech-Language-Hearing Association, ASHA) audiológusa, Paul Farrell szerint:

"...[a kockázati tényezők] magukban foglalják a zajhatást, melynek az ember ki van téve, továbbá annak időtartamát, a biológiai tényezőket, mint pl. a nem, életkor, etnikai hovatartozás, genetika, és az általános egészségi állapotot, ezek befolyásolhatják a zaj hatásaira való érzékenységet."

Hogyan hat a halláskárosodás a társadalmi és érzelmi életre?

A hangerő szintjén mosógéptől az építkezésekig, mindig és mindenhol zajok vesznek körül bennünket, melyeket lehetetlen elkerülni. A halláskárosodás általában nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Sokan tapasztalják az ASHA által normál halláskárosodásnak minősített 10-15 dB-es veszteségtartományt. Ez az életkor és a hangos zajoknak valók kitettség velejárója, alacsony veszteségű, mely hosszú időn keresztül észrevétlenül folyamatosan romlik.

Gyermekkorban

A halláskárosodás veszélye nem csak az idősebb korosztályt érinti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „Az észrevétlen hallásvesztés jelentős hátrányt okozhat a gyermek tanulmányi teljesítményében.” Egy olyan gyermek, aki örökletes hallásvesztéstől szenved, nehezebben tud kommunikálni társaival és családjával, mely lelassíthatja a beszéd fejlődését.

A korai felismerés és a kezelés hiánya kommunikációs nehézségeket, ezáltal gyenge nyelvhasználatot és lassabb szókincsfejlődést eredményezhet. Sajnos a gyengén halló gyermekeknél fokozottan fordul elő sikertelenség. Emiatt is rendkívül fontos a gyermekkori halláskárosodás elkerülése, mely az esetek 60%-ánál megelőzhető lenne.

Felnőttkor

A felnőttkorhoz érve fokozódik a halláscsökkenés, melyet enyhétől a súlyosig osztályozunk, ilyenkor észrevesszük az egyén társadalmi interakcióira és a magabiztosságra gyakorolt negatív hatásait. A WHO szerint a hallássérült emberek általában társadalmi kirekesztésről, frusztrációról és magány érzéséről számolnak be. Ezek a negatív érzések különösen az idősebb személyeknél fordulnak elő.

Rengeteg előnnyel jár a hallókészülék használata, azt megelőzően azonban hosszú idő telik el olyan nehézségekkel, mint hogy például az ismerősökkel meg kell ismételtetni a mondanivalójukat. Fárasztó, amikor valakinek folyamatosan közvetíteni kell a történéseket, sokan pedig nehezen kezelik ezt a problémát, nem elég türelmesek, ezért a helyzet tovább súlyosbodik.

A Johns Hopkins-ról Frank Lin M.D. Ph.D elmagyarázza, hogy az egyének kevésbé képesek belépni az általános társadalmi szituációkba, amikor hallási nehézségekkel küzdenek. Ez a fajta társadalmi elszigeteltség nem csak az érzelmi elégedettséget és az általános bizalmat befolyásolja, hanem hozzájárulhat a nem megfelelő étkezéshez, a túlzott alkoholfogyasztáshoz, a depresszióhoz és a demencia kockázatát is növeli.

Az emberek hajlamosak kerülni a hallókészülék vagy cochleáris implantátum beszerzését és használatát, hivatkozva esztétikai és pénzügyi okokra. Noha az aggodalmak valahol jogosak, a mai hallókészülékek már nem olyanok mint régen. Nagy részük szinte teljesen észrevétlen. Azok, akik tartanak attól, hogy az ilyen eszközök az öregedés jelzőtábláiként működnek, vegyék figyelembe a tényt, hogy a gyakori kommunikáció az agyat aktívvá teszi, melytől az egyén fiatalabbnak éri magát ahelyett, hogy teljesen passzívan figyelné a különböző helyzeteket.

A halláskárosodás hatása a gazdaságra

Lépjünk egyet hátra és röviden vizsgáljuk meg makroszinten a dolgokat: a halláskárosodás világszerte 466 millió embert érint és a WHO jelentése szerint várhatóan 2050-re ez a szám több mint 900 millió lesz. Ilyen számok mellett a hallásvesztés globálisan 67-107 milliárd dollár költséget jelent az egészségügyi szektornak, és ebben még nem szerepelnek a hallókészülékekre fordított összegek.

A hallásvesztés megelőzése hatékony módszer az egészségügy globális költségeinek csökkentésére.

Ez a szám ugyancsak nem foglalja magában a hallássérültek alulfoglalkoztatottsága és munkanélkülisége miatt kialakuló költségeket, mely a WHO jelentése szerint évente 104 milliárd dollárba kerül. A részletes veszteségeket taglaló jelentés itt olvasható, de amit mindenképp érdemes megjegyezni: kb. 750 milliárd dollár a hallásvesztés miatti éves költség, mely minden bizonnyal ennél több is lehet.

A halláskárosodás megelőzése

Ezek a magas költségek szükségessé teszik az állami beavatkozást, mivel a halláskárosodás óriási terhet ró az egészségügyre és a globális gazdaság egészére. Bár a kezdeti lépések költségesek lesznek, idővel meghozzák eredményüket, nem beszélve az egyéni és társadalmi jólétre gyakorolt pozitív hatásairól.

Látva, hogy a halláskárosodás okozhat különböző baleseteket is, fontos, hogy a munkáltatók megfelelő védőfelszereléseket biztosítsanak. Az építkezéseken fokozott odafigyelés szükséges, hiszen nem ritkák a balesetek, a munkavállalók pedig gyakran 90 dB feletti zajnak vannak kitéve. A homokfúvás és a láncfűrész hangereje 100-120 dB között mozog, és már 94 dB is kifejezetten veszélyes a hallásra. Fontos biztosítani, hogy a dolgozók a munka során védelmet élvezzenek. A folyamatos hangos zaj hatására fokozatosan alakul ki a halláskárosodás, mely egyébként elkerülhető lenne.

„A zaj okozta halláskárosodás teljes mértékben elkerülhető, de ha egyszer bekövetkezik, visszafordíthatatlan és tartós. Ezért annyira fontos proaktív lépéseket tenni a védelem érdekében.” – Paul Farrell, ASHA

Remélhetőleg egyre több a halláskárosodás megelőzésével kapcsolatos és a hallássérült közösségeket támogató intézkedésekkel fogunk találkozni, mivel ezek nem csak az egyéni jólét szempontjából fontosak, hanem a társadalom teljes egészére nézve is előnyösek.

Írta: Lily Katz
Forrás: soundguys.com

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine Plug&Go - Általános füldugó kulcstartós tárolóval

Alpine Plug&Go - Általános füldugó kulcstartós tárolóval

3.490Ft

Az emberek szívesen használják ezeket a füldugókat. Kedvező árú, főleg ha figyelembe vesszük a hallásvédelemre kínált egyéb alternatívákat. Ezzel is i..

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

13.490Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..