Nyugodt alvás a hegyekben?


Kipihenten nekivágni egy hegyi túrának, vagy akár bármelyik hétköznapnak, alapfeltétel. Ha azonban az éjszakai nyugalmunkat megzavarják, akár tönkre is tehetik a nyaralásunkat, túránkat. Még hatványozottabban jön elő‘ a kérdés, ha mondjuk kempingben sátrazunk, amikor is a sátor fala nem szőąri meg a nem kívánt hangokat, zajokat, vagy ha menedékházban éjszakázunk. Aki gyakran jár túrázni a hegyekbe és megfordul ilyen jellegőą szállásokon, ahol nem lehet megoldani a zaj csökkentését az ablak becsukásával, az már biztos találkozott ezzel a problémával. Mindenkinek van a tarsolyában egy sztori lengyel vagy cseh (ide bármilyen nemzetiség behelyettesíthető‘) csoport, akik a sátrunktól 10 méterre gitárszóval és természetesen alkohollal ünneplik a sikeres túrát, a nap végét, vagy csak egyszerőąen az életet. Ehhez persze joguk van, csak mi meg éppen aludni szeretnénk. De említhetnénk a menedékházban horkolókat is. Na velük nagyon nem vagyok kibékülve, nem egyszer okoztak álmatlan éjszakát a hangosan horkolók. Elhatároztam, hogy az idén teszek ez ellen. Elkezdtem keresgélni a neten és így akadtam a www.fuldugo.hu-ra. Gyors egyeztetés után már a kezemben is volt a kért füldugó.

A fuldugo.hu által forgalmazott füldugókat nemcsak alváshoz, de motorozáshoz, bulizáshoz, úszáshoz vagy repüléshez is ajánlanak különféle füldugókat. És hogy mi a különbség közöttük? Ezek a füldugók mind szőąrő‘vel vannak ellátva, a megfelelő‘ zajokra kifejlesztve. A motoros a menetszelet kiszőąri, a környező‘ zajok, a forgalom hangjait azonban tisztán halljuk. Az alvósban a horkolást és az egyéb zajokat nem halljuk, de az emberi beszédet és az ébresztő‘órát igen.

Én egy alváshoz valót teszteltem elég széles körben. Otthon, nyáron szeretek nyitott ablaknál aludni, ám a város ezt kevésbé teszi lehető‘vé. Belvárosi lakásomban a 4-6-ostól kezdve az éjszaka a kocsmából hazatérő‘k óbégatásával folytatva, szirénázásig minden hallható. Így kézenfekvő‘ volt otthon kipróbálni elő‘ször a füldugót. Nem igazán szoktam hozzá, hogy úgy alszom, a fülemben van valami, de hamar megszoktam az első‘re kellemetlen érzést, a fejem pedig még hamarabb, ugyanis valóban szinte semmit nem érzékeltem az elő‘bb említett zajokból. Néha egy-egy motoros gyorsítását vagy mentő‘autó szirénáját hallottam, de ahhoz nagyon kellett fülelnem, illetve ha már aludtam, akkor nem ébredtem fel rájuk. A szőąrő‘s rendszer elő‘nye, hogy a szőąrő‘nek köszönhető‘en szellő‘zik a fül, nem izzad be, sokkal komfortosabb érzés a füldugó használata. A teszt második lépcső‘je a kemping volt. Most kivételesen nem volt óbégató cseh csoport, de volt hangos beszéd és eső‘kopogás. A füldugó kiválóan teljesített itt is. A harmadik próba a hegyi menedékház volt, de mondanom sem kell, hogy ezt az akadályt is sikeresen vette. Volt horkolás, motoszkálás, krákogás, pakolás, de mindezt csak elmondásokból tudtam meg reggel. Nem azt mondom, hogy egyáltalán semmit sem hallottam a körülöttem lévő‘ világból, de az biztos, hogy hozzásegített egy nyugodtabb éjszakához. Az a kis kellemetlenség, amíg megszokja a fülünk, igazán megéri. Egyedül a reggeli ébredés volt nehéz, mert nekem az ébresztő‘m a telefonon zene, így azt is kevésbé hallottam meg, szerencse, hogy a túrákon általában felkelek magamtól idő‘ben.

A füldugót könnyőą tisztítani, a gyártó azt ajánlja, hogy langyos vízben kevés szappannal mossuk, ha koszos lesz. Így könnyőą tisztán tartani.
Összességében a szőąrő‘s füldugó jobban teljesített, mint amire számítottam, jól kiszőąrte a nem kívánt hangokat és a megszokásával járó kellemetlenséget leszámítva minden túrázónak ajánlom, aki egy picit is érzékenyebb alvás közben a külvilág hangjaira, zajaira.

A füldugót a www.fuldugo.hu-tól kaptuk tesztelésre.

Négyesi Miklós

Termék tesztek

Halott Pénz

2017. 05. 15.

2015 - Interjú a Halott Pénz együttessel, amiben elmondják miért is fontos a hallásvédelem. :)

Zavaró-e hosszútávon a füldugó motorozás közben? – Aki válaszol, Németh Mihály

2016. 09. 01.

58 évesen egy 14 országot érintő 9000 km-es túrát tervezett 2016-ra Németh Mihály. Az élet azonban közbeszólt, de a túra nem maradt el, csak kicsit rövidebb lett. Az 58-as motoros túra élménybeszámolóját olvashatják portálunkon.

Arizóna endorzer

2016. 05. 11.

Endorzerünk, Maja, az Arizóna zenekar énekesnője nyilatkozott, hogyan ismerkedtek meg az Alpine termékekkel és miért tartják fontosnak a hallás védelmét.

New Friend Request endorzer

2016. 04. 13.

Endorzerünk, Tímár Péter nyilatkozott, hogyan ismerkedett meg az Alpine termékekkel és miért tartja fontosnak a hallás védelmét.

Tarcsai Ádám endorzer

2016. 04. 08.

Endorzerünk, Tarcsai Ádám nyilatkozott, hogyan ismerkedett meg az Alpine termékekkel és miért tartja fontosnak a hallás védelmét.

Kapcsolódó termékek

Alpine SleepSoft - Füldugó alváshoz, tanuláshoz

Alpine SleepSoft - Füldugó alváshoz, tanuláshoz

4.490Ft

Termékjellemzők: Tompítja a környezeti zajokat és a horkolás hangját Rendkívül kényelmes termoplasztikus anyagból készül A csengő, a riasztó..