Mi a fülgyulladás?


Középfül fertőzés

A középfül közvetlenül a dobhártya mögött helyezkedik el. A középfül és az orrnyálkahártya között húzódik egy kis átjáró, az Eustach-kürt vagy fülkürt. Ezen keresztül a középfül nedvessége az orrnyálkahártyára kerülhet.

A középfül fertőzés általában egy hétköznapi megfázással kezdődik. Emiatt az Eustach-kürt elzáródhat. A vírusok (néha baktériumok) és a gyulladásos folyadék a középfülben reked. A középfülben lévő nyomás megnő. A dobhártya megduzzad, mely fájdalmat okoz. Előfordulhat, hogy a nyomás hatására a dobhártya megreped.

A középfül fertőzés nagyon gyakori a kisbabák és az 5 évnél fiatalabb gyerekek körében. A leggyakoribb tünete a (nyilvánvaló) fülfájás, láz, hidegrázás és általános gyengeség. A gyerekek ilyenkor a fülükhöz kapnak és szúró fülfájásra panaszkodnak. Gyakran jár lázzal, melytől a gyerekek kedvetlenek és aluszékonyak. A nagyon kicsi gyerekeknél előfordulhat hasfájás, hányás vagy hasmenés is. A csecsemőknél sokszor megjelenő tünet a nyugtalanság, főleg éjszaka, és hogy nem isznak eleget. A gyerekeknél a középfül fertőzés általában egy héten belül elmúlik, feltéve, hogy a megfelelő gyógyszert és kezelést kapják.

Külsőfül fertőzés

Felnőttek gyakran szenvednek a fülfertőzés ezen formájától, mely a fülcsatorna fertőzése. Külsőfül fertőzés esetén a hallójárat bőre begyullad. A közbeszédben ezt a típusú fertőzést úszó fülnek is nevezik. Orvosi kifejezés szerint külsőfül gyulladásról beszélünk. Ez a leggyakrabban diagnosztizált fülfertőzés.

A külsőfül fertőzése a dobhártya előtti részen alakul ki olyan nedvesség hatására, melyben baktériumok vagy gombák találhatók. Kiválthatja továbbá ekcéma vagy a túlzott tisztítás okozta irritáció, mely viszketést és fájdalmat eredményez. A külsőfül fertőzésnek különböző okai lehetnek, ilyenek például a medencevíz, fültisztító használata vagy akár a fülbe dugható fülhallgató.

Megelőzés füldugókkal

Ha tisztában vagyunk a fülfertőzésre való hajlamunkkal, különösen a külsőfül fertőzésre, az optimális megelőzés fontos. A fertőzés megelőzésében az alább összefoglalt teendők segíthetnek:

  • A hallójárat általában magától kitisztul
  • Kerüljük a fültisztítást
  • Csak a látható fülzsírt távolítsuk el
  • A fülcsatorna tisztítására csak arra megfelelő eszközt használjunk
  • Úszás, zuhanyzás után hagyjuk a vizet kifolyni a fülekből, melyet fejünk oldalra döntésével segíthetünk
  • Óvatosan megszárítható törölközővel
  • Ha a fertőzés úszás után jelentkezik, használjunk vazelines vattagolyót, úszósapkát vagy füldugót úszáshoz
  • Kerüljük azokat a (kozmetikai) termékeket, melyek irritálják a bőrt
  • Ha hallókészülék használata mellett gyakori a fülfertőzés, ellenőriztessük szakemberrel az eszközt

Szeretnénk kiemelni az egyik tanácsot, a füldugók alkalmazását. Ha a külsőfül fertőzés úszás után jelentkezik, az úszó fül jelenség miatt ajánlott füldugókat használni. Ez megakadályozza, hogy a fülekbe nedvesség kerüljön. A füldugók sosem jelentenek 100% biztos garanciát a fülgyulladás megelőzésében, azonban a kialakulás kockázatának csökkentése érdekében ajánlott füldugót használni.