Miért tapasztalnak olyan sokan halláscsökkenést? Nem csak az idősek


Bő 10 éve ellátogattam egy fül orr gégész specialistához a torontói kórházban. Miután elvégzett egy rakás tesztet, az orvos a fülemet vizsgálta. Valamivel idősebb volt nálam, a 60-as évei elején járhatott, és sok szakemberhez hasonlóan azt a benyomást keltette, hogy nincs kedve a csevegéshez. Majd a vizsgálati eredményeimet elnézve azt mondta: „A magas frekvenciák hallására való képessége jelentősen sérült. Az életkora alapján engedje meg, hogy kitaláljam: sokszor járt igazán hangos rock koncerten a 60-70-es években?”

„Valóban” – mondtam – „és a tinikorom végén, valamint a 20-as éveimben egy rock bandában játszottam. Éjszakáról éjszakára pár lépésnyire voltam egy nagy teljesítményű, hűtőméretű hangfaltól, mely elég hangos volt, hogy egy középiskolát is betöltsön hanggal.”

A szakember mindkét szemöldökét felvonta. „Hmm, ez mindent megmagyaráz” – mondta szárazon, és elfordult, hogy néhány megjegyzést fűzzön az aktámhoz, majd megkérdezte: „Úgy érzi, hogy a hangos koncertek hatással voltak a hallására?”

A Hearing Foundation of Canada szerint én egy vagyok a hárommillió halláskárosodást megtapasztaló kanadai közül, akiknek az 50%-a idősebb 65 évnél. Viszont nem vagyok egy abból a hatból, akik hallókészüléket viselnek. És ez egy óvatos statisztika, mivel a halláscsökkenés olyan krónikus egészségügyi probléma, mellyel nem mindenki foglalkozik.

Amikor fájnak a fogaink, fogorvoshoz megyünk, mert ennek figyelmen kívül hagyása még fájdalmasabb állapothoz vezet. Ha szemüvegre van szükségünk, általában beszerezzük azt, részben mert sok más ember is viseli őket és divatosak lehetnek. A legtöbb ember számára azonban a hallókészülékek cikinek számítanak és egy hatalmas jelzés a külvilágnak arról, hogy „öreg vagyok”. Ez az oka, hogy azok, akik észlelik a hallási nehézségeket, több mint 10 évet is várnak, mire többet tesznek annál, minthogy felhangosítják a tévét.

Sokan a öregedéssel társítják, ez csak részben van így. A nem veleszületett vagy betegség, sérülés okozta halláskárosodás általában idősebb korban derül ki. Miközben évek óta okozzuk saját magunk a kárt. Minden egyes rock koncert és a hangfalak előtt állás a 20-as éveimben károsították a hallásomat. Időbe telt, mire a kár teljesen nyilvánvalóvá vált.

Megfigyelted valaha a halláskárosodást akcióban? Hányszor láttál már másokat az utcán fülhallgatóval zenét hallgatni olyan hangerővel, hogy te is értetted a dalszöveget? Egy 2014-15-ös kanadai egészségfelmérés szerint a 3 év 79 év közötti kanadaiak 53%-a hallgatott zenét, valamilyen audioanyagot vagy nézett filmet fül-, fejhallgatón keresztül a vizsgálatot megelőző 12 hónapban. Az emberek egyharmada pedig rendszeresen hallgatja ezeket olyan hangerőn, mely a maximális szintnek legalább a háromnegyede.

Mindez időszerűvé teszi a New Yorker írójának, David Owennek új könyvét: Volume Control - Hearing in a Deafening World, vagyis Hangerőszabályozás - Hallás egy süketítőt világban. Az első oldalakon egy mondatban foglalja össze a problémát, mely a saját viselkedését is tükrözi:

„A hallásproblémákat gyakran súlyosbítja az emberek arra való hajlama, miszerint nem csinálnak semmit és remélik a legjobbat, miközben úgy tesznek, mintha minden rendben lenne.”

