Hogyan segíti a fültok az SNI-s kisgyerekek mindennapjait?


Az Alpine Muffy fültok komoly segítséget jelenthet a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek életében. Óvodai környezetben hozzájárulhat a sikeres fejlesztőmunkához, de érdemes otthonra is beszerezni ilyen hasznos hallásvédőt. Ez a speciálisan kisgyerekek számára kifejlesztett fültok minden kellemetlen zajt kiszűr, ezáltal egy nyugodtabb és kellemesebb környezetet teremt a gyermek számára.

Hogyan segíti az Alpine Muffy fültok az óvodáskorú, SNI-s gyerekek mindennapjait? Erről kérdeztük a győri Ménfőcsanaki Óvoda vezetőjét, Nemes Lajosnét.

A Ménfőcsanaki Óvodában a gyerekek vidám, családias, játékos környezetben, gazdag programkínálat mellett fejlődhetnek a szakemberek magas szintű nevelési munkájának köszönhetően. Az oviban nagy hangsúlyt fektetnek a sajátos nevelési igényű gyerekek integrált nevelésére, fejlesztésére. Hogyan valósul ez meg a mindennapokban?

Az óvodánkban az SNI-s gyermekek nevelése teljes integrációban történik, a csoportokban zajlik nevelésük, oktatásuk a Pedagógiai Programunk alapján. Munkánkat az utazó gyógypedagógusi hálózat gyógypedagógus szakemberei segítik kiváló fejlesztő munkájukkal.

Az autista gyerekekre jellemző, hogy igen érzékenyek a hangokra. A különféle zajok, a csoporttársak hangoskodása, a zajos óvodai rendezvények idegességet, szorongást, stresszt válthatnak ki belőlük. Egy zajszűrő fültok nyugtatóan hat rájuk, segíthet a zaj okozta viselkedésproblémák csökkentésében, és elősegíti a koncentrációt. Milyen pozitív hatásokat tapasztaltak az Alpine Muffy fültok viselésével kapcsolatban?

Óvodánkban az SNI-s gyermekek mindennapi életét könnyíti meg a fültok viselése. A zajszűrő funkciója nagyon jó, hiszen oldja a gyermek zaj által keletkezett feszültségét, oldja frusztrációját.

Milyen foglalkozásokon viselik a gyerekek a fültokot?

A napirend alapján a zajosabb foglalkozások alkalmával viselik a fültokot, például erősebb zenei effektusoknál, napirend alkalmával pedig a gyermeki igény szerint a játékban.

Könnyű elfogadtatni a gyerekekkel a fültok használatát? Mennyire találják kényelmesnek, zavarban érzik-e magukat olyan gyerekek előtt, akik nem viselnek fültokot?

A fültok használatát megtanítjuk a gyermekeknek és saját igényük szerint adott helyzetekben használják. Öt kisgyermeknek van lehetősége használni, ketten szívesen használják, a többiek elutasították.

Az óvodában számos színes rendezvényt tartanak. Ezeken az eseményeken is előkerülnek a fültokok? 

Zenei rendezvényeken használtuk, napközben a gyermekek igényének megfelelően.

Az óvoda különösen fontosnak tartja a családdal való együttnevelést. Ennek érdekében rendszeresen szerveznek közös programokat, családi délutánokat. A szülőknek szokták javasolni a fültok otthoni használatát?

A fültok használatát javasoljuk otthoni használatra is az erősebb hanghatások megelőzése érdekében. Nyilvánvaló, hogy otthoni környezetben nem szükséges, hiszen csendesebb közegben tartózkodik a gyermek, de a szülők nem ellenezték. Hasznos segítőtársa lehet a gyerekeknek a mindennapokban.

Termék tesztek

A füldugók biztonságosabbá teszik a motorozást

2021. 04. 27.

Miért teszik biztonságosabbá a motorozást a füldugók és teszt az Alpine motoros füldugójáról.

Hogyan segíti a fültok az SNI-s kisgyerekek mindennapjait?

2019. 04. 18.

Az Alpine Muffy fültok komoly segítséget jelenthet a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek életében. Óvodai környezetben hozzájárulhat a sikeres fejlesztőmunkához, de érdemes otthonra is beszerezni ilyen hasznos hallásvédőt. Ez a speciálisan kisgyerekek számára kifejlesztett fültok minden kellemetlen zajt kiszűr, ezáltal egy nyugodtabb és kellemesebb környezetet teremt a gyermek számára.

Az amszterdami kórház nagyon elégedett az Alpine Muffy Baby-vel

2019. 01. 28.

Scott Martin, az amszterdami OLVG kórház radiodiagnosztikai laboratóriumi asszisztense több mint egy éve lépett kapcsolatba az Alpine Hearing Protection munkatársaival. Amszterdam városi kórháza már évek óta keresi csecsemők és kisgyerekek számára a megfelelő hallásvédőt. Scott időzítése nem is lehetett volna jobb, az Alpine Muffy Baby ekkor már készen állt a bevezetésre. Az OLVG most hálásan használja a hallásvédőt, mely védi a csecsemők és kisgyerekek hallását az MRI szkenner káros zajától.

Milyen füldugót ajánl egy igazi metálzenész a hallásod védelmére?

2018. 12. 05.

Hájer Gergő, az Omega Diatribe metálbanda alapító gitárosa, illetve az Audionerve stúdió-projekt megalkotója elárulja, kiknek ajánlja az Alpine profi szűrős füldugóit!

Alpine Muffy fültok: az autista gyerekek támogatója a mindennapokban

2018. 05. 07.

Az autista gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle hangokra. Még az olyan hétköznapi zajok is, mint a háztartási eszközök, a televízió, a járművek hangja vagy akár egy hangosabb beszélgetés is elviselhetetlen lehet számukra. Ez a túlérzékenység nem csupán idegességet, szorongást válthat ki a gyermekből, hanem nagymértékben gátolhatja a játszási és felfedezési kedvét is. Ezért egy hallásvédő eszköz felbecsülhetetlen értéket jelenthet a gyerekeknek.