Védd gyermeked hallását


Ahogy figyelünk arra, hogy gyermekeink mit esznek, isznak és milyen dolgok érik őket életük során, fontos ismerni azokat a hangokat, melyeknek rendszeresen ki vannak téve, mivel a túlzottan hangos zajok tartós halláskárosodást okozhatnak. Frank C. Wartinger, a Philadelphiai Gyermekkórház audiológusa megvizsgálja, hogy mi okozza a gyermekek hallásvesztését, melyek a figyelmeztető tünetek és hogyan akadályozhatjuk meg a halláscsökkenést.

Mi okozza a hallásvesztést gyermekeknél?

Egyes gyermekek már eleve halláscsökkenéssel születnek, ez a veleszületett hallásvesztés. A halláskárosodás egyéb gyakori okai a fülfertőzés, a fülre károsan ható (ototoxikus) gyógyszerek használata, egyes fertőző betegségek és a zajnak való kitettség. Ezek közül a zajkibocsátás a gyermekeknél nagyon magas arányban okoz hallásvesztést.

Körülbelül 6-ból 1 tizenévesnél tapasztalhatóak a halláskárosodás jelei, melyek a szórakozás (zenehallgatás lejátszón, koncertek, sport- és autóversenyek stb.) és valamilyen tevékenység (fűnyírás, elektromos szerszámok, mezőgazdasági gépek stb.) okozta zajhatás számlájára írhatóak.

Melyek a halláskárosodás tünetei?

A zaj okozta halláskárosodás egy láthatatlan betegség, és nem okoz konkrét panaszokat a gyermekek részéről. Ahelyett, hogy azt mondaná, „nem hallok jól”, a gyermek finomabb jeleket és tüneteket mutathat.

  • Megnövekedett fáradtság egy sűrűbb iskolai napon vagy zajos környezetben. A hallgatás, odafigyelés erőfeszítést igényel, és amikor nem hall jól, ehhez még több energiára van szüksége. A nap végén emiatt az erre fordított energiaszint csökken.
  • Zavarodott viselkedés, mely hasonló lehet a figyelemzavarhoz. Háttérzajok mellett a halláskárosodott gyermek könnyen elkalandozik és nehezen tud koncentrálni. Időnként ez látszólag csendes környezetben is előfordulhat.
  • Füldugulás vagy fülcsengés – és hasonló panaszok. A gyermekek máshogy írhatják le a fülükben lévő csengést (tinnitusz), mivel a hangot csak ők hallják. Mondhatják például, hogy méheket hallanak vagy vonatsípot, szélzúgást. Azok a fiatalabb gyermekek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mások nem hallják, amit ők, gyakran nem tulajdonítanak ennek jelentőséget.
  • A hangos zajok vagy környezet kerülése, arra való érzékenység. A gyermek különösen ingerlékeny vagy ideges lehet a zajos környezetben, például sporteseményeken, zajos étteremben vagy zsúfolt szülinapi bulin.
  • Bizonytalan fájdalom vagy kellemetlenség a fülben vagy a fejnél.

Ezek a tünetek gyakran előfordulhatnak, de gondoljunk arra a zaj okozta halláskárosodásnál, hogy olyan mint a strandon töltött nap utáni leégés – nem normális és nem egészséges állapot, és hosszú távon problémákat okozhat.

Gyakori kérdések és tippek a halláskárosodás megelőzésére

Munkája során Wartinger gyakran ugyanazokat a kérdéseket hallja az érintettek szüleitől. Íme néhány általuk feltett kérdés és stratégia, mely segíthet a gyermek hallásának védelmében.

Mennyire hangosan lehet hallgatni a zenét fülhallgatóval?

Mivel minden fülhallgató és egyéb eszköz különböző hangerősséggel rendelkezik, nincs általános beállítás, mely mindegyikre megfelelő lenne. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb fülhallgató elég hangos lehet, hogy pár perces hallgatás után károsítsa a hallást. A biztonságos zenehallgatáshoz kövesd ezeket az irányelveket:

80/90 szabály: A 80%-os hangerőn maximum 90 percig lehet biztonságos. A magasabb hangerő csak rövid ideig hallgatható probléma nélkül.

