Miért tapasztalnak olyan sokan halláscsökkenést? Nem csak az idősek


Bő 10 éve ellátogattam egy fül orr gégész specialistához a torontói kórházban. Miután elvégzett egy rakás tesztet, az orvos a fülemet vizsgálta. Valamivel idősebb volt nálam, a 60-as évei elején járhatott, és sok szakemberhez hasonlóan azt a benyomást keltette, hogy nincs kedve a csevegéshez. Majd a vizsgálati eredményeimet elnézve azt mondta: „A magas frekvenciák hallására való képessége jelentősen sérült. Az életkora alapján engedje meg, hogy kitaláljam: sokszor járt igazán hangos rock koncerten a 60-70-es években?”

„Valóban” – mondtam – „és a tinikorom végén, valamint a 20-as éveimben egy rock bandában játszottam. Éjszakáról éjszakára pár lépésnyire voltam egy nagy teljesítményű, hűtőméretű hangfaltól, mely elég hangos volt, hogy egy középiskolát is betöltsön hanggal.”

A szakember mindkét szemöldökét felvonta. „Hmm, ez mindent megmagyaráz” – mondta szárazon, és elfordult, hogy néhány megjegyzést fűzzön az aktámhoz, majd megkérdezte: „Úgy érzi, hogy a hangos koncertek hatással voltak a hallására?”

A Hearing Foundation of Canada szerint én egy vagyok a hárommillió halláskárosodást megtapasztaló kanadai közül, akiknek az 50%-a idősebb 65 évnél. Viszont nem vagyok egy abból a hatból, akik hallókészüléket viselnek. És ez egy óvatos statisztika, mivel a halláscsökkenés olyan krónikus egészségügyi probléma, mellyel nem mindenki foglalkozik.

Amikor fájnak a fogaink, fogorvoshoz megyünk, mert ennek figyelmen kívül hagyása még fájdalmasabb állapothoz vezet. Ha szemüvegre van szükségünk, általában beszerezzük azt, részben mert sok más ember is viseli őket és divatosak lehetnek. A legtöbb ember számára azonban a hallókészülékek cikinek számítanak és egy hatalmas jelzés a külvilágnak arról, hogy „öreg vagyok”. Ez az oka, hogy azok, akik észlelik a hallási nehézségeket, több mint 10 évet is várnak, mire többet tesznek annál, minthogy felhangosítják a tévét.

Sokan a öregedéssel társítják, ez csak részben van így. A nem veleszületett vagy betegség, sérülés okozta halláskárosodás általában idősebb korban derül ki. Miközben évek óta okozzuk saját magunk a kárt. Minden egyes rock koncert és a hangfalak előtt állás a 20-as éveimben károsították a hallásomat. Időbe telt, mire a kár teljesen nyilvánvalóvá vált.

Megfigyelted valaha a halláskárosodást akcióban? Hányszor láttál már másokat az utcán fülhallgatóval zenét hallgatni olyan hangerővel, hogy te is értetted a dalszöveget? Egy 2014-15-ös kanadai egészségfelmérés szerint a 3 év 79 év közötti kanadaiak 53%-a hallgatott zenét, valamilyen audioanyagot vagy nézett filmet fül-, fejhallgatón keresztül a vizsgálatot megelőző 12 hónapban. Az emberek egyharmada pedig rendszeresen hallgatja ezeket olyan hangerőn, mely a maximális szintnek legalább a háromnegyede.

Mindez időszerűvé teszi a New Yorker írójának, David Owennek új könyvét: Volume Control - Hearing in a Deafening World, vagyis Hangerőszabályozás - Hallás egy süketítőt világban. Az első oldalakon egy mondatban foglalja össze a problémát, mely a saját viselkedését is tükrözi:

„A hallásproblémákat gyakran súlyosbítja az emberek arra való hajlama, miszerint nem csinálnak semmit és remélik a legjobbat, miközben úgy tesznek, mintha minden rendben lenne.”

