A motorozás okozhat halláskárosodást?


Igen, a motorosoknál különösen nagy a maradandó halláskárosodás kialakulásának lehetősége. A legtöbb motoros tisztában is van a "csendes gyilkos" jelenségével, mely minden útjukat végigkíséri. Sajnos a legtöbben azonban úgy vélekednek, hogy a motorozás okozta halláskárosodás ellen épp elég védelmet nyújt a bukósisak. Van ebben ugyan némi igazság, de számos kutatás igazolta már, hogy a halláskárosodás így is gyakori a szélzajnak "köszönhetően".

A szélzajt motorozás közben a bukósisak körül keletkező turbulencia okozza. Huzamosabb ideig ennek kitéve fennáll a halláskárosodás kialakulásának kockázata, amennyiben nem használ a motoros hallásvédőt. Ha a kezdetektől fogva nem foglalkozunk ezzel a problémával, minden alkalommal súlyosbodik a belső fül állapota. A folyamatos, monoton zaj által fokozatosan alakul ki a maradandó halláskárosodás.

Elemezzük egy kicsit a zajterhelést! Ha egy átlag dolgozó munkája során 80-85dB hangerősségnek van kitéve, az azon eltöltött idő nem haladhatja meg 24 órán belül a 8 órát. Azonban, ha a zajszint túllépi a 100dB-t, legfeljebb két óra elég maradandó halláskárosodáshoz. 115dB-nél az expozíciós idő 15 percre csökken. A szélzaj pedig autópályán könnyedén képes elérni a 103dB hangerősséget. Ez a zajterhelés nagyjából a láncfűrész hangjának felel meg. Ilyen mértékű terhelésnél nem csak fizikailag fárad el a motoros, hanem nagy valószínűséggel évek múlva hallókészülékre is szüksége lesz.

Egy másik gyakori probléma motorosoknál az ideiglenes küszöbeltolódás. Ez történik, amikor a túlzott zajterhelés miatt átmenetileg alacsonyabb szintre csökken a hallás. A folyamatos zajexpozíció maradandó károsodást okozhat. Valószínűleg mindenki megtapasztalta már buli, koncert vagy hangosabb mozizás, esetleg zajos hobbi vagy munka miatt a küszöbeltolódás jelenségét. Vagy épp a hallásvédő nélküli motorozás után.

Most, hogy már értjük a problémát, beszélhetünk arról, hogyan védjük meg hallásunkat. Az ember azt gondolná, motoros testhelyzetben, akár a plexi takarásában, sisakot használva elegendő védelmet kapunk. De valójában az az igazság, hogy a sisak egyes részeinél a szélzaj akár 110-116dB hangerőt is elérhet nagy sebességnél. A legjobb megoldás hallásvédő használata.

Az Alpine kifejezetten motorosoknak ajánlja MotoSafe füldugóját, mely jó minőségű hallásvédőként csillapítja a zaj mértékét egy elfogadható szintre. Profi akusztikus szűrőinek köszönhetően nem okoz bezártság érzetet, mivel a forgalom ún. hasznos hangjait átengedik, és nem korlátozzák a kommunikációt sem. Ráadásul a két szűrőkészlet lehetővé teszi a csillapítás mértékének igény szerinti testreszabását. A füldugók viselete hosszú órákon át is nagyon kényelmes, a termoplasztikus anyagból készült füldugók minden fülformára tökéletesen illeszkednek. Az Alpine MotoSafe készlet része egy tároló is, melyben rendezetten mindig magunknál tarthatjuk füldugóinkat.

Ha még nem ismered az Alpine MotoSafe füldugót, de szívesen kipróbálnád, látogass el hétvégén az Autó Motor és Tuning Show-ra a Hungexpon, és keresd a füldugó.hu standját! Munkatársaink hallásvédelmi információkkal, füldugó próbálási lehetőséggel és meglepetésekkel, akciókkal várnak. A MotoSafe-et szélkabinunkban tesztelheted, ha nem lenne elég a show forgatagának zaja. Megéri a helyszínen vásárolni, hiszen a motoros füldugó kedvező áron lehet a tiéd, ráadásul bandanát és limitált szériás sisakzsákot adunk mellé ajándékba.

Forrás: hearingloss.ca

Programajánló

Budapest Motor Fesztivál 2017

2017. 02. 16.

2017 sem indulhat el a Budapest Motor Fesztivál megrendezése nélkül, hiszen hosszú évek óta ez a legjelentősebb motoros szezonnyitó esemény hazánkban.

10 éves a Music Expo

2015. 09. 22.

Október első hétvégéjén újra zenészek és zenekedvelők foglalják el a SYMA csarnok területét. 2-án, pénteken három napra megnyitja kapuit a 10. születésnapját ünneplő Budapest Music Expo.

Budapest Music Expo idén is!

2015. 07. 29.

Október 2-3-4. Nekünk már van programunk. Nektek is?

A motorozás okozhat halláskárosodást?

2015. 03. 19.

Igen, a motorosoknál különösen nagy a maradandó halláskárosodás kialakulásának lehetősége. A legtöbb motoros tisztában is van a "csendes gyilkos" jelenségével, mely minden útjukat végigkíséri. Sajnos a legtöbben azonban úgy vélekednek, hogy a motorozás okozta halláskárosodás ellen épp elég védelmet nyújt a bukósisak. Van ebben ugyan némi igazság, de számos kutatás igazolta már, hogy a halláskárosodás így is gyakori a szélzajnak "köszönhetően".

Motorozás: hallásra gyakorolt hatások és megelőzés

2015. 03. 13.

Sokat beszélünk a motorozás témájában a biztonságról, nagy figyelmet fordít erre a törvényhozás, a motoros piac és a média. Ugyanakkor a halláskárosodás mégis ritkán merül fel a motorosok körében. Ez elsősorban annak a ténynek köszönhető, hogy a hallásvédőknél olyan dologra gondolunk, mely megakadályozza a koncentrációt.

Kapcsolódó termékek

0Ft

..