A hallásvédelem típusai


Hallásvédelmi eszközök többféle típusa és mérete kapható. A sárga dugóktól egészen a fülre szabott darabokig mindenfélét találunk. Minden típus sajátos tulajdonságokkal rendelkezik.

Hab füldugók

Gyárlátogatásokon és építkezéseken gyakran adnak ilyen fülvédőket, mivel nagyon olcsók. Hátrányuk, hogy irritálják a fület. Ha piszkos kézzel helyezik be ezeket a füldugókat, fennáll a külsőfül fertőzés kockázata. Ajánlatos csak egyszer használni.

Ez a típus teljesen lezárja a hallójáratot, ezért a külvilágtól való elszigeteltség érzését kelti.

Fültokok

Különböző modellek kaphatóak. Bizonyos típusai munkavédelmi sisakra helyezhető. Léteznek speciális fülvédők gyermekek számára, akik szeretnének koncentrálni a tanulásra. A fülvédő teljesen lefedi a füleket. Felhasznált anyagoktól függően a fülvédő irritálhatja a fül körüli részt, különösen meleg időben.

Szilikon füldugók

Hasonlítanak a hab füldugókhoz, de kevésbé irritáló anyagból készülnek. A fülkagyló fedhető le ezekkel a füldugókkal, nem a fülbe kerülnek. Ezért könnyen kieshetnek a fülből. Ajánlatos csak egyszer használni.

Univerzális füldugók

Jelenleg ezek a legnépszerűbb füldugók. Teljesen lezárják a hallójáratot, de a réteges kialakítás megakadályozza a külvilágtól való elszigeteltség érzését.

A szűrők lehetővé teszik, hogy a használó személyre szabja a csillapítás mértékét. A modell feltalálója az Alpine Hearing Protection. A különböző univerzális füldugók itttalálhatók.

Otoplasztikus

Személyre szabott hallásvédők. A motorosok és a zenészek gyakran használnak személyre szabott otoplasztikus termékeket. A hallásvédők ezen típusai tökéletesen illeszkednek és évekig használhatóak. Az Alpine is gyárt ilyeneket különböző csillapítási értékekkel, azonban Magyarországon sajnos ez a típus nem elérhető.