Védd gyermeked hallását


Ahogy figyelünk arra, hogy gyermekeink mit esznek, isznak és milyen dolgok érik őket életük során, fontos ismerni azokat a hangokat, melyeknek rendszeresen ki vannak téve, mivel a túlzottan hangos zajok tartós halláskárosodást okozhatnak. Frank C. Wartinger, a Philadelphiai Gyermekkórház audiológusa megvizsgálja, hogy mi okozza a gyermekek hallásvesztését, melyek a figyelmeztető tünetek és hogyan akadályozhatjuk meg a halláscsökkenést.

Mi okozza a hallásvesztést gyermekeknél?

Egyes gyermekek már eleve halláscsökkenéssel születnek, ez a veleszületett hallásvesztés. A halláskárosodás egyéb gyakori okai a fülfertőzés, a fülre károsan ható (ototoxikus) gyógyszerek használata, egyes fertőző betegségek és a zajnak való kitettség. Ezek közül a zajkibocsátás a gyermekeknél nagyon magas arányban okoz hallásvesztést.

Körülbelül 6-ból 1 tizenévesnél tapasztalhatóak a halláskárosodás jelei, melyek a szórakozás (zenehallgatás lejátszón, koncertek, sport- és autóversenyek stb.) és valamilyen tevékenység (fűnyírás, elektromos szerszámok, mezőgazdasági gépek stb.) okozta zajhatás számlájára írhatóak.

Melyek a halláskárosodás tünetei?

A zaj okozta halláskárosodás egy láthatatlan betegség, és nem okoz konkrét panaszokat a gyermekek részéről. Ahelyett, hogy azt mondaná, „nem hallok jól”, a gyermek finomabb jeleket és tüneteket mutathat.

  • Megnövekedett fáradtság egy sűrűbb iskolai napon vagy zajos környezetben. A hallgatás, odafigyelés erőfeszítést igényel, és amikor nem hall jól, ehhez még több energiára van szüksége. A nap végén emiatt az erre fordított energiaszint csökken.
  • Zavarodott viselkedés, mely hasonló lehet a figyelemzavarhoz. Háttérzajok mellett a halláskárosodott gyermek könnyen elkalandozik és nehezen tud koncentrálni. Időnként ez látszólag csendes környezetben is előfordulhat.
  • Füldugulás vagy fülcsengés – és hasonló panaszok. A gyermekek máshogy írhatják le a fülükben lévő csengést (tinnitusz), mivel a hangot csak ők hallják. Mondhatják például, hogy méheket hallanak vagy vonatsípot, szélzúgást. Azok a fiatalabb gyermekek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mások nem hallják, amit ők, gyakran nem tulajdonítanak ennek jelentőséget.
  • A hangos zajok vagy környezet kerülése, arra való érzékenység. A gyermek különösen ingerlékeny vagy ideges lehet a zajos környezetben, például sporteseményeken, zajos étteremben vagy zsúfolt szülinapi bulin.
  • Bizonytalan fájdalom vagy kellemetlenség a fülben vagy a fejnél.

Ezek a tünetek gyakran előfordulhatnak, de gondoljunk arra a zaj okozta halláskárosodásnál, hogy olyan mint a strandon töltött nap utáni leégés – nem normális és nem egészséges állapot, és hosszú távon problémákat okozhat.

Gyakori kérdések és tippek a halláskárosodás megelőzésére

Munkája során Wartinger gyakran ugyanazokat a kérdéseket hallja az érintettek szüleitől. Íme néhány általuk feltett kérdés és stratégia, mely segíthet a gyermek hallásának védelmében.

Mennyire hangosan lehet hallgatni a zenét fülhallgatóval?

Mivel minden fülhallgató és egyéb eszköz különböző hangerősséggel rendelkezik, nincs általános beállítás, mely mindegyikre megfelelő lenne. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb fülhallgató elég hangos lehet, hogy pár perces hallgatás után károsítsa a hallást. A biztonságos zenehallgatáshoz kövesd ezeket az irányelveket:

80/90 szabály: A 80%-os hangerőn maximum 90 percig lehet biztonságos. A magasabb hangerő csak rövid ideig hallgatható probléma nélkül.

Karhossz szabály: ha nem hallod, hogy valaki tőled karnyújtásnyi távolságban beszél, akkor valószínűleg túl hangos.

Honnan tudom, hogy mikor túl hangos?

