Füldugó: komfort és biztonság?


Nem tudjuk, Ti hogy álltok a füldugó-kérdéssel, de mi most úgy döntöttünk, teszünk egy próbát. Eddig inkább csak hangos versenymotoroknál a ringeken erő‘ltettük a témát, de már egy-két hosszabb túrán is elgondolkodtunk rajta, hogy nem volna rossz tompítani a szélzajt - így pár óra és pár száz kilométer után... Erre talán a legkifinomultabb hazánkban kapható megoldás az Alpine MotoSafe füldugója - bemutató következik.

Akár hisszük, akár nem, a biztonságos motorozás akár azon is múlhat, hogy használsz-e füldugót. A káros zajok kiszőąrésével ugyanis hosszabb (és fő‘leg nagy sebességőą) motorozás után sem csökken a koncentrációnk, ami ugye az egyik legfontosabb kritériuma életben maradásunknak... A füldugó tehát nem csupán egy "kényelmi extra", amely komfortosabb utazást tesz lehető‘vé, hanem jóval több elő‘nye van ennél - ezeket szedtük most össze, egy átgondolt modell kapcsán.

A MotoSafe füldugója az ígéretek szerint megszünteti, pontosabban kiszőąri a kellemetlen szélzajt, miközben a minket körülvevő‘ forgalom, a motorhang, esetleg a kommunikátor jobban hallhatóvá válik - hiszen nem lesz, ami elnyomja ezeket a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen hangokat. Fejlesztésekor külön figyelmet fordítottak arra, hogy bukósisak viselése esetén is szinte észrevétlen maradjon: kényelmesen illeszkedik a hallójáratba és szőąk sisak alatt sem jelentkezik kellemetlen nyomás, még hosszú idejőą viselés esetén sem.

A kis lamellás fülillesztékek ugyanis egy nagyon hajlékony és tartós anyagból készülnek, amelyek a testhő‘ következtében könnyedén felveszik a hallójárat formáját. A zajszigetelést (vagy szőąrést) két hajszálvékony lamellával érik el. Ennek áldásos hatásaként a tervező‘k szerint megelő‘zi a fülzúgást, fülsípolást, miközben a fülünk szellő‘zik is, így nem kelti az elszigeteltség érzését. A hallójárat-izzadás, a nyomás a hallójáratban, amit egy "mezei" füldugó esetén elő‘fordulhat, ennél a típusnál várhatóan nem fog jelentkezni - de a feladatunk, hogy kiderítsük, ezzel együtt mőąködik-e olyan jól (vagy még jobban), mint a "sima", olcsó darabok?

Az ára arra enged következtetni, hogy "vagy még jobban", hiszen 8.225 forintba kerül - igaz, áprilisban 10 százalékos kedvezményt biztosítanak (7.400Ft).Ez sem kevés, de az árát az indokolhatja, hogy nem egy egyszerőą "dugóként" mőąködik, hanem a MotoSafe inkább egy (kényelmes) szőąrő‘, amely csak a számunkra fontos és élvezetes hangokat hallatja - megelő‘zve az észrevétlen halláskárosodást, fejfájást, szédülést és a koncentráció csökkenését, amirő‘l már volt szó... Hogyha ezt kapjuk a pénzünkért, akkor már "jók vagyunk", de azért nézzük, mi tartozik az alapcsomagba. Egy pár füldugó (milyen meglepő‘), két pár cserélgethető‘ (speciálisan motorsporthoz kialakított) szőąrő‘, egy segédeszköz a füldugó behelyezéséhez és egy praktikus, könnyen zsebbe tartható tok, ami a gyújtáskulcsra is felfőązhető‘.

Említettük a két pár szőąrő‘t. Nos az egyik a zöld, amely a közepes csillapítású szőąrő‘ (a legtöbb esetben megfelelő‘ védelmet biztosít). A másik sárga, ez az erő‘s csillapítású megoldás (a zajosabb bukósisakkal rendelkező‘, vagy tartósan nagy sebességgel közlekedő‘k számára). Álltólag legjobban a magas (és egyben legkárosabb) frekvenciákon szőąrnek. Kíváncsian várjuk, hogyan mőąködik majd mindez a gyakorlatban, egy hosszabb gurulás során, mivel amellett, hogy a monoton zaj könnyen koncentrációs problémákhoz vezethet, sokkal lassabban reagálunk veszélyhelyzetekre, mivel nem halljuk meg azokat. Az Alpine MotoSafe nem olcsó, de a biztonságunk és az egészségünk mindennél többet érhet - bár el kell mondani, hogy ez az orvosi mőąanyagból készült füldugó nem tart örökké, de a gyártó szerint - folyamatos tisztítás mellett - olyan 2-3 évig számíthatunk rá - ki fogjuk deríteni!