Karhossz szabály: ha nem hallod, hogy valaki tőled karnyújtásnyi távolságban beszél, akkor valószínűleg túl hangos.

Honnan tudom, hogy mikor túl hangos?

Próbálj valakivel beszélni, aki pár lépésre van tőled. (Tipp: karhossz szabály!) Ha kiabálnod kell, hogy a másik meghalljon a háttérzene vagy -zaj mellett, akkor a hangerő valószínűleg túl hangos. Emellett több hangerősség-mérő applikáció elérhető, melyek egész jól megbecsülik a környezet hangerejét.

Ha hallom a gyermekem fülhallgatójából a zenét, az azt jelenti, hogy túl hangosan hallgatja?

A rövid válasz, nem. Bizonyos típusú fej- és fülhallgatókat úgy terveznek, hogy kiszűrődhessenek a hangok, míg másokat úgy, hogy az összes hangot a hallójáratba vezessék. Előbbi akkor is hallható lehet, ha biztonságos szinten használják, utóbbi lehet veszélyes akkor is, ha kívülről egyáltalán nem hallható. A karhossz szabály (igen, megint!) itt is megfelelő alapot jelent.

A hallókészülék megoldhatja a problémát?

A zaj okozta halláskárosodás állandó, hallókészülékkel történő kezelést igényelhet. Ezek segítenek jobban hallani, de nem tudják visszaállítani a normál hallást.

A tudatos fülhallgató-használat mellett fontos figyelni a sporteseményeken, autóversenyeken, nyári munkák során, hangszeres gyakorlásnál és fellépésnél, tűzijátékokon, koncerteken és autóban vagy otthoni zenehallgatás során. Mindezek a helyzetek veszélyesek lehetnek a gyermekek hallására.

Egészséges hallgatási szokások tanítása

Az egészséges hallgatási szokások tanítása a kockázati tényezők ismertetésével kezdődik, valamint a hallás értékének felismerésével, melyet fontos védeni.

A szülők jó példát mutathatnak azzal, ha csökkentik a túlzott hangerőt, kerülik a hangos környezetet és védik a fülüket a túlzott zajforrástól és -hatástól.

A füldugók szórakozás közben, például koncerteken, versenyeken stb. használhatóak és nem korlátozzák használójukat az esemény élvezetében. A speciális szűrős füldugók és profi hallásvédők alacsonyabb szintre csökkentik a hangerőt, miközben a zene hallható és a kommunikáció is akadálymentes.

Ha kétségeid vannak, kövesd a karhossz szabályt.

Forrás: chop.edu

Aktuális

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

A halláskárosodás hatása a kapcsolatokra

2021. 02. 05.

„Nem minden rólad szól” – ahogy mondani szokták. Ez az élet számos területére érvényes, de különösen igaz, amikor valakinek a hallása már nem olyan, mint korábban. A halláskárosodás sosem csak azt érinti, aki együtt él vele, vegyük figyelembe, hogyan hat ez a kapcsolatokra. Kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással lehet a családdal és a barátokkal való kapcsolatainkra, különösen a hozzánk legközelebb állók esetében, például a párunknál.

Koncentráció az osztályban: 10-ből 1 gyermek fültokot visel

2020. 11. 13.

Egyre gyakrabban látható, hogy gyermekek fültokot viselnek az osztályban. Persze nem azt a típust, melyből zene szól, hanem speciális hallásvédőt. A gyerekek kevésbé kalandoznak el és jobban tudnak koncentrálni. A kutatások szerint ez javítja az iskolai teljesítményt. Azokban az iskolákban, ahol fültokot bocsátanak a diákok rendelkezésére, ez nagyon jól működik. És sok szülő is vásárol a gyermekének fültokot az iskolában használni. Hollandiában a gyerekek 10-15 százaléka visel hallásvédőt, hogy jobban tudjon koncentrálni az osztályban. A népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Vajon miért van ez?

Kapcsolódó termékek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

10.990Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek - kifutó

Alpine Pluggies Kids - Úszás, koncert, utazás, repülés - Füldugó gyerekeknek - kifutó

5.490Ft

Leírás Zenét hallgatni közel a hangszórókhoz, pancsolni a medencében vagy a rajzolásra koncentrálni. A kisgyerekek és a csecsemők játszanak és tanu..