Később hozzáteszi: „Az egész emberi történelem során most a legjobb hallássérültnek lenni.” Amikor az egyetlen megoldás a hallókészülék, a mai digitális eszközök jobbak mint valaha, sőt már-már túl jók is. Owen számos hallásszakértővel beszélget. Így ismerkedik meg a cochlearis szinaptopátiával, a zajos környezet okozta rejtett halláscsökkenéssel, míg az USA munkahelyein a zajvédelemmel kapcsolatos információk teljesen hiányosak. Megtudja továbbá, hogy a Massachusetts Eye and Ear tudósai először fedezték fel, hogy a belső fülben található őssejtek átalakíthatóak a halláshoz szükséges szenzoros sejtekké, mely egy lépés a siketek hallásképességének helyreállítása felé. (Eddig egereken vizsgálták a módszert.)

Sokan valószínűleg ezen a ponton már feladták a cikk olvasását. A többieknek azonban ideje szembesülni azzal a ténnyel, hogy nem csak a koncertek károsíthatják a hallást, hanem az utcán sétálva hallott légkalapács, a hangosra állított fülhallgató, a különböző szerszámok, fűnyírók és levélfúvók. Valójában a kisebb háztartási készülékek, mint a turmixgépek, habverők, hajszárítók is olyan zajt hoznak létre, mely maradandó károkat okoz.

És akkor még nem beszéltünk az éttermekről és a bárokról. Ismert tény, hogy az éjszaka folyamán növelik a háttérzene hangerejét, ezzel ösztönözve az embereket a kevesebb beszélgetésre és a több ivásra, valamint ezzel kitessékelve az idősebb vendégeket.

Owen szerint:

„Valójában nem az figyelemre méltó, hogy sokunknak okoz nehézséget bárokban beszélgetni, hanem az, hogy bárki, aki túl van a tiniévein, még képes egyáltalán bármit hallani.”

Körülbelül 50 millió amerikai felnőtt tapasztalt fülzúgást az elmúlt évben, köztük 16 millióan lehetnek azok, akiknél ez állandó. A Canadian Hearing Society becslései szerint a lakosság 10-15%-a szenvedhet tőle. Számos oka lehet, például a felhalmozódott fülzsír, a belső fül szőrszerű sejtjeinek károsodása vagy daganatos megbetegedések. A fülzúgás általában halláscsökkenéssel jár, bár nem ez tekinthető a kiváltó okának. Owen könyve szerint egyre inkább elfogadott elmélet, hogy a fülzúgás az elvesztett végtagoknál tapasztalható fantomfájdalomhoz hasonló. A fülzúgásban szenvedőknél az agy hallóközpontja generál olyan hangokat, melyeket valójában már nem tudnak érzékelni.

A modern orvostudomány egyelőre keveset tud tenni a fülzúgás javítására. Valamennyit segíthetnek a kognitív terápiák és a meditációk, melyeket szorongásra és depresszióra alkalmaznak. Egyesek hallókészüléket használnak, ezek felerősítik a külső hangokat, így képesek háttérbe szorítani a fülzúgás hangját. Sokan olyan eszközöket vagy appokat használnak, melyek hangokat játszanak le, hogy elfedjék a tinnituszt. Owen a Harward egyik professzorát idézi, aki azt javasolja, hogy a fülzúgásban szenvedők

„olyan cipőt vegyenek, mely egy mérettel kisebb, így a lábukra fognak gondolni a fülzúgás helyett”.

Az ipar kialakulása előtt nehezebb lehetett az élet, de legalább csendes volt. A leghangosabb zajoknak a mennydörgés, a templomi harangok és a fegyverek számítottak. A halláskárosodás első vesztesei a kovácsok és a templomi harangok kongatói lehettek, majd megérkeztek az egyre hangosabb gépek az ipari forradalommal, beleértbe a 19. század eleji gépjárműveket. Ugorjunk a 70-es évek elejére, amikor én magam elmentem megvenni a 400 W-os basszuserősítőmet. Owennel egyetértve: ha újra kellene kezdenem, már tizenéves koromban használtam volna hallásvédőt. Persze csak egy bolond, hatvanas éveiben járó képzeleghet a 18 éves, füldugót használó önmagáról.

Írta: David Hayes
Forrás: nationalpost.com

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz - kifutó

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz - kifutó

5.490Ft

Leírás Az Alpine WorkSafe füldugó használatával készen állunk a munkára. Ezekkel a füldugókkal kivételesen kényelmes védelmet élvezhetünk fűnyírás,..

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó - kifutó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..