Miért tapasztalnak olyan sokan halláscsökkenést? Nem csak az idősek


Bő 10 éve ellátogattam egy fül orr gégész specialistához a torontói kórházban. Miután elvégzett egy rakás tesztet, az orvos a fülemet vizsgálta. Valamivel idősebb volt nálam, a 60-as évei elején járhatott, és sok szakemberhez hasonlóan azt a benyomást keltette, hogy nincs kedve a csevegéshez. Majd a vizsgálati eredményeimet elnézve azt mondta: „A magas frekvenciák hallására való képessége jelentősen sérült. Az életkora alapján engedje meg, hogy kitaláljam: sokszor járt igazán hangos rock koncerten a 60-70-es években?”

„Valóban” – mondtam – „és a tinikorom végén, valamint a 20-as éveimben egy rock bandában játszottam. Éjszakáról éjszakára pár lépésnyire voltam egy nagy teljesítményű, hűtőméretű hangfaltól, mely elég hangos volt, hogy egy középiskolát is betöltsön hanggal.”

A szakember mindkét szemöldökét felvonta. „Hmm, ez mindent megmagyaráz” – mondta szárazon, és elfordult, hogy néhány megjegyzést fűzzön az aktámhoz, majd megkérdezte: „Úgy érzi, hogy a hangos koncertek hatással voltak a hallására?”

A Hearing Foundation of Canada szerint én egy vagyok a hárommillió halláskárosodást megtapasztaló kanadai közül, akiknek az 50%-a idősebb 65 évnél. Viszont nem vagyok egy abból a hatból, akik hallókészüléket viselnek. És ez egy óvatos statisztika, mivel a halláscsökkenés olyan krónikus egészségügyi probléma, mellyel nem mindenki foglalkozik.

Amikor fájnak a fogaink, fogorvoshoz megyünk, mert ennek figyelmen kívül hagyása még fájdalmasabb állapothoz vezet. Ha szemüvegre van szükségünk, általában beszerezzük azt, részben mert sok más ember is viseli őket és divatosak lehetnek. A legtöbb ember számára azonban a hallókészülékek cikinek számítanak és egy hatalmas jelzés a külvilágnak arról, hogy „öreg vagyok”. Ez az oka, hogy azok, akik észlelik a hallási nehézségeket, több mint 10 évet is várnak, mire többet tesznek annál, minthogy felhangosítják a tévét.

Sokan a öregedéssel társítják, ez csak részben van így. A nem veleszületett vagy betegség, sérülés okozta halláskárosodás általában idősebb korban derül ki. Miközben évek óta okozzuk saját magunk a kárt. Minden egyes rock koncert és a hangfalak előtt állás a 20-as éveimben károsították a hallásomat. Időbe telt, mire a kár teljesen nyilvánvalóvá vált.

Megfigyelted valaha a halláskárosodást akcióban? Hányszor láttál már másokat az utcán fülhallgatóval zenét hallgatni olyan hangerővel, hogy te is értetted a dalszöveget? Egy 2014-15-ös kanadai egészségfelmérés szerint a 3 év 79 év közötti kanadaiak 53%-a hallgatott zenét, valamilyen audioanyagot vagy nézett filmet fül-, fejhallgatón keresztül a vizsgálatot megelőző 12 hónapban. Az emberek egyharmada pedig rendszeresen hallgatja ezeket olyan hangerőn, mely a maximális szintnek legalább a háromnegyede.

Mindez időszerűvé teszi a New Yorker írójának, David Owennek új könyvét: Volume Control - Hearing in a Deafening World, vagyis Hangerőszabályozás - Hallás egy süketítőt világban. Az első oldalakon egy mondatban foglalja össze a problémát, mely a saját viselkedését is tükrözi:

„A hallásproblémákat gyakran súlyosbítja az emberek arra való hajlama, miszerint nem csinálnak semmit és remélik a legjobbat, miközben úgy tesznek, mintha minden rendben lenne.”

Később hozzáteszi: „Az egész emberi történelem során most a legjobb hallássérültnek lenni.” Amikor az egyetlen megoldás a hallókészülék, a mai digitális eszközök jobbak mint valaha, sőt már-már túl jók is. Owen számos hallásszakértővel beszélget. Így ismerkedik meg a cochlearis szinaptopátiával, a zajos környezet okozta rejtett halláscsökkenéssel, míg az USA munkahelyein a zajvédelemmel kapcsolatos információk teljesen hiányosak. Megtudja továbbá, hogy a Massachusetts Eye and Ear tudósai először fedezték fel, hogy a belső fülben található őssejtek átalakíthatóak a halláshoz szükséges szenzoros sejtekké, mely egy lépés a siketek hallásképességének helyreállítása felé. (Eddig egereken vizsgálták a módszert.)

Sokan valószínűleg ezen a ponton már feladták a cikk olvasását. A többieknek azonban ideje szembesülni azzal a ténnyel, hogy nem csak a koncertek károsíthatják a hallást, hanem az utcán sétálva hallott légkalapács, a hangosra állított fülhallgató, a különböző szerszámok, fűnyírók és levélfúvók. Valójában a kisebb háztartási készülékek, mint a turmixgépek, habverők, hajszárítók is olyan zajt hoznak létre, mely maradandó károkat okoz.

