Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek iskolai segítőtársa


Az autista gyermekek körében nagyon gyakori sajátosság a hangokra való túlérzékenység. A kisgyermekek hallásvédelmére kifejlesztett Alpine Muffy fültok az autista gyerekek számára is ideális választást jelent, hogy kiszűrje azokat a zajokat és hangokat, melyek idegességet, stresszt, és szorongást váltanak ki a gyerekekből.

Hogyan segíthetik a fültokok az autista gyermekek iskolai tanulását? Erről kérdeztük a Prizma Általános Iskola és Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény iskolai intézményegység-vezetőjét, Lukácsné Homor Veronikát. Az iskola tizenhárom Alpine Muffy fültokkal lepte meg a gyerekeket, a Hangszita Kft. pedig további három fültokot ajándékozott számukra.

Milyen célból vásárolták a fültokokat, és miért döntöttek az Alpine Muffy fültokok mellett?

Az intézményünk pincéjében jelenleg felújítási munkálatok zajlanak, éppen közvetlenül az autizmusban érintett tanulóink tagozata alatt. Az ezzel járó zaj több tanulónk számára szinte elviselhetetlen mértékű. Az autizmusban érintett gyermekeknél gyakran tapasztalható szenzoros túlérzékenység. Sok tanulónk nehezen viseli a különféle zajokat, pl. az ebédlőben, iskolai rendezvényeken. Vannak olyan tanulóink is, akik sokszor hangosabbak annál, amit társaik képesek lennének elviselni. A mindennapi munka során is nagy segítség lehet ezekben az esetekben a hallásvédő fültok, a felújítással járó zajok elviselésében viszont halaszthatatlannak gondoltuk a beszerzését.
Azért döntöttünk a hallásvédő fültokok beszerzése mellett, hogy amennyire lehet, megkönnyítsük a felújítással járó kellemetlenségek elviselését tanulóink számára. Az Alpine Muffy fültokokkal kapcsolatban olvastuk, hogy autista gyermekek számára is javasolják, ezért esett a választásunk erre a termékre. Nagyon hálásak vagyunk, hogy figyelembe vették a problémánk sürgősségét, és a megrendelést követően rögtön postára adták a fültokokat. A három ajándékba kapott példány is gyorsan használóra talált.

Több tanulmány is kimutatta, hogy az autista gyerekeknél a fültokok viselése pozitívan hat a fokozott hallásérzékenység által kiváltott viselkedési problémákra, megnyugtatja őket, segíti a koncentrációt. Önök milyen kedvező hatásokat tapasztaltak, mióta a gyerekek használják a fültokokat?

Önálló tanulási helyzetben több tanulónk rendszeresen viseli a fültokot; segíti a nyugodt munkavégzésüket és a koncentrációt. Nagyobb zajjal járó helyszíneken, eseményeken is rendszeresen használjuk azoknál a tanulóknál, akiket ezek a zajok zavarnak. Van olyan tanulónk, aki, ha szükségét érzi, önállóan felveszi a fültokot tanulási helyzetben vagy szabadidős tevékenység közben; másoknál meg a pedagógus veszi észre, hogy valamilyen zaj miatt izgatott egy tanuló, de a fültok felvétele után nyugodtabb lesz.

Hány gyermek használja a fültokokat, napi rendszerességgel viselik-e, és hány órán keresztül?

Tizenhat tanulónk használja, napi rendszerességgel, általában 1-3 órán keresztül.

Azok a gyerekek, akik nem viselnek fültokot, hogyan viszonyulnak a hallásvédő eszközt használó társaikhoz?

Pozitívan fogadják. Olyan szempontból nem volt idegen számukra, hogy néhány tanulónk régóta rendelkezik saját fültokkal, amit az iskolában eddig is használtak.

Általánosságban elmondható, hogy 3 éves kor alatt nem javasolt a füldugók használata a fulladásveszély miatt, autista gyerekeknél ez a korhatár azonban 10 év is lehet. Iskolájukban hány éves gyermekek használják a fültokokat, és mennyire találják kényelmesnek?

7-12 éves tanulóink használják. Akik használják, nem panaszkodnak kényelmetlenségre. Zavaró zaj esetén vagy maguktól felveszik a gyerekek, vagy felkínáljuk nekik, de természetesen senkitől nem várjuk, hogy használja, ha éppen nem szeretné.

Sok autista gyermek nem, illetve nehezen viseli el a fizikai érintést, az eszköz okozta nyomást a fülön. Van olyan gyermek, aki emiatt nem akarja viselni a fültokot?

Nem mindenki viseli el, sok tanulónál azonban hasznos segítségnek bizonyul. Volt olyan tanulónk, aki először idegenkedett a fültoktól, de amikor a zaj láthatóan nagyon zavarta, és a pedagógusai ráadták, mégis elfogadta, és azóta nem utasítja el.

Az interjú második része ide kattintva elérhető.

Termék tesztek

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek támogatója a mindennapokban

2018. 05. 07.

Az autista gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle hangokra. Még az olyan hétköznapi zajok is, mint a háztartási eszközök, a televízió, a járművek hangja vagy akár egy hangosabb beszélgetés is elviselhetetlen lehet számukra. Ez a túlérzékenység nem csupán idegességet, szorongást válthat ki a gyermekből, hanem nagymértékben gátolhatja a játszási és felfedezési kedvét is. Ezért egy hallásvédő eszköz felbecsülhetetlen értéket jelenthet a gyerekeknek. 

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek iskolai segítőtársa

2018. 04. 16.

Az autista gyermekek körében nagyon gyakori sajátosság a hangokra való túlérzékenység. A kisgyermekek hallásvédelmére kifejlesztett Alpine Muffy fültok az autista gyerekek számára is ideális választást jelent, hogy kiszűrje azokat a zajokat és hangokat, melyek idegességet, stresszt, és szorongást váltanak ki a gyerekekből. 

Hallásvédelem babáknak és totyogóknak hordozóban

2018. 02. 20.

Sabine Lokin hordozási tanácsadóként rendszeresen beszélget a szülőkkel a hallásvédelemmel kapcsolatban. Ha a gyermeket zajos helyre visszük hordozóban a hátunkon, hogy adjuk rá a hallásvédőt? Sabine válaszolni fog a kérdésre a cikkben.

Nincs rossz választás

2018. 02. 02.

Pár hónappal ezelőtt kezdtük meg együttműködésünket Dr. Vass Zoltán audiológus, fül-orr-gégész szakorvossal. Arra kértük a doktor urat foglalja össze az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatait az Alpine füldugókkal kapcsolatosan. 

Hangya tesztje: MusicSafe Pro vs PartyPlug Pro

2017. 09. 28.

A füldugó.hu csapata a X. Zorall Sörolimpián meg akarta lepni a zenekar basszusgitárosát az új PartyPlug Pro füldugóval, amikor is ő lepett meg minket, mikor elárulta, hogy már 10 éve használja a MusicSafe Pro-t. Ezen felbuzdulva megkértük, hasonlítsa össze a két terméket!

Kapcsolódó termékek

Alpine Muffy  - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

Alpine Muffy - Gyermek hallásvédő fültok húzózsinóros táskával

7.490Ft

Klassz fültok gyerekeknek A gyermekek gyakran vannak kitéve olyan zajnak, mely túl hangos számukra. Kutatások szerint nyolcból egy gyermeknél alaku..