Dugó a fülbe


Utoljára akkor hordtam motorozáshoz füldugót, mikor még utasként, a fület sem takaró tökhéj sisakban nyomtam.

Akkoriban egy hosszabb túra után egy fél napig hallottam még a fülemben a forgalom zaját, és a kis sárga szivacsdugók sem sokat segítettek ezen az állapoton. Arról nem is beszélve, hogy a fejemet nem fordíthattam oldalra a motoron, mert akkor a huzat kivitte a fülembő‘l ő‘ket.

Szerencsére mára megtaláltam a megoldást a problémámra: ahogy tehettem, Jet sisakra váltottam. Összehasonlíthatatlan volt a különbség. Mivel azonban a teljesen zárt sisakoktól irtózom, azt hittem, ennél kellemesebb már nem lehet az élmény: bár a fülem nem fázik, azért idő‘nként a széltő‘l süvít a plexi, és alig hallom tő‘le a forgalom zaját.

Mikor kézbe vettem a MotoSafe füldugóját, illetve annak kulcstartóra szerelhető‘, cipzáras tokját, hittem is meg nem is, hogy ettő‘l majd javul a helyzet. Külső‘re mindenesetre szimpatikus volt a kis szürke tok - szerintem a motorosok közül sokan szeretik az ilyen kis apró, praktikus felszereléseket.
Amit a leírás ígér, a két hallójáratba illeszthető‘ esernyő‘, és mindkettő‘höz két különböző‘ szőąrő‘, egy sárga és egy annál erő‘sebb zöld. Én alapból a zölddel kezdtem a próbálkozást, hiszen a bukósisak úgyis szigetel...vagy nem?
Ahogy a használati utasítás is írja, a kis esernyő‘ nyelét praktikus megfelelő‘ méretre vágni. Nekem például majdnem fél centit kellett levágnom belő‘le, mert első‘ alkalommal, ahogy felhúztam a sisakot, kisodorta fülembő‘l a kis pöcköket. Eleinte így is kényelmetlen volt. A szivacsfüldugó legalább puha anyagból van, ennek meg van egy nyele.

Persze ahogy ennél sokkal rosszabb dolgokhoz is hozzászokik az ember, néhány kilométer után már el is felejtetem, hogy a fülemben van. Valóban minden sokkal csendesebb lett, ami automatikusan azt okozza, hogy eleinte sokkal jobban húzza a gázt az ember. Késő‘bb pedig olyan hangokat is meghallottam a motorblokk felő‘l, amit addig sohasem, és rögtön aggódni is kezdtem. Az első‘ motorozás tehát ezzel telt: az első‘ benzinkútnál kivettem a füldugót, és kilométereken át figyeltem, hogy így is hallom-e azokat a fura zörgéseket, majd a következő‘nél visszatettem, és újra beparáztattam magam. Közben a többiek irigykedtek, és úgy tőąnt még potenciális vevő‘ket is leltem. A társaság fele egyáltalán nem sokallta a 8125 Ft-ot - de lehet, hogy csak a kis tok tetszett meg nekik!

A különbséget a füldugó nélküli motorozásokhoz képest otthon alváshoz készülő‘dve figyeltem meg. Ahogy motorozás után este a párnára hajtom a fejem, olyasmi sistergés szokott hallatszani, mint amikor a tengerparton kagylót szorítok a fülemhez. Na ez az a hang, amit nem hallok azóta semelyik este.

Termék tesztek

Halott Pénz

2017. 05. 15.

2015 - Interjú a Halott Pénz együttessel, amiben elmondják miért is fontos a hallásvédelem. :)

Zavaró-e hosszútávon a füldugó motorozás közben? – Aki válaszol, Németh Mihály

2016. 09. 01.

58 évesen egy 14 országot érintő 9000 km-es túrát tervezett 2016-ra Németh Mihály. Az élet azonban közbeszólt, de a túra nem maradt el, csak kicsit rövidebb lett. Az 58-as motoros túra élménybeszámolóját olvashatják portálunkon.

Arizóna endorzer

2016. 05. 11.

Endorzerünk, Maja, az Arizóna zenekar énekesnője nyilatkozott, hogyan ismerkedtek meg az Alpine termékekkel és miért tartják fontosnak a hallás védelmét.

New Friend Request endorzer

2016. 04. 13.

Endorzerünk, Tímár Péter nyilatkozott, hogyan ismerkedett meg az Alpine termékekkel és miért tartja fontosnak a hallás védelmét.

Tarcsai Ádám endorzer

2016. 04. 08.

Endorzerünk, Tarcsai Ádám nyilatkozott, hogyan ismerkedett meg az Alpine termékekkel és miért tartja fontosnak a hallás védelmét.

Kapcsolódó termékek

0Ft

..