Hallásvédelem az Országos Üzemorvosi Konferencián


 
A HangSzita Kft. kiĂĄllĂ­tĂłkĂŠnt szerepelt a 250 Ăźzemorvos rĂŠszvĂŠtelĂŠvel zajlĂł OrszĂĄgos Üzemorvosi KonferenciĂĄn, ahol a szĂźnetekben talĂĄlkoztunk, beszĂŠlgettĂźnk a rĂŠsztvevő‘ orvosokkal.
 
HallĂĄs, fĂźldugĂłAz egyik szĂźnetben fontos beszĂŠlgetĂŠst folytattam egy szekszĂĄrdi doktornő‘vel, aki nagyon ĂśrĂźlt, hogy megismerkedhetett a szőąrő‘s fĂźldgĂłkkal, mert a praxisĂĄba sok zenetanĂĄr tartozik, akiknek sajnos a mindennapos „zaj” ĂŠs a megfelelő‘ hallĂĄsvĂŠdelem hiĂĄnya miatt nagyon rossz ĂĄllapotban van a hallĂĄsuk. Eddig csak a hallĂĄsromlĂĄst tudta megĂĄllapĂ­tani, de semmilyen vĂŠdő‘eszkĂśzt nem ismert, amit ajĂĄnlhatott volna. SzerencsĂŠre mostatnĂłl a MusicSafe Pro szőąrő‘s fĂźldugĂłval megismertetheti a pĂĄcienseit, mely kifejezetten zenĂŠszeknek lett kifejlesztve ĂŠs csak a hallĂĄsra kĂĄros zajokat szőąri ki, a zene ĂŠlvezethĂŠhez szĂźksĂŠgeseket, pedig beengedi a fĂźlbe.
 
A konferenciĂĄn elhangzott miszerint EU-s tanulmĂĄnyok is foglalkoznak azzal, hogy a zajĂĄrtalom napjainkban gyakran nem a munkahelyen, hanem szĂłrakozĂĄs kĂśzben nagyobb. Ennek ellenĂŠre is ĂŠrdekes volt tapasztalni, hogy a legtĂśbb orvos magĂĄnemberkĂŠnt ĂŠrdeklő‘dĂśtt a hallĂĄsvĂŠdelem irĂĄnt. Ezen belĂźl is első‘sorban a nyugodt alvĂĄs (SleepSoft) illetve az uszodai (SwimSafe) hasznĂĄlatra kĂ­nĂĄlt fĂźldugĂłk keltettĂŠk fel az ĂŠrdeklő‘dĂŠsĂźket.
 
HallĂĄsvĂŠdelem, Fuldugo.huMivel a kĂśtelező‘ hallĂĄsvĂŠdelem 85 dB-nĂŠl kezdő‘dik, csak azok az orvosok tĂĄjĂŠkozottak, akiknek ilyen Ăźzemmel van kapcsolatuk. Ezeken a helyeken azonban az olyan hallĂĄsvĂŠdelmi eszkĂśzĂśket kell kĂśtelező‘en hasznĂĄlni, melyek legalĂĄbb 30 dB-lel csĂśkkentik a zajt, ezek azonban elzĂĄrjĂĄk a kĂźlvilĂĄgtĂłl a hasznĂĄlĂłjĂĄt. A dolgozĂłk ĂŠppen ezĂŠrt gyakran kerĂźlik a vĂŠdő‘eszkĂśz hasznĂĄlatĂĄt arra hivatkozva, hogy megszoktĂĄk a zajt, illetve hallaniuk kell a gĂŠp hangjĂĄt, hogy idő‘ben ĂŠszre vegyĂŠk a meghibĂĄsodĂĄsokat, vĂŠszhelyzeteket.
 
Aki arra hivatkozik, hogy megszokta a zajt, annak azt kell megĂŠrtenie, hogy az agyunk ugyan kompenzĂĄl, de ettő‘l mĂŠg a kĂśzĂŠpfĂźlben levő‘ sző‘rszĂĄlak folyamatos igĂŠnybevĂŠtelnek vannak kitĂŠve.
 
SajnĂĄlatos, hogy tulajdonkĂŠppen első‘sorban csak azok jutnak el orvoshoz, akiknek mĂĄr olyan mĂŠrtĂŠkőą panaszaik vannak, amit mĂĄr nem lehet visszafordĂ­tani.
 
Egyelő‘re Ăşgy vettĂźk ĂŠszre, hogy sem a dolgozĂłk sem sem a szakemberek nem ĂŠrzik ĂĄt elĂŠggĂŠ a hallĂĄskĂĄrosodĂĄssal ĂśsszefĂźggő‘ ĂŠletminő‘sĂŠg romlĂĄst. 
 
