Dugó a fülbe


Utoljára akkor hordtam motorozáshoz füldugót, mikor még utasként, a fület sem takaró tökhéj sisakban nyomtam.

Akkoriban egy hosszabb túra után egy fél napig hallottam még a fülemben a forgalom zaját, és a kis sárga szivacsdugók sem sokat segítettek ezen az állapoton. Arról nem is beszélve, hogy a fejemet nem fordíthattam oldalra a motoron, mert akkor a huzat kivitte a fülembő‘l ő‘ket.

Szerencsére mára megtaláltam a megoldást a problémámra: ahogy tehettem, Jet sisakra váltottam. Összehasonlíthatatlan volt a különbség. Mivel azonban a teljesen zárt sisakoktól irtózom, azt hittem, ennél kellemesebb már nem lehet az élmény: bár a fülem nem fázik, azért idő‘nként a széltő‘l süvít a plexi, és alig hallom tő‘le a forgalom zaját.

Mikor kézbe vettem a MotoSafe füldugóját, illetve annak kulcstartóra szerelhető‘, cipzáras tokját, hittem is meg nem is, hogy ettő‘l majd javul a helyzet. Külső‘re mindenesetre szimpatikus volt a kis szürke tok - szerintem a motorosok közül sokan szeretik az ilyen kis apró, praktikus felszereléseket.
Amit a leírás ígér, a két hallójáratba illeszthető‘ esernyő‘, és mindkettő‘höz két különböző‘ szőąrő‘, egy sárga és egy annál erő‘sebb zöld. Én alapból a zölddel kezdtem a próbálkozást, hiszen a bukósisak úgyis szigetel...vagy nem?
Ahogy a használati utasítás is írja, a kis esernyő‘ nyelét praktikus megfelelő‘ méretre vágni. Nekem például majdnem fél centit kellett levágnom belő‘le, mert első‘ alkalommal, ahogy felhúztam a sisakot, kisodorta fülembő‘l a kis pöcköket. Eleinte így is kényelmetlen volt. A szivacsfüldugó legalább puha anyagból van, ennek meg van egy nyele.

Persze ahogy ennél sokkal rosszabb dolgokhoz is hozzászokik az ember, néhány kilométer után már el is felejtetem, hogy a fülemben van. Valóban minden sokkal csendesebb lett, ami automatikusan azt okozza, hogy eleinte sokkal jobban húzza a gázt az ember. Késő‘bb pedig olyan hangokat is meghallottam a motorblokk felő‘l, amit addig sohasem, és rögtön aggódni is kezdtem. Az első‘ motorozás tehát ezzel telt: az első‘ benzinkútnál kivettem a füldugót, és kilométereken át figyeltem, hogy így is hallom-e azokat a fura zörgéseket, majd a következő‘nél visszatettem, és újra beparáztattam magam. Közben a többiek irigykedtek, és úgy tőąnt még potenciális vevő‘ket is leltem. A társaság fele egyáltalán nem sokallta a 8125 Ft-ot - de lehet, hogy csak a kis tok tetszett meg nekik!

A különbséget a füldugó nélküli motorozásokhoz képest otthon alváshoz készülő‘dve figyeltem meg. Ahogy motorozás után este a párnára hajtom a fejem, olyasmi sistergés szokott hallatszani, mint amikor a tengerparton kagylót szorítok a fülemhez. Na ez az a hang, amit nem hallok azóta semelyik este.

Termék tesztek

A füldugók biztonságosabbá teszik a motorozást

2021. 04. 27.

Miért teszik biztonságosabbá a motorozást a füldugók és teszt az Alpine motoros füldugójáról.

Hogyan segíti a fültok az SNI-s kisgyerekek mindennapjait?

2019. 04. 18.

Az Alpine Muffy fültok komoly segítséget jelenthet a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek életében. Óvodai környezetben hozzájárulhat a sikeres fejlesztőmunkához, de érdemes otthonra is beszerezni ilyen hasznos hallásvédőt. Ez a speciálisan kisgyerekek számára kifejlesztett fültok minden kellemetlen zajt kiszűr, ezáltal egy nyugodtabb és kellemesebb környezetet teremt a gyermek számára.

Az amszterdami kórház nagyon elégedett az Alpine Muffy Baby-vel

2019. 01. 28.

Scott Martin, az amszterdami OLVG kórház radiodiagnosztikai laboratóriumi asszisztense több mint egy éve lépett kapcsolatba az Alpine Hearing Protection munkatársaival. Amszterdam városi kórháza már évek óta keresi csecsemők és kisgyerekek számára a megfelelő hallásvédőt. Scott időzítése nem is lehetett volna jobb, az Alpine Muffy Baby ekkor már készen állt a bevezetésre. Az OLVG most hálásan használja a hallásvédőt, mely védi a csecsemők és kisgyerekek hallását az MRI szkenner káros zajától.

Milyen füldugót ajánl egy igazi metálzenész a hallásod védelmére?

2018. 12. 05.

Hájer Gergő, az Omega Diatribe metálbanda alapító gitárosa, illetve az Audionerve stúdió-projekt megalkotója elárulja, kiknek ajánlja az Alpine profi szűrős füldugóit!

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek támogatója a mindennapokban

2018. 05. 07.

Az autista gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle hangokra. Még az olyan hétköznapi zajok is, mint a háztartási eszközök, a televízió, a járművek hangja vagy akár egy hangosabb beszélgetés is elviselhetetlen lehet számukra. Ez a túlérzékenység nem csupán idegességet, szorongást válthat ki a gyermekből, hanem nagymértékben gátolhatja a játszási és felfedezési kedvét is. Ezért egy hallásvédő eszköz felbecsülhetetlen értéket jelenthet a gyerekeknek.