MotoSafe tartósteszt

Szerintem a mindennapi (városi) közlekedéshez felesleges a füldugó és a vele járó állandó "logisztika", vagyis ki/behelyezés, tárolás stb. Viszont azt tervezem, hogy a hosszabb utakon állandó társam lesz a MotoSafe. Nem tudom, számíthatok-e olyan zajos sikerre (bár most nem a zajos a legmegfelelő‘bb jelző‘.. :)), mint amilyen például a lenyitható a napszemüveg az LS2 bukómban. Ez olyan dolog, hogy addig nem tudod milyen jó, amíg ki nem próbálod, vagy inkább nem használod. Hiszen a helyzet az, hogy a cuccokkal kapcsolatos kérdésekre nem a boltban, hanem csakis a folyamatos nyúzás közben kapsz kielégítő‘ választ - ez nálunk egyet jelent a tartósteszttel, most a holland gyártmányú Alpine füldugói a sorosak. Hogy mit várok a teszttő‘l? A válasz egyszerőą: pontosan azt, amit fentebb már leírtunk. Hogy a túrásabb jellegőą gurulások még nagyobb nyugiban teljenek, ha úgy akarom.

Eddig nem nagyon gondolkodtam füldugó beszerzésén, vagy úgy is mondhatjuk, hogy eszembe sem jutott. Pontosabban mindig csak több órás szélzúgás után (közben) mormogtam magamban, hogy lehetne csendesebb az LS2... Ha a problémát a másik oldal felő‘l közelítjük, akkor jó megoldás lehet a MotoSafe. Egyelő‘re inkább csak "üléspróbát" vettem a füldugóról, és azt mindenképp megerő‘síthetem, hogy egyáltalán nem zavaró a használata - a sisak le- és felvétele közben sem. Sajnos még nagyon keveset gurultam benne, ezért még várok a további tapasztalatok megosztásával. A motorkiállításon viszont alkalmam nyílt kipróbálni "mesterséges szélzaj" közben, fejhallgatóval. Valami lágy háttérzene is szólt közben, és a legfontosabb benyomásom, hogy a zaj csökkentése mellett inkább a "szőąrésen" van a hangsúly. Hiszen amelyik fülemben benne volt a dugó, az kis túlzással nem is volt halkabb, hanem a háttérzene volt hangosabb! :) Érdekes lesz, kíváncsian várom a folytatást, reméljük Ti is!

Termék tesztek

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek támogatója a mindennapokban

2018. 05. 07.

Az autista gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle hangokra. Még az olyan hétköznapi zajok is, mint a háztartási eszközök, a televízió, a járművek hangja vagy akár egy hangosabb beszélgetés is elviselhetetlen lehet számukra. Ez a túlérzékenység nem csupán idegességet, szorongást válthat ki a gyermekből, hanem nagymértékben gátolhatja a játszási és felfedezési kedvét is. Ezért egy hallásvédő eszköz felbecsülhetetlen értéket jelenthet a gyerekeknek. 

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek iskolai segítőtársa

2018. 04. 16.

Az autista gyermekek körében nagyon gyakori sajátosság a hangokra való túlérzékenység. A kisgyermekek hallásvédelmére kifejlesztett Alpine Muffy fültok az autista gyerekek számára is ideális választást jelent, hogy kiszűrje azokat a zajokat és hangokat, melyek idegességet, stresszt, és szorongást váltanak ki a gyerekekből. 

Hallásvédelem babáknak és totyogóknak hordozóban

2018. 02. 20.

Sabine Lokin hordozási tanácsadóként rendszeresen beszélget a szülőkkel a hallásvédelemmel kapcsolatban. Ha a gyermeket zajos helyre visszük hordozóban a hátunkon, hogy adjuk rá a hallásvédőt? Sabine válaszolni fog a kérdésre a cikkben.

Nincs rossz választás

2018. 02. 02.

Pár hónappal ezelőtt kezdtük meg együttműködésünket Dr. Vass Zoltán audiológus, fül-orr-gégész szakorvossal. Arra kértük a doktor urat foglalja össze az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatait az Alpine füldugókkal kapcsolatosan. 

Hangya tesztje: MusicSafe Pro vs PartyPlug Pro

2017. 09. 28.

A füldugó.hu csapata a X. Zorall Sörolimpián meg akarta lepni a zenekar basszusgitárosát az új PartyPlug Pro füldugóval, amikor is ő lepett meg minket, mikor elárulta, hogy már 10 éve használja a MusicSafe Pro-t. Ezen felbuzdulva megkértük, hasonlítsa össze a két terméket!

Kapcsolódó termékek

0Ft

..