Bumm a fülbe


Rögtön az elején leszögezném, ezt a cikket csak az olvassa el, aki szokott törő‘dni az egészségével. Rövidgatya-póló-strandpapucs kombóban motorozó mőąmájerek kíméljenek!


A tavalyi motorkiállításon találkoztam elő‘ször az Alpine Motosafe füldugóval, és ő‘szintén bevallom, akkoriban még a gondolatától is irtóztam, hogy egy mőąanyag gombát gyömöszöljek a fülembe. Aztán egy ismerő‘söm elkezdett kérdezgetni a termékrő‘l, de mivel semmi konkrétat nem tudtam róla - azon kívül, hogy létezik - elhatároztam, hogy kipróbálom. A Jóisten nem tökölt sokáig, gyorsan szervezte a véletleneket, ugyanis két hét múlva a Safety Hungary off-road képzésén találkoztam az egyik forgalmazóval. ő is vezetéstechnikai oktatásra jött, úgyhogy miután kellemeset tekeregtünk a porban a kis 150-es libakergető‘kkel, megbeszéltük, hogy pár nap múlva beugrok hozzá egy füldugóért. Így is lett.
Amikor elő‘ször kellett bejátszani a fülembe az orvosi mőąanyagból készült dugaszt, megijedtem. Első‘re furcsa volt és kissé keménynek érző‘dött, ahogy a kisegítő‘ kupakkal próbáltam a helyére tenni. Nem találtam el a megfelelő‘ pozíciót, ezért még egy darabig igazgattam rajta, hogy rendesen passzoljon, viszont ezután körülbelül fél perccel már nem is éreztem, hogy ott van. Ez az orvosi mőąanyag tényleg kellemesen puha, és tökéletesen felveszi a hallójárat formáját. Erre nem számítottam!

Szinte nem is lóg ki a fülbő‘l, így a sisak fel- és levételekor nem akad be

De nemcsak ezzel kapcsolatban hitetlenkedtem. Nem akartam elhinni, hogy egy miniatőąr kipufogóbélésnek látszó mőąanyag furulya ki tudja szőąrni a menetszelet, ellenben a forgalom zajait átengedi. Késő‘bb utána néztem, és kiderült, hogy többféle termék is létezik az Alpine kínálatában: van füldugójuk koncertekhez, úszáshoz, alváshoz stb, tehát egy komoly múltú cég készíti a Motosafe-et. Ez bíztató volt, de akkor is: hogy a francba különböztetik meg a "jó" és a "rossz" hangokat? Kis manók ülnek benne, sztetoszkóppal a fejükön, akik ezred másodpercenként szelektálnak?! "Ez szélhang, akkor ez menjen a kukába. Jobbról nagymama elő‘z egypontnullás Swiftben - ezt ereszd át! Hmmm... egy mentő‘autó közeledik, ezt továbbítsuk a hallójáratba!" Na persze... Ez az egész valahogy úgy hangzott számomra, mint a mosópor reklámokban az intelligens mikroszemcsék, amik megkülönböztetik a koszt a ruha színétő‘l...

Kicsi, olcsó és praktikus felszerelés. A slusszkulcskarika helyett érdemes inkább zsebben tárolni a pakkot, nehogy a menetszélben vergő‘dve félúton elrepüljön

Nos, a mosópor reklámokat tekintve továbbra is szkeptikus vagyok - amúgy pedig környezetvédelmi okokból inkább mosódiót használok - de az Alpine Motosafe füldugó hatékony mőąködésérő‘l azóta teljes mértékben megbizonyosodhattam. Kétféle szőąrő‘ jár a csomaghoz, egy közepes zajcsillapítású zöld, és egy erő‘sebb szőąrő‘képességőą sárga színőą. Mivel egy jól szellő‘ző‘ versenysisakban motorozom - ami zajosabb, mint például a túraváltozatok - ezért nekem országúton és autópályán a sárga jött be, városban elég a zöld. Az a hihetetlen, hogy az Alpine terméke valóban el tudja különíteni a hangokat, tehát a zavaró menetszelet - amitő‘l néhány óra alatt észrevétlenül elfárad az agy - kiszőąri, de a forgalom zaját és a motor hangját átereszti. Ső‘t, még a beszédet is jól hallani, tehát nem kell üvöltözve mutogatnunk, ha például a pirosnál meg akarjuk dumálni a mellettünk álló motoros cimboránkkal, hogy merre menjünk tovább. A motorozással töltött napok végén pedig nem csengett a fülem, mint korábban. Természetesen a leglényegesebb szempont a halláskárosodás megakadályozása, de errő‘l beszéljenek inkább a számok.

Könnyőą használat és igényes kidolgozási minő‘ség jellemzi az Alpine Motosafe-et. Megelő‘zi a halláskárosodást, valamint a zajszőąrés pozitív hozadékaként javítja a koncentrációs képességet vezetés közben

