Hallásvédelem az Országos Üzemorvosi Konferencián


 
A HangSzita Kft. kiĂĄllĂ­tĂłkĂŠnt szerepelt a 250 Ăźzemorvos rĂŠszvĂŠtelĂŠvel zajlĂł OrszĂĄgos Üzemorvosi KonferenciĂĄn, ahol a szĂźnetekben talĂĄlkoztunk, beszĂŠlgettĂźnk a rĂŠsztvevő‘ orvosokkal.
 
HallĂĄs, fĂźldugĂłAz egyik szĂźnetben fontos beszĂŠlgetĂŠst folytattam egy szekszĂĄrdi doktornő‘vel, aki nagyon ĂśrĂźlt, hogy megismerkedhetett a szőąrő‘s fĂźldgĂłkkal, mert a praxisĂĄba sok zenetanĂĄr tartozik, akiknek sajnos a mindennapos „zaj” ĂŠs a megfelelő‘ hallĂĄsvĂŠdelem hiĂĄnya miatt nagyon rossz ĂĄllapotban van a hallĂĄsuk. Eddig csak a hallĂĄsromlĂĄst tudta megĂĄllapĂ­tani, de semmilyen vĂŠdő‘eszkĂśzt nem ismert, amit ajĂĄnlhatott volna. SzerencsĂŠre mostatnĂłl a MusicSafe Pro szőąrő‘s fĂźldugĂłval megismertetheti a pĂĄcienseit, mely kifejezetten zenĂŠszeknek lett kifejlesztve ĂŠs csak a hallĂĄsra kĂĄros zajokat szőąri ki, a zene ĂŠlvezethĂŠhez szĂźksĂŠgeseket, pedig beengedi a fĂźlbe.
 
A konferenciĂĄn elhangzott miszerint EU-s tanulmĂĄnyok is foglalkoznak azzal, hogy a zajĂĄrtalom napjainkban gyakran nem a munkahelyen, hanem szĂłrakozĂĄs kĂśzben nagyobb. Ennek ellenĂŠre is ĂŠrdekes volt tapasztalni, hogy a legtĂśbb orvos magĂĄnemberkĂŠnt ĂŠrdeklő‘dĂśtt a hallĂĄsvĂŠdelem irĂĄnt. Ezen belĂźl is első‘sorban a nyugodt alvĂĄs (SleepSoft) illetve az uszodai (SwimSafe) hasznĂĄlatra kĂ­nĂĄlt fĂźldugĂłk keltettĂŠk fel az ĂŠrdeklő‘dĂŠsĂźket.
 
HallĂĄsvĂŠdelem, Fuldugo.huMivel a kĂśtelező‘ hallĂĄsvĂŠdelem 85 dB-nĂŠl kezdő‘dik, csak azok az orvosok tĂĄjĂŠkozottak, akiknek ilyen Ăźzemmel van kapcsolatuk. Ezeken a helyeken azonban az olyan hallĂĄsvĂŠdelmi eszkĂśzĂśket kell kĂśtelező‘en hasznĂĄlni, melyek legalĂĄbb 30 dB-lel csĂśkkentik a zajt, ezek azonban elzĂĄrjĂĄk a kĂźlvilĂĄgtĂłl a hasznĂĄlĂłjĂĄt. A dolgozĂłk ĂŠppen ezĂŠrt gyakran kerĂźlik a vĂŠdő‘eszkĂśz hasznĂĄlatĂĄt arra hivatkozva, hogy megszoktĂĄk a zajt, illetve hallaniuk kell a gĂŠp hangjĂĄt, hogy idő‘ben ĂŠszre vegyĂŠk a meghibĂĄsodĂĄsokat, vĂŠszhelyzeteket.
 
Aki arra hivatkozik, hogy megszokta a zajt, annak azt kell megĂŠrtenie, hogy az agyunk ugyan kompenzĂĄl, de ettő‘l mĂŠg a kĂśzĂŠpfĂźlben levő‘ sző‘rszĂĄlak folyamatos igĂŠnybevĂŠtelnek vannak kitĂŠve.
 
SajnĂĄlatos, hogy tulajdonkĂŠppen első‘sorban csak azok jutnak el orvoshoz, akiknek mĂĄr olyan mĂŠrtĂŠkőą panaszaik vannak, amit mĂĄr nem lehet visszafordĂ­tani.
 
Egyelő‘re Ăşgy vettĂźk ĂŠszre, hogy sem a dolgozĂłk sem sem a szakemberek nem ĂŠrzik ĂĄt elĂŠggĂŠ a hallĂĄskĂĄrosodĂĄssal ĂśsszefĂźggő‘ ĂŠletminő‘sĂŠg romlĂĄst. 
 