Pedig a figyelmeztető‘ jelek elĂŠg egyszerőąek:
  • gyakran vissza kell kĂŠrdeznem, ha szĂłlnak hozzĂĄm
  • rosszul ĂŠrtem a beszĂŠlgetĂŠst, ha tĂĄrsasĂĄgban vagyok
  • hangos kĂśrnyezetben nem ĂŠrtem beszĂŠlgetĂŠseket
  • mindig felhangosĂ­tom a tv-t, rĂĄdiĂłt
  • rosszul ĂŠrtem a telefont
Sajnos az ember tĂşl sokĂĄig kompenzĂĄl ĂŠs nem veszi ĂŠszre, hogy mi tĂśrtĂŠnik vele. Elő‘bb fordulunk orvoshoz, ha gyulladĂĄst ĂŠrzĂŠkelĂźnk, vagy fĂĄjdalmat ĂŠrzĂźnk. 
 
Nehezen tudatosulnak az ĂŠlet aprĂł jelei.
 
Az egĂŠsz ĂŠletĂźnk zajos kĂśrnyezetben folyik otthon, a munkahelyen, a kĂśzĂśssĂŠgi terekben egyarĂĄnt. A megelő‘zĂŠs bĂĄr az egĂŠsz tĂĄrsadalom ĂŠrdeke, mĂŠgis egyĂŠnenkĂŠnt kell tenni ĂŠrte valamit, mivel a kĂśtelező‘ szabĂĄlyozĂĄs csak azokra az esetekre korlĂĄtozĂłdik, ami mĂĄr rĂśvid idő‘n belĂźl mĂŠrhető‘en kĂĄrosĂ­t (85 dB). Azt is csak a munkahelyen szabĂĄlyozzĂĄk, otthon vagy a diszkĂłban magunknak kell dĂśnteni, hogy teszĂźnk-e az egĂŠszsĂŠgĂźnk ĂŠrdekĂŠben lĂŠpĂŠseket.
 
A hallĂĄs romlĂĄsĂĄnak megelő‘zĂŠse befektetĂŠs a jĂśvő‘be.
 
„GyerekszĂĄj”, szakemberek szĂĄjĂĄbĂłl...
Kicsit talĂĄn viccesnek is tőąnik, de inkĂĄbb azĂŠrt Ă­rom le, mert ez egy fontos jelzĂŠs arra, hogy mennyi teendő‘ van mĂŠg ezen a terĂźleten.
  • „Engem nem ĂŠrdekel a zajĂĄrtalom”
  • „Én most szigeteltem az ablakaimat, nĂĄlam csend van”
  • „Én nem jĂĄrok zajos helyeken”

Programajánló

ADE 2019: az Alpine és Sam Feldt ügyelnek a halláskárosodásra

2019. 10. 12.

Kezdődik a világ legnagyobb dance eseménye! Ezért az Amsterdam Dance Event, az Alpine Hearing Protection, a nemzetközi DJ Sam Feldt és kiadója, a Spinnin' Records most összefog, hogy felhívják a figyelmet a hallásvédelem fontosságára.

Hallásvédelem és BME

2018. 09. 23.

2018-ban már 13. alkalommal rendezik meg a Hangfoglalásból Budapest Music Expová átnevezett zenei eseményt. Az expon három napon át, október 5. és 7. között egy helyszínen koncentrálódnak a zenekedvelők és a zenészek. A szervezők mindenkit szeretettel várnak és ahogy a korábbi években megszokhattuk, a kiállítás ingyenesen látogatható. A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont F és G csarnokaiban foglalnak helyet a BME kiállítói.

Motorosok találkozója szobahőmérsékleten

2018. 02. 02.

A hideg idő sem veheti el a kedvet, hiszen ahogy a szlogen is mondja: a debreceni motoros találkozó szobahőmérsékleten kerül megrendezésre, így a fagyosabb motorosoknak is ott a helyük. Nem kell sokat várni, kevesebb mint egy hét és kezdődik a VI. Téli motorkiállítás és vásár.

Délutáni családi buli kiflicsücsökkel

2018. 02. 02.

Február 10-én újra PomPom Party várja a családokat a budapesti Gödör Klubban. A buli témája mi más lehetne, mint a farsang. Nem akármilyen farsang, hanem egy glow party, ahol mindenki ragyoghat.

Indul a motoros szezon

2018. 01. 21.

Ha az előző években is ott voltál, most is ott a helyed! Február 23-án kezdődik a Budapest Motor Fesztivál, mely már hosszú évek óta a motoros szezon megnyitójának tekinthető, még ha az időjárás nem is mindig ezt igazolja.