Próbálj valakivel beszélni, aki pár lépésre van tőled. (Tipp: karhossz szabály!) Ha kiabálnod kell, hogy a másik meghalljon a háttérzene vagy -zaj mellett, akkor a hangerő valószínűleg túl hangos. Emellett több hangerősség-mérő applikáció elérhető, melyek egész jól megbecsülik a környezet hangerejét.

Ha hallom a gyermekem fülhallgatójából a zenét, az azt jelenti, hogy túl hangosan hallgatja?

A rövid válasz, nem. Bizonyos típusú fej- és fülhallgatókat úgy terveznek, hogy kiszűrődhessenek a hangok, míg másokat úgy, hogy az összes hangot a hallójáratba vezessék. Előbbi akkor is hallható lehet, ha biztonságos szinten használják, utóbbi lehet veszélyes akkor is, ha kívülről egyáltalán nem hallható. A karhossz szabály (igen, megint!) itt is megfelelő alapot jelent.

A hallókészülék megoldhatja a problémát?

A zaj okozta halláskárosodás állandó, hallókészülékkel történő kezelést igényelhet. Ezek segítenek jobban hallani, de nem tudják visszaállítani a normál hallást.

A tudatos fülhallgató-használat mellett fontos figyelni a sporteseményeken, autóversenyeken, nyári munkák során, hangszeres gyakorlásnál és fellépésnél, tűzijátékokon, koncerteken és autóban vagy otthoni zenehallgatás során. Mindezek a helyzetek veszélyesek lehetnek a gyermekek hallására.

Egészséges hallgatási szokások tanítása

Az egészséges hallgatási szokások tanítása a kockázati tényezők ismertetésével kezdődik, valamint a hallás értékének felismerésével, melyet fontos védeni.

A szülők jó példát mutathatnak azzal, ha csökkentik a túlzott hangerőt, kerülik a hangos környezetet és védik a fülüket a túlzott zajforrástól és -hatástól.

A füldugók szórakozás közben, például koncerteken, versenyeken stb. használhatóak és nem korlátozzák használójukat az esemény élvezetében. A speciális szűrős füldugók és profi hallásvédők alacsonyabb szintre csökkentik a hangerőt, miközben a zene hallható és a kommunikáció is akadálymentes.

Ha kétségeid vannak, kövesd a karhossz szabályt.

Forrás: chop.edu

Aktuális

10 jel arra, hogy halláskárosodásod lehet

2022. 07. 08.

Minden egészségügyi problémára igaz, hogy minél előbb kezeljük, annál jobb. Igaz ez a halláskárosodásra is. Íme 10 gyakori jel, melyek utalhatnak lehetséges halláskárosodásra.

Hallásvédők nyárra

2022. 06. 14.

Minden évszaknak megvannak a legjellemzőbb tevékenységei. A nyár különösen sűrű időszak lehet a szabadtéri programok, utazások, nyaralások és fesztiválok miatt. Mivel az Alpine rengeteg különböző élethelyzetre kínál hallásvédőket, így több olyan termékkel találkozhatunk, melyek jelentősen megkönnyítik és felhőtlenül élménytelivé tehetek az idei nyarunkat.

Gyerekek és úszós füldugók: Amit tudni érdemes

2021. 07. 02.

Sok család számára a nyári szórakozás nagy részét képezi, amikor a kertben vagy bárhol máshol csobbannak egyet a medencében, vagy ellátogatnak a legközelebbi strandra, hogy lehűtsék magukat a vízben. A fülproblémákkal küzdő gyermekek számára gyakran javasolják a úszáshoz alkalmas füldugók használatát, de honnan tudhatjuk, hogy mikor és milyenre van szüksége?

COVID-19 és halláskárosodás: Mit tudunk?

2021. 03. 08.

A koronavírust mára számos hosszú távú szövődménnyel összekapcsolták, beleértve a szívkárosodást, a tüdőkárosodást és a neurológiai rendellenességeket. Az egyik feltörekvő kutatási terület témája a halláskárosodás és a fülzúgás kapcsolata a koronavírussal – akár tünetként, akár szövődményként napokkal vagy hetekkel később.

Hallás világnapja 2021: Hallásgondozás mindenkinek

2021. 03. 01.

A 2021-es hallás világnapja a World Report on Hearing elindítását jelenti, mely egy globális felhívás a halláskárosodás és a fülbetegségek egy életen át tartó kezeléséről.

Kapcsolódó termékek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

Alpine Muffy Baby Fekete - Hallásvédő fültok csecsemőknek

13.490Ft

A babák és a gyerekek füleinek védelme Kutatások azt mutatják, hogy emiatt 8-ból 1 gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. Az Alpine Muffy Ba..