Pedig a figyelmeztető‘ jelek elĂŠg egyszerőąek:
  • gyakran vissza kell kĂŠrdeznem, ha szĂłlnak hozzĂĄm
  • rosszul ĂŠrtem a beszĂŠlgetĂŠst, ha tĂĄrsasĂĄgban vagyok
  • hangos kĂśrnyezetben nem ĂŠrtem beszĂŠlgetĂŠseket
  • mindig felhangosĂ­tom a tv-t, rĂĄdiĂłt
  • rosszul ĂŠrtem a telefont
Sajnos az ember tĂşl sokĂĄig kompenzĂĄl ĂŠs nem veszi ĂŠszre, hogy mi tĂśrtĂŠnik vele. Elő‘bb fordulunk orvoshoz, ha gyulladĂĄst ĂŠrzĂŠkelĂźnk, vagy fĂĄjdalmat ĂŠrzĂźnk. 
 
Nehezen tudatosulnak az ĂŠlet aprĂł jelei.
 
Az egĂŠsz ĂŠletĂźnk zajos kĂśrnyezetben folyik otthon, a munkahelyen, a kĂśzĂśssĂŠgi terekben egyarĂĄnt. A megelő‘zĂŠs bĂĄr az egĂŠsz tĂĄrsadalom ĂŠrdeke, mĂŠgis egyĂŠnenkĂŠnt kell tenni ĂŠrte valamit, mivel a kĂśtelező‘ szabĂĄlyozĂĄs csak azokra az esetekre korlĂĄtozĂłdik, ami mĂĄr rĂśvid idő‘n belĂźl mĂŠrhető‘en kĂĄrosĂ­t (85 dB). Azt is csak a munkahelyen szabĂĄlyozzĂĄk, otthon vagy a diszkĂłban magunknak kell dĂśnteni, hogy teszĂźnk-e az egĂŠszsĂŠgĂźnk ĂŠrdekĂŠben lĂŠpĂŠseket.
 
A hallĂĄs romlĂĄsĂĄnak megelő‘zĂŠse befektetĂŠs a jĂśvő‘be.
 
„GyerekszĂĄj”, szakemberek szĂĄjĂĄbĂłl...
Kicsit talĂĄn viccesnek is tőąnik, de inkĂĄbb azĂŠrt Ă­rom le, mert ez egy fontos jelzĂŠs arra, hogy mennyi teendő‘ van mĂŠg ezen a terĂźleten.
  • „Engem nem ĂŠrdekel a zajĂĄrtalom”
  • „Én most szigeteltem az ablakaimat, nĂĄlam csend van”
  • „Én nem jĂĄrok zajos helyeken”

Programajánló

Budapest Motor Fesztivál 2017

2017. 02. 16.

2017 sem indulhat el a Budapest Motor Fesztivál megrendezése nélkül, hiszen hosszú évek óta ez a legjelentősebb motoros szezonnyitó esemény hazánkban.

10 éves a Music Expo

2015. 09. 22.

Október első hétvégéjén újra zenészek és zenekedvelők foglalják el a SYMA csarnok területét. 2-án, pénteken három napra megnyitja kapuit a 10. születésnapját ünneplő Budapest Music Expo.

Budapest Music Expo idén is!

2015. 07. 29.

Október 2-3-4. Nekünk már van programunk. Nektek is?

A motorozás okozhat halláskárosodást?

2015. 03. 19.

Igen, a motorosoknál különösen nagy a maradandó halláskárosodás kialakulásának lehetősége. A legtöbb motoros tisztában is van a "csendes gyilkos" jelenségével, mely minden útjukat végigkíséri. Sajnos a legtöbben azonban úgy vélekednek, hogy a motorozás okozta halláskárosodás ellen épp elég védelmet nyújt a bukósisak. Van ebben ugyan némi igazság, de számos kutatás igazolta már, hogy a halláskárosodás így is gyakori a szélzajnak "köszönhetően".

Motorozás: hallásra gyakorolt hatások és megelőzés

2015. 03. 13.

Sokat beszélünk a motorozás témájában a biztonságról, nagy figyelmet fordít erre a törvényhozás, a motoros piac és a média. Ugyanakkor a halláskárosodás mégis ritkán merül fel a motorosok körében. Ez elsősorban annak a ténynek köszönhető, hogy a hallásvédőknél olyan dologra gondolunk, mely megakadályozza a koncentrációt.

Kapcsolódó termékek

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

Alpine WorkSafe - Füldugó munkához, házkörüli teendőkhöz

4.490Ft

Leírás Az Alpine WorkSafe füldugó használatával készen állunk a munkára. Ezekkel a füldugókkal kivételesen kényelmes védelmet élvezhetünk fűnyírás,..

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

7.990Ft

Leírás Zenészeknél, pl. gitáros, dobos, énekes vagy DJ, jelentős a halláskárosodás kialakulásának kockázata, mivel gyakran kell magukat hangos zené..