Öt dolog, amit megtehetsz a hallásod egészségéért


Függetlenül attól, hogy diagnosztizáltak-e hallásvesztést vagy sem, vannak dolgok, melyekkel minimalizálhatod a kialakulásának és súlyosbodásának esélyét, és ezzel egyidejűleg javíthatod az általános egészségi állapotodat is.

Ezt az öt dolgot teheted meg:

Sétálj

A testedzés az egyik legkedvezőbb dolog, melyet az általános egészségedért tehetsz. Meglepő, hogy a hallás egészségére is hatással van?

A hallással foglalkozó szakemberek hisznek abban, hogy a testmozgás serkenti a fülben a vérkeringést. A megfelelő véráramlás elengedhetetlen a belső fül apró szőrszerű sejtjeinek egészségéhez, melyek az agy által lefordított elektromos impulzusok átadásáért felelősek. Ezek a sejtek nem képesek regenerálódni, így ha elhalnak vagy sérülnek, hallásunk maradandóan károsodik.

Ha a séta nem a te tereped, keress más fizikai aktivitást, melyet élvezel (például túrázás, kertészkedés vagy biciklizés). Az American Heart Association javaslata szerint napi legalább 30 perces mérsékelt testmozgás ideális, hetente legalább 5 alkalommal. A jó hír, hogy ezeket a 30 perceket akár három részre is bonthatjuk 10-15 perces szakaszokra.

Ne dohányozz

Ha eddig jó okot kerestél a dohányzással szemben, íme egy: a dohányzás összekapcsolható a halláscsökkenéssel. A brit Manchesteri Egyetemen végzett kutatások szerint a dohányosoknál 28%-kal nagyobb valószínűséggel fordul elő hallásvesztés, mint a nem dohányzóknál. A halláskárosodás kockázata nőtt az elszívott doboz cigaretták számával és a dohányzással töltött idő hosszával.

Az orvosok úgy gondolják, hogy a cigarettában lévő nikotin és szén-monoxid összehúzza az ereket, ezzel csökkentve az oxigént a fülekben, mely elengedhetetlen a fül csigájában lévő szőrszerű sejtek egészségének megőrzéséhez. A nikotin befolyásolhatja a hallóideg neurotranszmittereit is, mely megakadályozza a hang helyes feldolgozását.

Szerencsére a rossz szokás elhagyása azonnali jótékony hatással van az egészségre. Az American Heart Association szerint a tüdő rögtön gyógyulásnak indul, amint abbahagyják a dohányzást. Azoknál, akik leteszik a cigarettát, csökken a szívbetegség, a tüdőrák és a korai elhalálozás kockázata. Sok dohányzásról való leszokást segítő program ingyen vagy minimális költséggel elérhető.

Vedd le a hangerőt

Kétségtelen, hogy a halláscsökkenés elkerülésének legegyszerűbb módja a környezeti zajszint csökkentése. Becslések szerint az amerikai lakosságból kb. 26 millióan tapasztalnak halláscsökkenést valamilyen zaj miatt. Mi a jó hír? A zaj okozta halláscsökkenés teljesen megelőzhető. Javaslatok a hallásod védelmére:

  • Tudd, mely zajok károsak a hallásra (85 dB vagy annál hangosabb).
  • Viselj hallásvédőt, ha hangos zajnak vagy kitéve.
  • Ha nem tudod védeni a hallásod, maradj távol a zajforrástól.
  • Védd gyermeked hallását, aki túl fiatal ahhoz, hogy maga tegye meg.

Sokunk számára a televízió, az autórádió és a különböző eszközök hangerejének csökkentése ugyanolyan fontos. Ha halkítanod kell valamit, hogy halld a beszédet, akkor az eleve elég hangos ahhoz, hogy a hallásodra káros legyen.

Használd a hallókészüléked

Ha halláskárosodást diagnosztizáltak nálad és hallókészüléket is felírtak, akkor nagy szívességet teszel magadnak, ha használod is az ajánlott módon. A készülék serkenti az agyműködést, mivel a fülnek a hanghullámok továbbításánál szüksége van az agy hallásért felelős területére, mely a felismerhető hangokat dolgozza fel. Kezeletlen halláskárosodás esetén az agy azon része, mely a hallott jeleket kezeli, visszafejlődhet vagy más agyi tevékenységekre fókuszálhat, ezzel sokkal nehezebbé téve a hallást.

Nem csak a hallásra van hatással testünkben a hallókészülék használata:

  • Javul az általános egészségi állapot is. A kutatások azt mutatják, hogy azok, akik hallókészüléket viselnek, más egészségügyi előnyöket is élveznek. Hallókészülék viselése nélkül egyszerűbb hétköznapi tevékenységek is sokkal nagyobb energiát igényelnek, melyet másra is fordíthatsz.
  • A mentális egészségre is hatással van a kezeletlen halláskárosodás, különösen akkor, ha az ember elszigeteli magát a társadalmi összejövetelektől hallásproblémája miatt. Az Egyesült Államokban szoros összefüggés tapasztalható a halláscsökkenés és a depresszió között a felnőtt lakosság körében. Egyes tanulmányok eredményei rámutattak a kezeletlen halláscsökkenés és a megnövekedett düh, a szorongás és a társadalmi elszigetelődés közötti összefüggésekre.

Kérj időpontot hallásvizsgálatra

A hallás egészségének megőrzéséhez fontos a rendszeres szűrővizsgálat. A szakember a hallásvizsgálat után meghatározza a hallás jelenlegi állapotát és figyelemmel kíséri azt. Sok helyen ráadásul ingyen végeznek szűrést, ezért ne habozz élni a lehetőséggel.

Forrás: healthyhearing.com

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.