Később hozzáteszi: „Az egész emberi történelem során most a legjobb hallássérültnek lenni.” Amikor az egyetlen megoldás a hallókészülék, a mai digitális eszközök jobbak mint valaha, sőt már-már túl jók is. Owen számos hallásszakértővel beszélget. Így ismerkedik meg a cochlearis szinaptopátiával, a zajos környezet okozta rejtett halláscsökkenéssel, míg az USA munkahelyein a zajvédelemmel kapcsolatos információk teljesen hiányosak. Megtudja továbbá, hogy a Massachusetts Eye and Ear tudósai először fedezték fel, hogy a belső fülben található őssejtek átalakíthatóak a halláshoz szükséges szenzoros sejtekké, mely egy lépés a siketek hallásképességének helyreállítása felé. (Eddig egereken vizsgálták a módszert.)

Sokan valószínűleg ezen a ponton már feladták a cikk olvasását. A többieknek azonban ideje szembesülni azzal a ténnyel, hogy nem csak a koncertek károsíthatják a hallást, hanem az utcán sétálva hallott légkalapács, a hangosra állított fülhallgató, a különböző szerszámok, fűnyírók és levélfúvók. Valójában a kisebb háztartási készülékek, mint a turmixgépek, habverők, hajszárítók is olyan zajt hoznak létre, mely maradandó károkat okoz.

És akkor még nem beszéltünk az éttermekről és a bárokról. Ismert tény, hogy az éjszaka folyamán növelik a háttérzene hangerejét, ezzel ösztönözve az embereket a kevesebb beszélgetésre és a több ivásra, valamint ezzel kitessékelve az idősebb vendégeket.

Owen szerint:

„Valójában nem az figyelemre méltó, hogy sokunknak okoz nehézséget bárokban beszélgetni, hanem az, hogy bárki, aki túl van a tiniévein, még képes egyáltalán bármit hallani.”

Körülbelül 50 millió amerikai felnőtt tapasztalt fülzúgást az elmúlt évben, köztük 16 millióan lehetnek azok, akiknél ez állandó. A Canadian Hearing Society becslései szerint a lakosság 10-15%-a szenvedhet tőle. Számos oka lehet, például a felhalmozódott fülzsír, a belső fül szőrszerű sejtjeinek károsodása vagy daganatos megbetegedések. A fülzúgás általában halláscsökkenéssel jár, bár nem ez tekinthető a kiváltó okának. Owen könyve szerint egyre inkább elfogadott elmélet, hogy a fülzúgás az elvesztett végtagoknál tapasztalható fantomfájdalomhoz hasonló. A fülzúgásban szenvedőknél az agy hallóközpontja generál olyan hangokat, melyeket valójában már nem tudnak érzékelni.

A modern orvostudomány egyelőre keveset tud tenni a fülzúgás javítására. Valamennyit segíthetnek a kognitív terápiák és a meditációk, melyeket szorongásra és depresszióra alkalmaznak. Egyesek hallókészüléket használnak, ezek felerősítik a külső hangokat, így képesek háttérbe szorítani a fülzúgás hangját. Sokan olyan eszközöket vagy appokat használnak, melyek hangokat játszanak le, hogy elfedjék a tinnituszt. Owen a Harward egyik professzorát idézi, aki azt javasolja, hogy a fülzúgásban szenvedők

„olyan cipőt vegyenek, mely egy mérettel kisebb, így a lábukra fognak gondolni a fülzúgás helyett”.

Az ipar kialakulása előtt nehezebb lehetett az élet, de legalább csendes volt. A leghangosabb zajoknak a mennydörgés, a templomi harangok és a fegyverek számítottak. A halláskárosodás első vesztesei a kovácsok és a templomi harangok kongatói lehettek, majd megérkeztek az egyre hangosabb gépek az ipari forradalommal, beleértbe a 19. század eleji gépjárműveket. Ugorjunk a 70-es évek elejére, amikor én magam elmentem megvenni a 400 W-os basszuserősítőmet. Owennel egyetértve: ha újra kellene kezdenem, már tizenéves koromban használtam volna hallásvédőt. Persze csak egy bolond, hatvanas éveiben járó képzeleghet a 18 éves, füldugót használó önmagáról.

Írta: David Hayes
Forrás: nationalpost.com

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.