A zajártalomról

A menetszél zúgása - motortípustól és sisaktól függő‘en - körülbelül 70 km/óra felett egyre jobban elnyomja a motorhangot és a forgalom zajait. 100 km/óránál 85-90 decibel, 130-nál már akár 100 decibel felett is lehet a zajszint. "A 90 dB hangerő‘sséget 8 órán keresztül tudjuk károsodás nélkül elviselni, ez az idő‘ minden 3 dB emelkedéssel felező‘dik, tehát 93 dB-nél már csak 4 óra. Eszerint 105 dB-es hangerő‘sségnél, ami a teszt egyik legmagasabb eredménye volt, 15 percet lehetne motorozni a hallás veszélyeztetése nélkül." - található egy olyan bukósisaktesztben, ahol a zajszintet vizsgálták.
Magyarul aki 15 percnél többet motorozik autópályán füldugó nélkül, annak mindenképpen károsodik a hallása. Persze ez jó néhány évig egyáltalán nem tőąnik fel, hiszen szép lassan mondják fel a szolgálatot a hallósejtek.
"A sző‘rsejtek funkciója, hogy a hanghullámok mechanikai hatásait elektromos idegimpulzusokká alakítsák, melyek aztán az agyba továbbítódnak. Ezek a sejtek nagyon érzékenyen reagálnak a belső‘ fület érintő‘ különböző‘ hatásokra: a nagy erejőą hanghatások, fertő‘zések, méreganyagok tönkretehetik ő‘ket. Ha egyszer megsérülnek, többé már nem képesek a további regenerációra (ennek köszönhető‘en alakul ki a halláskárosodás legtöbb fajtája)." - írja egy egészségügyi szakvélemény. Tehát minél többet motorozunk füldugó nélkül, annál rosszabb lesz a hallásunk. Mivel kiskorom óta minden szezonban húzom a gázt, ezt az állítást alátámaszthatom...

Hosszú távú teszt

Most már lassan egy éve használom a Motosafe-et, de ennyi idő‘ után sem látom rajta az elhasználódás jeleit. Pulai Laci - alias Kutya - kollégámnak is van egy pár, neki valahogy sikerült tönkretennie a gyári tasak cipzárját (ezután úgy jellemezte magát, hogy a "pulykatojásképőą rontom-bontom kölök a Kockásfülőą Nyúlból"), de a füldugóval neki sincs baja, az övé is újszerőą állapotban van.

Kutya kolléga egyéves Motosafe szettje. A cipzárt tönkretette, üljön le, egyes!

Idén is tovább nyúzom az Alpine kiváló termékét, kíváncsi vagyok meddig bírja. Ha csak egy szezont élt volna túl, akkor is megérné a 8255 forintos árat, így pedig végképp. (Ső‘t, idén áprilisban 10% kedvezménnyel, 7400 forintért adják!) Ennyit mindenkinek megér a hallása, ebben biztos vagyok.

Konklúzió

Szóval valami olyasféle kiegészítő‘ ez a füldugó, mint egy napszemüveg, hiszen az sem tompítja a látást, épp ellenkező‘leg: kiszőąri a túl erő‘s fényt és a káros sugarakat, ezáltal a szem nyugodtabb marad és élesebben lát. Valahogy így van ez a füldugóval is: kiszőąri a káros zajokat, így jobban tudunk a lényeges hangokra koncentrálni, nem fáradunk el olyan hamar, és még a hallásunk sem károsodik. Persze ez - a napszemüveggel ellentétben - sosem lesz divatcikk, tehát az említett rövidgatya-pólós srácok biztosan nem áldoznak majd rá. De ő‘k valószínőąleg el sem olvasták idáig a cikket...

A hozzászólások megtekintéséhez kattints!

Termék tesztek

A füldugók biztonságosabbá teszik a motorozást

2021. 04. 27.

Miért teszik biztonságosabbá a motorozást a füldugók és teszt az Alpine motoros füldugójáról.

Hogyan segíti a fültok az SNI-s kisgyerekek mindennapjait?

2019. 04. 18.

Az Alpine Muffy fültok komoly segítséget jelenthet a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek életében. Óvodai környezetben hozzájárulhat a sikeres fejlesztőmunkához, de érdemes otthonra is beszerezni ilyen hasznos hallásvédőt. Ez a speciálisan kisgyerekek számára kifejlesztett fültok minden kellemetlen zajt kiszűr, ezáltal egy nyugodtabb és kellemesebb környezetet teremt a gyermek számára.

Az amszterdami kórház nagyon elégedett az Alpine Muffy Baby-vel

2019. 01. 28.

Scott Martin, az amszterdami OLVG kórház radiodiagnosztikai laboratóriumi asszisztense több mint egy éve lépett kapcsolatba az Alpine Hearing Protection munkatársaival. Amszterdam városi kórháza már évek óta keresi csecsemők és kisgyerekek számára a megfelelő hallásvédőt. Scott időzítése nem is lehetett volna jobb, az Alpine Muffy Baby ekkor már készen állt a bevezetésre. Az OLVG most hálásan használja a hallásvédőt, mely védi a csecsemők és kisgyerekek hallását az MRI szkenner káros zajától.

Milyen füldugót ajánl egy igazi metálzenész a hallásod védelmére?

2018. 12. 05.

Hájer Gergő, az Omega Diatribe metálbanda alapító gitárosa, illetve az Audionerve stúdió-projekt megalkotója elárulja, kiknek ajánlja az Alpine profi szűrős füldugóit!

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek támogatója a mindennapokban

2018. 05. 07.

Az autista gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle hangokra. Még az olyan hétköznapi zajok is, mint a háztartási eszközök, a televízió, a járművek hangja vagy akár egy hangosabb beszélgetés is elviselhetetlen lehet számukra. Ez a túlérzékenység nem csupán idegességet, szorongást válthat ki a gyermekből, hanem nagymértékben gátolhatja a játszási és felfedezési kedvét is. Ezért egy hallásvédő eszköz felbecsülhetetlen értéket jelenthet a gyerekeknek.