A motorozás okozhat halláskárosodást?


Igen, a motorosoknál különösen nagy a maradandó halláskárosodás kialakulásának lehetősége. A legtöbb motoros tisztában is van a "csendes gyilkos" jelenségével, mely minden útjukat végigkíséri. Sajnos a legtöbben azonban úgy vélekednek, hogy a motorozás okozta halláskárosodás ellen épp elég védelmet nyújt a bukósisak. Van ebben ugyan némi igazság, de számos kutatás igazolta már, hogy a halláskárosodás így is gyakori a szélzajnak "köszönhetően".

A szélzajt motorozás közben a bukósisak körül keletkező turbulencia okozza. Huzamosabb ideig ennek kitéve fennáll a halláskárosodás kialakulásának kockázata, amennyiben nem használ a motoros hallásvédőt. Ha a kezdetektől fogva nem foglalkozunk ezzel a problémával, minden alkalommal súlyosbodik a belső fül állapota. A folyamatos, monoton zaj által fokozatosan alakul ki a maradandó halláskárosodás.

Elemezzük egy kicsit a zajterhelést! Ha egy átlag dolgozó munkája során 80-85dB hangerősségnek van kitéve, az azon eltöltött idő nem haladhatja meg 24 órán belül a 8 órát. Azonban, ha a zajszint túllépi a 100dB-t, legfeljebb két óra elég maradandó halláskárosodáshoz. 115dB-nél az expozíciós idő 15 percre csökken. A szélzaj pedig autópályán könnyedén képes elérni a 103dB hangerősséget. Ez a zajterhelés nagyjából a láncfűrész hangjának felel meg. Ilyen mértékű terhelésnél nem csak fizikailag fárad el a motoros, hanem nagy valószínűséggel évek múlva hallókészülékre is szüksége lesz.

Egy másik gyakori probléma motorosoknál az ideiglenes küszöbeltolódás. Ez történik, amikor a túlzott zajterhelés miatt átmenetileg alacsonyabb szintre csökken a hallás. A folyamatos zajexpozíció maradandó károsodást okozhat. Valószínűleg mindenki megtapasztalta már buli, koncert vagy hangosabb mozizás, esetleg zajos hobbi vagy munka miatt a küszöbeltolódás jelenségét. Vagy épp a hallásvédő nélküli motorozás után.

Most, hogy már értjük a problémát, beszélhetünk arról, hogyan védjük meg hallásunkat. Az ember azt gondolná, motoros testhelyzetben, akár a plexi takarásában, sisakot használva elegendő védelmet kapunk. De valójában az az igazság, hogy a sisak egyes részeinél a szélzaj akár 110-116dB hangerőt is elérhet nagy sebességnél. A legjobb megoldás hallásvédő használata.

Az Alpine kifejezetten motorosoknak ajánlja MotoSafe füldugóját, mely jó minőségű hallásvédőként csillapítja a zaj mértékét egy elfogadható szintre. Profi akusztikus szűrőinek köszönhetően nem okoz bezártság érzetet, mivel a forgalom ún. hasznos hangjait átengedik, és nem korlátozzák a kommunikációt sem. Ráadásul a két szűrőkészlet lehetővé teszi a csillapítás mértékének igény szerinti testreszabását. A füldugók viselete hosszú órákon át is nagyon kényelmes, a termoplasztikus anyagból készült füldugók minden fülformára tökéletesen illeszkednek. Az Alpine MotoSafe készlet része egy tároló is, melyben rendezetten mindig magunknál tarthatjuk füldugóinkat.

Ha még nem ismered az Alpine MotoSafe füldugót, de szívesen kipróbálnád, látogass el hétvégén az Autó Motor és Tuning Show-ra a Hungexpon, és keresd a füldugó.hu standját! Munkatársaink hallásvédelmi információkkal, füldugó próbálási lehetőséggel és meglepetésekkel, akciókkal várnak. A MotoSafe-et szélkabinunkban tesztelheted, ha nem lenne elég a show forgatagának zaja. Megéri a helyszínen vásárolni, hiszen a motoros füldugó kedvező áron lehet a tiéd, ráadásul bandanát és limitált szériás sisakzsákot adunk mellé ajándékba.

Forrás: hearingloss.ca

Programajánló

ADE 2019: az Alpine és Sam Feldt ügyelnek a halláskárosodásra

2019. 10. 12.

Kezdődik a világ legnagyobb dance eseménye! Ezért az Amsterdam Dance Event, az Alpine Hearing Protection, a nemzetközi DJ Sam Feldt és kiadója, a Spinnin' Records most összefog, hogy felhívják a figyelmet a hallásvédelem fontosságára.

Hallásvédelem és BME

2018. 09. 23.

2018-ban már 13. alkalommal rendezik meg a Hangfoglalásból Budapest Music Expová átnevezett zenei eseményt. Az expon három napon át, október 5. és 7. között egy helyszínen koncentrálódnak a zenekedvelők és a zenészek. A szervezők mindenkit szeretettel várnak és ahogy a korábbi években megszokhattuk, a kiállítás ingyenesen látogatható. A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont F és G csarnokaiban foglalnak helyet a BME kiállítói.

Motorosok találkozója szobahőmérsékleten

2018. 02. 02.

A hideg idő sem veheti el a kedvet, hiszen ahogy a szlogen is mondja: a debreceni motoros találkozó szobahőmérsékleten kerül megrendezésre, így a fagyosabb motorosoknak is ott a helyük. Nem kell sokat várni, kevesebb mint egy hét és kezdődik a VI. Téli motorkiállítás és vásár.

Délutáni családi buli kiflicsücsökkel

2018. 02. 02.

Február 10-én újra PomPom Party várja a családokat a budapesti Gödör Klubban. A buli témája mi más lehetne, mint a farsang. Nem akármilyen farsang, hanem egy glow party, ahol mindenki ragyoghat.

Indul a motoros szezon

2018. 01. 21.

Ha az előző években is ott voltál, most is ott a helyed! Február 23-án kezdődik a Budapest Motor Fesztivál, mely már hosszú évek óta a motoros szezon megnyitójának tekinthető, még ha az időjárás nem is mindig ezt igazolja.