Alpine MusicSafe Pro - füldugó tesztelése


Nem túl sokat hallok róla, ső‘t! Szinte egyáltalán nem verik nagy dobra, hogy miért is lehet látni egy-két híresebb zenész, vagy dj fülében hallásvédő‘ dugót.

Mi is a halláskárosodás és miért is fontos idő‘ben megelő‘zni?

A halláskárosodás az egyik legsőąrőąbben elő‘forduló testi károsodás. Magyarországon például a felnő‘ttek 10 százaléka szenved valamilyen hallászavarban. Mivel a környezettel való kapcsolattartásban a hallásfunkció fontos szerepet játszik, ezért e képesség elvesztése a biztonságot nyújtó háttérzajtól fosztja meg részben, vagy teljesen az embert.

Körülbelül minden harmadik ember érintett a halláskárosodásban. A probléma kialakulása rendszerint nem a nyugdíjaskorban kezdő‘dik, viszont korábban legtöbben nem fordítunk kellő‘ figyelmet a hallási nehézségekre. Elodázzuk, elbagatellizáljuk, vagy egyszerőąen nem veszünk tudomást a tényrő‘l, hogy egyre többször kell visszakérdeznünk, hangosabbra kell állítanunk a tévét, vagy nem halljuk meg a telefoncsörgést.
Ezt szinte teljesen biztosan elő‘segítjük a féktelen bulizásokkal - hallásvédelem nélkül.

Sajnos mostanában én is sokat tapasztalom a buli utáni zúgást, amire sokan azt válaszolják, hogy ez természetes és minden club érezteti ezt a jelenséget party után. Utánanéztem. Sajnos szakmai, egészségügyi-szakmai tapasztalatok és tények igazolják, hogy a neves sztárok nem véletlenül használják a fülükben lévő‘ dugót. Nos, hát úgy döntöttem, letesztelek egy ilyen füldugót én is, hiszen a jó dj egyik legfontosabb eszköze, tulajdonsága a jó hallás! Ezt viszont védeni kell, hiszen kincset ér! Így hát kezembe, illetve fülembe vettem a MusicSafePro (www.fuldugo.hu) hallásvédő‘ füldugót és elkezdtem tesztelni.

Első‘nek azonnal a fülesen próbáltam, hiszen érezni kell, hogy viselkedik, mikor a fejhallgató fel-le mozog az ember fején a zenék választása és szinkronizálása közben. Meg kell mondanom, praktikus, nem érintkeznek, kényelmes. Viszont még szokatlan volt nekem. A hangerő‘t soha nem tudtam maximumon hallgatni, nos itt ki lehet tekerni, de nincs értelme.
Kitekert hangerő‘n mindenki kimenekült a helyiségbő‘l és én is éreztem a fülem (2 x 750 W topládák monitorként ). Normális hangosítás mellett tisztán hallható a zene és szépen levágja a "káros" dolgokat, nem fáj, nem zavaró.

De ez csak az első‘ lépcső‘. A lényeg ezután jön: maga a buli.

Meg kell vallanom eléggé szkeptikusan álltam a monitor hangfalak mellé dolgozni, úgy hogy a füldugó bennem volt. Élesben soha nem használtam ezidáig. Picit halk háttérzajok, tiszta beszéd... furcsa volt. Nem ehhez vagyok hozzászokva. És elindult a buli. Meg kell hagyni, mosolyogtam végig. Hihetetlenül jól végezte dolgát ez a parányi szőąrő‘! A buli alatt füldugó nélkül mindig picit hangosítottunk a zenén, mert állandóan halkult :) Pedig valójában a fülünk fáradt folyamatosan. Elképzelhetetlen és hihetetlen dolgok ezek, de rá kell döbbenünk, hogy ez így igaz és fel kell ismerni, hogy tényleg romlik a dj füle. A füldugó esetében szépen kivettem mindent és kellemesen hallottam a zenét. A klub szokásos hangnyomása mellett halkabban és tisztábban jöttek át a zene részletei. Olyan volt, mintha otthoni nyugodt körülmények között mixelgettem volna, csak itt "klubb" hangerő‘n ment a zene. Legjobban a szinkronizálástól féltem. Eddig szinte mindig jellemző‘ volt, hogy az elfáradt fülem miatt a buli vége felé már oda kellett hajolni a kontroll hangfalakhoz, hogy jobban halljam, pontosabban dolgozzam. Most ez megszőąnt. Gyönyörőąen lehet szinkronizálni vele végig! Persze a buli elő‘tt is kipróbáltam, milyen a dugóval a hangos zene, de akinek nem volt az menekült :) A fület gyilkolni lehet minden helyzetben ( füldugóval is ), de nem érdemes. A füldugó feladata, hogy az átlagos - nagy hangnyomású bulikon ne károsodjon az ember füle. És nem az, hogy van füldugóm és én bírom, akkor duplázzuk a hangnyomást. Nekem remekül bevált és jó érzés volt, hogy vigyáztam a hallásomra és hogy a nevesebb lemezlovasok ezen szokásait is felvettem:) A buli után érdekes módon nem volt zúgás. Viszont picit éreztem a füldugó helyét, mert ugye sosem volt semmi a fülemben, még
fülhallgató sem bedugva. De ez a fura érzés hamar elmúlt ( a kényelmessége révén, mert kényelmes a viselése az biztos).

Eddig az a véleményem, hogy szokni kell még, az biztos, de szakmailag nézve valóban védi a hallást és ez fontos dolog nekem.