És akkor még nem beszéltünk az éttermekről és a bárokról. Ismert tény, hogy az éjszaka folyamán növelik a háttérzene hangerejét, ezzel ösztönözve az embereket a kevesebb beszélgetésre és a több ivásra, valamint ezzel kitessékelve az idősebb vendégeket.

Owen szerint:

„Valójában nem az figyelemre méltó, hogy sokunknak okoz nehézséget bárokban beszélgetni, hanem az, hogy bárki, aki túl van a tiniévein, még képes egyáltalán bármit hallani.”

Körülbelül 50 millió amerikai felnőtt tapasztalt fülzúgást az elmúlt évben, köztük 16 millióan lehetnek azok, akiknél ez állandó. A Canadian Hearing Society becslései szerint a lakosság 10-15%-a szenvedhet tőle. Számos oka lehet, például a felhalmozódott fülzsír, a belső fül szőrszerű sejtjeinek károsodása vagy daganatos megbetegedések. A fülzúgás általában halláscsökkenéssel jár, bár nem ez tekinthető a kiváltó okának. Owen könyve szerint egyre inkább elfogadott elmélet, hogy a fülzúgás az elvesztett végtagoknál tapasztalható fantomfájdalomhoz hasonló. A fülzúgásban szenvedőknél az agy hallóközpontja generál olyan hangokat, melyeket valójában már nem tudnak érzékelni.

A modern orvostudomány egyelőre keveset tud tenni a fülzúgás javítására. Valamennyit segíthetnek a kognitív terápiák és a meditációk, melyeket szorongásra és depresszióra alkalmaznak. Egyesek hallókészüléket használnak, ezek felerősítik a külső hangokat, így képesek háttérbe szorítani a fülzúgás hangját. Sokan olyan eszközöket vagy appokat használnak, melyek hangokat játszanak le, hogy elfedjék a tinnituszt. Owen a Harward egyik professzorát idézi, aki azt javasolja, hogy a fülzúgásban szenvedők

„olyan cipőt vegyenek, mely egy mérettel kisebb, így a lábukra fognak gondolni a fülzúgás helyett”.

Az ipar kialakulása előtt nehezebb lehetett az élet, de legalább csendes volt. A leghangosabb zajoknak a mennydörgés, a templomi harangok és a fegyverek számítottak. A halláskárosodás első vesztesei a kovácsok és a templomi harangok kongatói lehettek, majd megérkeztek az egyre hangosabb gépek az ipari forradalommal, beleértbe a 19. század eleji gépjárműveket. Ugorjunk a 70-es évek elejére, amikor én magam elmentem megvenni a 400 W-os basszuserősítőmet. Owennel egyetértve: ha újra kellene kezdenem, már tizenéves koromban használtam volna hallásvédőt. Persze csak egy bolond, hatvanas éveiben járó képzeleghet a 18 éves, füldugót használó önmagáról.

Írta: David Hayes
Forrás: nationalpost.com

Aktuális

COVID-19 és halláskárosodás: Amit eddig tudunk

2020. 09. 21.

A COVID-19-et, vagyis a koronavírust már számos hosszútávú szövődménnyel kapcsolatba hozták, ezek közül néhány példa a szívkárosodás, a tüdőkárosodás és a neurológiai rendellenességek. Az egyik kutatási terület azt vizsgálja, hogy halláskárosodás és fülzúgás kialakulhat-e a koronavírus fertőzés miatt, esetleg annak tüneteként, vagy szövődményeként napokkal vagy hetekkel később.

Hallásvédelmi program zenészeknek

2020. 09. 07.

A zenekari zenészek hallásának védelme érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hallásvédelmi program indítása mellett döntött. A programot Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ismertette a fővárosi Budapest Music Centerben (BMC) még múlt vasárnap.

 

Hogyan lesz a banki alkalmazott hangszerbolt tulajdonos?

2020. 08. 24.

Tiszteljük a zenészeket, imádjuk a zenét és csodáljuk a hangszereket.

3 mód a hallásod védelmére a tűzijáték alatt

2020. 08. 17.

Amikor augusztus 20. ünneplésére gondolunk, az első dolog, mely eszünkbe juthat, a tűzijáték. Ekkor az ország számos városában tartanak különböző ünnepségeket, részt vehetünk változatos programokon, ahol általában a rendezvényt tűzijátékkal zárják. A színes látványosság mellett egy dolog közös a tűzijátékokban, a halláskárosodás kockázata.

Mamamibolt: zero waste szemlélet a bababoltban

2020. 08. 10.

A Mamamibolt egy zero waste szemléletű bababolt Debrecen szívében, amelyet tíz éve hoztunk létre.

Kapcsolódó termékek

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

5.490Ft

Leírás Az Alpine WorkSafe füldugó használatával készen állunk a munkára. Ezekkel a füldugókkal kivételesen kényelmes védelmet élvezhetünk fűnyírás,..

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

Alpine PartyPlug - Fesztivál, koncert, buli füldugó

5.490Ft

Leírás Egy koncert, egy szórakozóhely, egy fesztivál vagy egy kedvenc zenekarunk fellépése. Az Alpine PartyPlug füldugóval jól felkészülhetsz minde..

Alpine Muffy  - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

Alpine Muffy - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

9.390Ft

Klassz fültok gyerekeknek A gyermekek gyakran vannak kitéve olyan zajnak, mely túl hangos számukra. Kutatások szerint nyolcból egy gyermeknél alaku..