Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek iskolai segítőtársa


Az autista gyermekek körében nagyon gyakori sajátosság a hangokra való túlérzékenység. A kisgyermekek hallásvédelmére kifejlesztett Alpine Muffy fültok az autista gyerekek számára is ideális választást jelent, hogy kiszűrje azokat a zajokat és hangokat, melyek idegességet, stresszt, és szorongást váltanak ki a gyerekekből.

Hogyan segíthetik a fültokok az autista gyermekek iskolai tanulását? Erről kérdeztük a Prizma Általános Iskola és Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény iskolai intézményegység-vezetőjét, Lukácsné Homor Veronikát. Az iskola tizenhárom Alpine Muffy fültokkal lepte meg a gyerekeket, a Hangszita Kft. pedig további három fültokot ajándékozott számukra.

Milyen célból vásárolták a fültokokat, és miért döntöttek az Alpine Muffy fültokok mellett?

Az intézményünk pincéjében jelenleg felújítási munkálatok zajlanak, éppen közvetlenül az autizmusban érintett tanulóink tagozata alatt. Az ezzel járó zaj több tanulónk számára szinte elviselhetetlen mértékű. Az autizmusban érintett gyermekeknél gyakran tapasztalható szenzoros túlérzékenység. Sok tanulónk nehezen viseli a különféle zajokat, pl. az ebédlőben, iskolai rendezvényeken. Vannak olyan tanulóink is, akik sokszor hangosabbak annál, amit társaik képesek lennének elviselni. A mindennapi munka során is nagy segítség lehet ezekben az esetekben a hallásvédő fültok, a felújítással járó zajok elviselésében viszont halaszthatatlannak gondoltuk a beszerzését.
Azért döntöttünk a hallásvédő fültokok beszerzése mellett, hogy amennyire lehet, megkönnyítsük a felújítással járó kellemetlenségek elviselését tanulóink számára. Az Alpine Muffy fültokokkal kapcsolatban olvastuk, hogy autista gyermekek számára is javasolják, ezért esett a választásunk erre a termékre. Nagyon hálásak vagyunk, hogy figyelembe vették a problémánk sürgősségét, és a megrendelést követően rögtön postára adták a fültokokat. A három ajándékba kapott példány is gyorsan használóra talált.

Több tanulmány is kimutatta, hogy az autista gyerekeknél a fültokok viselése pozitívan hat a fokozott hallásérzékenység által kiváltott viselkedési problémákra, megnyugtatja őket, segíti a koncentrációt. Önök milyen kedvező hatásokat tapasztaltak, mióta a gyerekek használják a fültokokat?

Önálló tanulási helyzetben több tanulónk rendszeresen viseli a fültokot; segíti a nyugodt munkavégzésüket és a koncentrációt. Nagyobb zajjal járó helyszíneken, eseményeken is rendszeresen használjuk azoknál a tanulóknál, akiket ezek a zajok zavarnak. Van olyan tanulónk, aki, ha szükségét érzi, önállóan felveszi a fültokot tanulási helyzetben vagy szabadidős tevékenység közben; másoknál meg a pedagógus veszi észre, hogy valamilyen zaj miatt izgatott egy tanuló, de a fültok felvétele után nyugodtabb lesz.

Hány gyermek használja a fültokokat, napi rendszerességgel viselik-e, és hány órán keresztül?

Tizenhat tanulónk használja, napi rendszerességgel, általában 1-3 órán keresztül.

Azok a gyerekek, akik nem viselnek fültokot, hogyan viszonyulnak a hallásvédő eszközt használó társaikhoz?

Pozitívan fogadják. Olyan szempontból nem volt idegen számukra, hogy néhány tanulónk régóta rendelkezik saját fültokkal, amit az iskolában eddig is használtak.

Általánosságban elmondható, hogy 3 éves kor alatt nem javasolt a füldugók használata a fulladásveszély miatt, autista gyerekeknél ez a korhatár azonban 10 év is lehet. Iskolájukban hány éves gyermekek használják a fültokokat, és mennyire találják kényelmesnek?

7-12 éves tanulóink használják. Akik használják, nem panaszkodnak kényelmetlenségre. Zavaró zaj esetén vagy maguktól felveszik a gyerekek, vagy felkínáljuk nekik, de természetesen senkitől nem várjuk, hogy használja, ha éppen nem szeretné.

Sok autista gyermek nem, illetve nehezen viseli el a fizikai érintést, az eszköz okozta nyomást a fülön. Van olyan gyermek, aki emiatt nem akarja viselni a fültokot?

Nem mindenki viseli el, sok tanulónál azonban hasznos segítségnek bizonyul. Volt olyan tanulónk, aki először idegenkedett a fültoktól, de amikor a zaj láthatóan nagyon zavarta, és a pedagógusai ráadták, mégis elfogadta, és azóta nem utasítja el.

Az interjú második része ide kattintva elérhető.

Termék tesztek

A füldugók biztonságosabbá teszik a motorozást

2021. 04. 27.

Miért teszik biztonságosabbá a motorozást a füldugók és teszt az Alpine motoros füldugójáról.

Hogyan segíti a fültok az SNI-s kisgyerekek mindennapjait?

2019. 04. 18.

Az Alpine Muffy fültok komoly segítséget jelenthet a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek életében. Óvodai környezetben hozzájárulhat a sikeres fejlesztőmunkához, de érdemes otthonra is beszerezni ilyen hasznos hallásvédőt. Ez a speciálisan kisgyerekek számára kifejlesztett fültok minden kellemetlen zajt kiszűr, ezáltal egy nyugodtabb és kellemesebb környezetet teremt a gyermek számára.

Az amszterdami kórház nagyon elégedett az Alpine Muffy Baby-vel

2019. 01. 28.

Scott Martin, az amszterdami OLVG kórház radiodiagnosztikai laboratóriumi asszisztense több mint egy éve lépett kapcsolatba az Alpine Hearing Protection munkatársaival. Amszterdam városi kórháza már évek óta keresi csecsemők és kisgyerekek számára a megfelelő hallásvédőt. Scott időzítése nem is lehetett volna jobb, az Alpine Muffy Baby ekkor már készen állt a bevezetésre. Az OLVG most hálásan használja a hallásvédőt, mely védi a csecsemők és kisgyerekek hallását az MRI szkenner káros zajától.

Milyen füldugót ajánl egy igazi metálzenész a hallásod védelmére?

2018. 12. 05.

Hájer Gergő, az Omega Diatribe metálbanda alapító gitárosa, illetve az Audionerve stúdió-projekt megalkotója elárulja, kiknek ajánlja az Alpine profi szűrős füldugóit!

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek támogatója a mindennapokban

2018. 05. 07.

Az autista gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle hangokra. Még az olyan hétköznapi zajok is, mint a háztartási eszközök, a televízió, a járművek hangja vagy akár egy hangosabb beszélgetés is elviselhetetlen lehet számukra. Ez a túlérzékenység nem csupán idegességet, szorongást válthat ki a gyermekből, hanem nagymértékben gátolhatja a játszási és felfedezési kedvét is. Ezért egy hallásvédő eszköz felbecsülhetetlen értéket jelenthet a gyerekeknek.