A füldugó szettemhez három különböző‘ szőąrő‘t kaptam ( fehér, ezüst, arany ). A szőąrő‘k választása függ attól, hogy hol helyezkedünk el a hangszertő‘l, hangfaltól és mekkora decibel uralkodik a fülünk környezetében. Mindhárom másként "dolgozik".

Frekvencia Hz      125      250      500      1000      2000      4000      8000

Arany - Átlagos csillapítás (dB) 18,8      15,6     16      18,5      27,7      23,9      22

Ezüst - Átlagos csillapítás (dB) 14,8      15,0      15,7      18,7      26,6      24,4      18,9

Fehér - Átlagos csillapítás (dB) 10,2      11,2      14,3      17,9      24,0      23,4      18,0

Frekvencia = hangmagasság: 125 Hz mély hang, 8000 Hz magas hang

Próbálgattam a szőąrő‘ket, de ezek legjobb kiválasztásai eltérő‘ek. A három különböző‘, cserélhető‘ szőąrő‘készlet más-más csillapítást biztosít. A zenész/DJ/zenekedvelő‘ így minden körülményhez alkalmazkodhat. A fehér szőąrő‘ enyhe, az ezüst közepes, míg az arany színőą szőąrő‘ erő‘s csillapítást biztosít.

Például a zenészek más akusztikai körülmények között gyakorolnak és koncerteznek. De az is számít, hogy milyen hangszeren játszik, illetve a hangosabb hangszerekhez képest hol helyezkedik el. A különböző‘ szőąrő‘k használatával könnyen alkalmazkodhat minden körülményhez.
Számomra az arany színőą csillapító vált be a legjobban (legerő‘sebb). Ezt szinte bárhol lehet használni. Csak néha felesleges az erő‘s csillapítás. De a többit is kívállóan használtam más-más szituációban. Mindegyik megfelelő‘en dolgozott.

A füldugó felépítése

A MusicSafe Pro füldugók réteges szerkezete egy egyedi, tartós, lágy, hő‘re lágyuló hajlékony anyagból készül, amely a testhő‘ következtében pár perc alatt könnyedén felveszi a hallójárat formáját, és ezért nagyon jól illeszkedik. Szőąk hallójárat esetén ollóval a lamellák átalakíthatóak.
A szőąrő‘k egy speciális, szabadalmaztatott eljárással készülnek. Csomagolás elő‘tt minden egyes szőąrő‘t bemérnek, hogy a csomagoláson feltüntetett csillapítási értékeket megbízhatóan biztosítsák.

Utószóként annyit tennék hozzá, hogy ha az ár - érték arányt vizsgáljuk tízezer forintot adni azért, hogy védd a hallásod, szerintem nem pénz. Egy hallást venni nem lehet. A hallást erő‘sítő‘ készülékek fülenként kezdő‘dnek ennyiért. És valljuk be nem szeretne senki sem ilyeneket hordani. Ezért hát javaslom minden party - arc részére gondolkodjon el ezeken a dolgokon és védje hallását, mert ha valami drága, az biztos az!

Termék tesztek

Milyen füldugót ajánl egy igazi metálzenész a hallásod védelmére?

2018. 12. 05.

Hájer Gergő, az Omega Diatribe metálbanda alapító gitárosa, illetve az Audionerve stúdió-projekt megalkotója elárulja, kiknek ajánlja az Alpine profi szűrős füldugóit!

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek támogatója a mindennapokban

2018. 05. 07.

Az autista gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle hangokra. Még az olyan hétköznapi zajok is, mint a háztartási eszközök, a televízió, a járművek hangja vagy akár egy hangosabb beszélgetés is elviselhetetlen lehet számukra. Ez a túlérzékenység nem csupán idegességet, szorongást válthat ki a gyermekből, hanem nagymértékben gátolhatja a játszási és felfedezési kedvét is. Ezért egy hallásvédő eszköz felbecsülhetetlen értéket jelenthet a gyerekeknek. 

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek iskolai segítőtársa

2018. 04. 16.

Az autista gyermekek körében nagyon gyakori sajátosság a hangokra való túlérzékenység. A kisgyermekek hallásvédelmére kifejlesztett Alpine Muffy fültok az autista gyerekek számára is ideális választást jelent, hogy kiszűrje azokat a zajokat és hangokat, melyek idegességet, stresszt, és szorongást váltanak ki a gyerekekből. 

Hallásvédelem babáknak és totyogóknak hordozóban

2018. 02. 20.

Sabine Lokin hordozási tanácsadóként rendszeresen beszélget a szülőkkel a hallásvédelemmel kapcsolatban. Ha a gyermeket zajos helyre visszük hordozóban a hátunkon, hogy adjuk rá a hallásvédőt? Sabine válaszolni fog a kérdésre a cikkben.

Nincs rossz választás

2018. 02. 02.

Pár hónappal ezelőtt kezdtük meg együttműködésünket Dr. Vass Zoltán audiológus, fül-orr-gégész szakorvossal. Arra kértük a doktor urat foglalja össze az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatait az Alpine füldugókkal kapcsolatosan. 

Kapcsolódó termékek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

Alpine MusicSafe Pro - Szűrős füldugó zenészeknek, DJ-knek

8.590Ft

Leírás Zenészeknél, pl. gitáros, dobos, énekes vagy DJ, jelentős a halláskárosodás kialakulásának kockázata, mivel gyakran kell magukat hangos zené..